Exact ca acum 20 de ani.
Acum mai bine de o lună și jumătate am scris articolul ăsta cu privire ma metoda de furat conturi de Whatsapp prin solicitarea conectării unui dispozitiv străin, fără să mă gândesc la importanța lui, mai departe de cercul meu de cunoscuți, așa cum e și normal, eu nu trăiesc din presă și nu am ambiții de audiență largă, în primul rând pentru că nu vreau să fiu responsabil pentru așa ceva.
Nici nu știam cât de răspândit e fenomenul, sau dacă e o iufă, sau o plagă care se propagă.
Acum mai puțin de-o lună am primit două linkuri că articolul meu a fost folosit ca referință în alte 2 pe două platforme diferite, una scrisă în engleză alta în ungurește ambele cu articole legate de tehnologie/ cybersecuritate.
Înainte să vă gândiți la asta, acesta nu este un text despre cine-s eu futu-mă-n cur, ci dimpotrivă, plec de la premiza că eu nu sunt nimeni, nu fac nimic important, n-am nicio datorie, răspundere și, verificabil, nu am audiență și reach.
Ce vreau să spun e că seria asta de atacuri pare să aibă un focus către România, deși e o perspectivă biasată – ar putea fi la fel de răspândită în alte țări și eu să nu văd asta, dar nu contează, că de România ne interesează.
Bă, te-ai aștepta ca la o astfel de campanie de deturnare de conturi să existe o campanie susținută de informare în sensul ăsta. Anticorpii , bă, salut DNSC – au scris ei ceva despre asta, dar trebuie să și preia cineva. Acum cam o săptămâna s-au viralizat câteva articole de pe facebook, mi-l aduc aminte pe-al unei doamne jurnalist, care s-a încheiat cu concluzia că și-a cumpărat Bitdefender pentru telefon ( nu știu dacă e sponsorizat, posibil) – extraordinar, dar improbabil să ajute în cazul ăsta.
Nu zic că e rău să-ți iei antivirus de telefon, io nu am că-s un tractorist, toți virușii să vină la mine.
Nu lucrez în IT să știu ce-i aia, dar dacă ești genul care pică la genul ăsta de fraude, antivirus la orice e foarte bun. Sau dacă ești jurnalist!
Nu că jurnaliștii ar fi proști, sunt, dar nu de aia, ci pentru că sunt mai des decât mine ținte ale atacurilor, pentru deranjul pe care-l fac în scris și informațiile pe care le pot deține. De la DNA la hackeri ilegaliști, toți îi vânează.
Dar băi! Toată situația asta a rezultat în UN articol scris de Hotnews acum 2 zile, la repezeală, care a stat câteva ore pe prima pagină, iar azi nici nu-l mai găsesc căutând prin ziarul lor online.
Nu numai că s-au obosit să scrie probabil după ce au fost furate toate conturile de Whatsapp care au putut fi furate din România, dar și când au scris, „și-au făcut datoria” și la naftalină cu articolul, că nu produce bani, sau ceva.
Unii ar zice că ”-ce, dom’ne, e datoria omului să se informeze să caute pe site-uri de specialitate, să se caute și-n cur, să fie deștept.” O fi.
Realitatea e că majoritatea pulimii citim presă mainstream, hotnews, gigi24, gândul, ăstea. Și facebook și ce bloguri mainstream mai sunt. Proști cum om fi, nu judec eu acum, ideea e că dacă oamenii ăia acolo ”trăiesc”, ”acolo consumă” – atunci acolo au nevoie să fie informați și educați. Că așa cum faci bani din reclame scriind un articol cu fix pula impotranță educativă, tot așa poți să și educi publicul ăla .
Dar nu. Nu se întâmpla acum 20 de ani, nu se întâmplă nici acum.
Schema cu verișoara Adeline care are nevoie de vot să câștige nu știu ce concurs am primit-o și eu, inclusiv de la prieteni pe care nu-i bănuiam așa de creduli (unul, profesor universitar cu studii tech). Cred totuși că este aic8 și un “mood” de a scroll prin informațiile primite fără minimă luare aminte.
E bine că scrii despre asta, chiar și dacă doar un singur om se folosește.. e mare lucru!. Mulți avem părinți ce sunt mult mai vulnerabili că noi la acest gen de manipulări.