Hai și cu Izolația. Cu dedicație specială…

Domnu’ Fery, eu ți-am urmat sfatul,  dar n-am avut încredere numa-n spumă de montaj  și am mai băgat în ele. Dibluri.

Carevasăzică ,  încurajat de comentariile de la articolul ăsta m-am apucat și de izolații termice la case.  În două luni pot să dau consultanță și pe tema asta. 
O să vedeți. 

Carevasăzică scenariul:
Am o baie și camera centralei de izolat,  care reprezintă peretele de răsărit al casei și parțial cam 2.7 m din peretele dinspre sud și tot atât și nord.
Bine, am toată casa de izolat, dar nu mă bag la toată ca pe partea de vest trebuie întărită și fundația și decooertata tencuiala veche și îmi depășește și priceperea și forța de muncă.

De o importanță capitală era însă partea asta deoarece :
1. Încăperile astea două sunt construite din bolțari,  deci trag ❄ ger din orice. Zici că sunt făcuți de Arctic S.A. 
2. Acumulatorul de apă caldă se află în camera centralei. El este izolat, dar rezistența termică e o funcție invers  proporțională cu diferența de temperatură dintre mediile separate.
Adică dacă am apă la 70 de grade și 10 grade în camera centralei, pierderea de căldură din vas e considerabil mai mare decât dacă în camera centralei sunt 25 de grade.  E un efect de cascadă 
3. E dificil al dracului să încălzesc baia, iarna,  la o temperatură ok, că “radiază”  frigul din pereții exteriori de te ia cu tremurat când faci duș chit că sunt 22 de grade în baie.  Nici nu pot să las baia o cameră mai puțin încălzită că e important să mă cac confortabil,  nu ca afară,  că de aia am baia în casă. 
Deci pierderi mari de energie și lipsă confort.
Lista de materiale
Am fost sâmbătă de dimineață la unii din zonă care vând materiale,  cu mașina,  cu speranța să îmi încapă 4 baxuri de polistiren ( dimensiune 0.5×0.5x1m).  Au încăput.
Acuma, ăia nu aveau “brand” și “fițe” ,  am luat și eu ce am găsit,  în specificațiile dorite:
Polistiren expandat de 10 cm grosime, EP80 ( nu am găsit mai dens),  antifochificat ( ignifugat, dacă nu e în dex celalalt cuvânt) . 

image

E de la Adeplast, nu știu cât de bine respectă ăștia standardele,  densitatea mi-a părut ok.
La 4 baxuri sunt 20 de plăci,  adică în total 10mp. Mie îmi trebuie cam 25 de metri pătrați,  dar,  na asta e mașina,  asta e forța de muncă,  facem pe bucăți.
Preț 165 lei.
Pentru 20 de plăci am luat și 50 de dibluri de polistiren de 16cm lungime și 10mm diametrul diblului.
Preț 20 lei.
Am luat și 2 tuburi de spumă de montaj,  nu  la 10 lei cum zicea Fery ( că nu am găsit) ,  ci la 14 lei.
Una Vk. Galbenă.  Ăla care o vindea mă tor futea la cap cu nesimțire să nubo iau, că nu e bună, că nu e de montaj polistiren deși scrie pe tub ca e, că umflă prea tare, că pe mă-sa capră,  doar-doar m-o prosti să cumpăr una “dedicată” de la DenBraven.  El pe mine, din familia Tudose! Cel mai ief-tiiin!

image

Am mai luat 4 profile meralice de polistiren 2m x 10cm.  40 de lei.

image

Legat de asta, am aflat azi că era imperios să le pun jos, la bază orizontal, ca să nu intre șoarecii în izolație până torn ciment. În fine, eu am gandit-o altfel. Am luat astea să le pun vertical, să creez bariere de separație pentru rezistență la incendiu. Pompierii 🚒 știe de ce. Știu-știu,  polistiren ignifugat, dacă îl întrebați pe Zoso visează că ăsta nu arde și gata. Vrăjeli. Arde mai lent.

Și cam ăsta e cu materialele. Deci costuri 225 lei/ 10 mp. Nu e cam ieftin.  Dar deh, 10 cm,  antifochificat, ficat! Profile, dibluri.

În plus am mai cumpărat un burghiu de 10, că aveam unul la mașina de găurit Skill,  doar căcam babau, ăla. 
Preț 7 lei.
Același vânzător care îmi spunea că nu am ce face cu burghiul ăla ca trebuie mare,  că îmi trebuie bormasina cu mandrina sds, că a mea nu e bună,  că să cumpăr alta. 
Bă,  te dai dracu’ cu vânzătorii ăștia.
Într-o zi am să-l bat pe unul!

Da, găurile de dibluri le-am dat tot cu Skillaciul meu ieftin.
Eh și am mai folosit și bormasina lui tata. Un Black and Decker de pe vremea dinozaurilor.  A luat-o SH de pe undeva, demult.

image

Dar n-am Sds,  coaie! Lol.
Nota bene, e util să ai un burghiu de 10 lung, adică să dai 10 cm gaură în polistiren și 6 în zid. Sigur poți și cu dat gaură în zid masori pe placă, etc, dar te chinui. Avea tata un burghiu SDS,  pe care am reușit să îl prind în bormasina mea “nesds”. Și a mers!

Cu spumă am dat perimetral,  după cum am fost învățat,  cu o dungă pe jumătate,  mai ștearsă așa și am lipit și  plăcile între ele. Mi-au ajuns 2 spray-uri la 4 baxuri.  Pe spray zicea pana la 10mp. Poate dacă dădeam mai puțin.  Nu a umflat prea tare. Au ținut diblurile și sunt și plăcile groase.

image

image

De la ora 14:30 la 20:00 am montat tot polistirenul, mai puțin o placă. Era beznă și am renunțat . Nu singur. M-a ajutat tata. Dacă mă lăsa singur îl montam, dar mai băgam și duminică dimineața o sesiune. Și-a amânat macinisul :). Bun, tata!

În baie deja se simte diferența.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
7 years ago

[…] lui Fery am inceput acum doua toamne  sa izolez casa de mana mea . Dupa ce am izolat baia si camera centralei consumul de lemne a scazut nu la 50%, dar la 2/3 cu […]