Articolul de pe Hoțnews , preluat de pe contributors.ro unde ”unul dintre cei mai importanți economiști români”, autorul adică, cum pula mea sună asta, fă?!! – ne explică cum e cu deficitul, că nu înțelegem noi realitatea nuanțată și diferită. Dar el are cifre.

Demonstrația lui e ca și cum aș zice eu că Giosan e cel mai soroșist economist că activitatea lui constă în suptul tuturor fondurilor și granturilor posibile și ascunde asta sub ” a lucrat în programe de consultanță”. Nu zic eu, scrie în articol:
”a lucrat în programe de consultanță ale UE, USAID, DfID, Banca Mondială, Consiliul Europei, UNDP, UNICEF în: România, Albania, Serbia, Kosovo, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Republica Moldova, Tadjikistan.”
Asta nu înseamnă că e nepriceptul ci că pleacă cu bias și afinități în analiza lui. Și eu cred că are și o agendă impusă sau propusă.
Ține să ne arate aceeași poză care arată că în România numărul de bugetari per capita, e de fapt, mic relativ la restul UE și, drept urmare, banii trebuie că se sparg pe alte cheltuieli.
Și ne arată poza asta mișto cu ”rata angajărilor” – employment rate.
Da, realitatea e foarte complexă. Parte din realitate trebuie că arată oameni care freacă pula, fie că nu s-au ”angajat în muncă”, fie că au ieșit la pensie mai devreme, polițiști, judecători, etc., fie că ( și cred că e un număr important) sunt numărați în România , dar nu-s. Iar asta coafează și statistica cu număr mic de bugetari per populație – gen , hello, populația e teoretică, știm asta?

Iar nenea ăsta pune tunurile pe : pensionari, cei neangajați și ceea ce definește el ca antreprenori și ne explică că sunt taxele prea mici citând grafice de pe mai multe siteuri gen cost to pay ratio . Doar că pe site-ul lui face niște excluziuni de detaliu. Graficul de la el.

Graficul din in sursă.
Convenabil a omis să spună că e vorba de cost to pay pentru salarii de 60,000 de euro, ca ultimul jegos, că așa fac toți economiștii ăștia cu o agendă. Salariul mediu brut în România în Ianuarie a fost undeva la 21300 – gen câte pula mea salarii de 60,000 sunt fă, în România? Că țările ălea cu cost to pay rate mai mare ai impozit progresiv și e de obice după niște praguri, suma de 60k EUR/ an.
Convenabil să pui săracii la masa bogaților și să le aplici aceeași notă de plată, huh?

Și e de menționat că face asta în tot articolul.
Ce urmărește domnul să spună sugtil e că avem mulți pensionari tineri cu pensii mari și un număr de bugetari insuficient, care oferă servicii cetățenilor din țara asta și că veniturile lor nu se pot domne asigura din așa puține taxe plătite, ce dracu și că nu putem să tragem o paralelă între stat și o companie – așa e. Statul e ăla cu taxa de protecție când îți deschizi o companie, atâta că nu te protejează la nimic.
Iar ceea ce face e să identifice niște responsabili, inamici , dușmani, ca să nu se mai protesteze împotriva administrației statului, că banii sunt la noi, nu la ei.
Sictir!
n-au ba cum sa fie de vina aia de castiga cate 400k/an (euro, net) de la stat fiind in 4-5 CA.
Astia de aveti cate o firma mica sunteti de vina, ai dreaq evazionisti
Există ceva urmă de adevăr în ce spune nenea ăla. Cheltuielile cu pensiile și protecția socială, ca să citez statisticile cu deficitul, depășesc încasările. Pensiile depășesc încasările de contribuții la pensii, contribuțiile de asigurări sociale posibil nu-s detaliate, dar sunt convins că apasă , că e teora numerelor mari din statistică. Ideea e că ăia din CA-uri sunt puțini. Derapajul stă în propunere . Treaba e așa – dacă le pui CASS la pensionari, nu vrei regla deficitul la pensii – doar le ei tot din banii pe care trebuie să li-i dai și îi pui la sănătate. Reținerea la… Read more »
bah, realitatea e ca pe antreprenoriat se plateste putin in Romania. Ca deh, acum m-am uitat si la sistemu suedez, care doare rau de tot. Ca plm..sa fie cat de cat fair. Gen, in Romania ai 16% pe dividende. Aici 20. Ai zice ca nu e mare cacatu, dar vine cu un dar. Ai valoarea asta pana in aprox 320mii sek. Deci 260mii net. Dupa, tu poti scoate dividende cat vrea pula ta. Dar la 53%, ca sunt considerate salariu. *320 de mii sau jumatate din fondul de salarii brut **aici in suedia mai vezi dece plm platesti niste taxe… Read more »
mi se pare ca si in Romania adagi peste 250k impozitul pe profit inca 16%. 😀 plus in Romania ai si impozitul pe venit, 1 sau 3%.
nu stau sa calculez dar am senzatia ca intr-adevar sub 250k e mai ieftin in romania, dar dupa nu, e mai ieftin in suedia 😀
niciodata nu e mai ieftin in Suedia. Ca ai impozitul pe profit de 20% in suedia. nu 16 ca in Ro
Vezi mai jos. România are witholding ( reținere la sursă) tax pe dividende, prin urmare nu poți face shell / holding structure.
Realitatea e că legea zice altfel, aia de Suedia. Cel puțin according to Deloitte și cam am încredere în ei. https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/global/Documents/Tax/dttl-tax-swedenhighlights-2024.pdf ai 20.6% impozit pe profit ( corporate tax) , cu niște excepții, dar. Iar aici e șmecheria. Suedia nu are witholding tax pe dividende ( adică reținere la sursă). Câtă vreme beneficiarul e rezident în UE. Se bazează că îți reține fiecare țară cât consideră. Dar corporate e blană. De exemplu, dacă îmi deschid o firmă în Muedia și-mi dau dividende în România ,plătesc 20% flat. În România voi plăti impozit pe venituri din dividende 10% dacă-s rezident in… Read more »
Suedia taxează bogații pe persoană fizică, care locuiesc în Suedia și AU VENITURI ACTIVE. deci fix, cum ar veni, cazul meu intentionat. Ca momentan doar ma bat cu alea, nu si cu banii. Bine, din ce am citit pe acolo, dar nu is sigur sigur, daca tii banii in firma 5 ani poti sa ii scoti cu 30%, parca. Sau, sa ii mai arunci in pensii. Tot felul de jucarii dastea ÎN unele condiții NU taxează capital gain și veniturile din dobânzi deloc nush cum e asta cu netaxat. dar da, Suedia e cam paradis pentru aia de au… Read more »
“La toți ni-i greu, dar nu la fel” – Tiriac lingandu-si mustata cu ochii plini de lacrimi ca e nevoit sa-si conduca singur avionul …
iti dai seama, sarmanul ar fi condamnat sa traiasca o viata de lux nu una de super lux. Doamne fereste. Zic sa fim solidari cu el