Că de ce am făcut eu ziua națională la bulgari

Bine, în afara de faptul că îmi cam place să trolez, inclusiv ziua națională.
Mă deranjează aglomerația intr-un mod teribil.  Dar nu atât de teribil cât mă deranjează să nu găsești cazare în locurile interesante cu 2 săptămâni înainte,  pentru că fully booked și pentru că ar trebui să plănuiești asta în avans cu 3 luni.
Și nu atât cât mă deranjează că în perioada asta avem prețuri aiurea de mari la cazare, că ce vrei, în rest locațiile stau goale, cu excepția weekendurilor, acum e de tras.
Și nu atât cât mă deranjează că în sudul României se mănâncă prost, pe lângă că nu ai nici ce să vezi și că trebuie să te retragi în munți sau, să-i treci.
Și îmi trecea prin cap să dau un ochi la bulgari,  și Chișinău suna bine, dar acolo e departe rău.

Eh, mi-a propus ăl frate să jucăm hora unirii la Veliko Trnovo,  așa că gând la gând cu bucurie.

Am plecat la 8:45 din București, am ajuns acolo la 12:15,  cu tot jumătate de oră de stat la Giurgiu înainte de pod, că așa e de sărbători,  doar nu eram eu singurul român plecat de 1 decembrie la bulgari.

Drumul e bunicel. Adică prin Ruse e un pic dubios , pe urmă se iese pe un fel de crâmpei de ceva ca autostrada, vreo 10 km de  2 benzi pe sens, apoi încă vreo 100 de km de drum european ok. Fără gropi, în sensul ăsta zic. Și nici nu e aglomerat de 1 Decembrie în timpul săptămânii. Cum ar putea.

Care-i treaba cu Veliko Trnovo

Păi în primul rând e o opțiune bună de petrecut timpul,  că arată mișto,  faci o poză,  clătești un ochi, vezi casa cu maimuță,cetatea, biserica,  d-astea.

image

image

image

image
Un Hotel Misto – Bolyarski

image

image

image

 

Cetatea,în particular se vede bine. Mai exact, de la cetate , orașul se vede bine. În mijlocul cetății e și o biserică de a lor veche. Nu vă plictisesc cu detalii de ghid, vă spun doar că biserica e pictată într-un stil foarte deosebit de ceea ce am văzut până acum. Îmi place.

 

This slideshow requires JavaScript.

Au și un muzeu – Muzeul de Artă de Stat. L-am vizitat ieri – se intra moca. Bine, clădirea pe afară arată mișto dar înăuntru – ”leopardul”. zugrăveală crăpată, frig ca afară, iar arta expusă, să zicem că nu concurează neapărat cu Luvru.

Adică am văzut vreo 3 pictori convingători. Fotografiatul era interzis, deci am doar 4 poze.

Unul din ei e Владимир Димитров ( Vladimir Dimitrov).

dsc_0386

Altul  e Иван Мьрквичка (Ivan Mârkvichka) – de exemplu cu pictura asta căreia i-am făcut o poză execrabilă :Шоп с тесла

Шоп с тесла
Шоп с тесла

 

În fine, mai multe , inclusiv cu poze mai bune din muzeu, găsiți aici.

Mai multe picturi legate de anul 1185 despre care nu știam, sincer nimic, până nu am citit, după, de revolta fraților Asen și Peter, care au scos Bulgaria de sub imperiul Bizantin și au făcut al doilea imperiu Bulgar, de care ar trebui să vă pese, că includea și ceea ce lumea știe drept  Țara Românească , Dobrogea și Moldova . Și da, în ciuda a ceea ce ați învățat la școală, dacă,  castravețarii au o istorie mai mișto decât  românii.

Atât cu asta.

Altfel spus, nu găsești în România orașe cu priveliște mai bună?

 

Ba cred că găsești. Dar, revin mai încolo.

Scoateți-vă căștile înainte de a da play la clipul de mai jos. Mi-a fost lene să tai sonorul.

Dacă există chestii care m-au deranjat un pic e că Trnovoriștenii o cam  ard în fumuri.

Adică sunt gaze, dar doar parțial, în  oraș. Așa că mare parte din ei se încălzesc încă cu lemne. Dimineața îmi cam lăcrimau ochii de la fumul de pinoase. Atmosfera nu e îmbâcsită cu el, iar mirosul nu e tocmai neplăcut, mai degrabă interesant , dar îl simți , iar pe mine mă deranjează un pic.

 

De mâncat.

Am fost la 3 restaurante acolo:

Toate sunt mai ieftine decât restaurantele cu vagi pretenții din București și în cam toate se servesc chestii mai bune. Și cu asta aș putea să închei, dar hai să nu. Ăl mai de fițe și mai bine cotat pe TripAdvisor e ”Shtastlivetsa” .

This slideshow requires JavaScript.

Vederea e bunicică, aș zice. Poza aia de la începutul articolului e făcută de acolo. L-am găsit plin de români , gen ne-am așezat la o masă de la care  se ridicasera un grup cu  un fotograf pe care, aparent, îl cunoștea frate-meu. O știți pe aia cu ”Bulgaria e România”, nu? Era Basarabia, dar aia e, Dodon, chestii, ne adaptăm și noi.

O masă de 4 persoane cu desert și băuturi? 110 leva cu tot cu bacșiș. Circa 250 de lei. La cel mai cu pretenții restaurant din oraș? Bine sau ce? Iar calitatea mâncării și servirea fără reproș. Doar vinul avea un pic gust de doagă, dar nu rău, iar asta pentru că dorind să beau doar 1 pahar, nu aveam opțiuni decât vinul casei. Altfel , serveau vinuri bune.

Am mâncat în schimb un miel beton. Cuvântul beton nu e bine ales. Era aproape confiat :).

Altul la care am mâncat într-o seara a fost Ethno. Mâncarea a fost ok, nimic fantastic, o  mai  ardeau ieftin la niște chestii, locația e cu vedere panoramică bună, e doar puțin nepotrivit să mergi acolo la -8 grade afară, când ei au încălzire doar cu lămpi IR. Eram singuri in tot localul. Și cam târziu ce e drept.

ethno

Masa a costat 60 de leva cu tot cu bacșiș, tot 4 persoane. Deci 150 de lei.Lol. Am mâncat mai scump la o cantină cu pretenții de restaurant, dar servicii de împinge tava de lux , din București, când am mers la birou – adică la Sugar and Spice. Iar colegii mei zic că aia e bine.

La al treilea, Ego -și el în top pe TripAdvisor,  am băut doar niște cafele, cu excepția nevestei care și-a luat nu mai știu exact ce, dar păreau a legume cu brânză pe plită încinsă.  Tot așa, ieftineală.

Deci, cam așa cu restaurantele la ei.

Orașul e curățel și îngrijit și presupun că atunci când nu sunt români nici nu e aglomerat. În hotelul în care am stat am auzit o singură familie vorbind bulgărește. Restul, eram toți cu tricolorul în suflet.Lol.

Și cu obiceiurile românești. Eu am luat un hotel care avea parcare proprie – revin – , dar nu au toate, iar românilor le place cu mașina prin oraș.  Au iei ceva spații de parcare , dar una e că se plătește, a doua că prin SMS și cam merge doar dacă ai număr de telefon bulgăresc. Cred că merge și altfel , dar nu m-a interesat , că nu am avut nevoie. Nici pe ceilalți români nu i-a interesat, deși unii aveau nevoie .

Vedeți voi Skodele ălea din poză? Românești. Își făceau băieții de la ridicări de lucru cu ele. O știți p-aia cu , ce, bă, proprietatea mea și vrăjeli? Pula, la ăștia nu e așa. Îți ia rabla.  Am vazut băieții cărând 3 mașini românești  cu rampa. Făceau poze, frumos, tot ce trebuie. Sigur, la noi în Romania se spune că iți fură bulgarii mașina.

dsc_0331

 

 Hotelul

Am stat la  Hotel Premier. Mă uitam după 3 repere. 4 Stele , sauna/ jacuzi și parcare.

Ăsta le are pe toate, dar …

4 Stele bulgărești sunt cam 4 stele turcești . Camera e mare, spațioasă, baia la fel.

Baia are cabină de duș, mare și aia.

În cameră e un televizor LCD de 80 cm și o oglinda ultrawide HD 4K, glumesc :).  Erau canale internaționale, de filme HD, ok aici.

This slideshow requires JavaScript.

Patul dublu făcut din 2 paturi, iar OK. Mobilierul și decorațiunile nu arată chiar a 4 stele, dar nu ar fi asta o problemă. O problemă a fost în prima noapte încălzirea. Camerele au nu geamuri , ci uși de termopan, care dau, practic, înspre nimic, e doar un simulacru de balcon. Și trăgea frigul pe sub termopanele ălea, ceva de groază.

Iar încălzirea pe bază de aer condiționat. Nu știu cum merge ăla la -8 afară, dar cred că nu prea. Și a trebuit să-l și închid că făcea ca toți dracii. Așa că s-au făcut pe la 18 grade spre dimineață așa. Nu chiar cum aș fi vrut.

Sau plâns rumânii, iar după ce ne-am întors de la cetate , pe la 10 dimineața era aproape iad în camere :).

O altă chestie a fost jacuzziul și sauna. Că eram hotărât pe ele. Programul pe hârtie era de la 8:00 la 22:00. Verbal , s-a comunicat de la recepție că e defapt de la 10:00 la 20:00. Așa că în prima seară am coborât degeaba la 8 seara.

A doua zi dimineața, la 10 și un sfert eram călare pe ușă, dar era dat cu cheia. Așa că act ratat.

Parcarea. Au avut, cam dificil de intrat într-o rampă destul de accentuată. Nu că nu se poate, am văzut tot felul de mașini înăuntru. Doar că e mai greu cu barca mare.  Au umplut-o până la refuz . Eu eram bine, nu încurcam pe nimeni, dar ca să ies a venit un nene să a trebuit să scoată 3 mașini și de-abi de-abi. Am și tras o dungă de vopsea pe mașină  frecându-mă de o țeavă, dar exclusiv din vina mea.

Oricum, parcarea e bine că e, că am zis mai sus cum e cu ăia care parchează aiurea.

Micul dejun se ia într-un spațiu mic, cochet, unde aveau expuse o sumedenie de sticle de vin. Am văzut și o sticlă de  Aurelia Vișinescu Anime.

This slideshow requires JavaScript.

Acum, ce să zic. Nu că micul dejun ar fi rău, dar cam  semplu.  Nu de 4 stele. Asta-i clar. 3 mezeluri , din care salamul era cam unturos, probabil prindea ceva patină . vreo 2 brânze și ou de tip omletă ( mai mult scrambled eggs) și ochi. Și câteva tipuri de prăjituri. În rest, castraveți, normal – Bulgaria, și roșii. Și unt  miere și o dulceață. Cât de cât ok, na. Gen, se putea mai bine. Cafeaua, cam cea mai proastă pe care am băut-o în ultimii 2 ani. Făcută la automat din d-aia solubilă. Ceai? N-am băut eu , dar aveau pliculețe d-ălea la doi lei cutia. Puneai câte 2 în ceașcă. Ehm, asta a fost. E de zis și că era cam 54 de EUR pe cameră. Aș fi vrut la Bolyarski, vezi poza mai sus, dar era deja plin. De români , presupun.

Serios . Se vorbea românește ieri în tot orașul ăla. Am văzut și idioți cu steagul româniei pe mașină.

Și cam asta cu Veliko..

Cel mai bun restaurant, însă l-am găsit în Ruse, când ne întorceam în Romania. Langă Dunăre, pe o strada dubioasă , o chestie mică cochetă de familie. Tot așa luat de pe TripAdvisor, îi zice  Viena (  Виена) , fine dining d-adevăratelea, cu pretenții, cum nu prea am mâncat pe la noi fără ca fițele să depășească calitatea mâncării. Chestia asta e așa de mică și de cochetă pe dinauntru , incredibil , raportat la aspectul exterior – pe o strada bombardată , o reclamă mică, care nu iese în evidență și-i ușor de ratat. Nu au meniu în engleză , nenea de acolo, pare să fie proprietarul , nu vorbește românește , dar vorbește rusă, engleză și germană și îți citește tot meniul în ce limbă vrei. Întâmplător mai înțeleg o iotă și în bulgărește.

4 persoane 48 de leva + bacșiș. Absolut incredibil.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fery
Fery
7 years ago

nepatriotule!

Fery
Fery
7 years ago

pai daca era usor, toti erau patrioti, nu?

cantarea
cantarea
7 years ago

sa imi bag pula in natia si rasa lor de bulgari imputiti cu ceafa lata si in tara lor de cacat nu m-as duce nici gratis…argumente am prea multe pt le scrie aici…

trackback
5 years ago

[…] 2 ani de ziua nationala eram in Bulgaria. Acu’ de centenar, nu m-am dus ca tot romanul la Alba Iulia ci ca Mazăre, în […]