Vai, ne exploatam copiii

Am primit  asta pe facebook , de la articolul asta. Initial am citit pe diagonala , am decis ca omul e prost ( habar n-am daca e prost sau nu , doar ca abordeaza o perspectiva proasta si superficiala ) si ca, pula mea, nu merita sa imi pierd  timpul cu asta. Dupa care am mai vazut un val de share-uri  si faptul ca articolul are ~4500 de like-uri , deci mai sunt inca 4500 de prosti care achieseaza la aceeasi idee. Si , desi aveam ceva de facut ,  am o parere si o emit , mai mult pentru mine ( am sa verific in 10 ani daca am avut dreptate ), inainte ca  informatia asta sa ajunga undeva in canalizarea facebookului si sa nu o mai pot regasi. Sau sa uit.

articol_copii_abuzati

 

 

 

 

 

Ideea centrala e ca le furam copiilor copilaria , sa-i lasam sa fie copii , sa se joace sa se… orice  numa sa nu  ii introducem “în câmpul muncii“.

Pentru ca da, daca  iti pui copilul sa studieze , gen orice , il trimiti in campul muncii, ba chiar pe front as spune , cu casca in cap , masca pe figura si mancare la gamela. Abuz, nu alta .

Pentru ca da , daca il lasi sa se joace  , sa faca ce vrea el ( in traducere sa o frece aiurea ) el va creste  un tanar fericit care va schimba lumea. O va schimba scarpinandu-se in cur , caci nu va sti de unde sa inceapa si cu ce.

Pentru ca psihologie.

Hai sa incepem cu doua perspective:

1) Asa este , intuitiv  ai impresia ca  ar trebui sa ii permiti copilului tau sa se bucure de copilarie , mai ales daca tu n-ai prea avut sansa asta din orice motiv , mai ales daca ti se pare ca viata  iti cam da suturi in cur la varsta pe care o ai si nu mai poti sa faci chiar ce vrei si crezi ca “asta e mersul” si ca ” lasa-l sa se bucure cat e mic , ca atunci cand o creste…”

Daca asta credeti sunteti niste boi si niste vaci cu cabina! Invata-ti in pula mea copilul de mic ca viata nu se termina la 18 ani , sau cand se insoara , sau cand face copiii lui ( daca vrea) ci ca trebuie sa o traiasca pe toata  si ca daca  ajunge sa isi sacrifice restul  vietii lui de matur pentru ca si copiii lui sa aiba o copilarie fericita inseamna ca a cam esuat in viata si ca e cam dobitoc si ca trade-off-ul e cam prost. Presupunand ca media de viata e inca 65 de ani . Si d-aia trebuie sa studieze , sa invete sa faca lucruri.

2) Si de aici descinde urmatoarea idee: Copilul tau trebuie sa fie capabil sa isi construiasca  viata lui si sa plateasca pentru fericirea lui  cu banii lui , nu cu ai tai , nu cu pensia ta, in principiu. Tine-l tu sa isi traiasca el copilaria pana la 18 ani si ai sa vezi pe urma ce si cum si pentru ce este el pregatit.

Si aici vine raspunsul la motto de om prost din titlul articolului cu pricina cu care autorul  v-o tranteste peste bot cu un fel de “ha! v-am zis-o fraierilor! Asa-i ca nu va asteptati la asta?“.

Ba ma asteptam , bah , ca prosti vad zilnic . Nu ma asteptam ca atatia alti prosti sa fie de acord cu ideea.  Stiu , e o provocare sentimentala sa iti sugereze cineva ca nu trebuie sa iti tratezi copilul ca pe o investitie .

Ba, asa trebuie sa faci, ca doar nu ti-ai luat un animal de companie sa-i dai de mancare  sa-l plimbi si sa te uiti la el cum se joaca si cum mananca si se caca banii tai .

Si , nu, nu cred ca trebuie sa investesti in copil ca sa “scoti parleala ” la maturatie , desi sunt banii vostri  – faceti ce vreti cu ei , nu ma bag.

Ci ca , cel mai important ,  cresti un om  pe care sa-l poti decupla la un moment dat de la  teava de bani , care sa nu iti impovareze viata la batranete. Si – ba, boilor, daca il tineti “sa-si traiasca copilaria ” , in timp ce voi , posibil ca economisiti niste costuri si timp  de educatie , folosindu-le , poate , pentru a-i cumpara o casa, un loc la o facultate pe care nu-l merita si mai stiu eu ce  bunuri si servicii credeti voi ca il vor ajuta sa traiasca o viata usoara pana la capat , va foarte inselati. Foarte. Stiu eu mai multi d-astia care au crescut cu convingerea ca toate pica din pom si si-au bagat pula instant in munca alor batrani , ei nefiind capabili de a produce mare lucru , mai mult , incapabili de a intelege macar valoarea muncii alor lor si propria incompetenta .

