Tot aud minciuna asta rostogolită.

Deci 6 milioane de români contribuie cu CASS, dar pretenția e că 16 milioane beneficiază.
Bă nu mai!
Vreau să-i numărăm pe beneficiari. Vreau să văd o listă cu beneficiarii din ultimii 5 ani, cu CNP-urile ( redactate că nu mă interesează detaliile ci să știu că au extras CNP-uri distincte un fel de ”select * from servicii_oferite group by CNP where data_serviciului betwen 20200101-20250101”.
Și să vedem câți și ce au beneficiat.
Noroc cu covidul, că așa au beneificat circa 8 milioane de români de vaccinare, dar banii ăia au venit din alte fonduri, că și de acolo vine deficitul, anume nu din contributiile la CASS.
Așa că vreau să-i văd aliniați pe ăia 16 milioane de beneficiari – acum.
De ce , că eu am o bănuială, citind documentul ăsta de pe site-ul CNAS, care ne spune că in 2024 au fost 16 milioane și ceva de asigurați înscriși la medicul de familie, cărora li s-au oferit, de către medicii de familie 3.8 milioane de consultații ( în jur de ) și un enorm de mare volum de ”activități de suport*”


Ce înseamnă aia?
*Activitatile de suport sunt reprezentate de eliberarea unor documente medicale, urmare a actului medical al medicului de familie, cum ar fi: bilete de trimitere/prescriptii medicale/adeverinte medicale pentru copii in caz de imbolnaviri/ adeverinte medicale pentru inscrierea in colectivitate necesare la inscrierea in unitatile de invatamant/ recomandare pentru ingrijiri la domiciliu/ recomandare pentru dispozitive medicale, etc.
Am corectat eu textul de pe site-ul ălora, dar punctuația n-o pun. Nu știm care e care, dar punem pariu că majoritatea activităților de suport sunt HÂRTII ȘI FOI ȘI ADEVERINȚE generate de birocrația statului român? Altfel vreau și io să știu cum pula mea la 1.6 milioane de consultații generezi 16 milioane de activități de suport – adică hârtii, că aia sunt. CUM BĂ!
Gen dacă vii cu bilet de trimitere – OK, unde e consultația asociată? Dacă vii cu prescripție medicală – unde e consultația asociată? dacă vii cu scutire medicală ( adeverință medicală pentru îmbolnăvire) – unde e consultația asociată/ Dacă vii cu adeverință nedicală de înscriere în activitate – o foaie cu care te ștergi la cur – UNDE E CONSULTAȚIA ASOCIATĂ?
La fiecare consultație ( în medie) rezultă 16 servicii asociate de suport. Există servicii de suport care nu necesită consultații ? La un pacient NOU? Că înțeleg că m-ai consultat acum o lună și îmi prelungești rețeta fără consultație. NU E OK, dar înțeleg. Dar altfel? CUM ?
D-aia zic, vreau să văd beneficiarii și spectrul serviciilor de care au beneficiat structurate mai detaliat decât ”consultații” și ”activități de suport”. Ceva mai concret, din care să putem extrage ce e util și ce reprezintă cârtii.
Cam asta aș vrea să văd eu la Bolo Jean, că eu dacă aș fi primul sinistru asta i-aș cere sinistrului sănătății, iar dacă aș fi la sănătate asta aș căuta eu să observ fără să-mi ceară cineva.
Ia să vedem unde sunt banii și care și către cine sunt serviciile.
Eu sunt curios dacă pot identifica 16 milioane de oameni în România.
da patroane, dar in nemtia in ceva gen 50mil de asigurati. La 70 de mil de beneficiari probabili.
Vezi matale, tu ai numar de spitale/doctori/alea alea pentru aia 16mil. Nu pentru alea 3
Păi da, dar eu vreau să ne uităm un pic la probabilitatea aia. Că mai știu și eu oameni prin Germania și nu știu dacă sunt mai bolnăvicioși, dar mai ajung pe la serviciile lor medicale și nu, nu pentru hârtii. Dar eu m-am uitat în familia mea de supermani sănătoși și – am făcut toți vaccinul ăla de covid – ar fi de spus că pe lângă ce funcționalitate avea, parte din birocrație – că în România aveai din ăla călătoreai, nu aveai, sechestru, deci cerința lor. În afară de asta, am fost cu un copil anul trecut și… Read more »
Și bă – separat. Comparăm mere cu pere. Nu știu de unde ai scos datele ăstea. Sunt 74 de milioane de asigurați la stat , că asigurarea de sănătate e obligatorie acolo, adică ”beneficiari probabili” cum spui tu. Cică numărul ăsta reprezintă 90% din locuitorii din țara aia. Nu văd nicio statistică cu numărul de coasigurați, că și acolo copiii sunt co-asigurați dependenți, la fel ca și soția dacă nu lucrează, copiii până la 25 de ani, dacă studiază. Nu știu câți plătitori au, dar nu sunt sigur că-s 50 mil, că au circa 16 milioane de tineri sub 20… Read more »
Aia, ca si aici, platesc si pensionarii, probabil
Sigur. Problema e că în România este un scam la două capete, aplicat la prima mână pensionarilor, că nu pot protesta efectiv, dar realist angajaților, că ei sunt jumuliți și nu protestează pentru că sunt proști și cred că pensionarii sunt alții , nu ei peste 30 de ani – dar e OK, că eu am protestat și mai am în plan să protestez. Este un scam pentru că în România contribuția la pensie e cred că cea mai mare din Europa – un sfert din salariu. Pensia , însă , nu e cea mai mare din Europa , raportată… Read more »
Absolut. Sunt multe probleme in Romania. Asta e by default 🙂