Combustibili solizi: cocs

Cocsul sau “cărbunele ouă”  este un soi de cărbune prelucrat, cel mai probabil ca produs colateral din rafinarea petrolului.

Vine în forma de oua evident ( ăsta pe care l-am cumpărat eu).  Industrial Cocsul se găsește și sub alte forme.
Și are putere calorifica  (căldura de ardere ar fi mai corect fizic ) mare. Dublu față de lemnul uscat.  Cca 7800 kcal / kg. Asta e app. 9 kwh energie calorica pe kg. De înmulțit cu randamentul subunitar al cazanului tău, evident.

de la  Dedeman am luat un sac de 20kg cu 34 de lei. Ăsta.  Asta înseamnă 1700 lei/ tonă.  E al dracu de scump și dacă puterea de ardere ar fi aia trecuta pe sac.  Dar de probă merge întrucât ma interesează în cât timp se degajă.  adică dacă “rulează”  o noapte.

image

În ce centrală  poți sa bagi mizeriile ăstea?  Serios, sunt mizerabili.
Vezi pe cartea centralei, dacă poți sa bagi cocs. Sau combustibil cu puterea asta calorica, sau cărbune.

Dacă ai centrala de oțel cu grosimea de pana în 10 mm, uita de asta. Dacă o fierbi și dacă o înroșești,  ai s-o faci balon.

—-
Indicația e ca dacă folosești cocs,  sau cărbuni,  în general sa faci focul de deasupra, mai ales dacă aerul intra pe jos în cazan și iese pe sus. Dacă aprinzi focul pe jos vor arde toți cărbunii odată și e posibil să suprasoliciti cazanul

image

Eu am pus mai întâi,  de probă,  cca 5-6 kg acoperiți cu un strat de surcele și lemne subțiri .
Și nu am avut cu ce să tai ața de la sac, așa că am taiat-o cu bricheta.  Gen,nu faceți așa ceva acasă.  Serios, nici nu țineți (a depozita)  cocsul în camera centralei.

image

Focul a ținut cca 2h generând o temperatură relativ constantă a apei în cazan, stabilizandu-se la cca 63 de grade celsius. Bineînțeles ca pompa de recirculare merge continuu ducând căldura în puffer.

După două ore am mai pus 1 lemn și încă 5-6 kg.  Tot așa ard controlat,  temperatura în cazan nu sare de 65, iar fum scot, se vede pe coș,  dar nu mult și nu înecăcios.
Am mai pus seara un brat de lemne sa urc temperatura în puffer peste 60 și asta a fost până dimineața,  când încă mai ardeau 2-3 cărbuni, dar erau sub masa critica sa mai genereze orișice căldură.
Eu am băgat asta în Viadrus.
După calculele mele trebuia  sa scot cca 90kwh *75% randamentul centralei,  deși producătorul cazanului spune ca e 78% pe cărbuni.
65kwh înseamnă ridicarea temperaturii a 1000 litri de apa cu cca 50 grade.
Eu am rezervor de 500 litri iar pompa la minim circula cca 500 l apa pe ora cu un dteta de aproximativ 15 grade celsius.

După două ore am ieșit cu  apa ridicata cu 20 de grade ( plus încălzirea calculata mai sus) .  Cam jumătate din ce m-as fi așteptat.  Un pic mai mult ca mai e un boiler de 100 de litri și  a mai urcat și ala tot cam 20 de grade.
Și mai e și faptul ca încă mai avea jar cocsul după 2h dar scăzuse mult puterea utila și a trebuit sa suplimentez.

În noaptea următoare am pus restul, jumătate de sac.  Au ars cca 4 ore activ,  menținând temperatura cazanului intre 67-73 de grade,după care eu m-am băgat la somn când temperatura scăzuse la 61 de grade. Dimineața mai era încă jar și temperatura pe cazan era 48 de grade,  dar e irelevant pentru ca atunci când scad sub o masa critica sa se mențină unii pe alții aprinși cărbunii de cocs se sting neterminati.

Prin urmare, concluzionez că e mai util sa  umpli cazanul cu ei și să arzi o cantitate mare odată decât cu taraita.

Oricum ar fi costa 1.7 lei / kg ( la Dedeman).  Am găsit pe olx cu cca 1.2 lei/ kg.  La 1.7 lei/ kg primești,  în teorie max  9kwh ( 7800 kcal) .  În practica cu greu poți exploata final mai mult de 5-6. Pierderi de căldură prin conducte de cupru, etc.
Eu nu cred ca am exploatat nici 60% din căldura de ardere nominală.  Și nu cred ca au ars ineficient ca ard încet și îndelungat,   nu pierzi multă căldura pe coș,  dar cred ca nu se ridică chiar la specificațiile de pe sac.
Ajungi pe la de 0.4 lei /kwh, adică aproape de prețul curentului electric la tarif monom ( fără discriminare zi / noapte) .

Dacă lemnul e cca 370 lei/ tonă,  poate avea  chiar și de 3 ori mai mica puterea calorifica și tot e mai ieftin,  chiar și verde.  Și e și mai eco, dacă ii pasă cuiva și ar cam trebui că fumul ala de-ți iese pe coș îl respiri și tu nu numai vecinii tai, chiar dacă ai cos de 36384956 metri înălțime.

Mai am niște teste cu porumb de făcut.  Am să revin altă dată.

Send to Kindle

149 Replies to “Combustibili solizi: cocs”

 1. Da. De centrala sunt multumit. E o chestie simpla care functioneaza asa cum e gandita. La instalatie as mai avea adaugiri de facut, desi sunt oarecum multumit si de aia, dar am s-o las pe anul viitor cel mai probabil.

 2. Da suna interesant, asta inseamna cca 35% mai multa energie/kg decat lemnul de fag. De unde se achizitioneaza si la ce pret? M-am uitat pe net pentru zona mea de interes, judetul Valcea si nu am gasit nimic.

 3. Foarte perinenta explicatia data despre cocs. Am luat si eu 2 saci de proba. Unul cu cocs brut si unul cu brichete de cocs. Am patit acelasi lucru. Cred ca cei care produc aceste PORCARII sunt niste afaceristi, hotți, care, după ce au dat mai multe țepe cu brichetele vechi, (pe care le-am experimentat acum vreo 4 ani), umflate si acestea cu nu stiu cate mii de Kcal/h, au schimbat un pic ambalajul și denumirea produsului și le dau la fraieri. Eu am fost total dezamagit de cocsul brut, care, lasat in centrala si facut focul 3 zile tot nu a ars complet. despre puterea calorică? cel puțin la jumatate fata………… de Lignit. Am fost sfatuit de vanzator sa bag cu prudență, să fac focul deasupra etc să nu stric centrala și alte baliverne. Lemnul este sfânt. Carbunele este bun, dar…., Fum greu, miros care intra in casa cand te fatai pe usa, vecini suparati etc. Poate să ai câteva sute de Kg pentru gerurile mari. Să vă spun eu o poveste despre cocsul adevărat. Când eram copil, in perioada 1985-1989 carbunele era la putere în România. În cartier la mine era o centrala care încalzea cantina CFR, Depoul CFR, inclusiv apa calda pentru dușuri, precum și un bloc cu locuințe de serviciu pentru CFR. Se aducea cam o remorcă de cocs, pentru că numai cu cocs funcționa și rar cu lignit. Deoarece pe atunci lemnele și cărbunii erau raționalizați mai completam și noi rezervele cu brichete de la centrala respectivă, care îi ținea afară, în zăpadă, și așa uzi, noi îi foloseam, dar cu mare băgare de seamă ( maxim 10 – 15 bricheți o dată pe zi) bineînțeles puși pe jarul de la lemnul cu care am aprins focul și vreau să vă spun că, cu ușa de la tirj închisă, în 2 ore, dacă scuipai pe teracotă sfârâia.E ala da cocs. Unii chiar au avut probleme cu sobele și le era teama sa foloseasca asa ceva.

 4. Lemnul este sfânt.

  Asa de sfant ca in zona mea a sarit bine de 400 lei / tona. Cam 500 si posibil sa mai urce. In conditiile astea se deschid alte solutii. Sigur, mai e pana sa iau in considerare cox, probabil am sa cumpar niste carbune, de proba, dar momentan porumbul e cam la acelasi pret si produce caldura mai mult decat lemnul. Trebuie doar sa gasesc vanzatori care sa vanda sub forma de stiuleti, nu boabe – ca nu pot sa ard boabe in cazan.
  Momentan ard de la tata, din cand in cand , ca are in exces :).

  Când eram copil, in perioada 1985-1989 carbunele era la putere în România.

  Da si ai mei cumparau carbune si foloseau la soba – o idee foarte proasta, dar astea erau posibilitatile.
  Se inrosea plita foarte repede , iar teracota , tot asa , sfaraia si ardea toate hainele puse la uscat pe ea – deh, asa erau vremurile.
  Iar cand se infunda soba in jumatatea iernii, carbunele lasand multa funingine si cenusa, iesea fum in casa , asa de mult ca de mai multe ori am fost la limita intoxicarii, statea tata sa desfunde soba atunci, zi – noapte , cum se nimerea , si era o chestie repetitiva, intrucat soba , functionand pe carbuni avea nevoie sa fie curatata de doua ori pe iarna.

  Am sa incerc sa vad cum arde carbunele daca nu il sufoc. Carbunele face mult fum la cosuri fara tiraj , adica de inaltime mica ( tipic pentru sobele de case de la sate) si atunci cand arde sufocat , adica cu usa de tiraj inchisa.
  Scoate mai putin fum daca arde in voie. Nu stiu daca imi permite centrala + pufferul + pompa de recirculare sa ard carbune la capacitate nominala , adica fara sa gatui arderea , dar cu siguranta am sa incerc.

 5. Nu știu cât costă lemnele la tine dar e o decizie simplă.
  Dacă ai de gând să cumperi lemne acum să mai arzi iarna asta, gen pana la vară, și dacă e măcar 400 de lei tonă de lemne, porumbul e în mod clar o alegere mai bună, fie și pentru că lemnul e probabil verde și arde prost.
  Dacă e pentru la anu’ te orientezi tu 🙂

 6. am luat deja 2 tone de brichete de rumegus, da alea ard repede si nu fac jar. cum inca nu am centrala in functiune si fac foc in soba de aia de fier, pe la 2 noaptea mi-e frig. nasol. asa ca ma gandesc la o combinatie de brichete + stiuleti.

 7. Stiuletii sunt la fel.Ard repede si nu fac jar.Din cazan controlez binisor admisia si le prelungesc arderea, dar mai mult de 3 ore nu am ce le face sa dureze, ca daca ii sugrum mai mult se sting nearsi. Gen , cred ca iti trebuie carbuni . Sau un calorifer electric de la 2 noaptea :).

  Daca acum e frig la 2 noaptea la iarna ce dracului faci.

 8. Cărbunele oua este o porcărie timp si bani aruncati pe coș cenușă cât cuprinde temperatura mai mare de 65* nu ridica chiar cu cu aerul la maxim tirajul la ieșire strangulat calitatea lasă de dorit.totul este numai reclama

 9. Temperatura de echilibru termic a cazanului e o functie de puterea cazanului , tiraj, cantitatea de carbuni din focar – astea fiind pe partea de generare de energie – si de consum, adica puterea absorbita de casa ta. Sunt sigur ca daca inchizi pompa de distributie temperatura creste peste 65 de grade, ba chiar depaseste pragul critic de functionare. Faptul ca nu reusesti sa ridici temperatura la peste 65 de grade nu e in sine o problema – e de ajuns. Conteaza cat timp tii temperatura la 65 de grade cu carbunii astia , raportat la alti combustibili.

  Nu de alta , dar sunt pentru opiniile relevante , preferabil documentate si exprimate corespunzator.

 10. acuma montez 2 clime de cate 24000 de btu sa vad daca poate electrica sa imi dea atata curent cat consuma alea 2 impreuna 🙂 si cu alea ma incalzesc destul cred.

 11. Salut
  Cocsul este foarte bun dar trebuie sa stii sa l folosesti.Are puterea calorica tripla fata se lignit…automat ii trebuie mai mult aer. Ca sa inveti cat trebuie dozat si cum il arzi cumperi 10 saci nu un sac.Eu vin dipa 3 ierni cu lemne si carbuni.Anul asta am cumparat juma de tona de cocs si sunt f multumit.
  E adevarat am o centrala Solitherm cu semiautomatizare mai precis aerul e dat de un ventilator controlat electronic.
  La fel apa la 63..grade dar in momentul in care deschid pe langa ventilator si usita de jos si ii dau aer sare instant la 75…85…imi incalzeste si pufferul si caloriferele concomitent…temp medie in casa 24..

 12. Cred că știu cum să îl ard. Ce nu pot e să folosesc ardere forțată, că centrala pe care o vezi în poză nu are exhaustor.

  Legat de putere calorica de trei ori mai mare decât lignutul, nu știu dacă e așa. Ar trebui să fie un lignit foarte prost, sau un alt Cox decât acesta -poate.

  Pe ăsta, pe sac scrie 7800 kcal/kg, deci mai mult nu cred că are, că nu erau proști să scrie mai puțin.

  Puterea calorica brută de referință a lignitului este 5200 kcal/kg.
  În practică înțeleg că e loc și de mai puțin, dar, din nou, ar trebui să fie un cărbune foarte prost să aibă putere calorica mai mică și decât lemnul, ca să fie de 3 ori mai bun cocsul, așa cum spui.

  Iar apoi vine problema prețului. Cărbunele acum e circa 240-300 lei/tonă, în funcție de cantitatea cumpărată și de unde te afli față de sursa. Am găsit la mine în județ la o mina cu 100 de lei / tonă la care adaug transport și presupun încărcat, descărcat.

  Cocsul, cumpărat în retail este peste 1200 de lei pe tonă.
  Oricum l-ai arde nu prea dă bine la bani. Doar dacă ai tu o sursă de aprovizionare mai ieftină.

 13. baietii, poate gresesc eu, dar capacitate calorica nu e tot una cu putere calorica. sa ma explic: voi ziceti de kcal/kg, ceea ce vorbeste despre cantitatea de caldura eliberabile prin ardere. Exista si marimea care caracterizeaza viteza cu care respectiva energie poate fi eliberata din combustibilul respectiv. Si banuiesc ca aici e cocsul foarte tare, ca de aia il folosea lumea in furnale la turnatorie, adica daca ii dai aer suficient, poate arde cu putere instantanee mare, generand temperaturi extrem de mari. Probabil ca o fi avand si ceva capacitate energetica inmagazinata mai mare decat carbunele obisnuit, dar ma gandesc ca nu asta e principalul motiv pentru care il folosesti.
  Acuma, daca nu topesti otel, ci iti incalzesti casa, cred ca cel mai important indicator este kcal/ron cheltuit, nu de alta, dar pentru orice fel combustibil gasesti o centrala care sa il arda la un randament suficient (aici ajuta maxim pufferul), indiferent de cat de energetic arde. Bine, nu vorbim de lemne ude si de alea, ca nu e bine.
  Deci de la cocs la porumb, conteaza cat dai pe caldura obtinuta, restul se face din parametri centralei. Ca nu prea vad cum te ajuta sa incalzesti casa in 2 ore cu cocs, daca asta inseamna sa platesti gigacaloria triplu. Poate e mai usor in 4 ore cu costuri moderate, ca alea 4 ore nu se repeta chiar asa des.

 14. E vorba de puterea calorifica ( termenul din fizica) sau căldură de ardere, adică numărul de unități de căldură degajate prin arderea completă a unei unități de masă de combustibil.

  Capacitatea calorica, sau căldura specifică reprezinta căldura necesară unei unități de masă dintr-un material pentru a-și modifica temperatura cu un grad Kelvin. Primită sau cedata, în funcție de modificare, dar e mărimea altui proces, nu e direct legată de combustie, decât prin țeava de apă 🙂

 15. Da ma rog o dam in discutii pe langa subiect cumva .
  Ideea este ca vorbesc din experienta proprie . Puterea calorica a lignitului de 5700 ..este data la modul ideal in anumite conditii de compozitie ..conditii de uscare etc …la fel si la lemn .De asemenea este stiut faptul ca la noi in tara avem carbune mult dar prost. Primul lignit folost de mine l-am cumparat acum 4 ani de zile din Gorj direct din haldele de lignit ale exploatarii ..care sunt imense .Pretul oficial cu acte cu tot acum 4 ani de zile era de 150 lei per tona tva inclus .Pretul de pe piata este generat de piata neagra .Se fura direct din incinta cu camionul incarcat oficial cu 20 de tone si de fapt are 35 de tone ..si cel mai mult se fura de pe banda …care trece prin curtea privata a omului .
  Repet daca vrei sa testezi cu adevarat un produs testeaza-l la scara ..nu cu un sac.Testeaza-l cand ai minus 5 grade afara …cand ai plus 10 grade afara si cand ai minus 20 de grade afara.
  Cocsul costa la 600 lei /tona la Petromidia +transportul tau si cantitatea minima este de 8 tone.Dar este bucati mari si praf ..trebuie spart si ambalat iar praful este facut ou de cocs.
  Eu il cumpar cum a spus Catalin cu 1200 lei /tona. Cumpar cocs bucati nu oua…este ca un bca ca si compozitie f usor si cred ca bulele mici de aer il ajuta sa arda mai bine.
  In fine ca exemplu aseara am bagat la ora 18 o galeata de vopsea lavabila de 25 litri cu cocs si cateva lemne deasupra cu o temperatura in casa la momentul aprinderii focului de 23 grade si acum cand va scriu am in casa 23.5 grade avand setat ambientul la 24 grade .Vorbim de o autonomie de 14 ore Volumul incalzit este de 330 mc , polistiren de 5 termopane etc. De mentionat ca locuiesc si intr-o zona deschisa expusa vantului La mine in curte este temperatura mai scazuta cu 2..3..chiar 4 grade decat in satul vechi sau in Bucuresti
  Vizavi de ce zicea Ferry sunt de acord ca are o puterea instantanee mare de topitorie dar daca ai un puffer captezi aceea caldura nu o pierzi .eu detin si un puffer de 800 de litri ..mic la limita ideal era de 1500 dar asta mi-a incaput in garaj.
  Ard un sac la 2 zile media depinde de temperatura asta inseamna undeva la 12 lei pe zi ..360 lei /luna …este ok avand in vedere ca este mult mai comod decat carbunele…Cenusa f putina si fara depuneri .
  Din punctul meu de vedere este eficient.
  ps. am dat la 2 prieteni cate un sac sa-l probeze …feedback ..mm e bun dar nu i-a impresionat…aproape aceleasi reactii ca si al voastre.

 16. de mentionat ca am o centrala de 25 Kw /lemn ..30 ..zic ei 34 kw carbune …ideea este ca are 5 elementi cu 2 cai de fum ….din cate inteles tu ai o centrala mult mai mare?

 17. Nu, eu am un Viadrus U22 D5. 5 elementi, o cale de fum , 25kw pe lemn, cica ar fi 28 kw pe carbune. Incalzesc un volum de circa 200 mc. Diferenta e lipsa izolarii. Cam 25% din perimetrul exterior e izolat cu 10 cm polistiren, dar se simte la restul. Si mai e o diferenta ca nu locuiesc mereu acolo.

  De exemplu, ieri am venit, a facut tata focul cu o noapte inainte si ieri pe zi , sa duca casa de la 8 grade pana pe la 22 cand am venit eu. Erau 21-22, dar peretii inca trageau rece.
  Iar afara erau 4-5 grade dar batea un vant de iti usca si sufletul in tine.

  Asa ca eu am bagat aseara 2 galeti d-alea de lavabil cu porumb ( se pare ca e unitate de masura standard 🙂 , cantarite la ~8 kg fiecare si cam 4 galeti de lemn de fag. Nu am mai cantarit, dar mai grele decat cu porumb. Le combin 1 galeata de porumb 2 galeti de lemn de fag. Au ajuns pana la ora asta. Nu mai ardea focul , dar incalzirea in pardoseala are inertie termica mare.
  Din ce vad eu , la tine diferenta o face izolatia .

  Eu daca pun jumatate de sac de cocs , cu am pus si il las sa arda lent nu tine 13 ore. In sensul ca ar tine el , dar nu pot sa las sa arda atat de lent ca fac frigul in casa.

 18. Salut. tot carbuni de care ai folosit si tu am testat si eu tot intr-un cazan Viadrus de 30kw. Parerea mea este ca nu isi fac treaba, mai ales la 1500 lei tona la Practiker. Am testat si niste carbune brun, cred ca era ud, dar nu dadea deloc caldura plus ca lasa o gramada de zgura, Cele mai bune rezultate le-am avut cu lemn de fag uscat destul de bine aproximati 20 % umiditate. un plin tinea cam 4 ore. Eu am cazanul legat direct la calorifere. In concluzie cea mai buna solutie si ca bani si ca autonomie este lemnul uscat. mai ales daca este cumparat la sfarsit de iarna si preturile pot fi negociate foarte bine.

 19. io raman la parerea ca in afara de lemne uscate bine si ieftine, cea mai buna solutie ca bani si autonomie ramane un puffer suficient de mare incat sa poata prelua caldura unei incarcaturi intregi a centralei.

 20. Haideti ca mi-am facut timp si m-am mai uitat peste cele discutate aici. A mai trecut ceva timp de la ultima postare si am tot folosit: lemn uscat (Excelent), repet USCAT, llemn uscat amestecat cu lignit ( excelent, deasemenea, dar…miros si fum greu, asta e) cocsul achizitionat, folosit 3 zile la rand, (deziluzie totala) . Haideti sa va spun eu cum folosesc Lignitul: reteta este invatata cred ca prin clasa a 3-a sau a 4 a, la scoala generala,(pe timpul lui nea Nicu) despre cum se folosea carbunele in termocentrale. Deci, dupa ce se face focul : peste jar se aseaza: 1 strat de lemne, 1 de carbuni, cu orificii mici printre acesta pentru a se propaga flacare, si apoi alt strat de lemne. IN acest mod, la o temperatura exterioara de – 5 – 7 grade C, centrala a functionat 14 ore, iar focul lam reaprins din jarul existent dupa 18 ore. Este posibil ca acel cocs de la Petromidia sa fie mai calitativ decat cel de la Ceptura, nu neg. Dar in ceea ce priveste faptul ca nu este indeajuns sa ai doi saci ca sa-ti faci o parere despre acest cocs, nu sunt de acord. Dupa cum am precizat mai sus, copil fiind, am vazut si experimentat cocsul adevarat, cu putere calorica mare.
  Asa ca, cine doreste eficienta de la lemn, trebuie sa il ia macar in primavara, sa-l taie si sa-l lase la soare, la uscat, cel putin 3-4 luni, sa-l depoziteze corespunzator, Si apoi sa vada caldura. Bineinteles ca un puffer va mari autonomia centralei cu cel putin cateva procente, nu stiu cat pentru ca nu folosesc, din cauza spatiului limitat din camera centralei . Eu nu am nici padure si nici fabrica de cocs sau mai stiu eu ce altceva, iar ceea ce am relatat sunt doar simple experiente personale, si, deci, nu trebuie sa se ia nimeni dupa mine.
  Cu stima.

 21. Ma tem ca asa cred si eu. Voiam sa iau niste lignit iarna asta ca gasisem o sursa, dar am sa locuiesc probabil foarte putin acolo si nu mai am nevoie de altceva decat de lemne. Probabil pe la sfarsitul primaverii sa am mai mult timp, daca.

 22. In fine da subscriu sunt experiente personale si nu trebuie sa se ia nimeni dupa mine.Eu mi-am achizitionat 1 tona de cocs de la Ceptura .Cred ca o sa mi ajunga circa 3 luni avand in vedere ca 1/2 tona m-a tinut dupa 18 oct…pana pe 9 dec.
  Cocsul petrolier este un reziduu al rafinariilor nu un carbune si da este posibil sa fie mai putin caloric data fiind tehnologia din ziua de azi dar nu cred ca experienta ta din copilarie a fost cu cocsul petrolier si nu a fost in contextul unei centrale termice ci poate in contextul unei sobe sau unei forje.Poate era cocs de carbune ?1?
  Pt mine avantajele sunt nete ..
  imi ridica temperatura in puffer rapid si doar cu o singura incarcare la 75 de grade cu tot cu 24 de grade in casa
  intervalul rar de alimentare
  cenusa si depunere f putina
  lipsa praf ca la carbune
  pret relativ ok …costa 12.5 pe zi incalzirea unei case cu volum 330 mc mai putin decat un pachet de tigari

  eu cred ca avem pareri diferite datorita sistemului …cu puffer si centrala cu exhaustor (ventilator pentru profani) sistem pe care l-am testat indelung si cu carbune lignit si cu lemne si mixt si cu cocs .

  Daca nu are o putere calorica asa mare cocsul petrolier oare de ce il folosesc in siderurgie. Teoretic are o putere calorica mai mare decat huila .

 23. 375 de lei pe lună e un cost bun la ce spui ca incalzesti, dar cred ca pe langa centrala cu exhaustor si puffer un aport important il are si faptul ca ai casa izolata in intregime. Cand am sa fiu in aceeasi situatie am sa compar. Daca gasesc cantarul am sa incerc cand merg acasa sa incalzesc o zi intreaga numai cu porumb, sa compar greutatea si pretul. Eu nu pot nicicum să incalzesc casa cu numai jumătate de sac de cocs d-ăla din moment ce nu am reușit nici cu un sac, fără să pun deloc lemne.

 24. aici e buba, daca ai scule meseriase care stiu sa arda grav carbunele ala (centrala cu gazeificare, tiraj fortat, etc.) si sa preia caldura foarte intensa produsa (puffer), atunci da, ai parte si de ardere cu reziduuri foarte putine – temperaturi foarte mari in focar, si de randament foarte mare – gaze de evacuare mai reci decat la centralele cu tiraj normal.

 25. Salut. Anul asta am folosit brichete de cocs in soba de teracota. Dintr-un sac fac 4 focuri. Pun carbunii pe gratar, pun peleti peste (cam 1/2 kg) si peste peleti gel pentru aprins focul.
  In 10 – 15 minute carbunii sunt aprinsi soba incepe sa se incalzeasca. In 20 de minute inchid usa cenusarului. Soba degaja caldura in jur de 20 – 24 de ore. Depinde de temperatura exterioara.

 26. Daca ai doar o soba de teracota, eventual cu 4 -5 fumuri , cu care incalzesti 1-2 camere, e foarte probabil sa se intample ceea ce spui. Parintii mei fac, tot asa, focul intr-o soba cu plita ce incalzeste 2 camere si consuma mai putin de 40 de kg de lemne pe zi. 40 kg lemne costa mai putin decat 20 kg cocs (un sac)

  Dar, dupa cum poti vedea, noi incercam sa incalzim o casa intreaga cu un sac pe zi :).

 27. Eu fac un singur foc, in soba, in 24 de ore. Intr-o soba bag 5 kg de cocs (8,25 lei) pentru 24 de ore. In casa temperatura este de 21 – 23 de grade. La Ceptura din pacate nu se mai fac brichete. Acolo pretul era in jur de 1350 lei/tona cu tot cu transport.
  Per total nu e o afacere atat de proasta. Cu lemnele e complicat daca nu stai acasa. La anul cred ca trec pe centrala/termosemineu pe peleti.

 28. poate ca in loc de sisteme si metode complexe pentru ars chestii pentru caldura in casa, pentru a obtine o autonomie mai mare (ceea ce banuiesc ca e visul oricarui fochist care se trezeste noaptea sa bage pe foc), ar trebui izolata casa cum se cuvine. Si aici nu ma refer la 5 cm de polistiren ca asa a zis mesterul ca e destul. Eu am peretii de 60 de cm la casa si tot se raceste ca la balamuc. Am pus termopane triple, ajuta un pic, dar tot voi pune 20 de cm de polistiren pe casa. La fel si pe tavanul dintre casa si pod.
  La fel, nici nu ma gandesc sa dau drumu la centrala pe lemne fara puffer, sunt bani aruncati pe cosul de fum, ca sa zic asa. Vreau sa ajung sa fac foc odata la 3 zile.

 29. 2 lucruri am de zis, dupa experienta asta cu polistiren de 10:

  10 centimetri de polistiren par sa fie suficienti. Si din calcule si pe teren. Normal ca 20cm izoleaza mult mai bine, insa diferentele sunt sesizabile doar la Δt > 30 grade.

  Adica atunci cand temperatura scade sub -10 grade afara , pentru ca atunci diferenta de pierdere de caldura intre izolatie de 10 si de 20 e mai mare de 500wh la fiecare 100mp de perete izolat. Daca ai multe zile pe an de ger sub -10 grade merita efortul, daca nu, diferenta aia o pierzi cand aerisesti sau ceva.

  Si eu m-am gandit sa pun de 20 , si chiar am in cap sa izolez 2 dintre ziduri asa, doar ca trebuie sa ai in cap si faptul ca se lucreza mai greu cu polistiren de 20. Masurat , taiat , pus dibluri, chestii. Adica la asta de 10 am fost cam la limita cu scule de hobbist. M-as fi chinuit cam tare sa imi tai si sa imi “plantez” singur placile de 20.

  In rest, mult success, sa imi zici cum merge si da, asa e. Izolatia face diferenta.

 30. nu bag dibluri, ca imi explodeaza peretii de la casa; – dupa calculele si simularile mele, 10 cm nu sunt suficienti de nici o culoare la mine, abia de pe la 15 incolo imi muta punctul de roua in afara peretelui zidit, si undeva in polistiren, ca sa nu am treaba cu condensuri in interstitiul perete-izolatie; am de gand sa fac si ventilatie cu recuperare de caldura si control umiditate, ca altfel intr-adevar arunci pe geam caldura cat nu merita; – manopera si toate cheltuielile in afara polistirenului mi se par cam aceleasi indiferent de grosimea acestuia (daca nu pui dibluri), aparent e mai mult de cheltuit la acoperit exterior polistirenul (plasa, decorativa, etc.) decat la tot volumul de polistiren, ca atare nu cresc costurile asa de mult dubland grosimea acestuia; – pentru taiat imi fac scula de aia cu fir cald, ca daca il tai umplu jumate satu cu bilute de alea albe de le ia vantul; – cand ma apuc, te tin la curent, da numa dupa ce fac acoperisu, care va fi din placi de tabla cu poliuretan intre ele de 15cm grosime.

 31. Sunt total de acord cu izolarea casei. Dar cand nu e a ta nu poti sa bagi milioane in izolatie. In sistemul de incalzire pot sa bag. Ala il pot demonta si lua dupa mine.

 32. Eu am citi comentariile voastre dar cred ca este bine sa vorbim despre practica. Am adaptat centrala mea cu gazeificare pentru functionarea cu Cocs Petrolier sau Metalurgic si are 40 kw. Izolatia casei (suprafata desfasurata 200 mp) are 20 cm polistiren expandat, zid BCA, podeaua 4 cm polistiren extrudat, iar tavanele 15 cm polistiren expandat. In urma adaptarilor facute in casa se pastreaza in mod constant temperatura de 20 de grade (in unele camere in functie de echilibrarea hidraulica a caloriferului 24 de grade: baie, dormitoare, bucatarie), am apa calda (100 de litri/75 grade) si introduc in functie de temperatura exterioara o data la 14/16 ore aproximativ 10 kg Cocs petrolier si 3 bucati lemne uscat diametru de 10 cm. Repet, lucrurile sunt facute in practica la mine acasa. Peste cateva zile voi practica pentru cine doreste, transformarea centralelor cu gazeificare pe lemne pentru functionare pe Cocs evident contra cost ( solicita costuri de materiale suplimentare, transport si ideea in sine). Am inceput sa fac focul de pe 20 octombrie si pana in prezent am consumat 1200 kg Cocs. Consum financiar pana in prezent: Cocs petrolier 1500 Ron plus lemne 320 Ron. Total 1820 Ron. Anul trecut ( cu o iarna blanda) am consumat lemne in valoare de 3300 Ron si am inceput focul pe 1 decembrie.

 33. Anul trecut, cand ai mers doar cu lemne, aveai casa izolata in acelasi mod ca anul asta? Lemnele erau uscate?

 34. ceva nu e in regula, dupa calculele mele: la 3300 ron anul trecut fie n-aveai izolat asa, fie ai luat lemne ude; sau merge centrala in carenta de oxigen din cauza lipsa puffer (nu stiu cat iti merge tie centrala pe gazeificare cu ventilatorul pornit blana si cat fumega mocnit combustibilul); banuiesc ca la izolatia asta foarte tare ai pus si geamuri meseriase, nu bate vantul pe langa ele nu? ceva nu se aduna la calculul asta… mai da-ne te rog niste detalii

 35. Intadevar nu era nivelul asta de izolatie.Si la ora actuala inca mai am de izolat inca 20% din casa.Ferestrele sunt evident termopan de buna calitate.Toata investitia merita cu varf si indesat.In acesta iarna,pana acum, am folosit cocs petrolier si lemne uscate in raport lemne /cocs 5/100. Am verificat centrala modificata, in interior, din doua in doua saptamani pentru a vedea efectele cocsului. Totul arata mult mai bine decat atunci cand mergeam cu lemne.Peste doua saptamani voi functiona si cu puffer(1600 litri ,sunt curios de efectul de termosifonare si aproape sigur voi readapta schema de echilibrare hidraulica). Centrala merge putin cu ventilatorul la capacitate (raportat la lemne cam cu 60% mai putin) o parte insemnata din caldura provine din descarcarea termica a centralei datorita modului diferit de ardere a cocsului.Folosesc termostat de ambient.

 36. Păi atunci comparația e cam “mere cu pere”. La Cox e Normal să meargă exhaustorul mai puțin că are alt regim de ardere și eliberare a energiei. Elimină suficientă căldură și când arde mocnit/parțial cât să îți țină apa caldă și sa nu fie nevoie să pornească exhaustorul. Dacă faci montajul bine nu ai neapărat nevoie să refaci schema de echilibrare hidraulica. Bine înseamnă să introduci în puffer turul din centrala pe sus, cât de sus posibil, iar turul către casă să iasă tot pe sus, preferabil pe partea opusă.

  Sincer, nu știu cât de mult de ajuta dpv consum în schema cu Cox, pentru ca coxul își donează oricum bine arderea pe temen îndelungat și obții randament mare. Cred că e mai util pentru lemne și alți combuatibili. Îți permite acumularea de căldură atunci când casa nu poate prelua, ca să nu meargă centrala foarte sufocată, că pierzi energie atunci când se stinge și se aprinde combustibilul. Util mai ales dacă ai termostate de ambianță sau calorifere termostatate care blochează distribuția de căldură când ai ajums la temperatura dorită și rămâi cu surplus în cazan.

 37. Tot ce am spus, este realizat practc la mine acasa si sunt foarte multumit de confort.Nu este nimic nereal.

 38. Dupa ce opresc,la final de iarna centrala voi posta costurile exacte ala acestei ierni in speranta ca va fi cuiva de folos experienta mea

 39. Nu susțin ca e nereal. Sunt chiar interesat de schema și modul în care funcționează. Spun doar că compari consumul de lemne dintr-o perioada când aveai casă izolată mai prost, cu consumul de Cocs intr-o perioada când ai o izolație mai bună. E, fără îndoială, alt consum de energie să ții casa încălzită.

 40. multumim ca esti dispus sa ajuti cu experienta. Ai zis suprafata desfasurata si “tavanE” de unde deduc ca vorbim de casa cu etaj. Poti sa ne zici cum ai separatia dintre etaje, e planseu plin, sau ai spatii deschise? Cum ai facut izolatia acoperisului? Etajul e locuit si incalzit, sau e pod/mansarda? Ai izolatie si intre nivele? Multumim.

 41. Salutare. Ma bucur enorm ca am gasit acest forum, sunt total incepator in ceea ce priveste incalzirea casei. Am cumparat recent o casa, care are in total 270 mp utili (stiu ca e prea mult, asa a fost ocazia). Deocamdata trebuie sa o incalzim toata cu cazanul Atmos DC50s cu ardere inversa. Asta inseamna 18 calorifere si recent am instalat si incalzire in pardoseala 63 mp. Cazanul este unul mostenit cu casa, cu ardere inversa, fara puffer.Din investigatii reiese ca duza este mancata, ar trebui inlocuita (600 ron cu manopera) si cosul are diametru cam mic (17cm), inaltime 7.5 metri si depuneri consistente. Evident, muncitorii lucreaza, si un membru al familiei deja sta acolo, noi cu copilul urmeaza sa ne mutam in martie. Actele pentru gaz sunt depuse, dar eventual la vara va ajunge si pana atunci trebuie sa supravietuim cumva. Deocamdata cumparam lemne mai mult sau mai putin verzi si uscate, insa cazanul consuma undeva la 2 metri steri intr-o saptamana. Va rog sa ma sfatuiti ce sa facem?

  Sa cumpar in continuare lemne (aprox 1600 ron / luna) si sa incerc sa mixez cu lignit (serviceul atmos nu a aprobat dar in paranteza este de acord daca nu folosesc mai mult de 25% lignit)
  incalzesc cu curent
  sa schimb duza in cazan, sa curat cosul si sa sper ca va fi mai bine?

  Suntem disperati ca nu mai facem fata cu banii :(..

  Va multumesc frumos,

 42. eu vad o singura solutie: te muti in una sau doua camere + bucatarie + baie si la restul inchizi caloriferele = solutie de avarie. Nu poti incalzi 270 mp cu satan stie ce izolatie termica numai pentru ca “asa a fost ocazia”, decat daca te enerveaza banii, ceea ce zici ca nu e cazul. Nu zici nimic de izolatia peretilor, tavanului, geamuri de care sunt, nu prea avem cum sa ne dam cu parerea. Oricum, eu nu as astepta cu sufletul la gura gazul ala, ca daca bagi acuma 2 metri pe saptamana, cand iti baga aia gazul sub 2500-3000 de ron iarna pe luna nu iesi, pe testate la un prieten. Deci: incalzire pe avarie sa nu inghete cine e acolo, izolatie puternica (15-20 cm polistiren pe perete, 20 pe tavan, geamuri chiar triple), etajul inchis, ca n-ai nevoie de el daca sunteti 4 persoane, jumate din parter inchis, ca n-ai nevoie de el, si la vara izolatie. Remedierea cazanului si a cosului nu face nimic semnificativ, tu ai o problema cu suprafata uriasa si probabil cu faptul ca bate vantul prin casa, parerea mea.

 43. Sustin ce zice Fery legat de restrangerea suprafetei incalzite mai ales ca in perioada asta a anului nu cred ca ai de unde sa cumperi lemne bine uscate indiferent cat ai plati pe ele. Iar centralele pe gazeificare sunt sensibile la factorul asta de calitate al lemnului.
  Daca lemnul nu e bine uscat randamentul poate sa scada si sub 60%.

  In plus fata de ce zice Fery adaug urmatoarele.
  1. Nu ma pricep la duze de cazane termice, dar pot sa iti spun ca si daca e mancata si cazanul merge fara gazeificare ar trebui sa ai ceva randament 70-75%. Posibil sa fie mai mult de atat. Vezi daca trebuie scuturat cosul. Eu cred ca conteaza mai mult decat duza aia. 17 cm in diametru la un cazan de 50kw cam mic. Daca mai este si infundat nu e bine.

  2.Chiar si in cazul in care duza e vinovatul principal am un dubiu. Am in familie pe cineva care a utilizat un cazan Atmos , din seria aia , cred, dar mai mic. De 25 kw. Nu stiu sa fi schimbat piesa asta la el in decurs de 12 ani. Insa stiu altceva si am sa fac un articol intreg cand amsa am timp sa fac vreo 2 poze si, eventual, un filmulet. Cazanele Atmos nu au cea mai groasa tabla de pe piata. Vorbesc de camera de ardere. Timpul lor estimat de viata e de 10 ani. Asta de care zic a tinut 12. Vezi al tau ce varsta are, si ciocaneste, eventual apasa cu mana pe peretii de tabla. Vezi daca s-a subtiat si a ajuns la finalul vietii ca nu are rost sa investesti in reparat duza daca mai are juma de an sau 1 an de trait. Parerea mea.
  3.Daca bagi lignit in el si cazanul e vechi, cum ziceam , aproape de sfarsitul vietii, ai sa il arzi si ai sa il spargi. . Daca cazanul e mai tanar (vorbeai de garantie), poti sa incerci , il lasi sa mearga la temperaturi sub 90 de grade, sa nu il fierbi si nu ar trebui sa i se intample nimic intr-o luna.

  4.Daca vrei sa incalzesti cu curent, presupun ca ai de gand sa cumperi ceva calorifere electrice sau o centrala electrica. Are sa fie scump ca dracu. Centrala ta produce cu lemn uscat si in parametri corecti de functionare cca 50kwh. Cele 18 calorifere presupun ca radiaza cam pe aproape de 50kw insumate. E scump sa cumperi un cazan electric similar si nu cred ca ai cu ce il alimenta, probabil ca ar trebui sa te multumesti cu unul de 7kwh daca ai curent mono,sau15-20 daca ai trifazat.
  Dar ai sa platesti minim dublu decat pe lemne.
  Singura combinatie acceptabila pe electric e cu pompe de caldura, adica daca ai aere conditionate care stiu sa si incalzeasca. Doar ca e cam frig zilele astea sa dea randament. Din Februarie incolo poate.

  Poti sa apreciezi aia 2 metri steri de lemn, cam cate tone au si cam ce umiditate? La o casa de 270 mp, pe frigul asta, 4 m steri pe luna, daca asta inseamna circa 2 tone, s-ar putea sa fie corect, daca nu sunt foarte bine uscate. Lemnul asta uscat ar trebui sa aibe cam 8Mwh. La care aplici randamentul centralei si pierderea prin umiditate, care poate sa fie pana la 40% daca lemnul e verde. Deci undeva intre 4 si 6 Mwh consum te afli, ceea ce poate fi justificabil la suprafata asta chiar si cu ceva izolatie. Pe gaz , ar trebui sa platesti circa 600-900 de lei pe luna, pentru aceeasi energie .

  Ce zice Fery de scoruri de 2000-3000 de lei pe luna, cred ca e pentru centrale pe gaz reglate foarte prost si eventual sub-dimensionate cat sa nu poata functiona in regim de condensatie ( sa exploateze caldura de ardere superioara a gazului), sau fara izolatie, deloc, caz in care si tu ai consuma mult mai mult lemn.

 44. La 160 mp cu 2.5 inaltime, parter + mansarda locuibila, izolatie de 10 pe pereti, 20 la tavan + apa calda pt 3 persoane, 1300 lei gazul in decembrie. Asa ca 2000 – 3000 nu e asa SF.

 45. Va multumesc foarte mult pentru sfaturi si idei. Casa are
  subsol de aprox 60mp, parter de 140 si etaj 130. peretii sunt din porotherm 38cm, polistiren de 3(suplimentez primavara cu 10), tavanele vata de 10 si 15 la mansarda. geamuri termopan simple cu sticla cu 3 camere. din martie suprafata de incalzit se reduce la mine la 200 mp deoarece am separat cumnatul cu ai lui 70mp deci vom fi cu 2 CT separate cu contor pasant. veconul cu aceeasi suprafata so structura cu un vitodens 100 de 35kw plateste on medie 400 ron pe luna gaz cu acm inclus. de aici speranta cu facturi normale, doar pana atunci dau faliment total.

  verific maine cazanul cum sta la grosime si revin. sunteti extraordinari va multumesc din suflet.

