Megalopolis și Uglies – două filme care puteau fi mai bune

Probabil că o să vedeți Uglies oricum, că e pe Netflix, deci e ”gratis” ( inclus în abonament) și posibil să nu vedeți Megalopolis că are notă mică pe IMDB și alte site-uri critice.
Ordinea din titlu e ordinea preferințelor mele, dar o să încep cu Uglies ca să scap de el.

E o idee bunicică , n-am citit povestea distopiană pe care e bazat, dar putea fi ceva mai frumos.
Nu foarte frumos, că genul ăsta de distopie la găleată a fost exploatat și s-au tot făcut filme de gen, dar era de explorat. Filmul nu e remarcabil nu din cauza poveștii din spate , ci din cauza modului cum e realizat. Prea multă brânză și lucruri care s-au mai făcut de la jumătate încolo, e ca și cum revezi alte filme, doar că cu alți actori și-n altă aromă . Merge cu popcorn și vin, doar dacă e vinul bun, altfel își bagi picioarele , sau pula, depinde dacă ești singur și în ce dispoziție e partenerul. #netflix being netflix.

Megalopolis e un film făcut de Francis Ford Coppola. Unii zic despre el că e extra-ordinar, alți că doar unele filme, na, fiecare , cu preferințele lui. De-a lungul carierei a făcut câteva filme bune, românii îl știu de la Bram Stocker’s Dracula, care mie nu mi s-a părut extraordinar, dar are un stil interesant. Sincer, mi-a plăcut mai mult Don Juan de Marco și Lost in Translation. N-o să zic nimic deseria ”The Godfather”.

Megalopolis nu e unul din cele mai bune filme ale lui. Din păcate.

Dar e una din cele mai bune teme abordate, de-ale lui. E scenariul lui și scenariul e bun, mai bun decât filmul în ansamblu.

Ideea ”The New Rome” este una foarte bună, paralelele cu prezentul sunt foatre bune, mesajul iese un pic strâmb și nu cred că place, la fel și lumina în care e prezentat noul Catilina, raportat la Lucius Sergius Catilina .

Povestea e un pic inversată, deoarece în istorie Cicero era omul nou , proaspăt acces în zona puterii, iar în film simbolismul e redat de faptul că-i negru, relativ la accesul omului de culoare la putere în cultura americană. E amuzant că se presupune că FF Coppola a gândit scenariul din anii ’80, dar probabil au mai fost modificări în linie cu evoluția societății în timp. Și presupun că e posibil ca ideea să fie respinsă pe motiv de wokăreală – însă ca simbol, este validă. Doar că în film ”Cesar Catilina” e departe de Lucius Sergius , iar Cicero e probabil mai aproape de poziția pe care a avut-o Cicero originalul, în imperiul Roman.
Problema e că mă îndoiesc că publicul știe destulă istorie ( nici pe mine nu mă pasionează detaliile așa de tare) cât să priceapă măcar ideile de suprafață din film.
Sigur, probabil toată lumea ar putea rămâne cu ideea de ‘Don’t let the now destroy the forever.’ , care-i foarte impotrantă, mai ales pentru publicul american , către care e și țintit filmul, și e linia poveștii, dar nu-i destul. Sau nu cred că-i destul judecând nota filmului pe IMDB. A băgat în film chestii cu oprit timpul, că plac la lume, putea să bage ceva și cu quantum și AI, ca să mai ia ceva public, problema e că implementarea conceptului, la nivelul ăla e , de public de șanț. Asta e un handicap, dar și Coppola e bătrân, mă îndoiesc că înțelege conceptele ăstea fizice măcar la nivelul curent din societate – asta e, putea să fi plătit consilieri mai buni pe partea asta.
Și cam astea sunt problemele filmului, că dincolo de pledoaria politică validă pe care o reprezintă, filmul în întregimea lui nu ține apă pe ici pe colo și că e realizat cumva voit ne cursiv. Sub formă de pagini de cronică , să zic așa – iar asta e posibil să nu prindă, deși mie mi-a plăcut, dar regunosc că apare oarecum neconform.


După părerea mea de ne-expert este totuși cel mai underrated film al anului ăstuia, până acuma.
Și cred că parte din nota proastă e că publicul nu poate înțelege conceptul și paralelele istorice prezentate, sau pur și simplu nu vrea să se îngreuneze cu genul ăsta de artă.

Că alfel, fie că ești sau nu de acord cu ce vrea Coppola să prezinte, idea merită contemplată și dezbătută. Măcar să fie pe agenda publică. Iar ăsta e un mare merit al filmului, că n-ai să vezi asta în box office-ul de mainstream anul ăsta , sau anul trecut.

Și zic asta cu responsabilitate – eu nu-s mare fan Coppola, dar îi recunosc talentul, că am zis că de asta am mers să văd filmul.

Deadpool și Wolverine are acum nota 7.9 din 222k voturi. Cu tot respectul, aceasta e o notă umflată. Este un film urmăribil, l-am văzut, dacă mă intrebi mâine despre ce e, despre ce au fost toate de genul ăsta – hăhăială și dramolete demne de reality show-uri, sau emisiuni de tipul ”Insula Iubirii”. Nimic mai mult. Realizarea e bună, tehnic vorbind, oamenii care l-au făcut își cunosc publicul, dar dacă compari filmele între ele notarea pare disonantă, pare făcută la exigențe diferite.
Poate asta e! Poate publicul care merge la Megalopolis are așteptări mult mai mari, care-s pe undeva dezamăgite, ca după zeci de ani de visat la restaurarea imperiului roman. Așa, ar avea sens.

Dune partea a 2-a are 8.5 din juma de milion de voturi. Am zis că mi-a plăcut, deși majoritatea fanaticilor cărților lui Herbert zic că e un căcat, dar nu ei sunt majoritatea votanților, probabil pe ei îi doare în pulă de imgb sau alte stații de metrou din bucurești. Publicul pleb, ca mine, a decis că e un film bun. â

Funcking Godzilla x King Kong de anul ăsta are o notă mai bună .

E drept că are doar 5.7k voturi și poate ratingul va crește. Dacă nu, eu cred că e o problemă și la public.
Nu e un film de 10, nu știu dacă e un film ”de oscar” – deși este un film de artă cinematografică, poate mai mult decât de dramă, actorie.

Adam Driver se potrivește rolului, deși nu știu dacă e cea mai bună prestație a lui, Nathalie Emmanuel, după părerea mea slab, foarte slab, dar e OK, că nici cine știe ce rol n-are, Laurence Fishburne e OK, dar cel mai bun rol cred că e executat de ”Aubrey Plaza” deși impotranța ei e minoră. De fapt firul dezvoltat în direcția aia are un ușor aer de Tarantino.

Filmul are și ceva efecte vizuale care se văd mai bine la cinema. Așa că dacă vrei să ieși din casă la film, pe potopurile ăstea biblice, ia un loc mai sus, să nu-ți intre apa în pantofi, decât să te duci la alte filme mediocre pe care le vei descărca oricum de la biblioteca națională, peste 6 ani sau când le pun ăștia că s-au lenevit, iar eu îi critic de zici că muncesc pe banii mei, dă un ochi. Probabil că e singurul film pe care îl recomand anul ăsta nu că e bun, nu că o să îți placă, dar placă sau nu, cam este de văzut.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
6 days ago

Deci Uglies chiar merita dat jos? Mi-am zis sa nu mai iau nimic sub 6 pe imdb. Ok poate un pic sub 6, dar ala vad ca are 4.7, d-aia l-am si sarit la “adaugat in carucior”.

Ronnie
Ronnie
4 days ago

Megalopolis apare la cinema in Ro pe 8 noiembrie, il astept. De mult nu ma intereseaza notele de imdb, sunt masluite, umflate de studiouri care cumpara critici, multi care dau nota 1: pana si la scoala daca scriai prost luai 3 sau 4, 1 sau 2 erau pt copiat sau suflat. Orice film implica un oarecare efort si nu merita 1. Daca imi place un actor sau un regizor, ma uit si daca are nota mica. O sa il vad macar sa respect efortul regizorului care si-a vandut din terenuri sa isi termine filmul, mai rar oameni dedicati pentru propriul… Read more »

Ronnie
Ronnie
Reply to  Catalinx
4 days ago

pai asa m-am simtit dupa ce am vazut Deadpool cu Wolverine ca imi venea sa cer banii inapoi, filmul ala merita 0, mare pierdere de timp

Last edited 4 days ago by Ronnie