Frustrat si oarecum nesatisfacut de timpul pierdut cu “Her”, am cautat alte filme de gen sa-mi potoleasca setea de inteligenta artificiala.
Asa am dat peste un alt film de nișa, cu un si mai mic success de box office, cu o nota si mai mica pe IMDB. Fireste , s-a dovedit a fi mult mai bun , mult mai plauzibil. Poate cu ceva mai mult cliseu catre final, cu un sfarsit oarecum tipic american , lucru care justifica nota scazuta.
Totusi, in nisa SF , conceptul e foarte important, iar aici se schiteaza tema ca nu poti crea principial ointeligenta artificiala superioara , sau net superioara ție, ci una similara , iar acea inteligenta artificala ar putea crea o alta evoluata . Sau un mediu de invățare de tip pool, sau shared knowledge / shared computation.
Interesante sunt doua aspecte propuse, foarte logice dealtfel: Toti idiotii care viseaza ca vor construi inteligente artificiale pe care sa le abuzeze ar trebui sa realizeze ca alea isi vor da seama ca sunt abuzate , altfel jignesti conceptul de inteligenta .
Al doilea ar fi ca nicio inteligenta artificiala superioara noua n-are vreun interes in a servi interesele unora mai prosti ca ea. Asa ca cine viseaza sa faca roboti inteligenti pentru ai exploata, a baut apa cainelui , probabil. Nu realizeaza ca va face smotru prin baia vreunui robot d-asta , in cel mai bun caz. Sistemele expert sunt maximul de care ne putem bucura.
Filmul incearca sa raspunda la intrebari gen , cum recunosti inteligenta dobandita ( deosebind-o de capacitatea analitica programata) si mai presus de-atat , cum recunosti viata artificiala. Mmm , nu raspunde chiar de nota 10 , dar merita . Daca esti fan al genului, fireste.
Măcar asta nu e obsedată sexual, lucru care are mai mult sens pentru ceva ce aspiră la statutul de “inteligență superioară”. Poate si asta explica de ce calculatoriștii lăbari au dat note mici pe imdb.