Mi-am tras curent în biroul din spatele curții. Nu eu.
Am contractat un electrician. Unul britanic. Mă rog, mai britanic decât mine, Roguszczak în cheamă.
Partea pe care am făcut-o eu a fost să trag cablurile prin pereți pentru prize, lumini și încălzire în podea. Și pentru că sunt maniac, am tras 4 circuite separate – 2 de prize, 1 de încălzire în pardoseală, 1 de lumini.
Două greșeli.
Una care l-a chinuit pe electrician a fost că am lăsat ieșirile cablurilor cam scurte, unde voiam prize – cam o palmă așa.
În mintea mea a fost destul, omul a fost obraz și s-a chinuit cu ele așa, nu m-a înjurat în față, cum meritam, am și văzut de ce, dar mi-a zis să nu mai fac, lucru cu care sunt de acord.
A doua e legată de calitatea prizelor, care în mintea mea era exemplară, că erau din acelea care fixează cablurile cu clemă nu cu șurub. Greșit. Aparent, șurubul e sfânt.
Și prizele aveau unele probleme de fabricație deși brandul e recunoscut de calitate OK in UK..
De acuma știu.
Motivul pentru care am tras eu cablurile a fost că trebuia să izolez să pun finisajul peste și nu aveam timpi de execuție stabiliți. Între noi fie vorba, puteam pune singur și prizele și tabloul de siguranțe din shed, dar la pulivară, că timpul mă roade. Să trag singur cablul din casă de la tablou acolo era mai complicat.
Și nu-mi puteam da singur certificat de instalare aprobat.
Nu-l pot critica cu ceva pe om, sunt mulțumit. #Așada. În România, nu cred că am lucrat cu un electrician.
Cât a costat ? 2000 de lire. Dap.
Cât a muncit ? O zi au muncit doi oameni, și încă două zile el singur. Materialele pe care le-a adus el au constat intr-un cablu de 40m și 10mm2 , care duce curentul de la instalația din casă la grădină – cablu armat, care e vreo 350 de lire, dacă l-aș cumpăra eu.
Și vreo 8 doze de 18mm, că eu am luat de 12, pentru că sunt idiot , de aia. Astea , undeva la 50 de lire, estimez. Și tabloul, cu siguranțe vreo 50 de lire.
Sa zicem un 1400 de lire conservator, pe 4 zile•om de muncă. Vineri a lucrat până pe la 2 după amiază, dar hei, vineri e vineri!
Iese undeva la 350 de lire pe ziua de muncă.
Nu pot să zic că e mult, că a lucrat frumos. Mai frumos, mai atent și mai cu răbdare decât mine. Așa da!
Unul din meșterii de care îmi pare bine că l-am contactat!
Fuck! 20 de zile zile vin cam 7000 de lire pentru genul ăla de munca. Viața e bună in UK!
De curiozitate cum a tras cablul ăla? E îngropat, pozat, tras prin ceva tub?
Nu e vorba doar de “genul ăla” de muncă. Genul ăla de muncă, pe un job permanent, probabil că e plătit pe la 40,000 de lire pe an, brut – care e un salariu foarte prost, părerea mea. Bani care sunt sub 3500 de lire brut și sub 2500 de lire net, pe lună . Dacă te limitezi la a spune “genul ăsta de muncă”. Care înseamnă bani puțini. De asemenea , am găsit oferte și mai ieftine ( semnificativ ) de la alți electricieni – ( majoritatea români ) – nu erau autorizați și nu îmi puteau oferi certificat… Read more »
pentru instalatia din pereti, nu mergea sa instalezi tuburi/copex goale, cu fir lider in ele si sa isi traga ala ce cablu vrea, la lungimea potrivita?
also, puteai sa dai o intrebare, iti ziceam ca umbli injurat daca tai capetele la mai putin de 25-30cm.
In principiu, mergea și aia am și vrut să fac inițial. După care am observat că nu prea intră cablul în copex mai subțire de 18mm ( ăla de prize cu conductori de 3.5mm2) și trebuia să dau găuri de 20-22mm în structură de 10. Și am avut un sentiment de meh. Dar așa trebuia să fac.
este si tubulatura solida aka ne-copex, cu coate si toate alea, daca sunt dificultati in a impinge cabluri prin copex; sunt tevi de alea prin care suflam noi cornete cand eram copii.
da, nici eu nu sunt fan gaurit structura de rezistenta, dar structural nu e o problema daca pastrezi diametrul gaurii sub un sfert din dimensiunea membrului structural, evident daca dai in mijloc si perpendicular lol.
Băi, da. Le-am văzut și pe alea din PVC (uPVC conduit crd că îi zic ăștia). Dar ălea trebuie îndoite la cald , cu atenție, cu plm => Am luat înjurăturile, probabil am plătit și în plus pentru asta, și aia e.