Vorbisem sa iau ”o mașinuță” de lemne cu 800 de lei prin iulie. Dar nu a venit omul atunci , tata a mai amânat combinația ( avea ceva de 750 de lei, plm). Erau cam 2 tone și un pic, am văzut o mașină adusă. De fag. Circa 3-3.5 mc. Nu mai mult. Oricum , preț relativ bun. Nu știu dacă erau cu autorizție, acte , sau nu.
Pe urmă s-a închis parchetul. Ceva exploatare pentru realizarea unui drum , am așteptat până în septembrie. Nu s-a mai putut, decât cu 900 de lei și întârziere. În fine. A luat tata de la alții cu 1100 de lei. Cică tot cam la fel. Nu mai multe sau ceva.
Well. Să vorbesc cu tata, care are în plan să lase o bucată de pământ nelucrat și anul ăsta să se odihnească. Cred că îl pun porumb , că la 550 de lei pe tona de lemne , mai bine cultiv porumb, iau sugvenție ( da, ca un bulangiu ) și bag știuleții pe foc, cu tot cu boabe. 1 tonă de porum degaja un pic mai multă energie decât o tonă de fag uscat și se usucă mult mai repede până la 12-15% umiditate.
Numai știu cât costă să ar 75 de arii, dar cred ca pe undeva pe la 350 de lei. Încă pe atât discuit și semănat. Încă pe atat sămânța și ierbicidul. Probabil încă pe atât azotatul de amoniu. Da, ce bag în foc nu-mi pasă să fie bio. Și încă pe atât prășitul de vară și probabil la fel cu culesul. Asta înseamnă pe la 1750 de lei. Subvenția nu știu cât e , dar am înțeles ca undeva între 100-120 EUR/ ha. Deci pe la 80 de EUR. Deci, trage 350 de lei de aci. 1400 de lei costuri sunt ok , dacă obțin măcar 3 tone de porumb. Ceea ce ar însemna o producție de 4 tone/ ha – ceea ce nu e deloc pretențios , media raportată fiind 4.4 t/ha. Tata a scos mai bine anul ăsta.
3 tone de porum degaja mai multă energie decât 3 tone de lemne, ar mai ramane să-mi tunez centrala să-l arda eficient, probabil in combinație cu ceva cărbune, de care ar trebui să cumpăr, nu doar să mă laud, ca anul ăsta.
3 tone de lemne fac cam 4.2 mc, care ar putea costa, în teorie minim 1260 de lei in zona mea, dar estimez că dacă iarăși o lălăi, am să ajung la peste 1500 de lei. Iar apoi pune tăiat la drujbă și spart.
Prețul curent la porumb este de circa 120 EUR/ tonă. Amuzant. Sub costul estimat nesubvenționat, cam cu 15% peste costul cu subvenție. Dar aici e altă discuție. Aproape că merită să achiziționez acum vreo 2 tone de porumb. Doar că nu știu unde am să-i stochez. Nu merg ținuți ca lemnele că-i mănâncă șobolanii.
calcule, calcule.. io am luat 2 tone de bricheti de fag cu 1000 de lei, e drept de la prieteni. sincer, macar mi-e lenea respectata si nu mai tai, crap, cladesc, usc si de alea. porumb ard ungurii la greu in centrale cu gazeificare (ma rog, in cazul asta e mai degraba cu fortaj de aer, ca nu cred ca porumbul gazeifica ceva, dar mai stii..); ii aveai tu pe aia ai tai de la care ai luat automatizarea de incalzire in pardosealea, poate au aia ceva idei de stoichiometrie la porumb 🙂 eu stiu ca am vazut ceva modele… Read more »
Porumbul gazeifica grav. Arde imediat. Am făcut teste deja. Am văzut destul de clar asta. Problema e că centrala nu e cu gazeificare, nici tiraj forțat. Bine nici nu e nevoie, am nevoie să reduc tirajul, că altfec porumbul arde prea rapid la temperatura prea mare și nu pot valorifica căldura. Una ar fi că nu o pot evacua din cazan suficient de repede pe pompa și traseele pe care le am ( 1 țol) în combinație cu valva de amestec pentru protecție, la 60 de grade, și merg cu el în 120 de grade. Puffer am, de 500 de… Read more »
daca ai centrala de 30 de kW, 500 de litri e putin, si faptul ca ajunge in 15 min la temperatura vorbeste fix despre asta. oricum, nu exista puffer prea mare daca ai unde-l baga, e ca la hard-disk dupa mine; poate ai nevoie de o pompa cu debit (turatie) variabil, care sa poata sustine fluxul termic a centralei; daca cauti panouri, eu am gasit ceva la Oradea, model Westech (facut in china evident), de calitate ok, cu tuburi vidate si heat-pipe, 20 de tuburi pe la 1000+ de ron. Si pe mine ma bate gandul; eu am in plan… Read more »
later edit: la noi prin zona pretul la porumb boabe este intre 0.7 si 0.9 lei per kg, ceea ce te duce mult sub pretul lemnelor, cel putin in zona la mine. Bine nu intra sub pretul brichetelor luate de mine, dar asta nu e referinta, ca le-am luat pentru prieteni. Plus ca mai tii si o gaina din ce nu pui pe foc 🙂
In Dedeman erau brichete de 10 kg la 7.5 ron, dar acolo nu bagi mana in foc cat rumegus de rasinos au amestecat aia in ele.
Centrala e de 24kw și pufferul e cam mic, dar atât încape. Defapt nu că e cam mic. Pentru casa mea și încălzirea mea în pardoseală merge. Bag lemne pe foc seara la 10-11 cabd merg la somn și dorm liniștit pana dimineața la 9:00. Cam ăsta ers scopul. Să nu bag lemne noaptea. După ce voi izola – am tot lalait-o cu asta – are să țină semnificativ mai mult. Legat de ” faptul că ajunge la temperatura în 15 min vorbește fix despre asta” – Nu. Prietenul care mi-a montat instalația are acasă un cub de 2000 de… Read more »
Legat de “ca hard-diskul” – Da și nu prea.
Te ajută, dar ai și pierderi de izolație, care depind de suprafața exterioară.
Izolația standard e de 10cm, e bună, dar dacă ai un vas, să zicem de 10000 litri, circa 520 kwh, s-ar putea să nu îți convină ca pierzi până la 5-10kwh/ zi, în funcție de gradul de izolare al camerei tehnice unde îl ții.
Iar dacă ești ca mine și stai trei zile și pauză 15 pierderile ar fi mult mai mari.
pe rand: – pompa de caldura aer-apa ca sa fac apa calda mai eficient vara cand nu faci foc in centrala si just for the fun of it – unul dintre ele probabil ca il las fix asa si incalzesc aerul din casa direct asa de acomodare pana se incalzeste centrala. e clar ca daca bag chiar si un panou solar vara am rezolvat problema, dar nu mai e nici pe departe la fel de cool. mai ales cand o pompa comerciala aer-apa de putere comparabila e peste 5k de euro. – daca nu stai cu zilele in casa respectiva,… Read more »
Nu sunt sigur dacă boabele de porumb pot fi aprinse la fel ca peleții cu rezistente. Probabil că dacă sunt uscate, da. Dar un cazan pe peleți costa o avere. Eu am în cap altceva, dar nu mai am.loc în camera tehnica sa stau cu două cazane. Cazan cu arzător de ulei uzat / petrol. E cam 1 leu litrul de ulei uzat și degaja mai multă energie și poți în teorie să folosești și puterea calorica superioară ( condensatie) .Un cazan d-asta e de la 4000 de lei în sus,nu de la 10000 de lei. Iar uleiul e ușor… Read more »
eu am pus cea mai ordinara spuma posibila, de ala de 10 lei din dedeman. am pus perimetral si inca o dunga pe mijloc (da aia cred ca am pus-o degeaba) in cordon asa la ochi de 2 cm si am lipit de perete de piatra cioplita din 1960 gen fara aspirari, udaturi, desprafuiri etc. Efectiv mi-am batut joc de asta, am zis worst case scenario cu accente de cheapo sa fie. Si tine de mori. Am facut si lipire placa-placa-zid, din 2 de 10 am facut una de 20 si am lipit-o, tine si aia de 1 an, deci… Read more »
Am să incerc așa. Sună prea atractiv.
fa si tu un test cu o placa, doua. do let us know.
Fac test cu o cameră, Baia. Că e pe colț, e din bolțari și vine iarna. Nu am să tencuiesc peste,momentan. Dacă rezistă peste iarnă finisez. Cred că am să iau și dibluri, că la mine au unde să se înfigă. Și cred că pot să țin plăcile apropiate dacă pun dibluri. Am să văd. Cred că în weekend încep.
Documentez.