Sa plantam copaci?

Dar pentru cine?

Citesc saptamanal pe facebook articole legate de campanii de voluntariat pentru plantat copaci.

Sunt doua aspecte aici.

  1. Pe de o parte, mie nu imi place voluntariatul neam. Asa sunt eu.
  2. Pe de alta imi plac si copacii si imi place si sa plantez copaci. Natura, in general. Adica flora, ca fauna nu prea.

In consecinta, nimeni nu vrea sa planteze copaci mai mult decat mine. Am si plantat, incepand de la  vreo 200m in linie puieti de salcam cand aveam pe la 14 ani. Deja i-a recoltat tata o data. Acum sunt iarasi aproape ca pe mana.

Ba, mi-as cumpara un teren despadurit la ras, sa-l impaduresc. Sa-mi fac padurea mea. Nu stiu exact cat costa si cum sunt legile in privinta asta. Dar am in plan. E cam cu risc sa fac asta in Romania, dar, in fine.

Chiar m-am gandit de mai multe ori sa-mi calc pe inima si sa merg si la voluntariat. Dar, ca in Filantropica, ma gandesc la “Va e mila? V-am luat banii!”

Ultimul articol de gen  e de la ecopress. Serios ca nu-i trolez si e foarte bine ca vor sa planteze 1 milion de copaci. Le urez succes.

Dar intreb cat se poate de sincer si fara urma de ironie sau bascalie, cum mai am obiceiul deunazi :

Cui apartine terenul pe care se planteaza copacii? A cui va fi padurea si in ce conditii se va exploata?

Ca tot serios spun ca nu sunt atat de handicapat sa merg sa plantez copaci intr-un lot taiat la ras, daca apartine vreunei persoane sau companii care a exploatat padurea exhaustiv si numai bine ca se bucura de niste prosti care fac munca pe care trebuia sa o faca ei! Serios ca nu. Daca e terenul statului parca merge , daca exista si obligatia de neinstrainare.

Daca e terenul vreunui ONG, vreau sa stiu clar si public ce intentii au cu padurea si ce vor face cu fondurile colectate din exploatarea la maturitate. Si care sunt actele prin care isi semneaza intentia.

Din toti cunoscutii voluntari puteti careva sa imi raspundeti la intrebarile astea, sau sa ma trimiteti catre ceva documente care explica? Ca pot sa citesc si singur.

Multumesc.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
7 years ago

In teorie, ce-ti pot raspunde la intrebarea “pentru cine” e “pentru tine si boracii tai”. Da, probabil in cele din urma un smecher va scoate cateva trenuri de lemn – bravo lui. Da’ pana atunci, n-o sa va poata taxa voua aerul. Pricepi, nu? In practica, insa, iti admir si invidiez naivitatea – daca nu-s prea politicos. Hai sa te-nvat eu spilul, fraiere, ca vad ca nu te-a dus mintea deloc. Până pe 27 august, trimite-ne CV-ul și o scurtă motivație, pe adresa:voluntar@plantamfaptebune.ro. Sperăm să te avem alături de noi în echipă! Hai sa zicem ca vrei sa faci rost… Read more »

Manowar
Reply to  Catalinx
7 years ago

Pai, nu merge la tine, poate.
E OK. Isi aduna datele si fara tine 🙂

Manowar
Reply to  Catalinx
7 years ago

Nu, ma. Din doua motive:
– in Romania nu face nimeni un plan pe 20 de ani.
– nu, nu ai alte moduri mai simple. Da, poti ciordi baza de date bestjobs sau whatever. Dar e fumata. In aia ma gasesti pe mine lucrand in Romania. Pe cand niste zeci de mii de cvuri fresh, direct de la sursa…

Alifie
Alifie
7 years ago

Fix la asta m-am gandit si io, cine Frant ii taie si se freaca pe maini pe modelul ,,mai plantati, fratii mei mai albi, sa am si io ce sa tai”. Si io ma gandeam intr-o vreme sa-mi pun un hectar de paulownia/plopi/nuci, doar ca banuiesc ca trebuie sa-mi iau ceva teren agricol mai aproape de casa (ca daca fac treaba asta la 50 de km de casa unde am terenul, posibil sa nu mai gasesc nimic). Ba, mi-as cumpara un teren despadurit la ras, sa-l impaduresc. Sa-mi fac padurea mea. Nu stiu exact cat costa si cum sunt legile… Read more »

Alifie
Alifie
Reply to  Catalinx
7 years ago

Cred ca ai avut ghinion, mie din doi pw (cred ca elongata) mi s-o prins unu, l-am tratat cu indiferenta, are trei ani si cam 2,5m inaltime si peste 10cm grosime (plus ca avea frunze mult mai mari fata de ce am vazut la tine 25 -35 cm). Promit ca-i fac poze cum dau frunzele si daca vrei iti trimit radacini.

Manowar
7 years ago

Ma, cred ca ti am explicat eu. Am intrat in spam?

Manowar
7 years ago

Ba, simpaticilor, e bun planul vostru cu padurea aia de nuci. E atat de buna incat am avut si eu aceeasi idee caum vreo 18 milenii.

Dupa care am descoperit ca pe pamantul tau, nu ai voie sa tai nuci, castani si pula-n pizda fara aprobari de la smecheri.

De ce? Pai, pentru ca proprietatea e un moft lol.

catalinx
catalinx
Reply to  Manowar
7 years ago

pe pamantul tau, nu ai voie sa tai nuci

Stiu asta. E ok. Nu pentru facut mobila i-as vrea.

Alifie
Alifie
Reply to  Manowar
7 years ago

Nucii si castanii poti sa-i tai doar cu autorizatie chiar daca nu-s in plantatii. Daca vrei sa defrisezi orice fel de plantatii de pomi sau arbusti fructiferi in scop comercial, iti trebuie iarasi autorizatie.
Proprietatea chiar ii un moft, mai ales in conditiile in care platesti si te judeci daca te trezesti cu un imbecil care-i la furat pe la tine prin curte, muscat de caine.

speedy.gonzales
speedy.gonzales
7 years ago

eu ma gandesc la 2 chestii: 1. ceva firma de recrutare care cauta oameni si asa fac rost de CV-uri. Dupa ce filtreaza CV-urile in functie de ce cauta, o sa inceapa sa sune: “Nu va intereseaza un job pe pozitia…?” De firma de anunturi genul bestjobs nu cred ca e vorba. Acolo chiar daca ai 1000 cv-uri nu prea ai ce face cu ele. Ca sa vina banii trebuie sa vina firmele cu anunturi ptr job-uri, ca aia sunt cei care platesc. 2. ceva firma a obtinut un contract cu APIA ptr reimpadurire. Ca sa nu mai dea banii… Read more »