Momentul acela când Gigabitul ( pe secundă) a rămas prea mic

Vin după o noapte de mutat date de pe un calculator pe altul, o să mai spun eu altă dată altele.

Ar fi fost optim să fi avut un SSD extern, M.2 pe USB pentru asta, pentru că momentan oferă viteza cea mai mare de transfer între două echipamente. Dar nu am. Am un HDD ( da, ăla cu discuri ) extern, de fapt vreo 3, toate scriu la viteze praf, când e vorba de trafic susținut, sub 30MB/s -și ele lente și interfața pe USB. Iau mai repede pe wireless.
Am USB stickuri, pe USB 3.0 cu viteze de 70-80MB/s, lucru care nu-i rău.


Problema apare dacă ai de mutat mai mult de 1TB de date la viteze din ăstea de melci, până atunci e totul mișto.

Am găsit că pe wireles, viteza e limitată undeva la 150-200Mbps, din mai multe motive – distanță compatibilitatea laptopului mai vechi și, mai ales , ieftinătatea routerelor, pe care va trebui să le schimb și să le înlocuiesc cu echipamente capabile să dea 1Gbps+ în WiFi.

Viteza susținută de mutare ( cut + paste) de pe o partiție pe alta la laptopul mai nou, cu ssd M.2 PCIe Gen 4( cut + paste, de fapt) este de aproape 1GB/s ( dacă dai paste pe aceeași partiție se face imediat, că doar reface referințe de adrese) . Asta înseamnă aproape de 8000Mbps.

Așa că 2 întrebări către public:

  1. Ați folosit personal ( nu mă interesează google, am auzit la cineva, văzut review și alte efecte de marketing și branding) vreun echipament care livreaza mai mult de 1Gbps pe wifi și recomandați? Preferabil domestice, dar na, sunt dispus să mă uit și la Enterprise, dacă nu costă cât o mașină.
  2. Cunoașteți ( inclusiv dacă doar ați auzit de, văzut, reclame, orice) de vreo soluție de stocare NAS cu SSD-uri M.2 , minim PCIe 2.0 , adică mă interesează să folosesc stocare care în teorie merge cam până la 2GB/s ( 8Gbps), fără șmecherii gen RAID 0, sau 10, sau combinații de RAID. Să țină cinstit în RAID 1, scriere la standarde PCIe 2.0. Cu M.2 over SATA știu și eu, nu-s interesat. De asemenea știu de opțiunea de a configura un PC/ miniPC cu porturi M2 pe placa de bază, da am luat în considerare, dar înainte de asta caut soluții dedicate, dacă există.
3 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Livache
Livache
1 day ago

Jucăriile care știu de 7 sunt puține și încă foarte scumpe.

Eu folosesc de mai bine de juma de an un set de XT12, luat din resigilate eMAG cu mai puțin de 400£

Nu știe de gigabit wifi dar e pe aproape:
https://amzn.eu/d/6knsGqW

@edit: îl folosesc cu Merlin
https://www.asuswrt-merlin.net/about

Last edited 1 day ago by Livache
Catalinx
Catalinx
Reply to  Livache
1 day ago

Da, merci, păi aia înseamnă nici măcar un gigabit. Știu ce e Merlin, am avut pe un router, nu m-a atras, dar altfel oricum am doar Asus și Ubiquity, nu kl am pe ăla de 500 de euro.
O să mă uit. Ideea e că am deja 1Gbps pe cablu, aș vrea ceva mai mult .

Livache
Livache
1 day ago

Pai pe cablu zice 2.5 la XT-ul ala.. pe wifi știe de maxim 6E.

Anyway, când studiezi NAS-urile, uita-te și la Qnap. Au jucării interesante:

https://www.qnap.com/en-uk/product/tbs-h574tx

Catalinx
Catalinx
Reply to  Livache
1 day ago

La QNAP m-am uitat și eu și am găsit 2, iar cel mai ieftin e 1400 de lire. Mi se umezesc ochii 🙂
QNAP TBS-h574TX-i3-12G | Thunderbolt™ 4 All-Flash NASbook

Levente
Levente
Reply to  Livache
12 hours ago

Eu am un NAS Qnap vechiuț în care am pus două plăci PCIE, una de network de 10G (are 4 porturi built-in de 1G pe care le poți agrega, dacă insiști dar compatibilitatea cu alte echipamente va fi dubioasă) și o placă grafică (să pot face transcoding on the fly pt Plex). Am un switch Netgear de 10G mai vechi (pe care am dat prea mult pt ziua de azi, dar acum 3 ani era rezonabil). HDD-urile din NAS sînt ~1K (4x din astea) și dau peste 50TB stocare în RAID-5. Are două M2 pe care le poți folosi pt… Read more »

Levente
Levente
Reply to  Levente
12 hours ago

Ăsta e NAS-ul, dar nu mai știu cît am dat pe el în 2021.

Levente
Levente
Reply to  Levente
12 hours ago

De fapt, ăsta e NAS-ul, pulea văzut că siteul din postul precedent nu era cel oficial și astea vechi nu mai sînt pe el. De remarcat că M2-urile din al meu nu-s NVME, dar își fac treaba (6Gb/s) pt cum îl folosesc eu. Evident, dacă iei cel nou, o să ai NVME. Și 2×2.5G în loc de 4x1G networking.

Catalinx
Catalinx
Reply to  Levente
12 hours ago

Nu e rău!

Levente
Levente
Reply to  Levente
12 hours ago

Dacă vrei musai cu M2 NVME, cred că cel mai ieftin ieși cu un motherboard relativ recent del a Asus sau Gigabyte, în care pui o placă de extensie care acceptă 4 M2-uri. Dacă alegi bine placa de bază (că nu toate pot bifurca 16 lanes în 4×4) și placa de extensie (că unele îs praf și nu folosesc toate 16 PCI-E lanes) o să ai viteze către ce pot SSD-urile, toate deodată. Știu că Asus și Gigabyte au plăci de bază care vin cu plăci de extensie cu tot, dar erau prohibitive last time I checked, așa că mi-am… Read more »

Livache
Livache
1 day ago
Catalinx
Catalinx
Reply to  Livache
13 hours ago

Le-am văzut și eu pe asteape net. Lăsând astea la o parte ma interesează ceva folosit de cineva care poate să zică , da , băi recomand, că le-am folosit eu, și uite aici tot ce e problematic la ele. Am o grămadă de echipamente pe care le-am testat, plm, ar trebui să scriu despre toate, pe banii mei și nu-s neapărat cea mai bună idee, dar măcar au fost ieftine. Nu cumpăr router de 550 de lire bazat pe reviewuri de pe net.

0040
0040
8 hours ago

Tu vrei NAS doar ca sa transferi prin network in loc de USB?

Mie tocmai mi-au murit 2 x5 TB, cred ca o sa las mai moale cu hardurile active … Se incing asa de tare de nu poti sa pui mana pe ele daca nu ai un cooler calumea sa bata direct in ele. In NAS cred ca e si mai misto, pui unul langa altul cum erau toasterele alea de sandwichuri…

hiqued
hiqued
6 hours ago

Eu am AmpliFI Alien router dupa ce m-am enervat cu chinezariile anterioare. Am luat doar unul initial, urmand sa mai iau inca unul pentru zona unde nu aveam semnal bun inainte. Nu a mai fost necesar. Pe WIFI duce maximum cat duce placa de retea pe care o am – 650mb (un macbook mai vechi). Il recomand, l-am luat la oferta direct de la ubiquiti – 223 EUR cu tot cu TVA si transport in RO. Avantaj pentru IOT, are un singur SSID, daca dispozitivele stiu 5G sau 2.5G le conecteaza corespunzator). De asemenea recomand si QNAP, eu am luat… Read more »