România mai săracă și mai scumpă decât în comunism

Sunt foarte mulți oameni activați, mai activați de obicei, pe cât de săraci suntem noi în România, mai ales oamenii de la țară. Că sunt nevoiași și nu știu ce, față de ce ieftin era în comunism, salut @Andreea.
Față de alții.

Nu dau nume, dar e de la o discuție amicală, despre o poveste cu doi pensionari dintr-un sat aleatoriu din România, care n-au cine știe ce pensii, dar au și care au o gospodărie, ieftin construită, nu vreun palat, dar orișicât, trăiesc mai bine decât românii care stau pe shared sau pe flat prin UK.
Satul e nereprezentativ pentru nimic.
Și domnii mai au un apartament unde au locuit cât erau în câmpul muncii, erau muncitori, nu ingineri, nu nimic, într-un oraș la fel de irelevant, unde a crescut omul meu, cel cu povestea.

Care apartament acum stă gol și plătesc taxele și întreținerea la el. Și, omul meu, i-a întrebat, normal, de ce nu-l închiriază, că ar lua undeva la 170 de euro pe lună, bani care par o glumă, dar la pensiile lor și viața de la țară din România nu-s chiar așa glumă, e o sumă acolo. Că îi sună administratorul să-ntrebe dacă nu-nchiriază, că s-ar cere.

Răspunsul arată disonanța dintre confortul românilor și părerea lor despre confortul lor, adică cât de ușor luăm lucrurile ”de-a gata”, sau ”for granted” cum ar zice americanii. Să vă gândiți la el în timp ce urlați cum v-au sărăcit hoții ăștia de la putere,

Domnul merge lunar în orașul cu pricina să-și ridice pensia de la poștă. Si zice:

-Păi eu unde mă mai duc să mă piș când merg să-mi iau pensia?

Șah mat, doar cu regele și tura, mic drop, am închis cazul și ce mai vreți voi.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
101 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Andreea
Andreea
1 month ago

Prezent “Păi eu unde mă mai duc să mă piș când merg să-mi iau pensia?” asta e umor de pensionar care a prins comunismu :))) Amicu a luat o de buna … “într-un oraș la fel de irelevant,” :))) Cam astea sunt si orasele in care traim noi in UK. Irelevante! Ca alea relevante gen londra erau prea scumpe nu? “omul meu, i-a întrebat, normal, de ce nu-l închiriază, că ar lua undeva la 170 de euro pe lună,” gandirea generatiei mtv si netflix. De parca omu la penstie n are altceva de facut decat sa dea cu bidineaua dupa chiriasi?… Read more »

Stropic
Stropic
Reply to  Andreea
1 month ago

Poate prefera -200 eur pe luna dar sa stea linistit. Si asta nu e un lux? Ca nu VREA nimeni sa inchirieze ceva, o fac pt bani evident, nu ca ce placut e sa te complici cu taxe, chiriasi etc. “trăiesc mai bine decât românii care stau pe shared sau pe flat prin UK.” Sunt situatii asa de diferite ca efectiv nu poti compara. Astia din RO sunt batrani pensionari, stau toata ziua acasa. Aia din uk pe shared sunt oameni tineri care lucreaza full time. Ca strict nivel cotidian, probabil da, e mai ok sa fii pensionar nefacator de… Read more »

MarianT
MarianT
Reply to  Andreea
1 month ago

De parca omu la pensie n are altceva de facut decat sa dea cu bidineaua dupa chiriasi? Sa alerge dupa chirii neplatite? Intretineri etc? Corect. Serios. Chiriasii pot fi un iad. Dar de ce nu ai vinde apartamentul ala, iar banii sa ii bagi in titluri de stat sau altceva, si, in loc sa platesti intretinere si taxe pe apartamentul ala, mai bine primesti o dobanda, asa cum e ea? De ce sa dai cand poti sa primesti? (sporturile de contact si fotbalul sunt excluse din intrebarea asta) Singurul argument care imi vine in cap este ca poate mai ai… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  MarianT
1 month ago

Pentru că n-au nevoie și vor să păstreze apartamentul ăla așa cum e. Te-ai gândit la răspunsul ăsta?

Sigur, poți s-o dai în educație financiară – care asseturi sunt mai bune, dar bănuiesc că poți fi rezonabil să te uiți la toată situația așa cum am pus-o: pensionari, ieșiți din câmpul muncii ca muncitori, oameni care au trăit într-o altă lume.

Ideea era alta. Că au asta. Opțiunea asta și nu-s nevoiți să facă ceva pe temă.
E important aspectul cu oportunitatea chiriei, că un neavenit ar putea pune problema că nu e nimeni interesat de assetul ăla.

Last edited 1 month ago by Catalinx
MarianT
MarianT
Reply to  Catalinx
1 month ago

N-am fost eu olimpic, dar am inteles ideea. Bine, doar pe faza judeteana am ajuns, si acolo obligat de profesori, dar cu aia nici consilier nu ajungi. Doar divagam nitel. Dar as pune intrebarea: ce procent din populatie are aceasta optiune? Doi la mana, necunoscand-i pe cei doi, pot fi oameni ce se plang des de situatia lor, de saracie, genul care regreta comunismul. Sau oameni care sunt multumiti financiar, cat de cat. Ca e relevant, zic… Eu n-am prins comunismul. Imi dau si eu seama ca era rau in comunism, evident, chit ca am crescut printre batrani care imi… Read more »

animaloo
animaloo
Reply to  MarianT
1 month ago

 o treime sunt saraci rau de tot,

cand compari doua perioade, compari perioadele. Faptul ca acum 1/3 is saraci nu inseamna ca atunci era mai bine.
Atunci saraci eram toti. Salariile alea mari “3-500lei” insemnau 30-50dolari. Ala era un salariu “mare”. 50dolari
da era ok, ca oricum nu aveai ce sa cumperi cu banii aia 🙂

MarianT
MarianT
Reply to  Catalinx
1 month ago

Altfel sunt români normali care nu fac foamea, nici nu-s bogați, dar se plâng că e rău.  Cum i-am scris lui animaloo mai sus, da, probabil din cauza discrepantelor foarte mari… in unele cazuri, justificate, iar in altele, deloc. ai idee cât de mulți sunt în UK în așa zisul risc de sărăcie ? 1 din 5? Nu am experienta ta cu strainii, dar, din din scurtele interactiuni cu strainii, unul care se considera sarac in Vest o duce mai bine decat unul care se considera sarac in Romania. Cunosc un neamt, get beget, nu ca Klaus. Statea cu mama,… Read more »

MarianT
MarianT
Reply to  Catalinx
1 month ago

E vorba de definiția statistică a sărăciei și pe de o parte pot fi de acord că unele metrici pot fi vagi sau imprecise, Mai toate sunt imprecise. In primul an de facultate, aveam un amic. Primeam amandoi bani de la familie. In ultima saptamana, eu aveam suficient pt mancare, plus ceva bere, poate chiar imi ramaneau, iar el facea foamea… la propriu, mai primea de la mine. El era saracul, eu bogatul, nu? Doar ca el primea de vreo 5 ori mai mult decat mine de la parintii lui, insa ii spargea pe ruleta & pacanele, shaorme, Cola. Eu nu. O… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  MarianT
1 month ago

Intra la saraci? Presupunând că nu au o sursă constantă sau intermitentă de bani care să îi scoată din sărăcie periodic, da. Sărăcia are cauze , iar asta poate fi una dintre ele. Doar că e o presupunere care trebuie demonstrată, faptul că o cincime din britanici câștigă de 5 ori mai bine decât mine, dar toți sunt săraci pentru că sparg banii la păcănele. Pentru ce contează – și asta e o problemă semnificativă și intră la vicii și probleme de sănătate ale societății de azi. Asa cum ai zis, metrici vage sau imprecise. Da dar nu sunt ignorabile.… Read more »

MarianT
MarianT
Reply to  Catalinx
1 month ago

Aveai o populație subnutrită statistic si lipsuri generalizate de mâncare și produse de bază în ultimii ani. Uite o chestie pe care n-am inteles-o eu la mancarea din comunism. Aveai ratie la paine, zahar, ulei, carne, faina, lactate. Gurile rele zic ca uneori nici nu prindeai, chiar de stateai la coada. Alte guri zic ca nu era chiar asa, ca iti dadeau si pe sub mana, se descurca lumea. Eu le cred pe alea rele. Dar alte alimente nu existau? Da, se plang romanii de lipsa bananelor si portocalelor, ca primeau doar de Craciun, si alea vai de mortii lor.… Read more »

Stropic
Stropic
Reply to  MarianT
1 month ago

Dar alte alimente nu existau? Ba da – ia zi tu ce poti gati din “mazare, fasole, linte si alte leguminoase” fara ulei si fara carne, ca sunt curioasa. Amandine, eclere, savarine se gaseau in cofetarii? Sau si astea erau cu portia si o data pe luna? Hai sa te mai sochez cu ceva – era mancare la restaurat! Da, mai limitat meniul, mai cum era, da puteai merge oricand sa comanzi o friptura, o bere, snitele cu cartofi mici etc. Si da, erau si prajituri in cofetarii. Probabil nu s-au gandit aia de atunci sa mearga la cofetarie sau… Read more »

MarianT
MarianT
Reply to  Stropic
1 month ago

Ba da – ia zi tu ce poti gati din “mazare, fasole, linte si alte leguminoase” fara ulei si fara carne, ca sunt curioasa. Ma duc la sala. In incercarea mea de a pune masa musculara, trebuia sa mananc mai multe proteine. Si ma saturasem de pieptul de pui. Sau de alta carne. Stiu, suna ciudat. Asa ca am inceput noi sa experimentam cu linte, naut, care au peste 20 grame proteina la suta de grame raw, dar si altele, fasole, mazare. Fara ulei sau cu foarte, foarte putin ulei, ca uleiul are calorii multe si degeaba. Mai, se poate.… Read more »

Last edited 1 month ago by MarianT
Stropic
Stropic
Reply to  MarianT
1 month ago

Eu iti dau dreptate in sensul ca nu MUREA cineva de foame in comunism in sensul propriu. Nici nu prea am auzit pe cineva sa sustina asta. Toti sustin ca se gasea o varietate fff limitata de mancare + cantitate limitata. Repet nu a fost niciodata ideea ca erau oamenii subnutriti la propriu – ghearele de pui stii ca se mananca inca in asia si contin colagen si grasimi, mancarea de fasole la fel are proteine, muraturile probiotice etc. Faceau foamea nu ca nu gaseau un cartof fiert, ci ca ar fi vrut SI un carnat si nu era de… Read more »

Last edited 1 month ago by Stropic
MarianT
MarianT
Reply to  animaloo
1 month ago

Nu am zis ca atunci era mai bine, la modul general. Zic ca e posibil ca pentru unii sa fi fost mai bine… strict financiar, lasand la o parte batranetea. Putini, probabil. Si, cum ai zis tu, atunci saraci eram toti. Bine, nu chiar toti, dar aia foarte putinii care erau nu erau afisati ostentativ la televizor. Acum, ai un procent de saraci sau oameni care o duc cat de cat OK si se uita la televizor sau telefon. Si vad acolo stirile de cancan cu vedeta care a spark 50k pe o vacanta, cu ala care si-a cumparat bolid… Read more »

animaloo
animaloo
Reply to  MarianT
1 month ago

@Marian: pai da. eu cred ca asta e marea problema. Ca atunci toti eram prosti, asa ca nu aveai de ce sa fii invidios. gandeste-te si tu. Ce aveau aia bogati pe vremea lu ceasca. Futeau balerine si beau uischi prost si fumau kent. Kentu era maxim atunci, acum nu cred ca stiu vreun om sa fumeze 🙂 Si da. Acum discrepanta e mare. cam peste tot in lume e diferenta asta. Dar, aia de jos o duc mai bine. Problema e ca in loc sa se compare cu ei insisi de ieri, se compara cu altii de azi. Chestie… Read more »

MarianT
MarianT
Reply to  animaloo
1 month ago

in loc sa se compare cu ei insisi de ieri, se compara cu altii de azi E o gandire oarecum normala. Poate fi nociva? Da. Dar e firea umana. Toti fac asta, chit ca unii nu recunosc. Si nu ma refer doar la partea financiara. La sala de fitness, marea majoritate nu se compara doar cu ei de acum 5 ani, zicandu-si multumiti “macar sunt cu 2 kile mai slab”, ci gandesc la modul “de ce nu pot sa arat si eu ca tipa aia” Dar, aia de jos o duc mai bine. Cei mai multi romani, da. Dar cred… Read more »

MarianT
MarianT
Reply to  Catalinx
1 month ago

1 Multumesc pentru raspunsurile detaliate si pentru claridificari. 2 Dubiul meu (nu afirmatia) consta in daca chiar a fost saracie treaca-mearga sau saracie din aia cu ghiortait matele de foame. Ca a fost saracie, stiu. Si, da am observat ca raspunsurile sunt si in functie si de regiune. Mici chestii de Gica Contra Cum ar veni că erați săraci dar nu știați  Ignorance is bliss. Deci nu eram. Adica da, eram, dar o stiau aia pe care nu ii cunosteam. Deci nu eram 🙂 Am scris si mai sus ca oamenii nu se raporteaza doar la trecut, ci si la… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

“Ghici ce, nici acum nu-și permit toți oamenii ( aparte de educație și că suntem învățați în alt fel, cântăresc și alea) un regim alimentar de calitate, divers și nu au suficient timp să gătească așa.” Dar cum adica n au timp?? Pai de ce n au timp, ce fac cu el? Cumva tb sa alerge pe banda ca altfel … raman in strada?? Sau fac 3hr pe drum pana la munca fiindca in noul regim eliberat de comunism ai 3-4 aglomerari urbane unde te sufoci si in rest bate vantul prin toata tara a videochat sau clonare carduri? (Vazusem un… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  MarianT
1 month ago

“Nu se vorbea la televizor despre cati bani sparge Nicusor JR, plodul tovarasului suprem, si ce femei fute el, cu sa fara voia lor.” Ce pacat ca e tarziu ca am multe de zis pe subiect. Sunt convins ca Romania ceausista era 10 clase peste divertismentul de ‘mase’ de azi. Cu tot coru madrigal care ii canta ode lu ceausescu. Suficient sa te uiti la emisiuni de divertisment din anii 60-70 vs emisiuni de azi. dar hei, ai diversitate. La fel de proasta dar orisicat poti sa alegi din 50 de canale tv. comparati subiectele de admitere la politehnica din… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  animaloo
1 month ago

E simplu sa zici 1/3 saraci. Faza e ca aia sunt mai saraci acum decat ar fi fost in comunism.

Si inca 1/3 o duc ceva mai bine ca sunt la munca in vest. Multi baga ore suplimebtare, muncesc weekenduri etc si viseaza sa se intoarca in ro.

Exista situatii disperate de oameni care efectiv faceau foamea in ro – sunt sute de cazuri descrise de https://teleleu.eu/

si multe alte situatii disperate in ro – copii care vor cadou de ziua lor o ciocolata. Si multe multe altele de iti face parul maciuca de la bunastarea revarsata peste romani.

Andreea
Andreea
Reply to  MarianT
1 month ago

parintii mei au niste vecini care au vandut 3 camere si s au mutat la tara. Casa cu tot confirtul centrala, baie etc dupa aia le a parut rau … ca au inceput sa apara prb de sanatate si el n a mai putut sa conduca masina. Well asta schimba tot. Mi se pare firesc sa tii ap gol daca n ai ceva sigur un chirias conscut cineva de incredere. Asa sa stai sa repari dupa tot nesimtitii sau sa mai si platesti dupa ei … n are sens doar ca ai auzit tu la radio santz pe nu stiu… Read more »

animaloo
animaloo
1 month ago

aia pisare ba. O pisare de 170E

Andreea
Andreea
Reply to  animaloo
1 month ago

democratia si capitalismu l a facut bogat

animaloo
animaloo
Reply to  Andreea
1 month ago

care este ca este sub 50!

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

Cred ca era un fel de troc. In loc sa muncesti 160 de ore pe luna si statul sa ti ia 40% din munca (salariat), plateai o cota parte din produse ca taran. Ar fi fost mai bine sa te trimita sa le vinzi unui samsar care are trampa facuta cu taraba la piata si sa ti arda si un impozit pe suma castigata? Recunosc meritul lui Iliescu pt care proprietatea era un moft. Neffind capitalist ci doar un comunist vopsit dar mult mai prost ca aia dinainte .. nu stia ca putea sa vanda doar cladirile si pastreze terenul… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

unde tu vezi drumuri asfaltate eu vad aceleasi indicatoare de pe vremea comunistilor. Tu vezi dezvoltare eu trec prin sate goale unde se darama tot. Pana si inTunari unde ai zice ca e maxim dezvoltare si preturi de occident podu peste garla e tot ala de acu 35 de ani. Si daca mergi inainte tot la nivel cu calea ferata treci spre dimieni. bunica miu si altii din sat erau apicultori. Avea un soi de cota de dat la stat in functie de nr stupi. Cam un forfetar. Restul era al lui nu l mai taxa cu altceva vindea facea… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

Povestea cu ororile comunismului pare rupta din propaganda RFE. Efectiv nu cred. Repet, se iau cateva aspecte care nu functioneaza in societate si brodam catastrofa pe marginea lor. Acolo da, vestul a castigat. e ca si cum luam povesti de viata din UK ale unor drogati in saci de dormit pe strada asa cum vezi in toate orasele pe aici si generalizam la nivelul societatii ca sa aratam destui ce nasol e. Mai ai 2 interviuri cu bunicute care ee incalzesc iarna cu feon ul pe sub plapuma si plangi decaderea capitalista. Si ca sa lamuresc parintii mei erau muncitori,… Read more »

gabi
gabi
Reply to  Catalinx
1 month ago

E interesant modul în care unii oameni înțeleg și se raportează la un trecut relativ recent, despre care pot avea mărturii directe de la persoane apropiate, chiar din propria familie. Aici e valabilă aia cu “până nu simți pe pielea ta, nu crezi”. Asta apropo și de “prietenii” noștri ruși și ce sunt ei capabili să facă.

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

Imi place cum scrii si cum povestesti ”Ideea e – în anii ’50-’60 vasta majoritate a terenurilor naționalizatecu forța fără mari posibilități de apel vs. după ’90 – naționalizări punctuale în scopul infrastructurii, pe unde trecea aia, evident, ceva abuzuri – față de doar abuzuri” si cu ce crezi ca ajuta ‘apelul’? Cu fix pix. In loc de un cal iti mai da in plus si saua dupa ce te judeci 3-5 ani. Comunistii au fost ceva mai pragmatici ca n au lungit o prea mult. Si aia care se jucau de a indienii prin munti asteptandu i pe americani… Read more »

Stropic
Stropic
Reply to  Andreea
1 month ago

despre pierderile la nivel de stat din 77 la cutremur ce sa mai zic. Nu doar morti ci si partea de reconstructie. care reconstructie??? adica tu imi spui mie ca daca aveam o casa in 77 si s-a daramat la cutremur am primit alta de la stat gratis? efectiv nu stiu cum puteti crede propaganda de genul. nu a primit nimeni nimic ce s-a daramat a fost bun daramat, la revedere. s-au construit blocuri noi in care sa stea lumea CU CHIRIE nu ca s-a reconstituit nu stiu ce care s-a daramat. nu de alta dar stiu personal oameni carora… Read more »

Last edited 1 month ago by Stropic
Andreea
Andreea
Reply to  Stropic
1 month ago

“care reconstructie???” infrastructura distrusa pe banii cui s a refacut? La fel la inundatii … sosele distruse, cai ferate etc alea s au facut gratis ? reconsolidarile de blocuri de dupa cutremur s au faxut pe banii locatarilor? Nu ca nu erau proprietari, nu? Dar cat au costat ??? “zaaaau? Ia vezi cum era grecia la sf sec 19 – sau italia. Venea lumea la noi la munca sau nu??” hai zi ceva si de traditia Romaniei in materie de petrol. De edeleanu! De prima sonda … sau nu zici ca sa nu fi asociat cu ‘georgistii’ ? Eram miezu… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Stropic
1 month ago

Sigur. Romanii au cheltuit cam 10 mild eur pe vacante in strainatate in 2024.”

am mari dubii legate de statistica asta si modul de calcul. Daca nu includea ungaria poate parea credibil.

Alte destinații vizitate frecvent au fost UngariaGermania și Turcia, datorită legăturilor economice și comunităților de români din aceste țări. “

ca roman care traieste in uk si pleaca in vacanta in spania.. ma adaug si eu la alea 10 miliarde eur care ne arata ce val de bunastare s a revarsat peste Romania?

si ungurii din covasna care si viziteaza rudele de peste granita?? 🤡

Stropic
Stropic
Reply to  Andreea
1 month ago

bunica miu si altii din sat erau apicultori. Avea un soi de cota de dat la stat in functie de nr stupi. Cam un forfetar.Restul era al lui nu l mai taxa cu altceva vindea facea bani treaba lui.Nu prinea bani de la stat pt produse dar nu platea nici alte impozite. N a cumparat niciodata miere ca s o dea la stat, astea sunt basme sincer. Si al meu, asa ca pot sa raspund clar – platea cota la stat pentru productie in miere, adica in natura. Cota era fixata in functie de numarul stupilor NU in functie de… Read more »

Mad
Mad
1 month ago

Eu vorbesc strict de București că de aici suntem. Se uită faptul că au fost 7(șapte) ani rai. Doar șapte! Atunci a început raționalizare cu zahărul și uleiul .Pe urma a continuat cu altele. Ce se regreta (părerea mea) este mai ales bunul simt și siguranța personala. La bloc se respecta programul de liniște. Pe strada milițieni erau peste tot. Ajuta și faptul că nu era exod spre oraș de la tara Toți știau să scrie/citească. Majoritatea aveau un loc de muncă.Bun/rău cum era tot oferea omului o demnitate. Toți își făceau concediul în stațiuni.Adica exista cu adevărat aceea relaxare/detașare.… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  Mad
1 month ago

Din București sunteți o parte dintre voi. Atunci reprezentați maxim 1.5 milioane de oameni din 23 de milioane. Important, dar la nivel de țară nu se trăia ca in București, că de aia nu mai ptimeau aia oameni, știi ? 1. 10 nu 7. La final de 1980 s-a dat prima lege de distribuție raționalizată de alimente – ca urmare a programului de export și a lipsurilor deja resimțite. Poate nu în București, la momentul ăla. In 83-84 doar au redus rațiile ( la carne ouă și lapte ) că au considerat că e poporul prea îmbuibat. Mai mul ,… Read more »

Mad
Mad
Reply to  Catalinx
1 month ago

1.eram vreo 3 milioane prin 89 in capitala 2 mama mea venea de la schimbul 2 la 12 noaptea fara probleme 3 eu eram mica dar mă plimbam seara cu gașca de la bloc fara probleme 4 ți-am zis că mă refer la ce am trăit eu; fara frica de violatori,criminali,drogați etc 5 drojdierii erau la birt dar nu făceau așa scandal pt că-i lua miliția 6 eu am stat și la curte și la bloc dar nu-mi aduc aminte de ce zici tu ( femei bătute) Poate in țigănia din Ferentari. In ni jun caz nu era ceva normal… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  Mad
1 month ago

1.eram vreo 3 milioane prin 89 in capitala În Municipiul București – improbabil. 2 mama mea venea de la schimbul 2 la 12 noaptea fara probleme La fel era în 2012-2019 și nu locuiam în cea mai bună zonă a Bucureștiului. Nu vorbesc de mine. 3 eu eram mica dar mă plimbam seara cu gașca de la bloc fara probleme Copiii mei se plimbau la fel în jurul blocului la vârste la care altor părinți le-ar fi frică acum să-i lase oriunde singuri, gen sub 10 ani. Problema cea mai mare fiind mașinile și riscul cel mai mare, pentru copiii… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

Egalitatea femeilor în comunism a fost una doctrinară, cu sens de supunere a familiei intereselor partidului. Și atât – dincolo de proclamarea egalității, statul nu s-a interesat prea tare în asigurarea ei.”

De ce zici ca era doar doctrinar? Era vreo meserie refuzata femeilor?

cresele, gradinitele, scolile care se construiau in cartiere muncitoresti erau doctrina sau realitate? Invatamantul gratuit era o poveste? Sistemu social in care nu ocoleai orasul sa ti lasi copiii la scoala era o minciuna?

Stropic
Stropic
Reply to  Andreea
1 month ago

Ohoo, pentru ca femeile au fost incurajate sa munceasca SI sa faca toata munca domestica in acelasi timp. Da, erau idei promovate de partid.

Pentru ca nu s-au obosit si ei sa importe masini de spalat, nu mai zic de uscatoare, sa nu mai frece femeile rufe.

Pentru ca nu se gasea niciun fel de obiect de igiena feminin, ca lasa ca femeile se descurca si asa.

Nici nu mai intru in detalii gen dreptul la contraceptie ca s-a discutat prea mult.

Andreea
Andreea
Reply to  Stropic
1 month ago

Nici nu mai intru in detalii gen dreptul la contraceptie ca s-a discutat prea mult.”

bine ca nu ajungi si la avort ca aveam argumentu pregatit. Si nu vb despre inapoierea anilor 70-80 din dictura, din curu europei ci de .. cea mai democratica tara din lume

https://romania.europalibera.org/amp/curte-suprema-sua-interzicerea-avorturilor/31913766.html

Stropic
Stropic
Reply to  Andreea
1 month ago

cea mai democratica tara din lume pai s-a votat undeva in romania treaba asta si nu am observat noi? ca in sua, desi e fff discutabil acel cea mai democratica, s-a votat in fiecare stat explicit – ca un fel de referendum la nivel de stat. platesc ajutor proportional cu salariul primii 2 ani dupa aua te descurci aaa da, corect, uitasem de concediul de maternitate de 3 luni jum din comunism. :))) cum adica dupa te descurci? inteleg ca in comunism existau after schools sau ceva echivalent sa iti lasi copilul? sau erau oameni sa iti aduca copiii de… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Stropic
1 month ago

“uitasem de concediul de maternitate de 3 luni jum din comunism. :)))” si in tarile capitaliste de azi cam cat e concediul de maternitate? Ultima oara cand m am uitat in uk erau vreo 6-8 sapt platite proprortiinal cu salariul apoi treci pe un venit minim. E drept ca poti sa traiesti din alocatii daca faci 10 copii pe aici nu ca in dictatura comunista unde te trimitea statul la munca nu la intins mana ”sau ceva echivalent sa iti lasi copilul? sau erau oameni sa iti aduca copiii de la scoala?” da, existau crese unde puteai sa ti lasi… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  Andreea
1 month ago

si in tarile capitaliste de azi cam cat e concediul de maternitate? Irelevant, comparăm România de-acum vs. România comunistă. da, existau crese unde puteai sa ti lasi copilul fara sa platesti un salariu minim. Mai există creșe și acum. Cam la fel ca și atunci. Sunt mai multe pe bani – pentru că sunt și bani. https://crese6.ro/landing https://www.primariavl.ro/acasa/actualitate/9769-incepe-inscrierea-copiilor-la-cre%C8%99ele-din-ramnicu-valcea-pentru-anul-%C8%99colar-2024-2025 Există o problemă în orașele mari, unde sunt admiși prioritar copiii pe criterii sociale, salarii mai mici și alea, oarecum normal. Problema e modelul de dezvoltare centralizată necontrolat. Care este, da, o bubă capitalistă. Tot acolo însă sunt și creșe private, unde… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  Andreea
1 month ago

cea mai democratica tara din lume

Discutabil cea mai democratică, dar și dacă ar fi, aici e vorba de un pic de iliberalism, care poate fi democratic. +
1) Restricționarea accesului la contracepție din comunism e diferit de restricționarea avorturilor din SUA, cu mijloace de contracepție căcălău.
2) Și, zici că e mai bine în SUA, din punctul ăsta de vedere, decât în România de azi? Că nu era vorba de România vs. US, ci de România de-atunci vs. România de acum.

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

Vrei linkuri cu traveleri care laudă România? Aia de-acum.”

sunt convins ca paki sau nepalezii care vin azi in ro ridica in slavi civilizatia. Si ar lauda o si daca ne am kk la coltu strazii intre ziare.

Ce legatura are asta cu statu comunist?



animaloo
animaloo
Reply to  Catalinx
1 month ago

1. doar 7 ani. Un cacat, v-am ciuruit. Dar doar 7 ani. 2. aha. stat politist. Politie care te batea ca ai blugi sau paru lung. Sau te viola, ca se intampla si asta. Te ridicau, pentru lucruri, si te si violau la zdup. Nu era exod de la tara? In ce lume? Ca in lumea in care am crescut eu, taranii erau adusi sa umple fabricile 3. Asta ar fi un punct valabil 4. Da poate io nu vreau sa muncesc. “demnitate” pe burta goala sa ai tu 5. Toti faceau concediu in statiuni. unii in statiunea mamaia, altii… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

“Tocmai, niciuna :). Comunismul a urâțit România și nu dădeau buzna turiștii.” “Peste trei milioane de străini vizitau anual România în anii ’70.” Un link la intamplare https://adevarul.ro/amp/stil-de-viata/calatorii/mamaia-miami-beach-ul-romaniei-comuniste-2377559.html “Sistemu social in care nu ocoleai orasul sa ti lasi copiii la scoala era o minciuna? Nu dar nu ajuta prea mult la egalitatea femeilor. spuneai ca statul comunist nu sprijinea familia. Ti am dat cateva exemple. Nu stiu daca statul capitalist de azi sprijina mai mukt femeile/familia… platesc ajutor proportional cu salariul primii 2 ani dupa aua te descurci “La sarcinile din jurul casei, care au rămas tot în seama femeii,… Read more »

animaloo
animaloo
Reply to  Andreea
1 month ago

jzaz fac. Andreea mama…nu ai habar ce vorbesti, dar imi place siguranta cu care o faci.

Si paralele, absolut sinistre pe care le faci. Aia cu “vai, le era frig la cur inainte, cum isi permiteau sa se planga ca i-a mutat pingilica in niste cotete inghetate” este epica.

Andreea
Andreea
Reply to  animaloo
1 month ago

De ce e sinistru? Bunicii tai s au nascut pe calea victoriei la sosea sau in vreun sat uitat de lume cu buda in curte? parintii tai au muncit cu ziua la boier sau au avut o meserie si un salariu dat de statu ala socialist pe care il tot in injurati? Tu ai crescut cu bona si pian in casa sau cu cheia de gat? Din sarantoci ne am trezit toti aristocrati de datorie imbuibati de blugi si banane 🤓 si asta in mai putin de o generatie hai sa facem un exercitiu de imaginatie cum e sa iesi… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  Andreea
1 month ago

Un link la intamplare Care arată că 90% din ăia 3 milioane erau cortinari, ca noi, din blocul estic, cam 300k din afara lui. Anume, aceia care erau restricționați să meargă altundeva. Să nu uităm că și turismul era atunci muls pentru export de servicii, tot în detrimentul calității vieții românilor dinăuntru. Dar în lumea de acum suntem la 2.4 milioane de turiști anual, fără turism forțat din blocul estic. De fapt, Germania, Italia, Israel și Statele Unite sunt printre primele țări generatoare de turiști. Blocul estic e la coadă. Ti am dat cateva exemple. Nu stiu daca statul capitalist… Read more »

Last edited 1 month ago by Catalinx
animaloo
animaloo
Reply to  Catalinx
1 month ago

@Orbu: bre, nepalezu cu care am vorbit in Madeira era bucuros ca dupa 3 ani de portugalia si-a luat rezidenta permanenta si, ca atare, voia sa isi ia o vacanta. In Romania, unde statuse 3 luni si i-a placut la maxim
“Molu din Pantelimon!!!”

animaloo
animaloo
Reply to  Catalinx
1 month ago

bai, la mine era doar ca titlu de anecdota. Ca realizez ca 1 din catiplm or fi e o eroare statistica.
Romania…rasista? N-are cum boss. Taci ca vine Andreea si ne explica cum pe vremea lu Ceasca era mai bine cu rasismu

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

Toate bune insa din linkul de la tine ”Peste 80% dintre turiștii străini au ajuns în România cu mașina, iar 6 din primele 10 țări de origine sunt membre ale Uniunii Europene.” tot cortinari? Sau cum sa i numim? Ca din uk/sua nu cred ca vin turistii cu masina sa viziteze romania…oare pe mine cu dubla cetatenie care am adresa de uk la booking.com ma numara la turisti straini cand ma plimb prin romania? 😂 S ar cam com potrivi statistica/numarul cu romanii capsunari si vacante in ro. Dar asta ne ar plasa si mai jos decat anij 70 ca… Read more »

Stropic
Stropic
Reply to  Andreea
1 month ago

Nu cred ca isi face vreunul plecat vacanta in romania 😂 or fi, dar n-am auzit, sa ma contrazica careva din experienta – nu cred ca e pericol sa ne numaram de 2 ori. Toti vin la neamuri si sa stea cu familia, nu la hotel – nici macar pe la restaurante semnificativ ca na, de aia vii, mancare ca la mama acasa. Supermarketurile se bucura, dar nu as trece asta la turism. Tu vii din uk sa mergi cateva zile la mare sau la munte in romania? Maxim poate esti invitata la o nunta si iti iei cazare o… Read more »

Last edited 1 month ago by Stropic
Catalinx
Catalinx
Reply to  Stropic
1 month ago

Nu cred ca isi face vreunul plecat vacanta in romania 😂

Mă simt insultat. Mai și râzi.

Toti vin la neamuri si sa stea cu familia, nu la hotel

Nu prea am mai mers în ultimii ani, dar din familie o parte vin în România și merg în România în vacanță de 1-2 ori pe an, la munte, la mare.

Stropic
Stropic
Reply to  Catalinx
1 month ago

Mă simt insultat. Mai și râzi.

Lasa ca te uiti pe pozele din Caraibe si iti trece :)))

Nu prea am mai mers în ultimii ani

Adica de cand stai in UK. 😀

Andreea
Andreea
Reply to  Stropic
1 month ago

Nu prea merg la nunti, trimit plicuri 😀 dar da am stat o data la hotel pt asta insa vin in ro si plec prin tara, munte etc stam la hotel. Mai merg in delta, la fel la hotel. Sau pe transfagarasan la vidraru unde imi plac mie marile realizari comuniste !! Totul pe booking f rar sunat. (Ex Valea cu pesti nu i pe booking si tb sunat la ei). Raportat la vacantele mele asta e cam 25%. In fiecare an fac asta daca vin o sapt in romania ca vacanta dorm acasa in buc 1-2 zile si in… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

Mandruta e o cutie de rezonanta care ii prosteste pe multi. Nu doar el, ci galeria de influesari care manevreaza spatiul public. S a vazut si isteria la alegeri cu minciuni gogonate despre extremism, iesirea de ue, fascistii, rusii etc dar nimeni n a mai pomenit nimic despre anularea alegerilor fara motiv adica un bocanc in gura ‘democratiei’. “Pe de altă parte, nu se oprește curentul zilnic câteva ore. Poți opri tu consumul, la tine acasă, când și dacă consideri necesar.” asta e cea mai mare pacaleala a asa zise i democratii. Libertatea de a ti taia curentul ca devine… Read more »

Stropic
Stropic
Reply to  Andreea
1 month ago

Totul pe booking f rar sunat. (Ex Valea cu pesti nu i pe booking si tb sunat la ei). Raportat la vacantele mele asta e cam 25%. In fiecare an fac asta daca vin o sapt in romania ca vacanta dorm acasa in buc 1-2 zile si in rest plec sa ma plimb parinti, prieteni etc Banuiesc ca dai de obicei la hotel un act de identitate ceva sau pasaport si prin urmare asa culeg astia statistica, nu cred ca stau sa ia statistica de pe nationalitatea pusa pe booking, directbooking si enspe site-uri. Si airbnb la fel – cam… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Stropic
1 month ago

In romania folosesc doar buletinul niciodata pasaportul uk. Si nu cred ca sunt singurul roman plecat care se plimba prin tara. Posibil ca aia care stau prin moldova si vin cu masina pe la nadlac sa mai doarma o noapte pe undeva ca mai faci o zi. Pac, mai infloreste un pic turismu cu straini 🤡 Nu gasesc metodologia de estimare a turistilor insa am gasit trimiteri la INS. Care ne zice ca sunt 19 mil romani rezidenti in tara 🤡😀 acolo sigur ma numara si pe mine ca am buletin🤓😀 19,0p milPopulația rezidentă 2024 https://insse.ro/cms/files/chestionare/turism/2025/Turism1A_Lunar_2025.doc gluma sinistra 😀😀 vezi formularul… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

O las asa cu consumul. Doar mai zic ca min 2 luni/an nu sunt in uk. Cam 2-3 sapt de craciun si cam 2 de paste pe remote Plus concedii 2-3 sapt. ”Problema era curentul tăiat. Anii 86-90 i-am făcut la lampă – numărul 5! Nu era vorba de consum mare atunci, că nu prea aveai cu ce, poate reșou, când nu era căldură. La televizor n-aveai, în cuptor n-aveai ce să bagi, dac-ai fi avut cuptor, mașini de spălat cam nu prea erau… Părinții mei consumă acum undeva între 7-12 kw/h pe zi. Dar n-au încălzire și nu gătesc pe… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

E frumos ce ai scris si mult de raspuns “Oricum nu contează, consumi curent unde mergi, doar că nu îți apare pe contor.” consumi servicii turistice impachetate altfel. Si poate te duci mai la sud unde e soare si lumina naturala care e inca gratis. Sau poate hotelu are politica ‘green’ si iti da cu ratia caldura electrica impachetata altfel, european. “Eu am prins lampa aia conștient vreo 3-4 ani, că nu îmi aduc aminte mai de dinainte de trei ani. Și totuși suficient ca să fie o amintire și o frustrare permanentă. Ai mei au tras curent cam primii… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  Andreea
1 month ago

consumi servicii turistice impachetate altfel. Si poate te duci mai la sud unde e soare si lumina naturala care e inca gratis. Nu contează cum sunt împachetate – contează că e mișto că poți pleca din țară, mai la sud, sau mai la nord, sau unde vrei tu, în concediile ăstea și că ți le permiți. Și mai contează că lumina e cel mai puțin curent, în zilele noastre când un bec consumă ignorabil și nu prea contează în economia curentului într-atât că mai la sud ai lumină naturală, dacă ai nevoie de aer condiționat. Acasă consumi curent să speli… Read more »

Last edited 1 month ago by Catalinx
Stropic
Stropic
Reply to  Catalinx
1 month ago

Chiar nu am ajuns un idiot incat sa cred ca e mai scump sa farami carapace de insecte care se inmultesc necontrolat decat sa cultivi grau pe camp si sa l recoltezi etc

Nu se inmulteste nimic necontrolat.

E necontrolat cand vrei sa scapi de ele, altfel au si aia boli si daunatori si probleme, nu iti imagina ca inchizi 2 greieri intr-o hala si peste cateva zile ii recoltezi cu sacul.

Andreea
Andreea
Reply to  Stropic
24 days ago

“Nu se inmulteste nimic necontrolat.
E necontrolat cand vrei sa scapi de ele”

🤓

nu stiu cum sa citesc asta sincer. Sa incerc cu AI?

Stropic
Stropic
Reply to  Andreea
24 days ago

Foloseste cu incredere, aprob!

1000084284
Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

“Acasă consumi curent să speli vasele și poate hainele – unde mergi în concediu, spală alții vasele, iar hainele, ori pleci cu ele spălate de acasă și le respeli când te întorci, ori apelezi la un serviciu. Ideea e că eu ți-am zis că nu poți consuma atât de puțin, iar tu te scuzi că poți că nu stai acasă – e irelevant în discuție.” doar spalat rufe. In ro aveam masina cu uscator incorporat dar nu prea il foloseam ca sifona rufele rau. Aici le usuc cu dezumidificator (alt consumator de care am uitat) nu stiu de ce nu… Read more »

IMG_7732
Catalinx
Catalinx
Reply to  Andreea
1 month ago

nu stiu de ce nu pot sa adaug mai multe poze Pentru că nu am spațiu infinit pe server :). Nu stiu daca se vede. Se vede. Dacă ai fost plecată 2 săptămâni de Paște, asta e un fel de 84Kw pe o perioadă de 2-3 săptămâni. Ceea ce înseamnă undeva la 125-150kwh pe lună de aprilie. Chiar și așa e dificil de crezut că te încălzești electric și nu consumi mai mult. Fără să stai pe sistem englezesc, gen caloriferele închise din martie, nu îmi dau seama cum . Dar nu e ca si cum ti ar fi luat… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
24 days ago

“Că în fond, era curentul lui, că el făcuse hidrocentralele și termocentralele și centrala nucleară.  “ din pacate alea chiar erau ale comunistilor care au electrificat tara prin anii 60. Deci ale romanilor. Azi nu mai sunt. iar energia, eterna problema neinteleasa .. care devine din ce in ce mai scumpa. Uite si alta perspectiva: https://trenduri.blogspot.com/2025/06/v-ati-inverzit-destul-sau-cum-am-fost.html ”Este o simplificare sinistră. Cel puțin în Europa, cei mai mulți grași sunt mai degrabă săraci. Libertatea de a mânca orice e dată destul de des de sărăcie” “problema culturală o vezi mai degrabă în US , dar se educă și ei.” n am… Read more »

IMG_7839
Fery
Fery
Reply to  Catalinx
24 days ago

o scurta precizare, detectoarele de explozii nucleare detecteaza EMP si eventual spike-uri de gamma si x din sateliti, corelat cu ceva miscari seismice si infrasunete specifice. chernobyl n-a fost nici macar un incident de criticalitate, nemai explozie nucleara, a fost o ampla explozie chimica soldata cu emisii masive de radionuclizi in atmosfera. deci nu avea nimeni cum sa detecteze nimic in romania in mod direct, nu inainte de a ajunge norul de radionuclizi aeropurtati in zonele de interes, dar chiar si atunci s-ar fi detectat doar in conditiile in care cineva ar fi cautat expres, ca norul a avut majoritar… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
23 days ago

“Dar e din statistica pe speranța de viață din 65 în 2011, iar acum e și mai mare. Ai acolo și statistici pe boli aparat circulator, care-s foarte mici până în anii 90, uită să vorbească de care era accesul la medicină, adică să diagnosticheze bolile ăstea cineva, pre 90. Și mai uită să pună vârstele la care ai decesele ălea.” graficul de la pagina 5 cu decesele e clar, au ceva date si din anii 60. (desi INS e politizata si rapoartele sunt sa fie bine ca’sa nu fie rau – asa cum numara si turistii ‘straini’) 2-3 x pt cardio… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
24 days ago

“Când a început revoluția, au fost înștiințați de la serviciu că sunt niște forțe de destabilizare la Timișoara ( fusese deja primul val de împușcați acolo ) și au fost suiți în trenuri , cu furci, lopeți, să se ducă să-i bată pe ăia – fără prea multe discuții. Au avut noroc că asta se întâmpla în 22 și când să plece, deja s-a răsculat și Bucureștiul, altfel ar fi fost trimiși acolo – bâtași. La fel cu a făcut și Iliescu, imediat după, cu minerii, care au venit să ”apere democrația”. Ia vezi, se mai face azi așa?” DADADA!… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
24 days ago

“Pui problema greșit. E mai scump să macini insecte decât să macini grâu. E un proces technologic mai complicat. Să cultivi insecte e mai scump decât să cultivi grâu, pentru că trebuie să le hrănești – cu grâu? 🙂 . Sigur că ele se înmulțesc necontrolat, dar una la mână asta e , că trebuie să fie controlat, a doua la mână sunt niște standarde de respectat, a treia la mână ai niște costuri, că nu le prinzi pur și simplu de pe câmp, ca densitate nu e fezabil să faci asta și dacă nu ai avea reglementări cu privire… Read more »

luvieere
luvieere
Reply to  Andreea
1 month ago

Am atras atentia ca nu faceai frigu in intuneric 3-4 ani continuu si ca ar tb sa ne pastram realismu. Ca nu e bezna in romania 6 luni pe an. Când compari sistemele, ar trebui să te referi la furnizare, nu la “realismul” faptului că unele resurse și beneficii le primeai și atunci, le primești și acum, de la natură. Critica sistemului de atunci se axează pe faptul că decideau alții pentru populație când, cât timp și în ce fel să consume resursele pe care le furnizau, nu decidea fiecare individ pentru sine, pe baza nevoilor și a costului. faci… Read more »

kohtarr
kohtarr
Reply to  Andreea
23 days ago

Andreea, Când mai vb cu taicatu despre cum era în comunism poate încerci să aprofundezi un pic mai mult și să treci de protecția mentală pe care o are. Nu știu dacă te protejează pe tine sau se protejează dar dacă nu a avut rol de conducere realitatea e un pic diferită. Așa erau și ai mei, când i-a lovit melancolia (a se citi capitalismul și faptul că viața e grea). Citez: Trecând peste lipsuri (atunci că nu aveai voie, acum că nu îți “permiți”), era mai ușor atunci. Aveai un job, primeai o locuință, lumea era mai sigură. Doar… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  Andreea
1 month ago

tot cortinari? Sau cum sa i numim? Vezi în lista de țări câte sunt din Blocul Estic. oare pe mine cu dubla cetatenie care am adresa de uk la booking.com ma numara la turisti straini cand ma plimb prin romania? 😂 Sosești cu mașina? Nu știu cum agregă statistica, e posibil să fie anumite suprapuneri. Pe de altă parte, un om cu o cetățenie străină, chit că el e de origine română, dacă vine în România ca turist, n-are casa lui – e turist străin. S-ar cam com potrivi statistica/numarul cu romanii capsunari si vacante in ro. Nu știu, eu… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

Cred ca statul se minte singur cu statisticile “un om cu o cetățenie străină, chit că el e de origine română, dacă vine în România ca turist, n-are casa lui – e turist străin.” nu mi arat pasaportul strain ci buletinul la cazare in ro. Insa adresa mea din aplicatie pe booking e din uk ca n o s o schimb pt statu roman cand vin pe aici. deci ne am lamurit. Esti roman care muncesti in jermania, vii in delta o sapt .. esti turist strain 😀😀 Pai bre, cand comunistii numarau 3 mil pe an in anii 70… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

se cade să vii cu probe, anume, ce anume dovedește că statisticile prezentate sunt greșite?”

am ridicat doar din sprancene la procentele de “turisti” care vin cu masina. Nu pare credibil/realist ca astia sa fie chiar turisti. Adica prin turist inteleg un strain care vine in vizita nu un roman care se intoarce acasa si se plimba prin tara lui

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

pana si lefkada e plina de masini cu nr de romania. Dar asta nu e un argument ca la noi sunt valuri de turisti straini care vin cu masinile. Sau vin englezii si americanii cu masinile pe la nadlac? De israel nu zic nimic ca tocmai s a schimbat legea cu ‘extremismul’ Ne furam singuri caciula … aia 3 mil din anij 70 chiar erau turisti straini. Da, majoritatea din ‘lagarul’ socialist si 10-20% din afara lui. Proportiile s au pastrat cu cifre ceva mai mici(deh, succesuri ale democratiei) ..iar litoralul romanesc nu se mai umple de nemti si suedezi… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

Statistica aia e facuta din raportari de la ‘unitatile turistice’ am pus formularul in slta postare. Adica o aiureala tip productia record la hectar. litoralul o fi fost de kko si in comunism dar era plin de turisti straini. Ai dreptate azi nu mai merg nici romanii la marea noastra .. se duc la bulgari 😂😂😂 e diferenta intre turism individual si ala de masa. Cand am fist la poenari (recent, intre 2 inchideri) am auzit pe sus prin cetate franceza, italiana, germana. Unii pareau cupluri mxte cu rromani dar erau si tineri straini. Stiu, merg in bv, cluj, buc,… Read more »

Andreea
Andreea
Reply to  Catalinx
1 month ago

Aș zice că pentru asta era vinovată soția. Dacă soțul trebuie să stea cu ea-n mână, ci nu înfiptă în soție e și vina soției, pe undeva.
Statul era de vină că soția era ocupată într-atât încât bărbatul trebuia să și-o ia singur în mână.”

nu sunt fan dana budeanu dar cand zice fatalai stim toti la ce se refera 😀🤡 si nu e omu nou al comunistilor ci o creatie mai recenta 😀