Minighid pentru generația care trăiește în telefon

Ca mine.

Am auzit din toate direcțiile cum e rău, e pericol de moarte,  e pe dracu să te ia – dacă mergi ca o drona în timp ce tastezi pe telefon și-ți trăiești clipele alea dematerializat și închipuit în altă parte.
Ho! Nu vă speriați,  nu am ajuns vreun guru care vă îndeamnă să vă beți pișatul în spirale.

Pentru mine deplasarea din punctul A în B e un timp irosit, dacă nu cumva fac ceva util, în afară de a merge. Da, știu mișcare,  sport, pula mea. Bă, așa e. Dacă stau neclintit toată ziua nu am să fac mușchi la dejte,  ci am să cresc ca un cozonac pe burtă . Dar de ce trebuie să fiu lucid când mă deplasez n-am înțeles niciodată.

În afară de motivele vizibile clar în articolul anterior.

Sunt  genul de om care pe tren/ autocar dorm, pe mașină dorm , uneori chiar și când conduc – vă rog nu deranjați, pe avion scriu, citesc , dau dorm. Pe RATB și pe metrou n-am curaj să dorm că rămân în pula goală rapid.

intd

Dar în mers evident nu pot să dorm, dar pot citi sau scrie, ceea ce nu prea pot face în autocar, tren, barcă, taxi,  că îmi vine să borăsc pe voi. Când conduc, iar, nu pot să citesc , să scriu , să fumez , sau să vorbesc la telefon, că dau peste voi. Practic șansa să îmi iau vreodata amendă în trafic pentru telefon e nulă.

Problema cu  deconectarea de la lumea exterioară în timp ce mergi e că te calcă mașinile sau cazi în gropi sau în canal. De aici minighidul.

  1. Este absolut posibil să mergi și să tastezi/citești din telefon în următoarele situații:
    1. Când schimbi metroul.
    2. Cand cobori și când urci la metrou
    3. Pe un bulevard circulat, de exemplu Calea Victoriei ( București) când pietonezi de la metrou ( pleonasm)  la locul de muncă. Sau de la RATB la locul de muncă.
    4. În general oriunde nu ești singurul care merge în direcția în care mergi tu.
    5. Se înțelege că în  metrou, RATB –  e natural să intri în telefon, aș cere o lege.
  2. Există un principiu simplu care-ți oferă siguranță și te menține în viață în timp ce trupul ți se plimbă tastând ca un zombalău:  E principiul care propagă un pluton de bicicliști. Mergi la aspirație, coaie. Și mergi în turmă. 
    1. Dacă nu ai baterie la telefon, sau ai uitat telefonul acasă , se înțelege că mergi primul, sau stai primul la semafoare. Conduci, frate. Ceilalți te urmează. Dacă  e unu care tastează  în fața ta, primul la semafor. Nu fi bulangiu! Nu e ok să :
      1.  Te faci că pleci, pe roșu, iar apoi să te oprești să te bucuri cum mor trupurile nevinovate.
      2. Când e verde să îi ocolești la distanță pe cei care tastează în fața ta, ca să rămână acolo tot restul zilei.
    2. Ești la semafor. Dacă stai primul, adică în prima linie,  te uiți, coaie. Nu-i ții pe toți să tasteze trei semafoare că nu te uiți tu când se face verde! Dacă ești în linia a doua, trebuie doar să mai faci refresh la vederea periferică din când în când. Au plecat primii pleci după ei. Nu contează culoarea. Nimeni nu dă peste un grup de 10-20 de inși care traversează strada. Că vă înjură, e treaba lui. Nu e ca și cum l-ai auzi să te deranjeze.
    3. Mergi pe trotuar în direcția ta și vin oameni și invers. Ai să vezi că se formează cordoane, șiruri de oameni. Urmează șirul care merge în sensul tău, nu trebuie să faci nimic special. Vederea periferică din când în când.
    4. Ești la metrou și schimbi la unirii.  E simplu, mergi cu valul. Nici nu trebuie să dai din picioare , dacă ești obosit. Trebuie doar să nu opui rezistență, că te cară restul care se grăbesc. Mai sunt  indivizi care se mișcă împotriva curentului , aleargă dau din coate, ies din fluxul care se deplasează pe sensul lor – n-ai treabă! Calci pe ei dă-i în morții lor, au ieșit din turmă, sunt pe riscul lor. Dacă totuși tastează de jos, în timp ce calci pe el cu restul turmei, nu fii nesimțit nu calci omul pe telefon, pe mâini , sau intre telefon și față să-l întrerupi. Ai un torso întreg plin de coaste, dacă nu îți ajunge sau te dezechilibrează cineva din spate, poți să calci pe cap , că e tare. Ai grijă pe tunel, dacă ești la marginea fluxului care merge în direcția ta, în mod sigur te vei lovi de cei de la marginea fluxului care vin din direcția opusă. Asta e n-ai ce face, e aglomerație, e fricțiune, mută-ți  telefonul  în mâna dreaptă , că la Unirii în tunel  se circulă pe dreapta.
    5. Esti singur pe trotuar , eventual pe străzi prost iluminate? E o idee proastă să te plimbi așa, decuplat. Că de ce zic eu asta ? Odată, demult, nu spun când, că a trecut , dar să nu se impacienteze nevasta, un nene pe care nu îl cunosc dar mi-a spus mie, mergea așa singur pe strasse , venea de undeva cu  tilifonul in mână, iar el intrat până peste cap în tilifon. Nu ar fi observat el nimic, dar cu vederea periferică a observat că se apropie periculos un stâlp de iluminat public, așa că s-a gândit că ar fi bine să ridice capul și să-l evite, iar atunci a observat cu coada ochiului ca vine cineva din spate și i-a auzit și pașii în fugă. Din instinct s-a tras mai într-o parte tocmai când ăla de fugea a întins mâna să-i ia telefonul în timp ce-l depășea. Tot din instinct l-a și faultat pe ăla cu un exterior în spatele genunchiului, de s-a împiedicat nefericitul și s-a înfipt el cu fața în stâlpul de beton, cam din plin așa. Ghinion. Așa e în tenis. Nu e clar cum s-au terminat lucrurile dar se puteau termina fără un telefon.  Așa că bagă bine la cap.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments