Citeam pe 2 cevele cum Franța lucrează la o lege care să limiteze creșterea fast fashionului și cum activiștii jubilează; ca activiștii, na.
Legea e direcționată înspre ultrafastfashionul chinezesc, care mușcă din Europa prin Shein și Temu, dar mă gândesc că va fi dificil să diferențieze, sau să apere Zara și H&M , să zicem, companii europene. Sau Tom Tailor. Sau La Redoute, brand franțuzesc de ff.
Sunt chiar curios cum vor croi legea.
Fiind francezi, sunt sigur că are ceva de a face cu faptul că vânzările LVMH au scăzut în US și China de anul trecut. Și cu faptul că au mai multe companii ( îmi vine in minte Hermes ) – și alte branduri care aparțin altor companii multinaționale.
Acestea fiind spuse, cumva apreciez, deși eu sunt genul care îmi cumpăr haine fast fashion. Că sunt ieftine, nu că vreau eu un tricou nou pe fiecare sezon. Le port de bune până le pătez, adică destul de puțin, după care le degradez la alte scopuri până se rup după care, în funcție de unde ne aflăm, la gunoi, sau reciclare prin introducere in sistemul energetic , adică fac focul cu ele băi, ca la țară.
Mă rog, recent am decăzut, ăsta e alt articol.
Soția își cumpără haine mai altfel. Nu de la LVMH, dar nici așa fast fashioane. Dar copiii sunt extremi.
Nu extrem de scumpi – bine, trebuie văzut asta prin prisma sexului , că există diferențe și între prețuri și între condiția femeii și a bărbatului in societate, cel puțin în societatea primitivă și tradițională din care vin eu – tricou de 5 euro și … in fine.
Copiii au gusturi la haine mai deosebite. Parțial știu cum le-au căpătat, are legătură cu comicoanele la care am tot mers, cu literatura pe care o citesc, jocurile pe care le joacă mai mult decât cultura generațiilor lor.
Zic asta că unul din copii se îmbracă într-un stil retro-elegant, dar retro rău, ceva gen inspirat din final de secol XIX ?
Când caut pe net “fashion 1890” ajung cumva în zona aia .
Celălalt copil e mai modern, are o urmă de influență de la sora ei, dar nu, nu e retro, e fantasy ( și vârstă ) și oricum mai modern.
Desigur, într-o lume fast fashion, întrebarea evidentă este – de unde cumpără haine, întrebare pe care nu aș fi vrut să mi-o pun , că nu mi se pare că ar trebui să fie o întrebare pentru copii . Gen – te îmbraci de unde îți cumpără mă-ta haine și gata! ( știți că io sunt cu #familiatraditionala). Dar nu e că și cum le pasă de părerea mea, zici că sunt pe banii lor.
O vreme bântuiau pe la magazine de “haine de morți” ( explic, răbdare ) , și pe de o parte mi se părea dubios /nepotrivit , poate rușinos / stigmabil ( nu există cuvântul , nu căutați în dicționare ), dar hei măcar ieftin.
Vorbesc de magazine de haine second-hand, care pentru un om ( io) venit dintr-o cultură a sărăciei , unde anii 90-2000 ne-au umplut de haine second hand și asocierea cu hainele SH ți-ar fi adus stigmata sărăciei, are o reluctanță justificată.
Aici nu știu dacă e așa, că nu cunosc destui oameni, dar ce știu e că au magazine de haine din astea in mall. Și nu , nu sunt haine din alea uzuale care veneau în România la kil/ sax , deși probabil că la fel și aici, dar nu sunt genul ăla de haine.
Căutau copiii prin trențele alea după niște cămăși din materiale pe care nu le mai găsești azi, în croieli pe care nu le mai găsești azi.
De aia bănuiesc că a remarcat copilul cel mic, când sor-sa intra in magazinul asta că “merge la magazinul de haine de morți”, că probabil oamenii care au cumpărat hainele alea sunt morți. Altfel, cămășile și taioarele acelea erau de calitate.
Nu știu ce s-a întâmplat, cred că au închis magazinul că m-am trezit cu copiii căutând haine pe un site și nu numai asta , dar mă și pun să li le plătesc. Inițial cumpărau de la ăia ceva haine de cosplay mai bine făcute, acuma merg pe stradă așa.
Hainele sunt produse în China și cu asta nu sunt de acord, pe de o parte. Pe de alta nu sunt haine de pe Temu, gen costă pe de o parte mai mult decât hainele fast fashion sau medium fashion ( e asta o expresie?) de prin UK, dar sunt făcute individual, pe comandă de oameni sau mici întreprinderi din China, iar în Europa le-ai cumpăra, probabil la preț de casă de modă sau croitorie individuală, de care nu cred că mai există, dar nu numai asta , ci faptul că modelele alea nu cred că se mai găsesc pe undeva, poate recuzite pe la teatre, lol.
Vorbesc de ceva de genul ăsta și nu, nu eram la ceva eveniment, ne plimbăm casual prin oraș. Mă rog, eu mă plimbam casual.

Dacă vă întrebați cu cine seamănă copiii cu asemenea preocupări fanteziste, nu știu de sotie, dar cu mine seamănă, lol .
Știu că va vine a râde, eu aveam astfel de preocupări, visam asemenea haine, cu doar două excepții. La vârsta aia familia mea era foarte săracă iar eu aveam o cultură ceva mai limitată ( un fel de a spune că eram un țaran prost , la vârsta aia ).
Care e punctul meu de vedere aici e că apreciez legile francezilor , brava!
Fast fashionul aduce peste noi toți duhoarea sărăciei . Pe de o parte hainele trebuie să fie ceva ce orice om, oricât de sărac , își poate permite, iar, din punctul ăsta de vedere, trebuie să lași loc producătorilor de haine ieftine la preturi mici ca să acoperi săraci și oameni care au crescut în sărăcie, ca mine, și nu se pot desprinde – glumesc, cei ca mine avem nevoie de tratament și de educație , nu de haine ieftine.
Pe de alta, fast fashionul industrializat și externalizat in Asia a înlocuit croitorii și o suită de meserii din Romania și am un beef personal cu asta. Așa că da, susțin , chiar și când nu vreau, că pe portofelul meu se rezolvă astea.
Da cred ca te incurci un pic in definitia fast fashion. Ce spui tu, ca iei tricouri ieftine si le porti pana pica, asta e exact anti fast fashion. Adica felicitari esti definitia sustenabilitatii. :))) Fast fashion se refera mai mult la comportamentul consumatorului de a arunca haine in perfecta stare si purtate 1-2 ori doar ca nu sunt la moda. Evident e mai intalnit fenomenul la haine ieftine, ca pentru ele nu e piata secundara (adica haine de morti cum zici tu), dar e intalnit si la haine mai scumpe. In loc de haine de morti cred ca te… Read more »
se produceau multe si in Ro. Dar, ne-am dat dracu si oamenii sunt cetateni europeni si vor salarii si drepturi, asa ca nu mai merge 🙂
ca iei tricouri ieftine si le porti pana pica, asta e exact anti fast fashion. Cu excepția faptului că pică repede. Dacă nu le distrug eu prin pătare sau găurire, se distrug ele în maxim 2 ani după uzură. O fi si de la faptul că mie mi se pare normal să spăl tricoul după care purtare și credeam că tuturor, dar am descoperit că nu și nici nu mai știu care sunt normele în sensul ăsta. Oricum mie nu-mi pasă, până nu se termină toată apa de pe planeta asta. Fast fashion se refera mai mult la comportamentul consumatorului… Read more »
Am mai avut discutia asta la tarife :))) Nu cred ca poti readuce industria in Europa, nici nu o sa zic Romania. Nici cu tarife nici cu nimic. nici nu mai știu care sunt normele în sensul ăsta La tricouri nu cred ca e dezbatere prea mare :))) cam toti zic ca da, trebuie spalate. Mai tricky e la blugi si pulovere – acolo dezbatere – eu la astea sunt in tabara NU dupa fiecare purtare. Cumpăr haine produse în România. Poate croite in Romania 🙂 Da, dar ce se tratează e punerea pe piață de modele noi și ”schimbarea… Read more »
Nu cred ca poti readuce industria in Europa, nici nu o sa zic Romania. Nici cu tarife nici cu nimic. E suficient un război, lol. Dar merge și altfel, inclusiv fără prea multe tarife vamale. Spui așa: Nicio companie n-are voie să mai scrie pe haine ”made in EU” , ”engineered in EU” si alte căcaturi dacă nu sunt făcute aici, mai mult decât nasturi și vrăjeli. Nu produci in UE, obligat să scrii pe etichetă mare – cum reglementează UE, ”cu font de nu știu care , marimea nu știu care” made in… Daca nu merge, stiu alta –… Read more »
Nicio companie n-are voie să mai scrie pe haine ”made in EU” , ”engineered in EU” si alte căcaturi dacă nu sunt făcute aici, mai mult decât nasturi și vrăjeli. asa e si acum, dar e cam greu de urmarit si implementat. la modul asta importau aia de la hermes – in ce punct e geanta facuta in franta? Ca pielea e din alta tara din africa, e prefabricata in china (gen vopsit, cusaturi, maner, feronerie etc) si ultimele detalii in franta – unit manerul cu geanta, feronierie pusa etc. Design francez. Deci din ce tara e geanta? Daca nu… Read more »
Vezi ca luna cu Pride…ai grija la exprimare, ca aici nu suntem pe blogosfera globohomo
bine deci ca nu am zis sa umblam rupti in fund :)))
acum serios, la tva 50% la haine ce sa faci? pana si sua a pus 30%.
bine, “crescut in saracie” gen 1 pereche de pantaloni si 3 tricouri/an are si cealalta componenta. Io.
Unde io am acum aproximativ 100 si ceva de tricouri. Din care unele is intr-o cutie. Tre sa le scot ca am dulap nou. Si 3/4 au suferit un atac al caloriilor, care au venit incet incet si le-au micsorat. Si mese burta de sub ele sa salute
Si, nu imi fac niciodata mila sa iau si sa le arunc. “Asta inca imi vine” “in asta dorm” “asta l-am luat de atunci”.
Am unele de prin 2007, la modu asta.
Am o solutie pt asta testata personal – arunca cam 80% din ele, din cele care iti vin. Nu, nu am uitat niciun “nu”. Din cele care iti vin.
Incapi in cele vechi sau porti doar 2-3 tricouri etern.
Desigur, cand incapi in alea vechi meriti sa te recompensezi cu unele noi. 😀 #fastfashion
Asta e chiar fastfashion, lol.
io nu arunc un tricou si tu vrei sa imi arunc 80%.AHAHAHAH
Stai sa vezi la geci cum stau :D. De ruccsacuri nici nu zic, ca ma apuca rasu
@Catalinx
La mine se cheama fatfashion
Pai cum, nu mai incapi in rucsac?
80% din cele care iti vin doar. restul le arunci mai tarziu. does it spark joy – metoda marie kondo :)))
le arunc sa le ia copii unui alt Orbu sa zica “ieta mami/tati. Haine de mort”
*bine, ale mele,fiind de roacheri, is cu mortaciuni
Târguri de vechiciuni, asta pentru prostii outdated și cu miros de vechi. Pe unde locuiesc eu, sunt in weekend, anunțate, reputate ca să zic așa, nu vreun garaje sale. Găsești toate trăsnăile, de la veselă, haine și mobilă până la arme de panoplie. O prietenă are unul din copii tot așa, pasionat de vintage și merge mereu la astea. In mod amuzant, limita a fost atinsă pentru părinți, când copilul voia o blana și blănurile alea vintage PUT. Acolo s-a pus piciorul in prag și s-a mers la magazin. Also, vinted, dar acolo nu am văzut chestii vintage, ci doar… Read more »