Oamenii sunt atat de prosti!

Fiind la supermarket sa fac cumparaturile saptamanale am intrat si in drogherie sa imi iau , well, droguri, normal.

Farmacistele de acolo , afisau o nota grava si vorbeau intre ele , despre cat de naspa este ” ca nu se mai dau credite” si ca acum “trebuie sa ai avans 40%”. Bah, nu am fost “la ghiseu” sa intreb azi de un credit , ma astept sa fie taraganri si chestii in perioada asta , nu atat de frica legii cat pentru a pune presiune panicarda pe public, pentru a obtine oaresce rezistenta. Totusi , pe siteurile bancilor conditiile de creditare au ramas cu avans de 15%-50% in functie de banca si conditii. De exemplu , da, BRD cere avans 50% daca vrei finantare pe mai mult de 25 de ani ceea ce mi se pare cumva rezonabil. Nu neaparat ca asa ar trebui sa fie , ca nu e treaba mea, dar oamenii aia au perceptia unui risc pe care nu si-l asuma ,decat acoperit . Foarte bine . Fix asta trebuie sa fie legea darii in plata , un factor care sa determine si bancile sa cantareasca si sa isi asume riscurile inainte de a acorda credite. Sau sa nu si le asume , daca nu considera ca merita efortul.

Oricum, sunt dezamagit ca treaba asta merge. Eu eram intr-o farmacie. femeile alea de acolo , sau au facut o facultate de medicina si farmacie , sau o facultate de asistenti de farmacie , sau un colegiu , pula mea, ceva . Oricum , ideea e ca ele se plaseaza peste media de inteligenta din tara asta  si nu conteaza . Pur si simplu halesc ce li se pune in fata .

Nu inteleg de ce oamenii, atunci cand vad ca unii se zbat si cheltuie  valize de bani doar ca sa le apara romanilor, oriunde se uita, mesajul scris cu doliu cum ca legea darii in plata e dracu’ pe pamant, chiar cred asta. Chiar cred ca aia , nu mai pot de dragul intereselor lor , sau ca ar avea macar interese comune ! 

Nu e ca si cum absolut fiecare om din tara asta care a lucrat macar o data cu bancile si-a luat MACAR o teapa fie ea cat de mica , nu…

Cum pula mea poti sa fii atat de prost incat sa crezi ca aia care  daca ai un  cont la ei cu un cost asociat oricat de mic ,  iti toaca toti banii daca tu nu il inchizi, chiar daca e inactiv  (normal, sa zicem) dupa care te fac si dator desi nu ai semnat niciun contract de creditare cu ei, aia ma, nu mai pot de binele tau.

Aia care, daca uiti sa le platesti un credit , sau pula mea , esti un prost administrator al banilor tai , nu fac nimic sa clarifice situatia . Nuu , stau pana suma devine demna de a te jupui semnificativ dupa care , trag pe tine , fix cum ar face sa zicem si Sile Camataru.

Aia care, daca esti in dificultate , iti vand imediat datoria  catre un IFN  care sa te execute si sa te highereasca tot restul vietii , ca asa se face business,  fratica. Asta inseamna asumarea riscului si a responsabilitatii , la prima complicatie  nu stau de tine , te dau pe mana higherilor, ca ei nu isi strica imaginea cu asta .

Bun , deci pe astia puteti sa ii credeti ca va reprezinta interesele pentru simplul fapt ca va mint cum va minte orice politician de la inceputul lumii si pana azi si pentru ca au suficienti bani cu care sa cumpere reclama in toate ziarele.

Serios , numai faptul ca incearca sa vi se bage chestia asta pe gat cu de-a sila  si ca se injecteaza atatia bani si efort media ar trebui sa va faca sa va opuneti. Dar nu.

Cei mai multi oameni sunt atat de prosti incat li se poate spune verde in fata ca e in interesul lor sa se lase abuzati , sa nu aibe niciun drept si sa isi puna toata increderea in unii care nu au cum sa le reprezinte interesele in caz de litigiu. Iar ei dau din cap si zic , da, asa e!

Pai atunci asa meritati, ma! Sa fiti fututi in cur si in gura cu clauze abuzive , cu manevrarea dobanzilor interbancare si a comisioanelor dupa cum bate vantul, cu credite in pule botswaneze , cu tot ce se poate in timp ce BNR se uita placid la cetatenii indatorati pe care ar trebui sa protejeze si taica Isarescu va mai aduce aminte din cand in cand  sa nu care cumva sa cadeti in plasa creditorilor , ca e de rau -asta asa , doar ca sa vina mai tarziu sa va spuna “v-am spus eu. Sunteti niste prosti , acum trageti!”

Ma gandeam , ca poate poate acum , ca au  mai murit pensionari , ca tineri,ca… nu. Mi-am pierdut speranta. Sunt intotdeauna unii mai batrani si  mai prosti  si unii doar mai prosti care ar putea sa se se faca macar ca nu e treaba lor sa-si dea cu parerea despre lucruri care nu le inteleg si de care nu se lovesc , dar nu, tocmai aia vor sa aiba o parere. Mereu.

Deja i-au taiat mainile si picioarele , iar aia cu prima casa se pare ca au beneficiat de conditii prea bune, in the first place , asa ca , nu, ei nu pot beneficia de aceeasi corectitudine ca si ceilalti creditori. Pardon , nu ar putea, in cazul in care se voteaza.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Andrei Prostea din Pitesti
7 years ago

daca tot mi-am pierdut timpul sa citesc aceasa imbecilitate … imi permit sa iti fac o remarca .. ai o exprimare de pe alta planeta… esti prost de bubui.. si faci parte din aceeasi categorie cu cei pe care ii critici