Pe mine Microsoft m-a biruit

Din 2007, de când am zis că ar fi de bun simț să renunț la mizeria de Windows, dacă tot nu plăteam licență și mă învârteam, ba pe student, ba pe te miri ce crack-uri de pe torenți, și am pus mâna pe Linux, am tot sperat că va veni dzâua când am să le trag la muie urmașilor lui Bill Gates și am să fiu liber de platforma lui. Iar acum scriu asta în timp ce o sug cu abnegație. Ba, mi-am cumpărat între timp licență de Windows și de Office plătită din banii mei.

Nu, nu scriu ca să le fac reclamă și să vă spun s-o sugeți și voi și că ce gust bun, de căpșuni, are . Eu o fac că mă obligă legea, iar când îl folosești profesional e rușine să te duci la un client care te plătește zilnic mai mult decât costă licențele ălea, iar tu să stai cu  crack-ul, care care lasă și portițe în sistemul de securitate, și să te explui la inconveniențe de ordin legal, mai mult, să-i explui și pe clienți. E chiar idiotic să faci asta. Adică, dacă lucrezi în casa ta, biroul tău, te privește, nu-ți dau eu sfaturi, dar când mergi la un client, care e de regulă mai bogat decât tine, nu mergi să te faci de râs. Sau să-l enervezi cu mizerii de români.

Partea amuzantă e ca din 2009 până  anul trecut am avut licențe de Windows și Office oferite de companiile la care am lucrat, iar pentru mine am mai stat pe linux, am mai pus ”studentul” ca să mă joc starcraft, iar Office-ul era cam moca, în licența angajatorului.

Dar tot timpul ăsta am căutat căi alternative prin care să-mi rezolv partea de muncă fără Microsoft. Și am găsit cam pentru orice. Da bă, inclusiv  gui , client de dezvoltare SAP. M-am încăpățânat după ce mi-a zis un tip de pe net, Sabotor îl cheamă, că se poate pe SUSE. Am reușit să fac o versiune să meargă. Nu merg chiar toate chestiile, dar merge. Asta contează. Ziceam eu.

Așa că atunci când am ajuns contractor, pe pula mea, cum ar veni, primul gând a fost că am să renunț la Microsoft și am să-mi fac eu totul pe Linux, frumos și stilat, și am să le râd în barbă ca un hipster ce sunt.

Mi-am făcut planul , am făcut o simulare pe o imagine de Linux și mi-am dat seama că și cu linuxul tot eu îmi iau la muie.

Că toată lumea îmi trimite fișiere  de word, de excel, de power point, pe care le pot converti, dar cine muncește pentru asta?  Nu știu cum să vă spun, dar nu poți munci într-o echipă, de clienți și colegi, și să le spui tuturor să se adapteze la regulile tare, că tu rulezi doar open source  și protestezi împotriva Microsoft. Nici nu poți să spui ”stai că mai durează puțin până fac chestia asta în SAP, că eu am Linux”, sau că nu merge, sau că nu poți să îți updatezi aplicația client ( gui-ul) la nivelul cerut, că nu există pe linux, sau că stai că chestia asta de internet explorer nu merge pe wine și trebuie să caut o soluție . Sau ”stai că eu nu am power point și trebuie să fac slide-uri în altceva și vă adaptați voi”.

Pot să fac asta dar e PROFUND în dezavantajul meu.  Am evaluat că o zi de lucru în linux durează oricum  cu vreo 2 ore în plus.

Așa că le-am dat banii șă am să închid subiectul. Dacă eu am jobul de așa natură încât câștig și cu ajutorul lor, și pe seama lor o sumă respectabilă de bani nu are rost să mă cac pe mine. E o unealtă și cu toate  problemele îmi aduce bani, așa că prost aș fi să nu o folosesc.

Adevărul e că ei au învins de când au făcut lobby și au dat șpăgi ca produsele lor să fie studiate în toate școlile din lume. La ce te poți aștepta după asta?

Trăiască Blue Screen-ul și Cortana.  Dacă voi aveți joburi care nu implică să vă călcați pe un coi doar ca să lucrați în Linux, foarte bine, vă invidiez sincer, țineți steagul sus, însă eu sunt cam pierdut.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fery
Fery
7 years ago

i feel you, sa mor daca nu.. cine plateste, face regulile. home = linux mint, in rest ce vrea ala care marca banii.

Manowar
7 years ago

De sap nu stiu. Nu ai nevoie sa convertesti documentele office. Se deschid direct cu libreoffice. Zic ca om care tocmai a rulat un training cu ditai libreoffice impress (pptx) Pe linux poti lucra de vreo 59 de ori mai rapid. Stiu ca asta e cazul meu. Dar trebuie sa fii obisnuit cu el, da. De la o suma de bani incolo, pui ce e mai comod pentru tine si nu te mai uiti la 800 sau cat plm costa licentele. Cum tu faci banii aia in…o zi? Doua? Ti se rupe pula. In mod normal, lucrezi pe pcurile clientului,… Read more »

catalinx
catalinx
Reply to  Manowar
7 years ago

Pe toate le pot deschide culibre office sau ceva. Si daca imi fac eu prezentarea e ok. Daca primesc o prezentare/document/ excel sa modifc ceva sau sa adaug partea mea, atunci ma trezesc ba ca nu e un font, ba ca se schimba putin layoutul. Nu ca nu le pot rezolva, Din gui-ul de SAP lipsesc functionalitati si mai da erori. Aplicatiile de internet explorer dezvoltate sub SAP ruleaza prost pe wine. Ruleaza prost si sub internet explorer, daca nu ai nu stiu ce versiune de IE si nu stiu ce versiune de Java, dar asta e altceva. In fine,… Read more »

Manowar
7 years ago

Si, ca sa fie clar, eu lucrez strict de pe linux. 90% din jobul meu inseamna sa lucrez prin ssh. Daca incerc sa lucrez de pe Windows, imi ia de 10 ori (cred) mai mult sa fac aceleasi lucruri. Gen, da, bine, Windows, da’ pana una-alta, ctrl+shift+t e de baza. In acelasi timp, ma gandesc si eu sa-mi iau o frectie de Windows 10, ca-i 200 de dolari/lire. Daca inca nu l-am cumparat, e pentru ca 1) am inteles ca-i mai plin de reclame si malware by default decat mcaffee-ul tau si 2) mi-e pur si simplu groaza de ideea… Read more »

catalinx
catalinx
Reply to  Manowar
7 years ago

1.E mai plin de reclame decat McAffe-ul si presupun ca si de malware, ca sigur te asculta Cortana mai ceva ca google si ca securitatea. 2.Si mie. Versiunea asta, totusi, tinde sa fie mai stabila decat predecesorii. Si merge binisor, in sensul ca nu te incurca asa de tare. Ca sa fiu sincer, chestiile cu ‘Window’ si Search si alte functionalitati d-astea pentru tablete si generatia noua de copii merg mai bine decat pe Linux. Adica pe partea de usability se apropie un pic de android. Pana cand nu te gasesc virusii, adica pentru problemele generale care cer restore, merge… Read more »

Manowar
7 years ago

Bai, eu vad chestia asta simplu. Pe vremuri erai oarecum (OARECUM) nevoit sa alegi – windows sau linux. Pula mea, harduri de sute de mega sau cativa giga. Da’ in ziua de azi aproape orice jaf troglodit vine cu un hard mai de doamne ajuta. Si daca esti ultimul sarac, tot poti sa pui un SSD de 256 de giga. Iar pentru linux – excluzand filme si pula mea, 10% din spatiul ala e arhisuficient – pentru o distributie cu care faci aproximativ orice. Zic asta ca om care-a lucrat vreo 4 ani pe ceva fedora care halea (cu absolut… Read more »

Licaon_Kter
7 years ago

Cred ca cea mai buna idee e: “fiecare job cu toolul potrivit”, da, sa zicem ca gasesti ceva 90% compatibil, dar cand vine acel 10% te trezesti ca pe banii tai nu merita distractia.

Ai clienti pe Windows, foarte bine, ia Windows, dualboot, Virtualbox, ce o fi.
Stai 99% din timp intr-un terminal, da e si Putty fain dar tot mai bun e urxvt.

Legat de home, asta cu gamingul era “vai ca iti tre Win”, >2000 de jocuri mai tarziu pe Steam for Linux parca nu mai conteaza, marog, depinde ce joci dar nu mai e ce a fost.

Catalinx
Catalinx
7 years ago

Eu nu am zis că nu pot să am linux. Că am deja. Și sărăcia asta stă pe un linux, pe desktop am dual boot și la fel aș putea pune și pe laptop dar nu prea am motiv. Că în afară de muncă si joaca, cam stau pe telefon. Iar laptopul e criptat cu TPM, pornește în 3 secunde și la ce fac în afară de lucru până acuma nu a dat chix. Dacă dă, instalez linux și pe ăla. Principiul minimului efort. Dar oricum, nu mă dau cu curul de pământ că nu reușesc să folosesc sau să… Read more »

Robert
7 years ago

Nu e mai simplu sa adaugi ceva ram si sa rulezi un vm cu windows care sa aibe un PCIe passthrough? (ca nu imi mai amintesc sigur cat de eificienta e virtualizarea pentru gpu. Stiu ca nvidia implementa niste api-uri pentru calluri directe dar nu mai stiu in ce stadiu mai sunt)

admin
Reply to  Robert
7 years ago

:). Mai simplu nu. Posibil, da.