3) Istoria. Credeti cumva ca istoric vorbin, copilaria a fost ca in povesti cu copii bucuranduse de varsta lor  si de munca parintilor. Presupun ca sunteti prea putin preocupati de fenomen cat sa trageti un ochi in Africa , Asia cea saraca, societati care reflecta statul social din Europa de  acum 50-70-100 de ani.

  • Pana in 1940 era  un lucru comun chiar si in civilizata Europa , sa iti trimiti copii de la varste de 5 ani in sus  in campul muncii . Da, chiar la munca , chiar in ture de noapte , de 12 ore , de munca periculoasa care-i omora pe unii din ei. Pula mea, facem altii.
  • Prin 1800, n-are rost sa mai discutam .
  • Daca ne uitam in Romania , chiar si  dupa al doila razboi mondial , copiii mergeau la munca . Am exemple in familie . Munca adevarata , nu meditatii , cursuri de pula mea.
  • Comunismul , ala pe care il blamam toti pentru ororile lui, mai mult socialismul adus odata cu el , a  scos copiii din campul muncii si i-a trimis la scoala  si bine a facut. Asta se intampla nu chiar asa demult – ci prin ’70.
  • Totusi , eu care copilaream pe la sfarsitul anilor 80 si 90, am prins inca , in mediul rural – ce e drept , colegi ( majoritatea) , care se ocupau cu muncile pamantului , cresterea animalelor  cand nu erau la scoala . Exact , exploatai de parinti si aici nu intentionez niciun pic de sarcasm sau ironie . Explicitez , ca prostii nu se prind.  E corect faptul ca pentru ca eu nu m-am ocupat cu asta sunt acum capabil  sa scriu un text  la un calculator si am si vremea sa o fac in miezul zilei in timp ce aia trag la trafalete , sparg la lemne , sau fac alte lucruri deloc rusinoase , dar care  nu le permit o  viata neaparat relaxata, daca intelegeti macar o farama din ceea ce vreau  sa spun.

Ceea ce vreau sa spun de fapt, e ca eu am fost una din generatiile care “ne-am trait copilaria”. Daca as fi locuit la bloc as fi fost d-aia cu cheia la gat.  Dar la mine in sat nu aveai nevoie sa incui, pe-atunci.

N-am avut cheia la gat dar am facut toate cacaturile pe care nu ati vrea vreunul sa le faca copiii vostri  si pe care eu, noi, le numeam joaca.

Si s-o luam sistematic, ca acusi pot sa le enumar relaxat  ca tata e major, traiesc pe banii mei si pula mea. Nici nu stiu daca e ok sa scriu toate asta aici in ideea in care copilul meu citeste tot mai bine si e doar o chestiune de timp pana va descoperi asta.

  • La 5-6 ani m-am apucat de fumat . Mai mult trageam chistoace si paie si coceni si frunze si ce se mai nimerea , ca pana in ’90 nu prea erau optiuni la tigari si nici eu nu prea puteam sa cumpar la varsta aia . Era o joaca , imi traiam copilaria , ce dracu’. Si nu ba, nu era pentru ca erau ai mei inconstienti si ma lasau. Cand ma prindeau  “ma educau ” si “imi explicau” sistematic. Sistemul era unul de pedeapsa prin tortura si violenta fizica si de limbaj, dupa standardele vremurilor noastre.
  • Tot pe-aproape de varsta asta am facut cunostinta cu pizda  in conditii oarecum dubioase si am mai facut cunostinta  de cateva ori prin scoala generala in conditii si mai dubioase. Nu pot sa spun ca am facut sex , ca chestia asta presupune o oarecare cunoastere a activitatilor sau macar parteneri care sa stie cum sta treaba . Noi eram toti copii  si ne traiam fericiti copilaria , pentru ca nu e ca si cum la tara, aveam multe  cluburi de arte, de inot sau alte sporturi elaborate. Ca toata lumea , mai jucam fotbal , eventual cu o pearca (minge sparta)  si ne bateam cu pietre cand ne suparam.
  • Ah, ba da , clubul de inot era la Olt , pe baraj , unde tot copilu’ mergea toata vara de la varsta de 7 ani in sus. Pe mine nu m-au lasat ai mei pana pe la 12 ani , asa ca fugeam cand nu erau atenti , ce cacat – imi traiam copilaria .  Sufeream la intoarcere. Sigur , eram supravegheati de altii copii mai mari care , in principiu , ne scufundau , ne bateau , ne aruncau in apa mare, noi nestiind sa inotam , pentru ca sa  – fireste – invatam sa inotam . Sigur, jocurile copilariei si intamplarea sau faptul ca eram in grup a facut ca sa nu imi moara vreun prieten sau cunostinta inecati.  Ne mai accidentam , mai trageam apa in plamani , dar asa se invata primul ajutor , ce crezi.  Altora din satele vecine le-au murit destui insa.  Nu e bai , faceau parintii altii , cu avorturile era mai complicat atunci .
  • Tot  lipsa de activitate  ne facea sa ne jucam in strada , sa dam cu bolovani dupa masini – gen nu stiu altii dar subsemnatul a strambat Oltcit-ul unui vecin securist cu un bolovan , sa mergem la furat de cirese , capsuni sau alte fructe , nu pentru  mare lucru cat pentru mancat , dar cand iti devasteaza 10 handralai livada , alta e optica.
  • Traindu-mi copilaria imi aduc aminte ca pe la 11 ani , combinat cu altii mai mari , aveam tot felul de idei , pe care le puneam in practica , cum ar fi legatul de  cabluri , sfori din card in gard ,   noaptea , pentru a bloca masinile .  Le mai trageam si prin crema de pantofi ca sa se murdareasca pe maini soferii ca opreau sa rezolve cumva situatia . Si mai puneam si  nisip/ pietris in curbe sa ii vedem cum derapeaza,  aditivat cu ulei ars. Spiritul copilariei.  Nu ati vrea sa se bucure si copiii vostri la fel ? Ia spuneti drept.
  • Pe la 11-12 ani am fugit prima data seara  “la discoteca” intr-un sat la 4 km mai departe . Pe la 13 ani mergeam la cea din satul meu , gen cu aprobare de la parinti  – oarecum , ca e baiat si sa-si traiasca copilaria si se saturasera sa ma tot bata , cred , si altfel eram oarecum constiincios si meritoriu.
  • Vara organizam “furcarii” , adica fierbeam porumbi care dadeau in parg , ascultam muzica si beam vin ( sunt aici multe povesti de spus) mai in toate noptile. Cu asta pot spune ca m-am apucat de baut la 13 ani .

Va plac copiii liberi ? Va mai spun ca eu eram “unul din aia mai cuminti “, desi nici pe aproape cel mai , invatam la scoala , imi petreceam mult timp studiind singur,  facusem si ceva meditatii de engleza inca de prin vremea cand in sat se studia doar franceza si rusa si alocam , in general, suficient timp studiului.

Prietenii mei  (mai mari) spargeau magazine , futeau babe bete  de 60 de ani si cate si mai cate pe care nu le voi detalia aci. Pentru ca da, domnilor, asta inseamna sa lasi copilul sa-si traiasca copilaria .  Nu , nu se joaca cu masinute , papusi si se uita la minimax toata ziua  cum va imaginati voi ,ca se plictiseste .  Iar cand se plictiseste ii vin idei .

Iar cand merge cu ceilalti copii in fata blocului sa se joace , nu joaca numai sotronul sau ratele si vanatorii, sau ce dracu se mai joaca copiii afara in ziua de azi , daca se mai joaca impreuna.  Cand nu te uiti la el se mai joaca si un adevar sau provocare pe dezbracatelea ,  pe fututelea , pe  golitelea sticla , acu e la moda sa mai tragi o linie sau o seringa . Deci lasati-le timp liber si mirati-va de cum cresc.

4)  Speculatia abuzului

Sigur, e usor sa spui ca e abuz sa iti trezesti copilul la 7 dimineata si sa il “muncesti” pana la 7 seara. Si, daca asta se intampla zilnic , pot sa spun ca normal sau nu , e ineficient.  Greu gasesti tu copilul sa vrea/poata sa stea concentrat atat timp .  Banuiala mea  alimentata de ceea ce vad ( v-am spus ca am copii?) e ca rareori se intampla asta si ca , de fapt , timpul “ocupat”  al copilului se suprapune  mai ales cu timpul cat parintii lucreaza , ca ce sa vezi , pula mea, nu toti sunt bloggeri, nu toti putem sta acasa sa ne educam  copiii  in tot intervalul de la 12/ 14:00 , pana noaptea. Si atunci ai de ales intre a-l lasa sa-si “traiasca copilaria” zi de zi , sau a-i canaliza  educatia intr-o directie mai utila.  Si ca timpul ala e partial “child care”  si partial educatie .

Daca va intrebati cum e mai bine, va spun eu de la obraz ca generatiile de copiii d-astia ca mine , sunt in ansamblu alea care au iesit cele mai neterminate , mai facatoare de laba la 30 de ani cu diplome in mana , pentru ca nu au invatat sa faca nimic decat sa isi traiasca copilaria . Si inainte sa radeti , nu,  nu e cu myself included , ca eu am invatat sa fac  destule lucruri ,din care unele utile , de foarte devreme. Dar oricum ,  fata de potential sunt, probabil , undeva la 30% , pentru ca e util sa ai o copilarie fericita , pe care , da bah , n-o regret. N-o regret pentru ca  m-am descurcat relativ ok . Putea sa fie alltfel . In medie , a fost altfel.

 

 

Arata copiii vostri cumva asa?

Daca nu , stati linistiti , nu ii munciti prea mult. Practic  de la idea evolutiva de a folosi timpul copiilor pentru a-i educa ca e mai eficient decat pentru a-i exploata  de fragzi , am ajuns la ideea , ca hai sa inlocuim si asta cu nimic , sau  hai sa ignoram ca avem atatea posibilitati de educatie  si sa ii lasam asa d-ampulea. Bravo societate de monstri!

abused children
abused children 2

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments