Ălora care cred că era mai bine pe timpul lu’ tata Ceao RADETUL le face un favor; le taie apa caldă.
Nu sunt în zonele pe care le anunță articolul, ci adiacent.
Dar de două zile încoa’ seara dupe ora 21:00 apa caldă se răcește progresiv, iar până la 21:30 e deja boalcă, la 22:00 e ca aia de pe țeava de apa rece.
Presupun că e un efort de solidaritate. Ia de la mine să ajungă și la tine. Ce e al dracului e că e vară și ajung târziu acasă cu copiii din parc și ca am prostul obicei să îmi fac duș în fiecare seară și eu și copiii.
Corect ar fi să fac baie o dată pe săptămână și să nu mă mai vait atât.
Și după aia să merg gratis, cu autobuzul, firește!
Bă, să fie al dracu! Ați votat niște handicapați ( eu nu am domiciliu aici, de asta mă scuz) care vor sa facă transportul public gratis, doar ca să vă zică pe urmă de la obraz :” Ce vreți bă, e moca!”, dar nu sunt capabili să rezolve problemele unui serviciu pe care îl plătesc. Și pe care l-aș plăti și mai scump, dacă aia e problema.
Dar hai să vedem:
Plătesc undeva peste 10 lei pe metrul cub de apa. 1 metru cub de apă încălzită cu 45 de grade peste temperatura apei reci, adică pe la 60-65 necesita 52kwh energie. Un kwh electric de la Enel în regim monom ( fără tarif diferențial zi-noapte) costă cam 0,6 lei cu tot cu taxe.
0,6 x 52 = e cam scump, circa 31 de lei.
Nu costă apa calda de la Radet atât, însă problema e ca vine rece. Nu are niciodată peste 45 de grade la mine. Vara, iarna mai da.
Eu o înțeleg pe asta cu antioparirea, dar și pe mine m-ar costa mai spre 15 lei / metru cub să încălzesc până la 45 de grade ( vara) și are 45 din prima. Acum eu consum lunar la 4-5 persoane circa 20 mc de apa, dintre care vreo 12 de apă “caldă”, în condițiile în care spăl rufe și vase cu mașina deci folosesc apă rece. Aștept minim 1 minut să se încălzească la temperatura la care o livrează ăștia, uneori și 5 minute. Cred că stau într-un bloc mai de nespălați, dar asta e altă problemă.
Treaba e că anul trecut eram plecat săptămână de săptămână și ma deranja doar ca aterizeam seara la 23, când ajungeam acasă mai era din pulă apă caldă să fac duș. Făceam cu rece, dar o plăteam de caldă. Ca și acum.
Nu e un efort fantastic să cumpăr 2 boilere și un instant, electrice, doar ca implică alte costuri de renovare și efort și îmi e silă să văd moloz, da’ mă întreb :
Oare, duamna Firea vrea să facă și apa caldă moca, de curge rece?
În altă ordine de idei azi am vrut să îmi taxez călătoria în autobuz 🚌, dar nu a mers.
E cumva deja gratis? Să știu să nu mai încarc cardul ăla pușcat și să mă pregătesc să circul cu mașina,zic.
intamplator, kwh-ul electric e cea mai scumpa forma de energie la consumator. bine ai zis, la cet-uri nu poate costa atata gigacaloria. problema e ca nici unii, nici altii (nici producatorul, nici transportatorul, nici distribuitorul de energie termica) nu sunt interesati de performanta economica, din moment ce consumatorii sunt semi-captivi in sistem, iar o parte din costuri sunt preluate direct de primarie. apropo, sa stii ca instanturile pe curent sunt fas, am eu la tara si la 5 kw putere instalata, un delta T de 25-30 de grade la un debit de ne-siroire, e un vis frumos. deci nu. ori… Read more »
Stiu cum e cu instanturile , e o solutie pentru bucatarie , in conditiile in care am masina de spalat vase. Ca sa nu pun boilere prin toata casa si nici cu trasul de tevi orizontale nu ma inteleg , ca ar insemna refacere de podele sa trag trasee pe acolo , etc – deranj.
sincer, din ce zice nevasta, nici macar sa speli vase nu e foarte ok instantul. adica debitul pentru o temperatura care sa si duca grasimile de pe farfurii te duce cu gandul la eternitate
Pai nu e. Îmi trebuie cat sa iau solidele de pe farfurie