Sanie vara și căruță iarna: S-au scumpit lemnele. Planuri

Vorbisem sa iau ”o mașinuță” de lemne cu 800 de lei prin iulie. Dar nu a venit omul atunci , tata a mai amânat combinația ( avea ceva de 750 de lei, plm). Erau cam 2 tone și un pic, am văzut o mașină adusă. De fag. Circa 3-3.5 mc. Nu mai mult. Oricum , preț relativ bun. Nu știu dacă erau cu autorizție, acte , sau nu.

Pe urmă s-a închis parchetul. Ceva exploatare pentru realizarea unui drum , am așteptat până în septembrie. Nu s-a mai putut, decât cu 900 de lei și întârziere. În fine. A luat tata de la alții cu 1100 de lei. Cică tot cam la fel. Nu mai multe sau ceva.

Well. Să vorbesc cu tata, care are în plan să lase o bucată de pământ nelucrat și anul ăsta să se odihnească. Cred că îl pun porumb , că la 550 de lei pe tona de lemne , mai bine cultiv porumb, iau sugvenție ( da, ca un bulangiu ) și bag știuleții pe foc, cu tot cu boabe. 1 tonă de porum degaja un pic mai multă energie decât o tonă de fag uscat și se usucă mult mai repede până la 12-15% umiditate.

Numai știu cât costă să ar 75 de arii, dar cred ca pe undeva pe la 350 de lei. Încă pe atât discuit și semănat. Încă pe atat sămânța și ierbicidul. Probabil încă pe atât azotatul de amoniu. Da, ce bag în foc nu-mi pasă să fie bio. Și încă pe atât prășitul de vară și probabil la fel cu culesul. Asta înseamnă pe la 1750 de lei.  Subvenția nu știu cât e , dar am înțeles ca undeva între 100-120 EUR/ ha. Deci pe la 80 de EUR.  Deci, trage 350 de lei de aci. 1400 de lei costuri sunt ok , dacă obțin măcar 3 tone de porumb. Ceea ce ar însemna o producție de 4 tone/ ha – ceea ce nu e deloc pretențios , media raportată fiind 4.4 t/ha.  Tata a scos mai bine anul ăsta.

3 tone de porum degaja mai multă energie decât 3 tone de lemne, ar mai ramane să-mi tunez centrala să-l arda eficient, probabil in combinație cu ceva cărbune, de care ar trebui să cumpăr, nu doar să mă laud, ca anul ăsta.

3 tone de lemne fac cam 4.2 mc,  care ar putea costa, în teorie minim 1260 de lei in zona mea, dar estimez că dacă iarăși o lălăi, am să ajung la peste 1500 de lei. Iar apoi pune tăiat la drujbă și spart.

Prețul curent la porumb este de circa 120 EUR/ tonă. Amuzant.  Sub costul estimat  nesubvenționat, cam cu 15% peste costul cu subvenție. Dar aici e altă discuție. Aproape că  merită să achiziționez acum vreo 2 tone de porumb. Doar că nu știu unde am să-i stochez. Nu merg ținuți ca lemnele că-i mănâncă șobolanii.

 

12 Replies to “Sanie vara și căruță iarna: S-au scumpit lemnele. Planuri”

 1. calcule, calcule.. io am luat 2 tone de bricheti de fag cu 1000 de lei, e drept de la prieteni. sincer, macar mi-e lenea respectata si nu mai tai, crap, cladesc, usc si de alea. porumb ard ungurii la greu in centrale cu gazeificare (ma rog, in cazul asta e mai degraba cu fortaj de aer, ca nu cred ca porumbul gazeifica ceva, dar mai stii..); ii aveai tu pe aia ai tai de la care ai luat automatizarea de incalzire in pardosealea, poate au aia ceva idei de stoichiometrie la porumb 🙂
  eu stiu ca am vazut ceva modele de centrala care erau prezentate la ceva targ ca fiind “compatibile cu biocombustibil” gen porumb, dar nu vad ce ar putea fi diferit fata de una normala.
  cred dupa cercetari pe internet ca cea mai buna investitie la o centrala pe combustibil solid, indiferent de care, este un puffer, care sa iti permita sa dai la maxim arderea in centrala, cu cel mai mare randament posibil (exces de aer, temperaturi mari, ardere curata, eficienta). Asa maximizezi valoarea combustibilului consumat, si poate sa iti fie inclusiv lene, ca faci foc mult mai rar (preferabil nu mai trebuie sa te scoli noaptea sa bagi pe foc cand iti ingheata nasul). La tine e o problema ca nu prea stai acolo si are inertie termica mare casa, daca mai adaugi la ecuatie 1 tona de apa, ai pus-o, dar cred ca este o varianta de automatizare care sa dea caldura intai in casa si surplusul sa-l bage in puffer.
  Pana acuma brichetii ii ard in soba, centrala inca nu e pusa in functiune, fac o caldura de mori, cenusa putina si foarte fina, si sunt usor de carat. Si si miroase bine. Nu prea fac jar, cand iau foc apoi ard cu dusmanie pana se consuma, se cam raceste soba dupa un timp.

 2. Porumbul gazeifica grav. Arde imediat. Am făcut teste deja. Am văzut destul de clar asta.
  Problema e că centrala nu e cu gazeificare, nici tiraj forțat. Bine nici nu e nevoie, am nevoie să reduc tirajul, că altfec porumbul arde prea rapid la temperatura prea mare și nu pot valorifica căldura.
  Una ar fi că nu o pot evacua din cazan suficient de repede pe pompa și traseele pe care le am ( 1 țol) în combinație cu valva de amestec pentru protecție, la 60 de grade, și merg cu el în 120 de grade. Puffer am, de 500 de litri, nu am problema asta. Iar legat de inerția termică, da, casa are, destulă, dar nu sufăr din cauza inerției puferului ( 500l stochează cca 26 kwh) deoarece l-am montat corect apa caldă intră pe sus din cazan și tot pe sus iese prin partea opusă, practic se creează o bandă de căldură sus, iar fluxul de apă favorizează transferul termic rapid. Că nu e cu serpentina. Am inerție 15 min din cauza pufferului. E acceptabil.
  În paginile din operațiunea Monstrul am explicat eu mai în detaliu.
  Oricum ar fi, buba mare e că lemnele se scumpesc. Prețul de bricheti e bun. Am să caut și eu.
  La anul probabil că încep să pun panouri de încălzire apă. Ma gândesc la o schemă de integrare în instalația curentă.

 3. daca ai centrala de 30 de kW, 500 de litri e putin, si faptul ca ajunge in 15 min la temperatura vorbeste fix despre asta. oricum, nu exista puffer prea mare daca ai unde-l baga, e ca la hard-disk dupa mine;
  poate ai nevoie de o pompa cu debit (turatie) variabil, care sa poata sustine fluxul termic a centralei;
  daca cauti panouri, eu am gasit ceva la Oradea, model Westech (facut in china evident), de calitate ok, cu tuburi vidate si heat-pipe, 20 de tuburi pe la 1000+ de ron. Si pe mine ma bate gandul;
  eu am in plan si sa modific o clima split si s-o fac pompa de caldura aer-apa, motiv pentru care am luat 3 gunoaie second dar functionale de 24.000 BTU cu 3000 de lei pe care intentionez sa le modific in acest sens.
  ma gandesc sa iau niste schimbatoare de caldura in placi – am gasit pe ebay in polonia ceva modele de 30-50 kW, la vreo 250 de ron, pret absolut imbatabil, cu care sa scot caldura din puffer fara sa mai amestec circuitele intre ele. Au si schimbatoare smechere tot in placi agent frigorific-apa, cu astea as putea sa ma leg direct la clime si sa renunt la unitul indoor al splitului, dar asta e proiect pentru viitor.

 4. later edit: la noi prin zona pretul la porumb boabe este intre 0.7 si 0.9 lei per kg, ceea ce te duce mult sub pretul lemnelor, cel putin in zona la mine. Bine nu intra sub pretul brichetelor luate de mine, dar asta nu e referinta, ca le-am luat pentru prieteni. Plus ca mai tii si o gaina din ce nu pui pe foc 🙂
  In Dedeman erau brichete de 10 kg la 7.5 ron, dar acolo nu bagi mana in foc cat rumegus de rasinos au amestecat aia in ele.

 5. Centrala e de 24kw și pufferul e cam mic, dar atât încape. Defapt nu că e cam mic. Pentru casa mea și încălzirea mea în pardoseală merge. Bag lemne pe foc seara la 10-11 cabd merg la somn și dorm liniștit pana dimineața la 9:00. Cam ăsta ers scopul. Să nu bag lemne noaptea. După ce voi izola – am tot lalait-o cu asta – are să țină semnificativ mai mult.

  Legat de ” faptul că ajunge la temperatura în 15 min vorbește fix despre asta” – Nu.
  Prietenul care mi-a montat instalația are acasă un cub de 2000 de litri cu montajul țevilor la fel și la el durează circa 20 de minute, doar pentru ca secțiunea cubului e mai mare. Principiul benzii de căldură se bazează pe faptul că apa caldă sta sus. Bagi din cazan pe sus, scoți către casă tot pe sus.
  E util ca țevile să fie montate cat mai la vârful vasului, de ex. La ferrolli sunt cam jos, ai circa 30 cm de apă deasupra. Plus, dacă sunt una îndreptată înspre cealaltă apa caldă pleacă înainte să se încălzească tot nivelul.

  Nu înțeleg de ce vrei să transformi pompa de căldură aer-aer în aer-apă.
  Nu îți pui mai bine spliturile în casă și încălzești aerul cu ele atunci când e fezabil? Eu zic că la peste 5 grdC afară, dacă sunt SH.
  Ca să bagi plăcile în puffer mă gândesc că trebuie să îl tai pe burtă, nu?
  Nu pierzi garanția?
  Bun prețul de porumb. Trebuie sa ajung la țară să văd cat e la mine.

 6. Legat de “ca hard-diskul” – Da și nu prea.
  Te ajută, dar ai și pierderi de izolație, care depind de suprafața exterioară.
  Izolația standard e de 10cm, e bună, dar dacă ai un vas, să zicem de 10000 litri, circa 520 kwh, s-ar putea să nu îți convină ca pierzi până la 5-10kwh/ zi, în funcție de gradul de izolare al camerei tehnice unde îl ții.
  Iar dacă ești ca mine și stai trei zile și pauză 15 pierderile ar fi mult mai mari.

 7. pe rand: – pompa de caldura aer-apa ca sa fac apa calda mai eficient vara cand nu faci foc in centrala si just for the fun of it – unul dintre ele probabil ca il las fix asa si incalzesc aerul din casa direct asa de acomodare pana se incalzeste centrala. e clar ca daca bag chiar si un panou solar vara am rezolvat problema, dar nu mai e nici pe departe la fel de cool. mai ales cand o pompa comerciala aer-apa de putere comparabila e peste 5k de euro.
  – daca nu stai cu zilele in casa respectiva, toata ideea de centrala pe lemne+puffer este neadecvata, fix asta e si problema mea. E un generator de impedanta si inertie mare, asociat cu un consumator care vrea reactii rapide – adica eu. Nasol moment, ma gandesc la solutii – in afara de a pune vecinul sa faca foc inainte sa vin eu. Ar merge automatizat mult mai usor cu boabe de porumb, ceva in stil peleti, daca se si aprind usor ca peletii de la o bujie incadescenta, as putea negocia poate porumbul mai ieftin, poate exista si din asta declasat, sau impropriu consumului uman mai ieftin.
  – izolatie: – la mine e in plan polistiren de 20cm peste pereti de piatra de 60 cm numa de-al dracu; cu acoperis facut din panouri sandwich de poliuretan de 12 cm, tot asa numa ca sa se uite stramb astia la mine in sat; am facut teste cu placi de polistiren lipite cu spuma de geamuri fara dibluri, sta mai bine decat cu adeziv de ala cimentos, in sensul ca am sarit pe cantul placilor intr-un picior si nici o sansa sa se rupa.
  – schimbatoare in placi: nu le bag in puffer, doamne feri, numa suplinesc lipsa de serpentine din puffer cu mai multe astfel de schimbatoare legate pe racorduri din puffer, evident cu pompe si toate alea; pufferele care au serpentine in ele sunt aproape dublu pret la acceasi capacitate.

 8. Nu sunt sigur dacă boabele de porumb pot fi aprinse la fel ca peleții cu rezistente. Probabil că dacă sunt uscate, da. Dar un cazan pe peleți costa o avere.
  Eu am în cap altceva, dar nu mai am.loc în camera tehnica sa stau cu două cazane.
  Cazan cu arzător de ulei uzat / petrol. E cam 1 leu litrul de ulei uzat și degaja mai multă energie și poți în teorie să folosești și puterea calorica superioară ( condensatie) .Un cazan d-asta e de la 4000 de lei în sus,nu de la 10000 de lei. Iar uleiul e ușor stocabil. Iar arderea mai curată. Un văr are ceva de genul ăsta în Germania.

  Sunt interesat de lipirea plăcilor cu spumă. E din aia la spray, de montaj? Și zici ca ține? Că așa aș face și eu. Dar câtă pui, că un flacon d-ala e 12 lei parcă? Dacă consum mai mult de un flacon pe 2mp cam creste costul semnificativ.
  În plus,ma întreb cum rezistă la îngheț – dezgheț. Ar trebui să nu fie o problema dacă nu ia contact cu aerul.
  Dar cum pui spumă? Pe toată foaia, sau tragi dungi?

 9. eu am pus cea mai ordinara spuma posibila, de ala de 10 lei din dedeman. am pus perimetral si inca o dunga pe mijloc (da aia cred ca am pus-o degeaba) in cordon asa la ochi de 2 cm si am lipit de perete de piatra cioplita din 1960 gen fara aspirari, udaturi, desprafuiri etc. Efectiv mi-am batut joc de asta, am zis worst case scenario cu accente de cheapo sa fie. Si tine de mori. Am facut si lipire placa-placa-zid, din 2 de 10 am facut una de 20 si am lipit-o, tine si aia de 1 an, deci am trecut si prin iarna cu -25, nu s-a suparat si sa fi fugit de pe perete. Repet, fara dibluri, fara spuma de aia smechera (read dublu pret) de lipit placi de polistiren. Nici macar n-am pus de aia cu aplicare la pistol. In schimb ce trebe facut este un sistem de fixare temporara (5 min ca dupa aia sta singura) a placii, ca altfel ti-o impinge spuma. Eu am pus 2 scanduri sa tina placa presata. Pentru placare zid intreg ma gandesc eu la ceva sistem cu 2 lemne ceva sa stea drept si fixat.
  In felul asta e diy complet, cu costuri minime, si manopera minima. Nu-mi permit sa dau dibluri in perete ca e foarte moale piatra si daca crapa n-am facut chiar nimic, numa sparg peretii inutil.

 10. Fac test cu o cameră, Baia. Că e pe colț, e din bolțari și vine iarna. Nu am să tencuiesc peste,momentan. Dacă rezistă peste iarnă finisez. Cred că am să iau și dibluri, că la mine au unde să se înfigă. Și cred că pot să țin plăcile apropiate dacă pun dibluri. Am să văd. Cred că în weekend încep.
  Documentez.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.