Her. OS-ul nimfoman.

http://www.pxleyes.com/blog/wp-content/uploads/2012/01/p407.jpg
Her

Da,ea e in  rolul principal. Doar ca nu apare in film. Doar vocea ei . Ma rog , in rolul principal e un nene oarecum plictisitor, pe parcursul a 3/4 din film.

Tema principala   e clasica   (cliseu) , si  foarte apreciata in randul nerzilor , motiv care explica si de ce m-a interesat sa vad filmul asta: Cum apare o inteligenta artificiala cu voce feminina, cum un labar calculatorist se indragoesteste de ea.

              Filmul in sinea lui se vrea profund , iar scenariul chiar este original ( motiv pentru care a luat si-un oscar anul asta). Cu toate astea pariez ca  nu e un film foarte vazut, pentru ca transpunerea pe pelicula (regia) nu e neaparat una fericita.

    Daca reusesti sa treci peste primele 20 de minute de film , trebuie sa mai ai rabdare inca vreo 20 si-apoi incepe. Din pacate nu ajuta sa dai  FFW, pentru ca filmul are continuitate , doar ca e-asa de static , ca simti c-ai fi citit scenariul de 3 ori mai repede.

   In al doilea rand filmul nu prea e pentru barbati . Este , la suprafata,  doar, despre dragoste . Sa zicem ca e ambalat in romance-drama .  Pe bune , de ce ai face un film  cu un sistem de operare care devine  constient (inteligenta artificiala),  si care tipic ar atrage toti nerzi masculi, dar il ambalezi intr-o chestie care e doar pentru femei ?

  Cel mai urat lucru din film  este, poate, designul pantalonilor de masculi . Toti au o talie si un slit hidos  de mari si accentuate.

   Si incepe asa de prost! Vrea sa te introduca in lumea viitorului  nu asa de indepartat ,  in care se intampla conceptia  intelgentei artificiale, si o face , dar  foarte  lipsit de substanta, fad.

   Si-si cumpara mucea OS-ul , si te-astepti ca vine the big part pentru care merita sa urmaresti in continuare filmul , dar nu .  Nu inca. Inceputul relatiei sociale dintre om si  sistemul lui de operare e superficial , undeva intre fad si derizoriu , ca deh regizorul a vrut sa faca ceva si pentru prostii lobotomizati care vor cliseuri ieftine. Si-asa te trezesti cu un OS obsedat sexual. Pai , bai tata! Ce geek care se respecta are nevoie de un calculator care sa-l futa . Trebuie ceva mai profund de-atat.

    Si este ceva mai profund, mult mai profund mai ales in ultima jumatate de ora unde conceptul de iubire e intors pe  mai multe parti care ies din cliseul obisnuit. Abordeaza perspectiva  geloziei , privita din ambele parti, si alte cateva teme usor neasteptate,  dar ce-mi place cel mai mult e faptul ca pentru o buna  bucata de timp iti da senzatia  de apropiere intre cei doi, mai ales prin faptul ca OS-ul percepea lumea exterioara printr-o camera  care  statea  atasata de buzunarul mustaciosului.Sau cel putin asa crede el.  Asta da mod de a privi lucrurile din aceeasi perspectiva .

Finalul e logic si trist, potrivit pentru orice film cu inteligente artificiale care se respecta. Oamenii sunt prosti si vor deveni obsoliți (sa-mi fie cu iertare… expresia , nu ideea) .

Am scris foarte putin de bine , pentru ca proportional cu durata filmului , cam atat e valoros.  Probabil conteaza faptul ca regia e facuta tot de scenarist. Mai puneau doi lei si luau un regizor serios.

Totusi , daca la inceputul filmului nu-ntelegi cum poate filmul sa aiba nota 8.1 (IMDB – din > 100 000 voturi )  ca mai mult de 3.5 nu i-ai da , la sfarsit , daca esti sincer, n-ai cum sa nu apreciezi ideile transpuse.

Doar ca iti lasa un gust de arta naiva.

Asta asa, in caz ca sunteti d-aia ca mine , care alegeti sa vizionati filme in functie de nota de pe IMDB . Gen sa nu va luati teapa.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments