Poluare in Londra. Miros din “lumea buna”

Prinsei autocarul de data asta, mai am ceva de lucru, dar mai intai sa scriu o chestie scurta. Imi ia, probabil, jumatate de ora, ca laptopul nu e chiar potrivit de tinut pe picioare.

E un trend de alerte de poluare si de masuri antipoluare prin Europa. Vezi Budapesta, vezi Slovenia. Problema e ca zilele astea nu prea bate vantul, e ceata si nu-s precipitatii. Si mai e si frig, deci arderi. Ori asta inseamna ca jegul produs de oameni se acumuleaza acolo unde e, nu-l mai disperseaza natura. Cum ar veni ca si-a luat un pic liber, poate ne mai sufocam dintre noi. Pentru o lume mai buna, desigur.

Mancam la pranz un fel de pateu cu carnat (i-am vazut pe astia ca ia asa ceva si am zis sa incerc si eu. O data nu mor.) si ma uitam la BBC in timp ce-l rumegam.
Vedeam cum astia sunt oarecum entuziasmati ca in ultimul trimestru au avut crestere economica de 0.6%, din care 0.1% pe economia de productie. Statisticile astea inseamna pentru mine ca sunt optimisti in privinta Brexitului si ca curentul e catre iesire cu incredere. Nu comentez statistica, nici analiza lor, dar faptul ca e prezentata la televizor asa e un indicator al directiei inspre care se face lobby.

Dupa care am vazut o alta stire la care d-abia m-am abtinut din ras .
Cu poluarea in Londra. Ok, nu e o surpriza ca au si ei probleme, ci natura problemelor.

If there was one surprise from the recent very high pollution levels, it was the fact that according to King’s College some of the pollution was due to “unusually high levels of domestic wood burning”.

Cititi voi tot articolul daca vreti detalii, dar pe scurt, la astia s-a facut fum in oras ca baga lumea cam multe lemne in sobe. SOBE! ( Era o injuratura intre cocalari cand eram copil, dar nu asta subliniez.)
Londra si Sobele șemineurile^1. Pe lemne. Bah, pana una alta, in Bucuresti unde inca se lucreaza la descoperirea apei calde, mai ales aia care se scurge in pamant din conducte, n-am auzit sa fie alerta de poluare pe motiv de sobe pe lemne.
Deci in Londra, unde cineva imi spunea mai devreme ca se uita sa se mute intr-o casa la 2000 de lire pe luna ( nu e cine-stie ce casa, dar e Londra!) , unde lumea are incalzire pe gaz , electrica si presupun ca pana cand termin de scris articolul le baga si curent electric wireless ( alora care isi permit, desigur), nu mai poti sa respiri de fum de cos, cauzat de sobe pe lemne.șemineuri*.

Ooo, pai aplauze civilizatiei, ce sa spun!

  • Update^1 :După cum zice Manowar, nu e vorba de sobe clasice ci de șemineuri, cumva logic, dacă aș fi avut ieri creierul în posesie. Deci nu e vorba de sărăcie, ci de fandoseală, mai mișto.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
7 years ago

Nu stiu de unde ai tras tu concluzia cu sobele. Dar, ca exercitiu, cauta in Londra pe rightmove/zoopla locuinte. De inchiriat sau cumparat, cum vrei.

Eu de aproape 7 ani nu am vazut/auzit de asa ceva. Totul e electric sau pe gaz.

Ca se arde lemn, asta cred. Exista siteuri unde te duci si scapi de ce nu mai vrei sau gunoaie. De la mobila la crengi taiate din gradina. Da, sunt arse.

Nu, nu am vazut o locuinta cu soba in Londra. Nici macar pe internet.

admin
Reply to  Manowar
7 years ago

În reportajul BBC ziceau cu cuvintele astea ca ard lemn în sobe și că în ultimul an a crescut numărul cu 150 000 fe sobe. Revin cu detalii mai încolo, gen mâine, că acum decolez.

Manowar
Reply to  admin
7 years ago

LOL

Semineu, bai, pula, nu soba.

Nu se incalzeste nimeni cu semineu. E o harneala trendy pe care nu prea o inteleg eu. Ii face pe fraieri sa se simta mai higher class, asa…probabil isi imagineaza ca sunt intr-un castel, ceva.

Se vand apartamente si case cu epc B spre A cu semineu, ca e sanki trendy.

Am avut asa ceva in doua case. Suport de praf, nu le-am folosit niciodata. Dar unora le place. Isi toarna un pahar de vin, se pun in fotoliu langa semineu si se simt smecheri.

Manowar
Reply to  admin
7 years ago

dar știi, șemineu, nesemineu, tot o teracotă e. Mnu prea. Da’ ma rog, sa nu fiu eu mai catolic decat Papa. Nu c-as da doua flegme pe-asa ceva – exista metode mai bune si mai moderne de a te intoxica urgent cu monoxid de carbon, daca vrei parerea mea. Ma rog. Ideea e ca asa o stire pot crede – o ard pensionarii trendy in fata semineului, in timp ce hemoglobina li se duce pe pula cu CO cu tot, amintindu-si de cat de misto era tineretea in care stateau la coada la ratii dupa WW2. Da’ o chestie cu… Read more »

admin
Reply to  Manowar
7 years ago

Și în articulul scris la care am dat link, că nu pot sa dau link la știrea din TV, se menționează vag: But wood stoves are becoming more popular and it seems the emissions from wood burning have increased.

Manowar
7 years ago

dar au intoxicații cu fum de lemn, acolo unde lumea nu de nevoie folosește șeminee ( spune cum vrei, tot sobe sunt) ci de fandoseala Da, e vorba de fandoseala, cum zici tu. Uite un exemplu: Ce, credeai ca tipul din imagine are probleme cu banii si proprietarul casei nu-si permite incalzire pe gaz sau…? Da, e nasol. Da, eu as interzice asta, daca as putea. Dar nu pot. Exact cum nu pot sa interzic masinile care polueaza si costa mai mult de 35,000 (costul Tesla Model 3). Exact cum nu pot sa interzic uzinele alea care polueaza intr-o zi… Read more »

Manowar
7 years ago

Pula mea, n-am idee unde ai avut tu treaba. For all I know, poate lucrezi pe langa un dezastru gen crematoriu sau plm.

Dar in Londra stau, in Oxford am fost si nu vad nicaieri loc de comparatie cu Bucurestiul. Ca intru in Bucuresti sau respir dintr-o teava de esapament, mare diferenta nu e.

admin
Reply to  Manowar
7 years ago

Nu e comparație cu București și nu e crematoriu. Merg doar 15 minute pe jos pe lângă o strada pe unde trec mașini, nu chiar bară la bară, dar continuu. Și se face un pic de smog pe acolo.