Mă amuză bătaia cu diplome dintre Nicușor Dan și Simion.
Pentru ce contează, ale dumnealor sunt mai bune decât ale celor alde Ciolacu.
Dar toți ( de la o vârstă în sus ) știm cum era cu bacul in România, pe vremuri. Nu mă îndoiesc că cine a luat 9-10 a muncit pentru notele alea, că nici corectorii nu știau rezolvările complete, de multe ori.
Examenul maturității, se dădea pe vremea aia la liceu la 4 materii. Nu zic că era bine , sau rău ( adică eu am părerea mea de multilateral dezvoltat ,dar alții sunt cu părerea lor diferită) , zic că așa era. Când am dat eu bacul era la 7 materii. Calitatea examenului era așa și așa.
Nu știu exact cum e acum în România.
Ce știu este că în UK, la vârsta de 15-16 ani, după 11 ani de studiu – ăștia incep de la 4 ani cu clasa 0 – “reception” , dai un set de examene numit GCSE. După care continui să studiezi la vreun colegiu tehnic, la “A levels” – un fel de școală normală care te pregătește pentru universitate , sau ajutoare sociale – sau te poți duce la muncă de la 16 ani. Haida!
Iar programul examenelor este, după cum urmează. Am mâzgălit eu pe foaie locațiile. Vedeți dacă știți să numărați până la cate examene sunt acolo.

De notat că nu toți copiii dau atât de multe examene. O parte din materii sunt opționale. Dar nu pentru romulani, emigrați strict pentru educație. Cine are poftă de opționale ignorate poate să stea la țară, că se face școală și acolo, nu e nevoie să avem costuri de sute de mii de lire ( pentru prezența în țara asta, școala e “gratis”).
Sistemul ăstora, am mai zis că e diferit. Iei 5 – strong pass, bravo. Bine, nu dacă ești român #săn-aud.
Și în plus, pentru copiii fără pretenții au subiecte mai ușoare . Îți alegi , pentru fiecare ( nu știu dacă chiar pentru toate poți face asta ) materie , dacă dai examene din “foundation”, adică baza , cu subiecte mai ușoare și nota maximă pe care o poți obține e 5 – strong pass. Sau dacă dai “higher paper”. La care subiectele sunt mai dificile, dar poți obține nota maximă -9. Zece e pentru profesor, glumim noi, dar așa au ăștia sistemul.
Este de spus că sistemul nu e ca cel românesc, adică dacă vrei 10 ( 9 , cum zic ei ) trebuie să faci tot. Nicidecum.
Trebuie doar să fii printre cei mai buni nu știu câți, ceva procentil. Cam așa eu sistemul lor, era asemănător cu ce vedeați prin filme pe la americani, dar au schimbat. Era cu litere A-G+U( U e pentru retardați cred ) .
De unde puteți observa că ce vedeați in filme ca “A” student, e un termen foarte lax. Pe principiul ăsta, eu am fost un elev cu note de A și A+(*) la bacalaureat.

Calculul e complicat și relativ. Nota 9 e pentru elevi care se sunt mai buni decât 90% decât elevi. In general , dacă rezolvi corect 90% din subiecte ai să fii acolo, dar intervin niște corecții. Anume, dacă mai mult de 10% din elevi fac corect 90% din subiecte , pragul se mută exigent, către 100%.
Dacă examenul a fost mai greu anul ăsta, sau elevii sunt, in general, mai proști ( cum e cazul in ultimii ani) și sunt mai puțin de 10% care au făcut 90% din subiecte, intervalul de “9” se extinde tolerant către mai jos, până cuprinde top-10%.

Notă că se calculează relativ la toată țara nu la școală ta din Cucuieți.
Pe de o parte testele sunt mai obiective, pe de alta, relative la media grupului din anul cu pricina.
Doar că examenele sunt serioase și atenție! – pentru cei ce se înscriu la “higher paper” – destul de complexe pentru 15-16 ani.
Zic asta că lucram cu copilul niște subiecte de further maths ( un fel de matematică avansată și ESTE avansată pentru vârsta aia, repet) și mă gândeam așa cât de ușor trece treaba asta cu “eh, are doctorat în matematică, practic un lache flaușat, la fel ca mine care am terminat profesionala la tâmplărie acum 50 de ani”.

Ce vreau să spun e că dacă nu vă convin cum se desfășoară alegerile, cum apreciază semenii voștri calitatea alegătorilor, tot ce pot spune e că dacă aveți copii – educați-i și ajutați-i să se educe, pe cât puteți. Nu musai matematică, sau numai matematică, poate să fie ceva care să placă la toată lumea, dar orișicât, nu vă puneți baza doar în școala vieții.
Nu o să ne ajute tura asta, dar o să conteze în 10 , 20 de ani.
orice bac post 90sumpic pana la funeriu poate fi considerat irelevant. As hell. Deja in 99 cand l-am dat eu se copia la greu. Sa nu uitam ce scandal a fost cand si-a permis funeriu sa puna cele camere 🙂 Licenta nici nu mai zic. Anu meu la ASE, astia ai mei de la conta aveam de citit cateva carti. Conta, info. Materie la greu. Examen destul de complicat. Probleme, teorie. Tot La marketing, de exemplu, aveau o carte cu cateva sute de grile. Intre 8 si 9 luau aia de nu invatau. Au am invatat mai mult nu. Scopul… Read more »
Aia e marea problemă la pretenția de standardizare ca formă, în ton cu lipsa de standardizare ca funcție, care duce la faptul că unu care a copiat și se uită la nota din foaia lui poate aprecia liber că toți sunt la fel și ori i se pare că e și el la fel de deștept ca oricine pentru că #școalavieți, ori că alții sunt la fel de proști ca el. Eu, de exemplu, sunt din generațiile alea dupa 90 până la Funeriu, am dat bacul în 2002. Și, da, se copia, fără doar și poate. Nu contează că nu… Read more »
bai, au ajuns prostii sa il judece pe unu de are doctorat in franta. Plm. Am vorbit cu o colega care plecase in 2000 in franta. tot la conta. Si mi-a explicat cum is acolo examenele si m-a luat durerea de cap 🙂 Eu am copiat. La mate nu, ca nu aveam de la cine si parca am luat putin. La romana nu ma stiu. La Istorie am copiat ca porcu si am luat mai mult. Nu mi-a fost niciodata jena. Pui istoria proba obligatorie, indiferent de profil? Muie. Copiez. La geografie am copiat ca am putut. Nu era musai,… Read more »
Pui istoria proba obligatorie, indiferent de profil? Muie. Copiez. Da, toată lumea copiază, problema fiind că după aia nu știu nici ce-a fost comunismul, nici fascismul, nici mai inaintea lui și tot așa, că cui pula mea îi pasă, nu trebuia să fie obligatoriu, dar e absolut obligatoriu să avem păreri politice despre curente care se raportează ( ca niște epigoni) la istoria pe care, nici n-a fost predată corect și oricum am copiat. Plm. Că pun pariu că 90% din oamenii care citesc textul ăsta, dacă nu dau pe dexonline, și văd cuvântul epigoni, dacă știu de el, se… Read more »
mai e o faza. Unii oameni iau personal faptul ca cineva e mai destept decat ei. Si se enerveaza. Si incearca sa demonstreze ca nu e asa. Si, uneori, diferenta e atat de mare ca cel mult poti sa te faci de ras in incercarea ta. Eu recunosc cand unu e mai destept decat mine. Cand unu castiga mai mult decat mine. Daca lucurrile se pot face legal inseamna ca se pot face si de catre mine. Si singurul lucru care ma opreste din a face chestia aia este ori lenea ori genetica ori faptul ca nu sunt mereu dispus… Read more »