Cartelele Prepay si Libertatea

 [stextbox id=”black”]La ce ajuta sa poti cumpara SIMuri anonime[/stextbox]

Agenții de comunicare pe internet ( blogarii , ma)  se pozitioneaza din orice motive mai degraba  pentru  introducerea legii care obliga la inregistrarea identitații la achizitionarea unui SIM, motivând  printre altele :

“gândește-te că mâine o înșeală pe maică-ta unul din pârnaie cu o cartelă prepay prin metoda accidentul.”

“mi-au ascultat telefonul de vreo două ori în ultimii ani. nu am avut o problemă cu asta, că nu fac sau vorbesc nimic ilegal.”

via Zoso.

Argumentele  astea sunt puerile. 1 problema ar fi ca unii au in puscarie prepay. Cum au ajuns pana acolo ilegal , vor ajunge si daca vor fi inregistrate pe numele cuiva. Si mai e ca aia cu accidentul, ca si cu alte metode  insala si din afara.

Iar asta cu ascultatul telefonului e absolut inutila. Nu  ca as fi de acord , dar am trecut de mai bine de 10 ani de faza asta . Se asculta oricum . Nu sunt sigur daca nu cumva se inregistreaza tot si doar se face retrieve si play, la nevoie .   Deci , e irelevant .

Daca te asculta deja  serviciile ,  cu prepay cu tot , daca nu cumva stiu dinainte cine esti , in juma de ora afla , luand lista de apeluri si facand   match pe cercul celor cu care vorbesti , cat si folosind alte tehnici pe care nu am sa le descriu aici. V-am spus cumva ce facultate am absolvit ?

Asa, mai departe, e anuntul lui Ciolos de la Digi24 . Asta in care zice ca teroristii au folosit prepay-uri din Romania , ca i-a spus lui SRI-ul.

Jurnalistii zic ca se pare ca nu se confirma de la Bruxelles.  Citat din Dan Alexe la gras pe site. Posibil sa nu se confirme încă.

Cert e ca Ciolos e un pic cacacios, oricum ar fi. Chiar daca informatia asta s-ar confirma   mai tarziu si s-ar dovedi relevanta, sa vii tu sa dai cu ea ca cu mucii in fasole  , “pe surse”,  e, pe linie de politica externa, gresit si cu siguranta manipulativ.

Pentru ca daca SRI stie deja ca aia au folosit  cartele prepay romanesti e foarte probabil ca au stiut  si inainte de atentat si totusi asta nu a ajutat nimic. Si nici nu era vreo diferenta daca  cartelele erau inregistrata pe numele de Pulica Franaru’ , aurolac in Bucuresti, sau  Vasile Saracu, betiv din Vaslui. Ce faceai ? Te duceai si ii arestai pe aia pentru terorism , sa dai un exemplu despre cum ar trebui  pazite simurile cu pretul  vietii ? Daca chiar gandesti asa esti un prost cu bale la gura.

Stick-People-Sex

[stextbox id=”mystyle1″]Pozitia mea[/stextbox]

Nu vorbesc aici de chestiuni de principiu, ca imi place sa cred ca atunci cand nu vreau, eu n-am principii , bah!

In viata mea anterioara  m-am intalnit cu interceptarile si telefoanele ascultate in varii circumstante pe care nu le voi detalia .

Si prin retea si cu detour de conversatie prin  celula spion , cand vezi brusc ca iti creste semnalul :D.  Si ambiental clasic si cred ca si cu raza pe geam .

Si da , pe vremea aia interceptarile nu prea erau legale  si nu prea se puteau folosi ca proba in instanta si cu siguranta nu se puteau folosi pentru arestari.

Si totusi lumea buna schimba telefoane si simuri. Si, normal , nu erau inregistrate pe niciun nume .Nici macar telefoanele. Da, erau cumparate din surse si pe  canale care nici macar nu treceau pe la importatori. Dar serviciile si DIICOTUL au stiut tot timpul cine e la telefon. Nu i-a deranjat lipsa de date de la operatori si retineti , nu a fost vorba nici pe aproape de siguranta nationala , terorism sau de macar ipotetice infractiuni cu risc social ridicat ( droguri , arme,  violenta si trafic de persoane). Din cate am auzit eu.

Totusi inregistrarea identitatii abonatului nu a fost niciodata un obstacol de netrecut pentru nimeni, intrucat tot lumea buna folosea si abonamente la servicii pe care nu le voi detalia nici pe acestea. Pentru ca nu stiu nimic , domni agenti, d-aia, nu de altceva! Si daca as sti, e prea tarziu.

Deci daca va ganditi  ca neinregistrarea identitatii la operator  va protejeaza in fata serviciilor de investigatii gresiti. Ei iau oricum listele de convorbiri si va deduc identitatea din reconstituirea cercurilor sociale in care conversati.  Adica  analizeaza lista ta de apeluri , lista tuturor celor care te-au sunat, sau pe care i-ai sunat si tot asa. La dracu’ , da-mi acces la bazele de date la care au access autoritatile si in  cateva ore iti aflu si eu identitatea unui numar de telefon folosind, probabil, un excel , daca mi-e lene sa scriu ceva cod.

Si atunci ?

Pai  atunci gandeste asa:

In momentul de fata  statul are oricum mijloace si autoritate legala sa te asculte si sa te identifice  fie ca vrei , fie ca nu vrei, fie ca  dai cu buletinu’ la cumpararea unei cartele, fie ca nu. Aaa, ca o sa le fie mai usor si ca orice nene politist care lucreaza in investigatii va avea access la mai multe date despre  mai multi gigei? Ok , poate. Ca le va fi tuturor un pic mai usor sa prinda infractorii? Gainarii. Oamenii seriosi nu se impiedica in detalii din astea. Deci va aduce un avantaj minor , si e vorba de timp.

Ati vazut voi la televizor multi gainari d-astia ocupand functii ingrate prinsi cu pantalonii in vine si credeti ca aia erau super jupani? Nu. Nu e asa. Erau amatori.

Dezavantaje ? Pai  stiti voi cat de sigure sunt datele voastre de identitate  in protectia operatorilor de telefonie ?

Hai sa zicem ca cu un motiv serios si probabil ramanand dator cu un mare favor  ( nu ma tin de gainarii ) , daca ati  fi inregistrat la un anume operator , as putea sa aflu dupa numarul de telefon cine sunteti. Altii pot mai repede .

Ca de exemplu, acum vreo doi ani trolam cu un nene al carui nume nu am sa-l expun , dar e  oarecum respectabil, despre posibilitatea de a iti ascunde identitatea. Eu i-am zis ceva la modul ca daca mi-as ascunde ipul l-as putea injura scurt, la modul ipotetic , ca comentam de pe ipul de acasa si cu adresa de mail reala .  Nu stiu ce a inteles , dar a durat vreo jumatate de ora pana a luat Numele si adresa de la ISP si s-a laudat cu asta. Lasand la o parte contextul, ideea e simpla . Atat timp cat datele voastre se afla in posesia cuiva intr-o baza de date, care mai are si angajati plaiti sa se uite la ele si sa le raporteze  ganditi-va ca sunteti fix pielea pulii si nu e vorba catusi de putin de autoritati.

Orice stalkarete poate sa ia datele alea si sa va hinghereasca pe urma. Si cand vrei sa scapi de el , mergi frumos iti iei alt sim si omul primeste  update cu numarul tau, dupa care asteapta nerabdator sa ti-l activezi ca sa te poata spurca el primu’.

Aaa, cine ar vrea sa faca asta ?

Pai hai sa vedem :

1. Ex-ul maniac de care  nu mai poti sa scapi.

2. Un IFN care a cumparat un credit la care esti in urma cu ratele, iar acum  te hinghereste pe unde te prinde.

3. Un interlop cu care ai ceva de impartit, sau orice jena.

4. Niste baieti care vor sa te fraudeze cu metoda accidentul, sau alta dar varianta enhanced. Adica iau numarul tau si al apropriatului din registru si te suna pe tine avand ID-ul la apelantului , numarul apropiatului pe care il impersoneaza , intr-un fel sau altu’. Nu se poate? E SF?  Nu va spun cum , ma multumesc sa va zic ca acum 4-5 ani ma sunau unii cu teapa anterioara metodei accidentul, aia cu “ati castigat”, va rog luati un cod prepay si spuneti-mi-l la telefon , sau plm.  Pe aia ii sunam eu inapoi “de la” 112 , sau alte numere  ca sa bag spaima in ei , sa isi arunce cartelele. Umm , e ilegal? Stai  , am uitat un NU. Reformulez, deci: Pe aia nu ii sunam eu inapoi de la 112 sau alte numere , ca nu aveam voie, dar as fi putut sa o fac.

Crezi ca te protejeaza politia? Astia care au nevoie sa li se dea numele si prenumele pe tava , doar ca sa decida ca nu pot face nimic ? Dap, right , wait for it!

Zici ca nu ti se poate intampla ? Meh, bine . Mie mi s-a intamplat si nu a fost deloc circumstantial faptului ca eram  destul de gri in vremurile alea trecute , pentru ca eram , culmea , elementul colateral in cauza .

Altcineva care nu avea nicio treaba cu genul asta de situatii, nici experienta cu interlopi era in focus. Ca in general asa e cu victimele. Aia nevinovati fug si sufera , initiatii iti  dau tigla jos de pe casa si  nu te tii de mizerii cu ei.

Si stii ce fac toate 3 categoriile astea de mizerabili ? Nu ca te fut pe tine la telefon . Ca tu , pula mea , le inchizi , le blochezi numarul , nu raspunzi la necunoscuti ( am avut ani de zile telefonul setat pe silent de la orice numar nu il aveam in agenda , sau pur si simplu redirectionam toate apelurile de la numere care nu erau in agenta in casuta vocala), pleci in lume, faci ce-oi face.  Ideea e ca pentru tine gasesti solutii , dar nu e de ajuns.  Nu esti hingher profesionist daca il stalkeresti doar pe ala vizat. Nope.  Orice cacat d-asta infect stie ca trebuie sa afle si numerele prietenilor , vecinilor , rudelor tale, pe care sa ii sune , sa ii deranjeze , sa le toarne cacat , sa ii ameninte , pana aia incep sa te urasca si nu vor sa te mai stie viu , pentru ca asocierea cu tine sub orice forma le produce prejudicii  nejustificate si nu ,  nu au ei nicio obligatie sa lupte  cu agresorul in locul tau. Singura lor vina e ca te cunosc si li se inoculeaza invariabil ideea ca esti tu de vina , ca ai facut tu ceva si sa te duci dracu’.  Asta ca sa intelegeti cum e treaba .

Si nu pot sa intru in detalii personale , dar cunosc asta si nu am reactionat asa , tocmai pentru ca cunosc tacticile de gherila si cand  un om ma calca pe coada si vrea sa imi futa modjo-ul, nu tine vrajeala cu “ala e de vina ” , “ajuta-ma cu asta si te las in pace”. Nu. Eu  daram casa pe tine daca tu nu ma lasi in pace si mi se rupe pula ce si cu cine ai de impartit . Dar majoritatea nu sunt asa.

Iar eu , daca trebuie sa imi schimb numarul de telefon si sa ma fac invizibil , o fac cu tot cu legea pulii , ca stiu cum pot sa fac rost de un numar de telefon pe alt nume. In Paris , in fata oricarui shop Lebara , de unde isi cumpara imigrantii ( lebararii)  simuri sa  vorbeasca ieftin afara, era un magrebian care , ce crezi, vindea simuri la suprapret! Si da , avea clienti , ca vindea fara acte. Pam-pam !  Iar eu  pot trai si fara cacatul ala de telefon/ functia de telefon . Exista metode de comunicare care ofera o protectie mult mai buna fata de astfel de indivizi decat cacatul ala de telefon.

Si cam asta e pozitia mea vis-a-vis de lege. Ma doare in pula. Eu am supravietuit unui mediu potrivnic si inca mai stiu s-o fac si am si spiritul potrivit. Dar voi ?

In ceea ce ma priveste  puteti sa sugeti pula in continuare cu :” Pe mine nu ma deranjeaza nu am nimic de ascuns.

Pana cand va veni cineva in fata caruia veti avea ceva de ascuns , legitim sau nu  si va veti trezi in pula goala. Ca de obicei , mult noroc cu asta! Ca noi vrem o tara  ca afara , dar mai avem un pic  pana acolo prin punctele esentiale.

Cam astea sunt libertatile pe care le pierdem cu legea asta , nu aberatiile legate de libertatea fata de institutiile statului.

Jocul ala e pierdut demult!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments