O lira

Am zis ca “ie toate scumpe, maica” aci si ca eu sunt zgarcit. Cum nu se poate mai potrivit.

De fapt, nu am zis inca, e un articol pe care nu l-am scris  ca am niste munca de facut mai intai, dar in capul meu l-am scris. Asa ca na, sa presupunem ca am zis.

Dadui sa iau un bilet de trin,  care sa ma duca  di la  Oxford la Birmingham, unde am treaba, na.

Distanta e cam de 70 de mile, uite ici, sa nu ziceti ca va mint. Acu, toti am invatat ca milele nu sunt ca kilometrii, ci mai lungi. Deci cam vreo 110 km.

from_oxford_to_birmingham

Cat e biletul ? 36 de lire intregi. Ba nu! Si 30 de pence. Aproape 200 de lei ?! Ce e drept, nici trenul nu e ca ala de la CFR si cu toate ca deconteaza clientul  – candva  –  cand ma gandesc la 2 lei pe km din buzunarul meu, ma gandesc ca puteam sa imi aduc un taximetrist din Bucuresti, lol.

Trecand peste gluma, la astia chiar poti sa iti iei bilet online,nu cum am incercat la CFR si am renuntat, ca era complicat si disfunctional. Si e util ca plec de dimineata. Maine la 7 sunt pe peron. Si nu stau chiar pe aproape.

In fine ma inscrisei eu pe nationalrail.co.uk,  imi alesei ruta, ora  si mai e o chestie pe care mi-a zis-o un indian ieri. La astia , iti iei biletul online cu cardul, cu loc si ce mai ai nevoie, inclusiv cu transport local in orasul de plecare si ala de destinatie daca vrei ,iar apoi  inainte de a pleca te duci la un automat, bagi cardul, scrii un cod care ti-l dau ei si ti se tipareste biletul. Smecherie!

Doar ca nici astia nu-s chiar asa sfinti, adica dupa ce imi selectai eu traseu si tot  – selectai, da, ca se intampla azi, in urma cu cateva ore, cam inainte sa faca Iohannis gluma aia – ma trimisera pe alt site, buytickets.crosscountrytrains.co.uk , ca e greu sa le faci pe toate intr-un loc.

Si acolo vazui eu ca smecheria asta de mai sus o taxeaza astia cu 1 lira intreaga. “Printing fee”, coaie. Ba, sa fie al dracu’, la astia si sa iti dea biletul costa mult! Cum spuneam, nu ma mai gandi ca se vor deconta banii aia, ci ca trebuie sa dau o lira din buzunar. Deh, asa e cand nu mai platesti ca Guta cu cardul firmei, ci ai doar banii tai in buzunar. Incepi sa devii atent la detalii d-astea. Tineti minte, dragi colegi !

Si mai era acolo o optiune, “print your own ticket”, moca!  Adica, nu ca sa il printez eu, ca nu am venit si cu imprimanta dupa mine, dar la birou, na.  A, pai spune boss, asa! Am selectat-o pe aia care icea ca imi da mail cu PDF si sa il printez.

Si aparu ecranul asta de la care observai eu partea cea mai importanta “this should arrive in 2 hour(s)”.

print_your_own_ticket_booking_nationalrail

2 ore, mah? Si “ar trebui sa soseasca”?. Ce pula mea de PDF e ala frate, il trimit cu Posta Romana, pe CFR? Serios. Dureaza sa trimita un mail mai mult decat calatoria ? Nu era mare branza, dar cam fix 2 ore mai puteam sa stau pe la birou, hai 2 ore si jumatate.  “Should” ala nu-mi inspira incredere.

Zic, hai ca si-au luat si ei asa marja , ca poate se intampla ceva, sigur vine repede. Dupa 2 minute de F5, m-apucai ‘napoi de treaba pe care o aveam cu gand ca verific peste o ora si printez atunci.

Intr-o ora nimic!

Pfoaaai, sa vezi cu n-am unde sa printez si trebuie sa anulez ca sa imi iau alt bilet, daca s-o putea – desi scrie acolo mic “Non-refundable”,  care parca inseamna opusul .

Zic, ok , au support, le spun sa se grabeasca un pic. Le dadui un mesaj dupa pagina de contact si primi nota ca mi se va trimite un mail automat in 5 minute si mi se va rezolva problema in 72 de ore! Cat, ma? Ce cacat, eu sunt in Romania in 72 de ore, daca reusesc sa ajung. Ba si chiar 5 minute a durat pana sa vina mailul automat. Deci astora chiar atat timp le ia sa trimita un mail automat cu “am deschis ticketul bla bla bla, nu va vom contacta niciodata…”

Ma gandeam “ia uite, coaie, pentru o lira pe care pana la capat nici nu o plateam eu, imi bagai pula in 36  🙂 mai ceva ca la ruleta”.

Vazui verde, cautai un numar de telefon si sunai la ei. Raspunse o duduie, care zise ca nu, timpul , din ce stie ea nu e 2 ore, ci 3 ore si 15 minute. Zic, pula mea, si doua ore pe site e, asa, de incurajare?

Cica sa stau sa verifice. Statui eu pana verifica duduia si cica da, am dreptate, timpul e 2 ore, dar nu pot sa trimita mai repede ca nici nu au procesat plata, dar sa stau eu linistit ca, in cazul asta fix in 1 ora si 50 de minute de la ora la care am facut rezervarea se va trimite mailul. Linistit, da. Cu F5 la fiecare 5 minute.

Acuma, nu are rost sa continui sa trolez aiurea, ca stiu cum functioneaza asta.  Ei au un job care ruleaza platile din coada periodic si probabil ca are o periodicitate de 2 ore. Si cam aia e. Sunt o mie de motive pentru care intervalul ala e 2 ore si nu 5 minute si ca om care am lucrat pe un proiect de plati, Electronic Bank Statements se numea parca, stiu cum e.

Dar brusc, lira aia nu mi se mai parea asa lunga si ma gandeam in mintea mea ca ” ia uite, coaie, pentru o lira stau sa dorm la birou , sa ma dea astia afara cu japca din cladire? O lira, ma?”

Fix dupa 1h50″ de la ora rezervarii am primit mailul . Punctuali ai dracu.

Acu gata ma intorc la treaba ca mai am ceva de facut si trebuie sa si dorm pana o iau iar din loc.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
7 years ago

Te doare mintea… Nu circul cu trenul, dar, din amintiri, ai automate de bilete in cam toate garile. Touchscreen, selectezi ce vrei, de unde, pana unde, ce tarif, bagi cardul, iti scuipa biletul si chitanta in secunde. Asa ca nu prea inteleg de ce iti trebuia tie nu stiu ce printat, in nu stiu cate ore etc. Dar ma rog… PS nu stiu daca 36 de lire e scump sau nu. Dar hai sa zicem ca inseamna sub 1% dintr-un salariu decent. Nu stiu daca chiar e o tragedie. In afara de cazul in care faci drumul zilnic, evident –… Read more »

Manowar
7 years ago

Cat e biletul ? 36 de lire intregi. Ba nu! Si 30 de pence. Aproape 200 de lei ?! Era sa uit – gandire defectuoasa. Nu calcula “in lei”. Asta fac meltenii veniti sa stearga mese si sa spele masini aici. Calculeaza in % din cat castigi intr-o zi. Sau intr-o luna. Pentru o calatorie cu trenul (nu la viteza/standarde de CFR) de 110 km. Vezi cat iese (bine, n-are sens oricum, ca-ti vor deconta aia). Mai important, calculeaza cu cat ramai pe zi/luna tu, dupa taxe, cheltuieli, facturi, haleala, distractie, tot-tot-tot. Si o sa descoperi – cred eu –… Read more »

catalinx
7 years ago

E correct , mi-am dat seama ca nu e bine cum gandesc, dar momentan schimb bani din lei in lire si nu am cum sa nu observ. Dupa prima plata va fi altfel. Ma rog , poate tu aveai mai multe rezerve cand ai venit si-ti era totuna.

Manowar
7 years ago

Aveam gen 5-7k in buzunar, nu mai stiu. Si daca tu te-ai mirat la 36 de lire, da-ti seama ce mecla am facut eu cand mi-a zis tanti de la agentie ca tre’ sa decartez 2000 pentru a inchiria casa (chirie 800 de lire pe prima luna, depozit 1200) + sanki-taxe de verificat cine sunt si de unde sunt (bullshit). Venind din Romania unde, plm, daca as mai fi stat cu chirie, ar fi fost cam 300 de euro. Dupa care m-am prins ca solutia e simpla: sa nu ma uit la cat cheltui pe diverse, ci doar la ce-mi… Read more »

catalinx
7 years ago

Nu am chiar 5k la dispoziție, dar dacă e nevoie mai fac rost ca sunt solvabil :). Problema e însă alta, genetica cred, și mi se dezvoltă de la o vreme. Și știu ca e în general o frică a omului sărac, dar na așa a fost să fie. Nu mi-am ales unde să mă nasc. Sunt un pic mai zgârcit, cel puțin cu unele lucruri, iar când scot bani din buzunar nu mă pot abține de la a ma întreba dacă merită să îi cheltui sau am alte opțiuni. Nu că mor după 36 de lire. Dar să știi… Read more »

Manowar
7 years ago

Dar să știi că mi se pare binișor mai scump, nu decât România, comparația asta are sens doar ca o glumă, ci decât Germania.

Si banii sunt altii. Si moneda, si salariul.

Manowar
Reply to  Catalinx
7 years ago

Te cred, dar e o mica smecherie la mijloc. Cat ti se ofera initial (mai ales cand se intampla sa fii in Romania) nu reflecta in vreun fel cat poti castiga la un job aici. Ce vreau sa spun e ca atunci cand am venit eu, de exemplu, mi s-au oferit 32-33k pe an. Si am acceptat. Bani de rahat, desigur. Da’ am acceptat dintr-un singur motiv: stiam deja ca [,] ce ti se ofera cand aplici din Romania nu e egal cu ce ti se ofera cand esti deja aici. Cat aveam cand am inceput jobul? Nu chiar o… Read more »

Manowar
7 years ago

Nu ziceam de mariri. Ziceam ca atunci cand te iau din Romania, nu prea te iau in serios si ofera bani cam la misto, ai acces la un numar limitat de joburi. De ce? Pentru ca se asteapta la ce ai vazut tu in autobuz si in aeroport. In schimb, dupa ce ai lucrat pe aici o perioada, se deschid alte porti, alte salarii. Eu nu as fi putut obtine salariul actual aplicand din Romania in veci. Cand ma sunau, sunau la 32-33 toti. Acum, cand vad maimutoii unde lucrez si ca lucrez acolo de x ani si plm, suna… Read more »

Hessis
Hessis
Reply to  Catalinx
7 years ago

La Multi Ani:)
Mda, stim despre Roche, inteleg ca ai terminat deja cu ei? Anyway, daca ai nevoie de info ai mailul meu, cine stie de unde sare iepurele.