Laptopul. Lenovo T460p

E amuzant să fac eu review la laptopul ăsta când deja a început să apară generația 470. Acu’ eu aș fi vrut să aștept și să îmi iau de ăla,  dar nu știam exact când le scot,  iar T470p nu e disponibil nici acum.

Cei pe care îi cunosc eu, de au trecut de la statutul de angajat la ”îmi cumpăr singur laptopul de muncă” și-au luat alte chestii decât ce au primit la muncă, în cazul în care nu au moștenit ceva de unde au plecat, că se știe că ăla primit gratis e cel mai bun!

Și am auzit multă lume pe unde am lucrat, colegi și clienți, plângându-se că ”nu ne dau și nouă Mac-uri, sau X”. Ăia care aveau Dell-uri voiau Lenovo,  ăia care aveau Lenovo, voiau Dell, că știu ei că ale lor sunt nașpa și tot așa.  În meseria mea Thinkpad T4XY(s) e cam uniformă. Exista un singur motiv – fiabilitate. Ăia cărora vi s-au stricat nu săriți. Restul sunt mai proaste la capitolul ăsta.

De ce totuși nu mi-am mai luat s, ci p? 

Pentru placa video discretă Nvidia mx940.  Și pentru procesorul full size i6700 HQ.  Adică fără “U” de la ultra. Adică 4 core +4 threaduri HT.

Aveam nevoie de ăsta?  Ei da,  în SAP ori că lucrezi pe ăsta ori pe o janghină de 200 de dolari tot la fel se mișcă,  adică prost și nu e de la mașină.

Așa, despre laptop. Am zis că am fost fericit când l-am primit?  Că de ce?

Am lucrat vreo 7 ani pe tastatura asta și mi se pare parte din mine.  Biluța aia roșie din centru, pe post de mouse face toți banii. Prefer un mouse, dar aia e “miere” când nu am loc.

Chestia asta de 14” e făcută cu un scop în minte. Utilitate. Se deschide perfect când stai pe scaun în autocar, tren, avion, taxi. Nu ai treabă.

În poza asta încercam să lucrăm doi inși pe o măsuță de cafea.  Ăla alb e un Surface de 13″ de la Microsoft,  care e foarte frumos, iar ăla care ocupa mai bine de jumătate de masă e Lenovo-ul ăla vechi,  de la frate-meu.  De 15.6 inchi.

Eu zic că nu prea își are locul pe aici, în afară de faptul că nu are loc.

În poza asta, ăla roșu e ăla vechi,cel negru e Thinkpadul.

E un lucru mare la el. Încărcătorul.  Ați văzut așa ceva doar dacă ați avut generațiile anterioare de Dell-uri, eventual d-ălea de 15″, care aveau niște cărămizi de puteai să bați cuie în gard cu ele. Cam așa e și ăsta.  Că e de 135W. Știi cum e bancul, dacă vrei 4 pule, cari și traista de coaie aferentă.

Dacă nu ești fan încărcător cât ăla de la lansatorul de grenade,  nu îți iei “p”.  Îți iei T460 sau “s”. Alea-s light, ușoare chiar și pentru doamne.

Nu, nu merge să ii pui tu încărcător d-ăla mic de 45 sau 65 W. Am încercat, normal.  Dar își dă seama ce ai băgat în el și îți spune că nu bootează pe încărcător, ci pe baterie,  dacă nu-i înfigi ce-i trebuie.

Da’ cum ie iel, laptopul? 

E negru.  Așa cum trebuie să fie un Thinkpad. Doar că nu mai e negru-negru, l-au făcut să bată înspre gri așa.

Asta nu îmi place. Cred că ajută reflectivitatea când stai în soare, dar eu l-aș fi vrut negru-negru, să absoarbă toată lumina care pică pe el.  Stealth mode.

Trecand peste asta, se mișcă mai bine decât desktopul. Evident că nu in jocuri.  Că pe desktop am o placă video cat laptopul și care consumă 280 de watti. Am scos una că era inutilă.

Dar merge SC2 pe full HD și asta e tot ce mă interesează.

Ecranul e mai bun decât la variantele precedente (T440).

Dar nu e extraordinar. Unele chestii îmi apar defocusat. Cred că sunt probleme software, de scalare din full hd în dimensiunea mică a ecranului. Posibil să fie windowsul de vină.  Star Craft de exemplu nu-i defocusat deloc.

Am 8 giga de ram. Mai are loc de 16. Am să îi mai pun, dar momentan e risipă,  că nu umplu 8.

Ssdul de 512GB e iute și e OPAL2.0 adică “self encripting drive”. Dimpreună cu chipul de TPM, fac o treabă bunicică, adică fără lag.  Bineînțeles ca am activat criptarea aia de iți cere parolă după bios.

Are webcam de 720p. Nu știu cum se vede, probabil Bill Gates știe,  tre’ să pun un plasture pe ea,ca să fie “standard”.

Are și senzor de amprentă mai bun ca ăla vechi de la generațiile pre T450.

Și tastatură iluminata.

Cel mai mișto e că dacă vrei să prezinți o chestie și nu ai proiector,  se mai întâmplă,  poți să faci asta.  Ecranul se deschide la 180 de grade.  Era mișto 360, dar alea sunt Yoga, cu touch screen și funcție de tableta. Exista și un model P ( fostele W) care face asta, dar costa cam mult.

Bateria, ce să zic,  e bună.  Am reușit să ajung la 20%  după vreo 9 ore de muncă.

Nu consumă resurse fantastice munca mea, adică web browser, office, și aplicația client de la Sap.

Motiv pentru care obțin timpii ăștia limitând procesorul să meargă între 5 și 50% pe baterie. Și chiar și așa,  rulează inclusiv youtube și. mkv 1080p nesacadat, pe placa integrată.  Și display-ul la 60%

Dacă merg cu el blană  pe toate liniile nu cred ca ajung la 2 ore pe baterie.  Adică, dacă ma joc.

Nu am încercat, că nu am nevoie și nu intenționez să exploatez bateria.

În mod normal cu T460 fără “p”, obții autonomie mai bună, că are procesor de 15W,  nu de 35, și nu are placă video discretă.  Am auzit de 14-18 ore.

Pe de altă parte, cu ăsta obții 10 ore numai cu bateria asta mare.

Baterie Lenovo
Lenovo T460 battery

Nu e chiar “de fete”.

Adică, pe masă stă așa.

Dacă nu vrei să îți stea laptopul așa și să cântărească cu vreo 400 de grame în plus, nu îți iei T460p. 

Serios,  există și varianta de baterie slim, tot laptopul cântărește sub 2 kg,  dar nu o vrei pe aia. Cu aia nu faci nici 3 ore de “office”, iar pe “full load” nu cred că scoți o oră întreaga.

Eu nu am nevoie în munca mea de râjnița asta.  Cei mai mulți nu au și se pot mulțumi cu varianta simplă,  sau chiar “s”. Aia are 1.2 kile, cu bateria cea mai mică.  Știu că cei mai mulți râd ca nu ai nevoie să fie că o tabletă de ușor, că sunt eu rahitic, că d-ăstea.  Eh, cară-te cu el în spate dimpreună cu alte bagaje și orice ușurare înseamnă ceva.

Nu are:

USB type C,  Port VGA.

Nu are nici touch screen.  De fapt are, dacă ceri, dar eu am zis că nu îmi trebuie,că mai consumă și touch-ul baterie și nu poți să îl oprești.  Am zis prost. Era bine să fi luat si de ăla. În fine, 6 ani nu mor fără el 😀 .

De ce ăsta și nu altceva?

Subiectiv vorbind, după ce am lucrat mulți ani pe șasiul ăsta,  nu prea îmi face cu ochiul să încerc alte chestii, mai ales că sunt mulțumit peste poate.

Obiectiv vorbind,  am testat omolagele produse de :

Dell.

Au XPS doar de 13 si de 15. Arată un pic mai mobile și mai frumos decât Lenovo, au carcase parțial metalice – aluminiu/carbon, iar display-urile sunt de calitate mai bună decât a Lenovo.  Adică se văd bine. Am văzut la clienți loturi întregi cu banda futută, care afișau dungi pe ecran când le mișcai.

Bateriile sunt mai proaste și nu sunt ușor inlocuibile la modelele foarte mobile. Lenovo are pe unele modele 2 baterii.

Tastatura nu îmi e pe plac ( treaba subiectivă ).

Nu știu să îți poți customiza tu laptopul ” cu tot ce vrei pe el”.

Latitude sunt niște labareli.

Nu că aș refuza vreunul primit moca de la companie. Dar zic așa, când e să dau banii mei.

HP. 

Am testat modelele EliteBook 840 G2 si G3.

Tot așa,  aluminiu, arată mai frumos și au SSDURI mai bune decât Lenovo.

Senzorul de amprentă e d-ăla prost.  Tastatura e mai apropiată de Lenovo, sunetul e mai bun decât la Lenovo, ecranele cam la fel de proaste, dar în altfel. Au glare mai mult.

Bateriile sunt comparabile dar mai slabe un pic ca la Lenovo.

Suport de software mai slăbuț.

Dacă ar fi să îmi iau altceva decât Thinkpad,  EliteBook ar fi.

Alte fițoșenii:

Microsoft Surface

Are 13 inchi. E jumătate tabletă și e mai mult frumos și impresionant decât util.  Are indianul cu care lucrez, dar el e ”solușen arhitect”.  Face prezentări și cam atât. Ălea arată bine.

Apple MacBook

Arată superb, ecranul e impecabil, îmi place mai mult decât Thinkpad,  dar costă o gălăgie de bani pentru performanță mai puțină și e genul de laptop cu care te prezinți la client doar dacă vrei să te urască/invidieze.

Poate nu crezi, dar chestiile astea de etichetă contează extrem de mult. Cu Thinkpad-ul în brațe lumea te vede mai mult ca pe un geek. Cu siguranță nu te invidiază nimeni. Asta pentru că sunt fraieri și că cred că dacă Laptopul lor arată mai mișto e și mai bun.

Asus Zenbook

Am testat puțin,  într-un Shop Asus UX501VW.

Dacă nu aș fi  obișnuit cu Thinkpad-ul și dacă ar fi mai ieftine un pic și dacă ar fi fost și de 14 inchi așa ceva,l-aș fi luat in considerare. Sunt de 15.

E doar un pic mai frumos decât MacBook-ul și mai bine finisat.

Există însă variante cu procesor HQ,  care-s evident mai ieftine decât MacBook.

Tastatura,  în schimb, nu prea e pe gustul meu.  Nu neapărat layoutul, sau cursa tastelor, care e destul de lungă, ci cum se simt la atingere.

Bateriile sunt sensibil mai slabe, iar garanția e “ca la proști” – 1 an, nu e ca la al meu 3 ani ON-SITE.

Realitatea e că nici nu prea vreau să cam aud de altceva. Probabil că la următorul interviu de angajare am să întreb de laptop, cum întreabă alții dacă primesc mașină de serviciu și de care.

Gen ”nu îmi dați Thinkpad, nu viu, sau vă dați acordul să lucrez pe al meu.”

Software: Thinkpad T vine cu Windows preinstalat,  10 home, 10 Pro, sau downgrade la 7,  dacă plătești licență de 10 Pro.

Eu am 10 Pro. Partea proastă e că vine cu o singură partiție. Din fericire îl poți repartitiona, dar pe a doua poți să o faci maxim jumătate din volumul inițial.  Zic fără să reinstalezi Windows-ul, evident. Dacă reinstalezi faci ce vrea pula ta.

  • Și fără să folosești alt utilitar decât cel integrat în Windows.  Eu aveam unul, dar dracu’ știe ce guiță Win 10 după aia, așa că am zis, lasă, fac cu ce îmi dau ei.

Poți să pui Linux. Există suport pentru asta.  Dar banii pe Windows tot îi dai, la asta nu știu să ai scăpare.

P.S.: Foștilor mei colegi cărora le merge foarte lent și de căcat.  Nu e vina Lenovo, ci a angajatorului că a pus Windows 8.1 pe un laptop care are support de la producător doar pentru 7 și 10. Plus toate cacaturile lor de spionat angajați.  Unul din motivele pentru care corporațiile iubesc 💕 Windows-ul și îl 😗 în anus pe Bill Gates.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Catalinx
Catalinx
7 years ago

Bune alea. L-am găsit și eu pe ăla de pe github, dar încă nu l-am instalat

salal
salal
7 years ago

Si eu eram chitit sa iau ThinkPad Yoga 460 dar am lasat-o balta pana la urma. Nu mai stiu de ce, cred ca nu se gasea in Romania sau ceva. Pana la urma am luat un Dell XPS 15 resigilat de aici ca mi s-a parut ca e mai ok cu trei ani garantie locala. E misto ca sasiul e de laptop de 14″ si ca are placa video 960m. Bateria tine cam putin, vreo 5 ore tras de par, dar o pot schimba cu una mai mare de la modelul cu m.2 SSD. Pot sa ii pun pe viitor… Read more »

salal
salal
Reply to  Catalinx
7 years ago

Asa este. Sincer daca trebuia sa fac ceva editare video si depindeam de laptopul asta cred ca il aruncam pe fereastra. Chiar m-a intrebat cineva din domeniul ala daca il recomand si i-am spus ca sincer nu. Hardware-ul e foarte frumos dar software-ul e praf si pulbere. Windows are aceeasi problema cu fragmentarea ca si Android-ul. Cand totul merge bine e mai degraba din intamplare si nu din design. Probabil ca Lenovo stie ca daca le crapa Windows-ul pe Thinkpaduri pot sa inchida sandramaua de tot si sunt mai atenti. Dell cred ca vinde oricum si aia e. Poate solutia… Read more »

Livache
7 years ago

eu vad azi si 470p la customizabile si nu par multe diferente (vizibil pare doar ca stie de 7820HQ)
in rest aceeasi 940MX, aceleasi SSD`uri..

trackback
7 years ago

[…] asa, cand am incetat sa mai lucrez pe laptopuri cumparate de altii, mi-am cumparat eu unul la fel din UK.  Desi atunci eram doar in trecere prin tara […]