Am lăsat în urmă vremea bună ( poza e furată de la un prieten)

, că na, primăvară, treabă datorie, datoria sa păzesc pomii, că ia uite ce frumoși înfloriseră și degeaba.

Nu ăștia, ăștia sunt ai altui prieten, poza e a mea, locația e cu împrumut.
Vișinii, acolo e bai-ul.
Zic că degeaba, că azi-noapte s-au terminat gradele din termometru, mai spre dimineață, noaptea asta se anunță și mai puține.
Și deja începu.
Filmul e de la alt prieten, reprezentantul in teritoriul Olteniei pe linie de meteo. Glumesc, nici nu știe că-i folosesc postarea.
Ce să fac, ce să fac. Nu am ce, că e prea mult de muncă.
Am ales să protejez măcar dulceața de vișine, și un cireș, că una la mână, nu poți mânca clătite goale, ca sălbaticul, iar apoi, dacă nu fac, nu mai am motiv să mă întorc la final de mai, pula și căciula.
Așa că la miez de noapte, când lumea doarme cu pijamaua în cur, mandea piromanul făcea focuri – acuma mă și autoincriminez, că s-a dat lege. Mă rog , legea e și cam timpită, dar na.



Mai mult studiez efectele.
Sunt prognozate 3 zile de îngheț , care față doar și poate vor cauza probleme.
Cea mai mare problema este că am pomii prea mari. Unii nu pot fi acoperiți nicicum.
În lumina acestor evenimente probabil realitatea agricolă din România va cere pomi mai mici.
Se tot vorbește despre fenomene neobișnuite, la care trebuie să ne așteptăm în anii următori, că nu e normal să ningă la început de aprilie.
Bă, nu sunt de acord. Și când eram copil mai erau ani cu îngheț in aprilie. Brumă. Nu așa mulți.
Problema nu e asta, ci schimbarea rapidă a vremii și mai ales încălzirea de dinainte, pentru că anterior martie era rece și nu aveai , la 1 aprilie toți pomii înfloriți.
Problema e că acum aproape fiecare an e cam de felul ăsta. Martie este cald, uneori și februarie și, inevitabil , sunt zile de îngheț în aprilie. Inevitabil.
Prin urmare, trebuie să fac ceva pe temă. Și o să fac, trebuie doar să găsesc cea mai bună soluție.
Folia ajută – pomii infoliati au bruma pe folie, nu pe flori.
Florile de magnolii au fost distruse din prima noapte.
Celelalte, de pomi fructiferi sunt mai rezistente, dar nu e clar care și cum trec de următoarele 2 nopți.
Alt Fery cu un mertz. 😀
Roadele cum ți se par față de anii anteriori? Mă refer la acum minim 10 ani. Crezi că sunt efecte la nivel de gust al fructelor? Ai mei stau mai la sud de tine, iar schimbările la nivel de sol sunt evidente (vorbim de curte mare, nu teren în câmp) și asta a impactat toată vegetația.
Ce pot să spun e că nicio comparație organoleptică în timp așa lung nu are acuratețe și nu e de încredere, pentru că: 1) Compari un input recent cu amintiri alterate de timp și de starea de spirit de atunci 2) În 10 ani ți se poate lejer schimba gustul / organu de simț. Dacă e să mă întrebi pe mine, eu cred că s-a schimbat în bine calitatea fructelor în ultimii zece ani – cu câteva excepții, iar schimbarea în bine nu e din cauza climei. Solul nu e afectat pentru că folosim bălegar ca îngrășământ și în mare… Read more »