Telefonie: Acum e timpul sa primim nelimitatul ala

In ambele nopti din piata am experimentat dificultati in a folosi internetul mobil.

Apelurile mergeau ok, dar netul, ba.

Lumea vorbea, inerent, ca ar fi taiat operatorii teava  ca sa ingreuneze comunicarea. Stiu ca e tactica militara de baza, stiu ca e posibil, dar nu cred ca asta e motivul, ci mai degraba ca mai intai 10 000 , iar apoi 100 000 de oameni dintr-un spatiu restrans ( in raza a 2-3 relee per operator) incercau sa posteze si sa ia informatii prin internet.

Ca sa asiguri un minim de 128 kbps la 100 000 de oameni iti trebuie o teava de circa 12 Gbps, care nu cred ca e disponibila, ignorand capacitatea de a mentine atatea conexiuni  si interferenta dintre echipamente care genereaza pierderi de date si overhead in transmisiuni.  Si 1Gbps e mult, daca 12 kbps ar fi acceptabili pentru un telefon.

Ok, imparti 12 Gbps la 3 operatori, dar tot e mult.  Spre exemplu, in prima seara netul la Telekom mergea cat de cat, la Vodafone, nu.  Facea frate-meu hotspot. Dar erau 10k oameni. Cred ca erau mai multi clienti Vodafone in piata. Corporatii, abonamente de firma.

In a doua seara, nu a mai mers nimic.

Operatorii de telefonie declara ca stiu asta si ca suplimenteaza cu relee mobile. Pai, foarte bine!

S-o faca mai cu talent acum e nevoie de nelimitat, nu sa facem live-uri cu manele pe facebook.

6 Replies to “Telefonie: Acum e timpul sa primim nelimitatul ala”

  1. e colegu acolo in piata cu duba de la telekom, daca esti curios du-te pana la el, ii zic sa te bage inauntru sa vezi cum e o vaca (COW = cell-on-wheels) pe dinauntru. stai linistit, nu e nici o tactica militara la mijloc, e pur si simplu good old fashion haos romanesc. i-a luat pe astia prin surprindere amploarea povestii. oricum e mai mult asa de imagine, ca nu faci fata la concentratia aia de lume. au transmisiuni pe microunde, 2 linkuri de 200 de mega in paralel (3G si LTE).

  2. Sa stii ca chiar sunt curios, vorba aia -fac bale, dar azi am de munca si pe urma plec sa las copiii la ai batrani ( ca tot le-a marit PSD-ul pensiile 😛 ) si ma intorc duminica.

  3. ma anunti cand vrei si daca or mai fi aia pe acolo (cine stie, poate retragea dragnea ordonantele lol) pana te intorci, da de veste. spor! Ni mere opencubu, ce tare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.