 46. De cati kw e centrala si la ce temperatura e setata sa mearga ? Ca sa iti explic:
  Pentru a exploata gazele la randament maxim ar trebui sa mergi cu centrala in 50 de grade, maxim 55 si sa obtii temperatura ambianta pe care o doresti. Daca centrala e subdimensionata , trebuie sa mergi cu turul la 70 de grade sau mai sus, caz in care ai pierderi ( partea de condensatie + temperatura mai mare a gazelor pe cos) si platesti, ca atare, si temperatura eliberata in univers. Muuulte centrale pe gaz sunt sub dimensionate. La o asemenea casa nu ar trebui sa platesti mai mult de 700-800 de lei gazul. Maxim.

 47. Draga Petre. Sfaturile lui Catalinx si fery sunt mai mult decat pertinente.Foloseste-le ca solutie de avarie pana iesi din iarna.Dupa cum ai spus si tu, dai faliment cu lemnele cumparate in acest moment.Din primavara rezolva in mod temeinic problema izolatiei si a centralei. Nu te grabi si nu face compromisuri.Costul cel mai mare a intretinerii unei locuinte sunt cele cu incalzirea. Dupa parerea mea cel mai ieftin mod de incalzire la ora actuala este cel cu lemne foarte putine combinat cu cocs.Eficient si curat.Cand cumperi diversi combustibili (electica,gaze,lemne,carbune) cumperi de fapt energie ,in acesata situatie, calorica.Urmareste cantitatea de energie continuta si pretul ei.Nu uita de randamentul instalatiei de incalzire pe care o folosesti.Calculele de continut de energie sunt facute in conditii de laborator,adica ideale. Asa ca tu i-a in calcul un procent de energie continuta cam cu 10% mai mic. Iti doresc succes si ne mai auzim.

 48. @admin: de obicei pentru functionarea in condensatie, nu centralele se dimensioneaza, ci receptorii (calorifere sau pardoseala), in sensul stiut de tine, adica sa poata debita kw-ii necesari in incaperea la un atac pe tur cum ziceai de aprox. 50 de grade. Cu alte cuvinte, eu inca n-am vazut proprietari care sa fie de acord sa cumpere calorifere cam duble ca dimensiuni pentru a putea beneficia de regimul de condensatie al centralei. Plus ca mai sunt si alte constrangeri pentru a obtine regimul de condensatie – parerea mea e ca e mult supraevaluata ideea, timpul total dintr-un an in care centrala poate merge asa nu justifica investitia mare in centrala mai scumpa, calorifere uriase, etc. E mai mult marketing, sa poata aia scrie 109% randament. Ar merge teribil de bine insa pe incalzire in pardoseala, unde oricum turul n-are voie cu temperaturi mari.

 49. si aici e problema: polistiren de 3 pe pereti si tavane de 10. nici n-are rost sa vorbim de cat costa incalzirea. Eu pun pariu ca si bate vantul pe undeva. Nu vreau sa fiu rau, dar vecinul tau ori te da cu barca, ori locuieste in beci, fara suparare. 300 de ron platesc eu gaz la un apartament de 40mp izolat cu 10 cm de polistiren, cu vecini care incalzesc si ei si cu un singur perete exterior. Deci 400 de ron la volumul asta e un vis umed, uita-l repede. Daca vrei sa iesi la liman, am un singur sfat pentru tine: in functie de buget, cumperi cati metri cubi de polistiren poti si ii trantesti pe pereti. Apoi dublezi sau triplezi izolatia tavanelor si/sau acoperisului. Incearca sa renunti cat poti la vata minerala/sticla, e un gunoi. Pui placi de poliuretan caserat cu aluminiu sau macar polistiren expandat. Daca mai ai bani dupa, iti schimbi geamurile cu de alea cu 3 foi de sticla. Intre timp te retragi cat mai aproape de pamant (suna ca o gluma, dar nu e), beciul e cel mai usor de incalzit. Peste cativa ani o sa tragi concluzia ca mai bine cumparai o casa cam sfert, maxim jumate cat ai tu si iti era de ajuns si mai aveai si bani. Acuma asta este, mai intreaba-ne daca te putem ajuta cu ceva.

 50. @Fery: Corect. Si radiatoarele treuie dimensionate pentru 50 de grade.
  Depinde de locuinta. Am colegi cu apartamente de 2 camere ( stiu ca nu e acelasi lucru ca o casa) de ~70 mp , unde au centrale de 24kw, care functioneaza in condensatie , asa pe 50 de grade. Iar consumul de gaz nu depaseste 300 de lei in lunile de iarna. De obicei spre 200. Problema e la colegii care au case de 100-150 mp si au tot centrale de 24 kw. Alea pur si simplu devin insuficiente sa poata livra suficienta caldura in condensatie.

 51. intrebare rautacioasa: cu 1600 de ron pe luna buget de lemne, nu merge luat un apartament in chirie pe sase luni pana in primavara? numa zic, ca mie mi se pare ca in banii aia rezolvi si cheltuieli si chirie si toate alea, si nici nu rabzi de frig.

 52. Nu cred ca poate arde cox, pe termen lung, in centrala aia Atmos. Cel putin nu din ce scrie in cartea ei si nici din cum am vazut eu ca e construita. Daca o strica inainte de termenul mediu de uzura il costa circa 10 000 de lei sa o inlocuiasca. Iar adca e deja uzata, o va gauri iute cu cox.

 53. Deci sincer m-ati cam speriat. Eu speram sa supravietuiesc pana in martie in aceste conditii si apoi imi vine gazul si se termina cosmarul. Aici prin Oradea cam la toata lumea vine gazul in jur de 300-450 lei, cu suprafete asemanatoare. Am consultat impreuna cu ei facturile pe ultimii ani. iarna asta intr-adevar au mai venit si 600-700 lei dar a fosi si este iarna grea. Azi dimineata merg sa iau un palet de lemne de fag cu 500 de lei (1.75x1x1) langa care mai iau si lignit si poate niste bricheti ca aprindere. Sper ca dupa curatarea hornului sa se.mai imbunatateasca situatia de luni incolo. Chiria este si ea o optiune, tocmai locuim in apartamentul pe care l-am vandut si februarie e ultima luna pt noi. Nu stii daca v-am scris dar casa este deja impartita si partea mea este de 200mp care tot considerati mult prea mult? imi voi ramane doar 13 calorifere si pardoseala de incalzit la parter. Parca nu mai e asa mult…

  ultimele intrebari sper:
  cand spuneti cocs va referit la lignit?
  in cazul meu si in experienta voastra spre ce centrala termica ar trebui sa ma directionez? avand 3 bai si 1 bucatarie iar suprafata de 200mp cu inaltime de 2.7 metri?

 54. Aici nu consideram dacă casa ta este prea mare sau nu pentru tine, sau pentru noi :). Ar fi absurd,nu ne privește asta. Sau nu ar trebui. Referitor la factura la gaze pe 200m, vezi considerațiile de mai sus legat de modul în care funcționează centrala. Pentru 200m îți trebuie crntrala mai mare de 24 KW. Adică sa nu îți iei de aia standard de apartament. Poate ai nevoie de calorifere mai mari să poți merge în 50 de grade, asta trebuie să vezi tu la fața locului. Poți sa faci proba cu atmosul.
  Când spunem Cocs, ne referim la un cărbune special, nu la lignit. Lignitul e 200-300 de lei pe tonă, scoate mult fum și e ceva mai bun decât lemnul (caloric vorbind) , iar cocsul costa 1200-1400 de lei pe tonă, are energie dublu față de o tonă de lemn și e o singură persoană aici care e mulțumit de afacerea asta și din cate am citit are casa izolată “maxim”.

 55. Am un coleg cu o casa la tara care are cam 200 mp ( 220 parca). Izolata semnificativ mai bine decat ce spui tu. El se incalzeste pe carbune, lignit. A cumparat in Octombrie 10 tone cu 2400 de lei si a ars pana acum circa 6 t ( estimativ ). Daca imparti la 4 luni, cele mai grele din iarna , nu e mult. Dar are o centrala mai simpla, fara gazeificare, Viadrus , care ii permite in schimb sa foloseasca carbune. Si are si puffer de 2000 de litri.

 56. Cocsul este diferit de lignit. Poate fi metalurgic sau petrolier.Cantitatea de energie calorica continuta (cocs/lignit)este total diferita.

 57. Privitor la intrebarea ta,parerea mea este urmatoarea: Centrala cu gazeificare 40 kw,(preferabil wiessman), termostat ambient,puffer1300- 1600 litri,combustibil lemn si cocs(vezi comentariu mai sus si nu uita de adaptare altfel ai probleme).Este experienta proprie,verificata. Si nu uita la vara de izolatie (20 cm polistiren la exterior),podele si tavan izolat.

 58. @Ion: Ai uitat sa ii propui si costurile estimative :). Cazanul Wiessman +11000 de lei, pufferul +3500 lei + fittingaraie, vane si manopera . Costurile sunt aberante, dupa parerea mea, din moment ce omul are deja un cazan termic cu gazeificare. Daca isi ia lemne din timp, izoleaza casa ar trebui sa fie ok.

  Pe de alta parte la fel mi se pare aberant sa mai iei in considerare pentru viitor o solutie de incalzire pe lemn, atata timp cat ai gaze, sau posibilitatea de a te incalzi cu gaze. Lasa instalatia acolo, de backup, si uita de lemne, lasa-le pentru astia ca noi, care n-au inca gaze. Chiar daca ai “sansa” de a te incalzi un pic mai ieftin cu lemne, in teorie ca in practica e mai greu, disconfortul creat nu se compara. Si e bine sa fii si mai verde, daca poti :).

  Decat sa investesti in schimbarea cazanului de lemne si puffer, iti pui o centrala pe gaz de 40 – 50 kw -sub 10 000 de lei , nu mai ai nevoie de puffer, iar de restul investesti in izolatie .
  Nu pune centrala pe gaz de 24 de kw. E prea mica pentru 200 mp, chiar si daca ai izola foarte bine,

 59. m-am gandit la centrala de 35kw viessmann sau ariston. ar trebui sa fie de ajuns. nu stiu insa acm instant sau sa ma folosesc de boilerul eciatent de 200 litri pe post de puffer…

 60. Nu instant. Ai sa faci dușuri reci/calde. Mai bine boilerul existent. Am testat diferite instanturi în diferite situații. Sunt bune dacă nimerești să reglezi curgerea apei fix pe debitul potențial al echipamentului. De multe ori un pisulica. Altfel vine în șuturi.

 61. Buna, si eu am inceput de 3 sapatamani sa folosesc cocs, cumparat de la Dedeman. (apropo: furnizorul de cocs “romcocs” a epuizat stocul ) si sunt placut impresionat de performate. Am redus consumul de lemne foarte mult cu pana la 30 – 40 % si jarul rezista mai bine de 10 ore. Am un cazan cu gazeificare Astra (otel) de 32 KW si il folosesc de 10 ani. Eu pun maximum 10 bile de cocs peste care asez 3-4 butuci lemn si functioneaza dupa cum spuneam mai bine de 10 ore. Cazanul are un gratar de samota pe care asez cocsul, iar gazeificarea o face tot pe un suport de samota. Problema principala este ca acum 2 zile a inceput sa tasneasca apa in cazan, asadar s-a gaurit. Cazanul pierdea presiune inca de anul trecut, dar acum a aparut problema aceasta mai mare si l-am reparat (sudura, argon, inox. .. etc nu ma pricep).
  Intrebarea mea este: Are legatura oare cocsul cu faptul ca s-a fisurat cazanul ?
  Inca odata spun am asezat cocs pe samota, si cazanul nu a iestit din 80 grade.

 62. cazanul de otel are viata limitata, 10 ani e in grafic sa se sparga. daca a fost sudat, aia e o solutie de avarie. vasele sub presiune supuse incalzirii puternice nu se prea sudeaza asa, artizanal, ca poti avea probleme mari. nu conteaza ca nu incalzesti apa peste 80 de grade, de partea cealalta a peretelui cazanului apar temperaturi foarte mari din cauza cocsului pe gazeificare (ceea ce e foarte bine pentru eficienta, dar nu prea bine pentru un cazan de otel vechi) Stressul termic este foarte mare (functie de gradienul de temperatura pe grosimea peretelui), dilatarea la otel la fel, si sudurile nu tin. Recomandarea e sa schimbi cazanul pe unul de fonta sau sa incerci sa il petecesti pe asta sudand profi o placa groasa peste intreg peretele fisurat, efectiv dublandu-l, altfel o sa puste sudurile in timp. Si sudura profi inseamna sa sudeze unul care pricepe vase sub presiune, nu cel mai tare tinichigiu de la service-ul auto, ca nu e acelasi lucru. Repet, poti avea probleme, nu uita ca ai uneori si 3 bari presiune in instalatie, cu temperaturi care in aceste conditii pot depasi usor 100 de grade. E destul sa ai o pauza de curent la pompa, sa nu descarce serpentina de siguranta (daca ai), sau alte povesti si e gata necazul. Daca se sparge cazanul violent in regim de functionare la maxim, crede-ma ca nu vrei sa fii prin zona cand se intampla.

 63. @Adrian, verifica peretii cazanului, E o sansa mare ca peretii sa fie oricum subtiati dupa zece ani de uzura.
  Cocsul doar i-a dat un branci pe scari si a cedat pentru ca era deja uzat. Da, il solicita mai tare ( a explicat Fery) dar 3 saptamani cu cate 10 “oua” nu-s de ajuns sa crape un cazan bun :). Singurul regret pe care poti sa il ai e ca daca nu bagai cocs acum prindeai primavara fara avarie.

  Daca se sparge cazanul violent in regim de functionare la maxim, crede-ma ca nu vrei sa fii prin zona cand se intampla.

  Eu nu cred ca sudura pe interiorul cazanului poate cauza astfel de probleme.
  Daca e sudat prost se va gauri din nou.
  Daca e tabla subtiata se va gauri din nou.
  In principiu va genera acelasi tip de avarie ca si prima data.
  E naspa daca ai ghinionul sa inceapa sa curga fix cand deschizi usa sa bagi lemne. Sansa e foarte mica, statistic, dar daca se intampla si mai ales daca ai jar s-ar putea sa te oparesti .
  De aia se si recomanda sa nu prea bagi lemne in foc ca in soba si sa nu deschizi usa, cand inca arde o cantitate semnificativa de lemne. Cand sunt pe duca si presiunea/ temperatura s-au dus reincarci.
  Nu are de ce sa explodeze cazanul violent catre exterior daca e sudat prost pe interior. Daca nu cumva folosesti benzina sau motorina ca agent termic in locul apei :D.

 64. de ce crezi asta? hai sa calculam: hai sa zicem ca te speli cam cu 100 de l de apa pe zi, cu deltaT 50 de grade, asta inseamna 3 tone de apa, deci 1.74 MWh. Cu 1250 ron in consum reglementat cumperi ~10MWh in gaze arse. Deci raman cam 8 pentru incalzire. Asta inseamna o putere instalata de 22 kW (la randament de 100%, realist mai degraba 80%) – in traducere, o centrala cu putere instalata de 22 kW ar trebui sa cam mearga non-stop. Ceea ce la ce zicea omul despre 160 mp pe 2 nivele si 3 persoane (presupunem cu igiena ne-precara, nu ca ne spalam toti in aceeasi apa o data pe saptamana) nu mai e asa de SF, parerea mea. Daca mai calculam si faptul ca distribuitorii fac o echivalenta mc gaz metan / kWh complet netransparenta, asta e banul.

 65. Cu 1300 de lei cumperi o tona de cocs. Pe sac scrie 7800 kcal/kg, adica 9kwh/kg, adica 9Mwh / tona. Randamentul oricarei centrale pe combustibil solid e mai mic decat al uneia pe gaze, oricat de lent l-ai arde ca sa nu ai gaze la temperatura mare pe cos.Ok, asta e o axioma, poate imi arata cineva o centrala pe combustibil solid care arde cocs cu randament mai mare de 90%, moment in care am sa imi retrag asta. Pana atunci iti raman 7-8Mwh pentru suma in discutie. Asta daca cocsul ala chiar respecta normele inscrise pe ambalaj, dar nu-i nimic, ca se mai intampla si gazul sa fie sub standard.

  Ideea e ca tot ai un 20% mai scump decat gazul. Apoi, daca nu ai un cazan in care sa poti arde cocs si adaugi anual uzura prematura, s-ar putea sa nu iti convina.

  Dar daca nu ai gaz, nici alte surse mai ieftine, s-ar putea sa merite. Mai ales daca ai de ales intre asta si lemne verzi .
  Lemnele care nu-s uscate sunt cea mai proasta solutie, buna doar daca le iei gratis, sau aproape gratis. Dar daca arzi lemne verzi iarna, probabil le-ai cumparat atunci la pret de iarna, cum ar fi 400 lei/mc , adica vreo 500 de lei pe tona. Da, de 1300 de lei poate iei 2 tone si jumatate ,dar ar putea fi si 3 tone. 2 tone de lemne uscate de-abia iti dau energie cat 1 tona de cocs, daca le arzi , tot asa, optim , lent. Doar ca:

  Daca sunt verzi in primul rand ca nu le poti arde lent, ca se sting – am experimentat iarna trecuta, in al doilea rand ca pierzi randament pana la 60% din puterea lor, pentru ca o parte din caldura degajata e folosita sa evapore apa din ele care urca pe cos.

  Doar daca iti iei lemne de la inceputul verii, poate alta este discutia . Ai si pret mai bun si timp sa se usuce.

 66. Buna ! datorita faptului ca pretul la lemnul de calitate este in continua urcare si nici nu prea mai gasesti si eu tot caut alternative la incalzire pt 200 mp neizolati si fara termopane . La temperaturi exterioare de -7,-10 grade am un consum mediu de 25 mc gaz /zi care costa cu 1,6 lei 40 lei ( in casa la termostat 18-19 grade ). Pe langa centrala pe gaz mai am instalata si o centrala pe lemne ( fara nume e f veche )cred eu ca e din fonta pentru ca e din elemente turnate ,nu am puffer la ea doar o simpla chestie cu lant regleaza clapeta de aer .Sistemul e conceput in asa fel incat daca nu aprind centrala pe lemne porneste cea pe gaz .Sistemul functioneaza de 6 ani fara probleme ,in acest timp nu am tinut cont de cat lemn ard ( aprox 20 mc/ 15 oct-15 april) plus vreo 1800-2000 lei gaz tot in aceasta perioada .Intrebarile mele pt voi este urmatoarea ? Credeti ca folosirea de cocs metalurgic sau alte tipuri de carbuni ar dauna centralei in timp si a doua intrebare , recent am citit ca 1mc gaz =8500 kcal/h/kg ,lemnul uscat are 3500kcal/h/kg si porumbul ( banuiesc boabe 6000kcal/h/kg daca fac un calcul pur teoretic si fac comparatie ca 25 mc gaz = 212500 kcal =40 lei cu lemnul care daca e fag am nevoie pt acelasi cantitate de kcal ( 212500 )de 61 kg lemn de fag = aprox 29 lei iar in comparatie cu porumbul am nevoie de 36 kg boabe care cu 0,5 lei kg costa 18 lei .Credeti ca aceste calcule se vor dovedi si in realitate cu aproximatie , merita sa cumpar porumb stiuleti de proba pt 1-2 saptamani ?

 67. tin sa va spun ca acum am primit oferta pentru a suplimenta polistirenul pe casa. am 300m2 de fatada de izolat (am deocamdata caramida porotherm de 38cm+ 3 cm polistiren peste care mai pun 8 cm eps 80). Oferta pentru izolatie fara tencuiala este de 7000 ron (doar materiale) + manopera.

  este porostiren de la congips oradea (38 ron). adeziv kober, dibluri, plasa 160g, profil de capat si coltare.

  MI-au spus niste ingineri din ungaria, ca la caramida mea nici nu ar trebui sa mai sporesc cei 3 cm de polistiren, deoarece caramida in sine izoleaza suficient, iar cu 3 cm de polistiren peste deja este in conformitate cu standardele ce vor aparea in 2019. naiba stie. eu ma gandesc sa investesc in in polistirenul asta iar cu suruburile de 18 nici nu va exista riscul sa nu reziste cel de dedesubt si astfel ajung si la 8+3 is 8+5 cm in alocuri cu izolatia si deja pot sa stau linistit….

  P.S. Cand am pomenit de marcile consacrate de polistiren (swisspor, austrotherm, etc) mi-au insiruit care in care oras din Ro si din BG sunt aduse, si aproape nu mai conteaza ce marca si model, doar EPS si grosime..

  PS2. Azi dupa ce a fost cosarul s-a imbunatatit drastic randamentul cazanului si a disparut de tot efectul de fum din subsol si casa….intr-adevar conteaza aproape 50% hornul…

 68. inginerii din ungaria au dreptate: ar trebui sa dai jos si aia 3 cm de pe pereti, normativele daca sunt indeplinite nu conteaza cat te costa pe tine combustibilul ars. Cum pana mea apar tot felul de interesanti de astia care sfatuiesc oamenii dupa ureche.. Iti zic eu ca normativele de eficienta energetica din viitorul apropiat nu vor putea clasifica in clasa de eficienta energetica A nici macar imobilele izolate cu 10cm de polistiren (sau echivalent). Asta pe langa ca e interesul tau sa ai izolatie cat mai buna ca sa fie ieftin de incalzit – si nu in ultimul rand sa ai un confort termic mai bun, fara variatii mari de temperatura. In rest, parerea mea este ca trebuie sa analizezi foarte atent cat anume din costuri il reprezinta efectiv polistirenul, si cat restul de materiale, in ideea in care sa calculezi cu cat iti creste pretul total daca mai PUI IN PLUS la aia 8 cm proiectati de tine. Eu sustin ca NU poti sa stai linistit cu 8+3cm, dar pe de alta parte mi s-a mai zis ca sunt deplasat. Vezi si izolatia planseelor+acoperis ca pe acolo merge mai multa caldura decat prin pereti. Eu personal imi pun 20cm pe casa si am peretii de 60cm, de piatra ce e drept.

 69. mica corectie: cantitatea de energie inmagazinata intr-un combustibil nu se masoara in kcal/h/kg, ci mai simplu doar in kcal/kg, sau si mai bine foloseste kWh/kg, astfel poti echivala mai usor cu gazul metan. Te atentionez sa folosesti cu precautie valorile energetice pentru combustibilii fosili (lemn, porumb, carbuni, etc.) pentru ca aceste valori pot varia intre limite foarte largi si de obicei gasesti cifre foarte optimiste, afisate de producatori sau vanzatori. De ex. continutul de apa din lemne influenteaza drastic cantitatea de caldura disponibila. De asemenea, nu uita sa bagi la calcul si randamentele diferitelor cazane cand faci comparatii de costuri.
  In orice cazan poti baga cocs, cu grija insa la cantitatea de aer disponibila, si la capacitatea sistemului de a prelua caldura generata – mai ales daca zici ca nu ai puffer, carbunii sunt mai greu de oprit din ardere, si mocnit fac o caldura considerabila, si fara puffer nu stiu ce mai faci dupa ce ti-e cald in casa, deschizi geamurile?

 70. 1.Folosirea de cox metalurgic si carbune duc procesul de ardere, de obicei, la temperaturi mai mari pe suprafata de contact a elementilor metalici, care inerent genereaza o uzura mai rapida decat lemnul. Daca e din fonta, nu m-as ingrijora, deoarece are o rezistenta foarte buna la temperatura. Tabla de otel “se arde” mai repede.
  Trebuie, totusi sa tii cont de cantitatea de depuneri solide in cazul altor tipuri de carbune decat cocs, care e crescuta si va trebui sa cureti cosul mai des, inclusiv mecanic.

  2.Pretul porumbului este mai degraba 63 de bani pe kg acum, cumparat en-gros. Daca gasesti la 50 de bani pe kg, cumpara. Sursa.
  In cazanul ala vechi pentru lemne/ carbune, nu poti arde boabe de porumb. Nu ai goluri de aer intre ele, pica in cenusar si, in general, se sufoca arderea. Ar trebui sa arzi stiuleti, cum spui, sau sa construiesti o priza de aer adaptata, cu sita, care sa permita circulatia aerului prin centrala si sa fie pusa pe gratar.
  Daca poti sa setezi centrala sa functioneze sub 70 de grade reusesti o diferenta de randament de minim 10% in defavoarea porumbului, fata de gaze. Daca nu, ai sa pierzi multa caldura pe cos. Nu stiu ce randament tipic are cazanul tau vechi.
  Asa ca du pretul asta la cca 70-75 bani/ kg inainte sa il compari cu gazele.
  Doar ca porumbul nu produce atata caldura de ardere cat estimezi tu.
  Circa 17Mj/kg , adica ~4000kcal ( de aici ), adica iti trebuie circa 53 de kg sa ajungi la valoarea ta de referinta de 212500 kcal. Deci cam 40 de lei.
  Referinta este pentru kg de boabe. Dar nu ar trebui sa scada foarte mult din cauza coceanului. Si acestia au caldura mare de ardere iar raportul de masa boabe/ stiulete dintr-un porumb e favorabil boabelor..

 71. Eu sustin ca NU poti sa stai linistit cu 8+3cm, dar pe de alta parte mi s-a mai zis ca sunt deplasat.

  Pai, pentru ca nu toata lumea are pereti din piatra :). Casa in proces de izolare are pereti eteriori din 3 materiale.
  1. Caramita plina, circa 15 cm – frig de mori, trebuie sa izolez anul asta , gen.
  2.Zidul pe care l-am izolat cu polistiren de 10 si care era din boltari de beton de 25 ( nu bca), cam ca piatra de-o ai tu, ca izolare termica. Cancer curat inainte de izolare. In baie, iarna nu puteam ridica temperatura peste 20 de grade nicicum, iar in dus simteai cum te trage inghetul de la peretele din afara.
  Acum e OK. Temperatura se pastreaza la 21-23 de grade 4-5 ore dupa ce nu mai merge apa prin podea si nici nu las sa curga la maxim. As fi izolat cu 15-20, dar am facut lucrarea mai mult singur si nu prea aveam cu ce sa tai, dibluri asa mari, as fi avut apoi probleme cu streasina care venea cam aproape, in fine.
  3. Perete din barne de lemn de 20cm tencuit la o camera pe colt, ca si baia , doar ca evident , mai mare si care are cam aceeasi inertie termica ca baia izolata. Tot am sa izolez si aia, dar nu e acelasi lucru. Nu am de ce sa folosesc polistiren de 20cm, ca nu sunt aceleasi pierderi.

 72. mi s-a propus sa lipim polistirenul de 10 peste cel de 3 cu spuma poli special pt polistiren in loc de adezivul clasic + dibluri de 18.ce ziceti?

  pana acum manopera pentru tencuiala nobila era de 25 ron m2, acum mai cere inca atat pt povestea cu polistirenul. e normal sa dau 50 ron m2 pt termosistem complet? casa e subsol parter si mansarda de 300 m2.

 73. mi s-a propus sa lipim polistirenul de 10 peste cel de 3 cu spuma poli special pt polistiren in loc de adezivul clasic + dibluri de 18.ce ziceti?

  Eu zic ca tine.Ca am testat. Fery cred ca zice la fel, ca el mi-a dat ideea si a testat primul :). Noi nici nu am folosit adeziv special de polistiren care nu umfla, ci spuma banala de montaj.Cea mai ieftina 🙂 #nistezgarciti

  La costul manoperei nu ma pronunt ca depinde de multi factori inclusiv de zona unde locuiesti. Daca mi-ar lua cineva 25 de lei pe mp sa imi lipeasca polistiren peste polistiren l-as face singur pe tot, ca daca nu ai de dat gauri de dibluri poti sa faci singur 4-5 mp pe ora. Iti trebuie doar un nivel si ceva sa tai spuma. La colturi si locuri stramte o sa fie mai greu , dar totusi. Daca tu castigi la munca ta semnificativ peste 800 de lei zi, poti sa dai banul. Eu castig, dar tot l-as pune in weekend , ca-s 7500 de lei la 300 mp si prefer sa muncesc eu 70-80 de ore, decat sa dau banii aia. Pe urma ii mut din buzunarul stang in dreptul si merg o saptamana in plus in vacanta cu nevasta si ma laud ca ce mester sunt. Dar nu despre asta e vorba, aici. Tehnic, se poate.

  Bine eu chiar mi-am facut singur partial fara sa intreb cat costa. Iar eu stau undeva unde chestiile astea sunt relativ ieftine. Probabil ca o scot la 30 lei/mp cu tencuiala cu tot. Sau mai ieftin.

 74. Buna ! ieri dupa discutia cu incercatul porumbului in centrala am sunat niste prieteni si am si facut rost de porumb stiuleti productia 2016 ( destul de uscat ) de ars arde grozav pt ca a trebuit sa inchid de tot clapeta de ardere si tot aveam apa la iesire din cazan la 70 grade , in casa temp a ajuns la 21 grade e drept afara nu erau minus grade ,dar se pare ca instalatia mea nu se preteaza la acest tip de combustibil pentru ca la ora 18 am introdus peste o lopata de jar 30 kg porumb stiuleti si la 1 noaptea nu mai era jar . Probabil ca boabe la o umiditate si mai mica intr-o centrala cu peleti ar putea scoate un randament mai bun .

 75. Salut, nu centrala e o problema. Centrala ta poate sa arda foarte bine stiuleti. Faptul ca ai dus apa la 70 de grade si temperatura la 21 la 200 mp neizolati ar trebui sa spuna ceva. Anume ca viteza de ardere la porumb e destul de mare. Poti sa arzi porumb mai sufocat asa, cu clapeta inchisa de tot, insa tot nu o sa ai jar de la 18:00 la 1:00. Un puffer in schema rezolva problema, ca iti da niste inertie. Sau amesteci porumb cu lemne, eventual cu carbune. Ajuta cand lemnele sau carbunele nu sunt foarte uscate.

  Din informatii de la utilizatori, centralele pe peleti se cam infunda cu boabe de porumb. Am inteles ca e nevoie de ceva modificare, dar e inca in studiu asta 🙂

 76. fara rautate, dar e un mit sustinut de mesteri facuti pe genunchi ca centralele pe combustibil solid functioneaza fara puffer. Tu zici ca nu mai ai jar, dar a trebuit sa inchizi clapeta de aer. Pai fii atent: randamentul maxim-maxim al unei centrale este cu clapeta deschisa la maxim, ba chiar cu aer suplimentar injectat cu ventilator, cu gazeificare si toate alea. Adica atunci cand merge “blana”. Problema e ca nu ai ce sa faci cu toata caldura aia generata, ca daca o bagi in casa in 2 ore deschizi geamurile ca mori de cald. De aceea trebuie puffer neaparat – de exemplu in Germania centrala numai cu puffer se vinde. Altfel n-are rost, nu poti adapta eficient centrala la calorifere, ori mori de cald, ori arzi mocnit combustibilul si il irosesti. Ca o curiozitate, atunci cand dispare jarul repede inseamna ca ai avut arderi eficiente, curate, fierbinti, deci ieftine. Acuma ca nu ai avut tu ce face cu caldura aia ca n-ai rezervor intermediar, aia e partea a doua. Da fix aceeasi problema o ai si cu brichete, si cu peleti, si cu rumegus, ba chiar si cu carbuni, si cu orice material uscat bine. Nu mai zic de depuneri pe cos la arderi sarace in aer, mocnite, sa vezi acolo gudron. E mult de povestit, dar chestiile astea in RO sunt la un nivel amatoricesc de te miri, si aici ma refer la “meseriasi”.

 77. eu zic ca decat sa dau 15000 de lei oricui pe manopera, mai bine ma impusc si invat meseria lui ala intr-o saptamana. ce sa-i faci, #nistezgarciti #unsarac. Poti lipi direct placi de polistiren peste stratul existent, chiar daca e deja tencuit, cu spuma de aia de montaj – vezi ca nu e nici o diferenta fata de aia cica pentru lipit polistiren, in afara de pret. Eu nu pun deloc dibluri, mi se pare manopera inutila si iti spargi fatada, mai ales daca ai mai avut un rand de dibluri, si iti zic si de ce: daca faci cordon de adeziv perimetral pe toata placa de polistiren plus o dunga pe mijloc pe latura lunga, nu are cum sa iti circule aer prin spatele placii. Adica nu intra vant sa iti impinga placile dinspre perete. Tencuiala si masa de spaclu actioneaza numai vertical pe polistiren, diblurile nu prea tin la forta taietoare, ca e moale scartul si diblul ingust pe directia aia. Ma rog fiecare face ce vrea, dar la articolul lui @admin despre auto-izolare saraceasca am zis si imi mentin afirmatia, ca pe o placa lipita cu poliuretan direct de un perete de piatra m-am urcat cu picioarele pe cant si am sarit pe ea, fara sa se intample nimic, adica 70 de kg plus pe o jumate de metru patrat; nu poate avea masa de spaclu, plasa si decorativa 140 de kile pe metru patrat niciodata. Deci diblurile sunt inutile dupa parerea mea daca in spatele placilor nu poate circula aer – ceea ce oricum e o cerinta de baza pentru o izolare buna, nu cum fac bostanii aia care lipesc placile cu mamaligi de adeziv in colturi si apoi se mira ca bate vantul prin spatele placilor. Fiecare face ce stie si ce-l lasa buzunarul. Spor!

 78. Pai fii atent: randamentul maxim-maxim al unei centrale este cu clapeta deschisa la maxim, ba chiar cu aer suplimentar injectat cu ventilator, cu gazeificare si toate alea. Adica atunci cand merge “blana”.

  Nu sunt de acord. In sensul ca nu se aplica general.
  Ceea ce spui e corect pentru eficienta de combustie. Pe “romaneste”, randamentul maxim de caldura generata prin ardere. Dar asta, stii foarte bine ca nu e randamentul centralei. La un cazan de model vechi, simplu, ca Viadrusul de mai sus, daca deschizi clapa la maxim si generezi randamentul maxim de ardere ai sa depasesti capacitatea cazanului de a prelua caldura din camera de ardere in apa ( e doar o soba , nici macar cu 3- 4 trasee de fum, si daca ai termometru pe cos vei observa cum creste temperatura la peste 200 de grade celsius, iar randamentul tau de ardere maxim va fi folosit sa incalzesti universul. Chiar daca pierzi 10% la randamentul de ardere, daca reusesti sa mentii temperatura gazelor care ajung pe cos sub 150 de grade e limpede ca castigi 25% caldura, nu?

  e un mit sustinut de mesteri facuti pe genunchi ca centralele pe combustibil solid functioneaza fara puffer.

  Ba nu e niciun mit :). Functioneaza. Nasul meu are de 12 ani centrala fara puffer. A avut un Atmos cu gazeificare de 24kw, o casa de ~100mp izolata bine si o alimenta cam la 12 ore. Acum pe aia Wiessman de 30KW o alimenteaza chiar la 18 ore. Lemne uscate, ardere cu automatizare, exhaustor si izolatie ( adica necesar mic de caldura) sunt cuvintele cheie.

  Dar nu te poti astepta de la un cazan al carui singur reglaj e tija aia cu lant pusa pe termometru sa faca minuni. E ca o soba :).

  Gen , degeaba am eu puffer si am randamentul de ardere maxim cu clapa deschisa in blana. Am facut testul asta:
  -Am umplut-o cu stiuleti si i-am dat sa mearga “blana”. Nu am cantarit porumbul dar trebuiau sa fie intre 20 si 25 de kg. O sa presupun pentru scopul a ceea ce vreau sa demonstrez ca a fost cantitatea minima, 20 kg. A ajuns apa in cazan la 120 de grade, pe cos nu se vedea niciun pic de fum doar o aura de caldura si in aer , in jurul casei simteam un miros de magneziu si fosfor arse (miros slab de amoniu si usturoi), iar in 45 de minute s-a ispravit toata cantitatea. Da, a ars superb , mi-a topit izolatia de pe tevile din jurul burlanului care duce la cos, nu faceti asta acasa si toate cele.

  Apa din puffer s-a incalzit de la 30 de grade la 70 ( media afisajului a 3 termometre asezate la inaltimi diferite pe puffer) . Am setat pompa care duce caldura catre casa sa nu porneasca pana nu ajunge apa la 75 de grade in puffer si a pornit in ultimele 10 minute din cele 45. Prin urmare, caldura disipata in cele 10 minute e mai greu de cuantificat, dar nu puteam sa blochez pompa de tot, ca nu vreau sa arunc casa in aer.

  Caldura specifica a apei este de 4185j/kg*grad K . Inmultit cu 500 ( pufferul are 500 l, deci cam tot atatea kg) si inca o data cu gradientul de 40 de grade = 83.7 Mj . Deci cam 23.25 kwh. Hai sa spunem rotund 25 kwh , ca o parte din caldura s-a distribuit in camera centralei, in restul instalatiei, ce s-a mai disipat in circuitul de incalzire in cele 10 minute. Hai sa zicem 30 kwh, ca centrala a continuat sa fie calda si dupa cele 45 de minute.

  20kg porumb ori 4000kcal fac cam 93kwh ( 80 000 kcal) . Observi cam ce randament a avut centrala mea, da?
  Insa universul mi-a fost recunoscator pentru atingerea randamentului de combustie maxim.
  Ce vreau sa spun e ca smecheria ar fi sa reusesti sa arzi combustibilul la temperatura maxima, cu infuzie de oxigen si tot ce trebuie, insa sistemul de captare al caldurii trebuie sa fie pe masura si sa reusesti sa racesti gazele de ardere indeajuns de mult ca sa si extragi caldura aia. Dar operatia asta e limitata de lungimea traseului prin care fumul face contact cu elementii cazanului, de diferenta de temperatura dintre aerul cald si apa din cazan, adica de capacitatea de evacuare a caldurii din cazan , pompa de recirculatie si de viteza cu care circula aerul cald catre cos.
  Toate sunt foarte dezavantajoase arderii fortate sau la tiraj mare in cazane ca ale noastre.

 79. foarte de acord. eu ziceam de metoda de a extrage maximul de energie termica din combustibil, in relatie cu intrebarile de mai sus legate de cata energie termica este inmagazinata in el. Da, in momentul in care ai ardere la maxim trebuie sa ai si cum sa preiei puterea aia, nu zice nimeni altfel – dar hei, macar ai produs la randament maxim, caloric, evident, acuma ca in casa n-a ajuns, csf. N-am afirmat ca pufferul e suficient, ci doar ca e foarte necesar. Evident ca mai ai nevoie si de centrala bengoasa si de control lambda si temperatura in evacuare si alte alea. Alta idee: daca stiuletii tai au facut buba mare, cam cum crezi ca s-ar fi intamplat cu cocs lol in acelasi regim? In ideea in care mai toata lumea cauta maximul de caldura inmagazinata versus pret, dar nu se gandeste si daca poate extrage eficient (si s-o si bage in casa) caldura aia din supercombustibilul superieftin. Zic doar ca calculul e mai complicat un pic decat strict energia calorica din masa combustibilului vs. pret. Mai sunt si alte variabile de calculat.

 80. Alta idee: daca stiuletii tai au facut buba mare, cam cum crezi ca s-ar fi intamplat cu cocs lol in acelasi regim?

  O idee am, dar nu-s dispus sa demonstrez totul practic, ca e casa mea si-s banii mei munciti acolo :).

 81. Sa inteleg ca pentru mine daca nu fac o investitie intr-un puffer nu are rost sa mai incerc cu cocs metalurgic .

 82. Remarcele de mai sus sunt legate de folosirea de cocs cu admisia de aer data pe maxim.

  Cocsul se poate intretine sa arda ”sufocat” mai bine decat porumbul. Porumbul tinde sa se stinga daca il sufoci si pentru ca produce jar putin ( arde repede) nu se mai aprinde cand scade temperatura in cazan si se deschide clapa.

  Poti avea probleme doar daca nu poti consuma caldura produsa de cocs si se acumuleaza critic. Sau daca se ia curentul 😀 si ti se opreste pompa .

 83. ba are, dar numai pentru pacea sufletului tau; eu ce incerc sa zic este ca tu te chinui sa scoti optimul cu calcule la sange pe energii calorice, dar sistemul tau de incalzire este departe de optim. Ca atare te cam chinui degeaba, si ai putea sa incalzesti cam cu orice iti vine mai ieftin la indemana. In rest nu ma bag. E ca si cum ai incerca sa masori la milimetru nivelul apei dintr-un butoi, dar ai vreo 2-3 gauri in el in partea de jos. Masori ceva, dar nu prea are relevanta. Ca sa faci treaba buna, iti trebuie nu numai puffer, ci si centrala performanta, automatizare desteapta, calorifere sau incalzire in pardoseala dimensionate corect, izolatie termica foarte buna, geamuri tripan, sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, etc. care valoreaza probabil mai mult decat toata casa ca investitie. Asa ca nu putem noi sa iti zicem daca merita sau nu, depinde doar de tine.

 84. Am inteles cam cum e cu teoria care nu pusca in practica , multumesc pt sfaturi ,intre timp am cumparat azi si 350 kg cocs metalurgic . Aprinderea lui e posibila si de sus in jos ca in poza din pagina ? Si inca ceva Catalin pomenea de faptul ca cei care au incercat sa arda porumb boabe li se infunda arzatorul si eu am observat ca ciucalai de porumb in prima faza se inegresc mai apoi se topesc -se sudeaza laolalta ( cred ca din cauza ca porumbul contine 4-5 % ulei )si dupa acea ard de jos in sus .

 85. Buna ! ieri dupa ce am adus cocsul la ora ora 18 l-am si pus pe foc /jar ( 8 kg ) se aprinde greu abia la ora 20 s-a inrosit , dupa inrosire de frica ca va genera o caldura mare am inchis clapeta de aer de tot si clapeta hornului la 3/4 fara sa mai pun lemne am mai pus inca 5 kg ,dar la ora 22 focul dadea sa se stinga am umplut cazanul pana sus cu lemne si m-am culcat . Dimineata lemnele erau arse iar cocsul era acolo nears . Am scos tot din centrala si am facut un foc nou cu mai mult lemn cu acelas cocs nears de aseara pe care de data asta l-am asezat intre straturi de lemn , i-am lasat mai mult aer si cosul de fum l-am deschis la 1/2 ,de la ora 8 mai bine zis ora 9 pana s-a reaprins si acuma arde la ora16 si dupa parerea mea cred ca pana la ora 20 sigur va mai arde ( defapt nu arde cu flacara ci mi degraba e ca metalul inrosit )nu degaja miros ,fum si la spargere are structura metalica dura are densitate mica .Problema e ca tiganul care-l vinde cred ca arunca apa pe saci sa traga la kg ,dar cea mai mare problema e granulatia care este destul de mica 10-30 mm 70 % restul max 50 mm ,Granulatia mica ingreuneaza circulatia aerului si se inaduseste , la mine mai cade si prin gratii in colectorul de cenusa.Dar una peste alta dupa parerea mea din primele teste rezulta ca acest cocs metalurgic nu arde rapid elibereaza caldura treptat ,daca ar fi avut granulatie mai mare cred ca era super. Afara azi au fost 7-8 grade plus la noi si pot spune ca am ars 12 kg cocs si cam atata lemn in 12 h . Cocsul l-am cumparat cu 0,9 lei /kg.

 86. Una la mână că te-ai speria prea repede :). Da, cocsul se aprinde mai greu, dacă e și ud și mai greu. Eu am lăsat centrala să tragă pana s-a înroșit bine cocsul și pe urmă am reglat tija aia pe 70 de grade.
  Dacă ai și granulație asa de mică, normal că se aprinde și trage și mai greu. Ce am luat eu de la Dedeman erau oua de cca 80-100 mm.
  Dar l-ai luat ieftin :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.