Chiabureala cu impozitul

Zoso a găsit o  stire bună vizavi de visele umede ale tehnocratului Cioloș de a impozita casele la valoarea de piață și se poziționează socialist  precum că așa e bine.

Ca poate așa mai scade prețul darapanaturilor de pe centrul vechi (București)  și că ăia care nu-și permit să se care de acolo,zice el.

Sunt câteva aspecte. Poate că impozitul pe locuință e un pic cam mic, totuși trăim intr-o capitală Europeană ar zice Cioloș.
-Bă,  da așa e, Europeană,  dar ai văzut cum arată?  ia mărește tu impozitul de zece ori  și ia vezi mai vrea cineva sa stea aci? În cea mai poluata capitala Europeană,  în cea mai congestionata capitală europeana, în probabil aproape cea mai săracă capitală europeana, în general în cea mai fără infrastructură și ruptă în cur Capitală europeana. Doar internet avem băh respectabil, iar ala e de la RDS ce vreți sa plătim taxe pe el?

Asta o dată.  Pe de alta parte, poate că vreo 50 de Eur,  cât plătesc eu la apartamentul meu de 4 camere ( nu vă entuziasmați,  nu are nici 90 de mp și nu-i nici măcar semicentral )  e totuși puțin.  Puțin, că de bine de rău există alimentare cu gaze, apa curenta, apă caldă și agent termic de la mult blamatul radet, 🚊,  🚌,  metrou la oaresce distanță,  găsești niște joburi în zonă,  mai o parcare, mai un parc,  mai o grădiniță și o școală cât de cât,  mai un spital cu șanse mai bune să rămâi în viață decât în provincie,  deci,  trebuie să fiu cinstit și să recunosc că toate astea costă.  Nu sunt eu fan socialism,  dar,  statul oferă niște condiții,  costurile trebuiesc plătite,  altfel orbecaim în beznă.

Bă, dar nu valoarea de piață trebuie sa fie măsura impozitului,  ca nu statul dă în totalitate valoarea de piață. 

Și e greșit din ambele sensuri.
O dată că eu pot să îmi construiesc frumos o căsuța / complex rezidențial la Prelungirea Prelungirii Ghencea ( am eu un coleg care e fan zona aia și real estate owner și îmi place să o dau referință) .  Și pot sa investesc sumă de bani ( deja impozitați)  în casa mea, cu cele mai ale dracu condiții de confort,  cu casă eco, pasivă energetic,  ba care-ți mai dă și bani înapoi, cu tehnologie care s-a inventat ieri, cu finisaje mai ceva ca la Versailles care să ridice prețul proprietății mult peste prețul zonei (/mp),  valoare care nu se reflectă im condițiile și serviciile puse la dispoziție de statul incasator de impozite,  ci de mine.
Prin urmare, e abuziv să fiu impozitat la valoarea de piață a imobilului.  Că metroul încă nu a ajuns acolo și nu se știe dacă,  poate, în 2021. Și nici sosea cu 2 benzi pe sens nu ai sa ajungi acolo. 

Știu că dacă ai o garsoniera în Pașcani sau Vaslui te poți gândi, dă-i în pizda mamii lor de chiaburi, să plătească sau sa se mute,  dar e abuziv.

Iarăși din perapectiva opusă :
Să zicem că sunt un sărac zgârcit care deține o darapanatura în centrul vechi, în zonă propice economic, la distanță mica de orice înseamnă mijloc de transport în comun și servicii socioculturale, chestii pe care le oferă sau le facilitează  statul. E adevărat ca eu cer 100 de mii de euro pe mizeria mea de casă,  doar pentru zonă,  dar tot adevărat e (pe lângă ca nu mi-i da nimeni nici pe ăia),   că o casă în condiții estetice,  de siguranță și confort la standarde moderne probabil ca ar trebui sa valoreze dublu, triplu.
În felul asta,  dacă statul impozitează valoarea de piață a clădirii, care este o ruină,  eu îl păcălesc,  pentru că statul im pune la diapozitie o sumedenie de servicii pe care eu nu le plătesc,  eu plătesc valoarea vizuinii mele.

Pot să pariez că dacă impozitele devin proporționale cu valoarea de piață,  nu numai că va scădea valoarea de piață a imobilelor, că mă doare în pulă,  sunt supraevaluate oricum. Doar că nu ai să mai vezi reabilitări și renovări de fațadă.  Pai ce-ai coaie,  vrei sa creștem impozitul? Ba,  parcă vad ca unii au să-și mai băune și vreo butelie în casă de control așa,  să devină defavorizați.

Intr-o frază:  Poate că taxele pe imobile trebuie să crească însă ele trebuie corelate la valoarea serviciilor și condițiilor oferite de stat și spațiului ocupat  nu la valoarea investiției private a proprietarului,  că așa tot pe socialisme ieftine și subvenționarea săracilor ne concentrăm.

Deci muie Cioloș tehnocrat,  my ass. Socialist până la os.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments