Se dă articolul ăsta în care antreprenorii români se căca pe ei despre de ce e rău și nu e bine că mărește guvernul salariile bugetarilor.
“Antreprenorii români”! Expresia asta nici nu cred că există.
Trecând peste problemele lingvistice, e interesant cum niște operatori de locuri de muncă din sectorul privat se umflă în bojoci că un alt operator de locuri de muncă, statul, le face concurență, oarecum neloială, ce e drept, că statul plătește salariile cu bani de la privați.
Dar, hei, sunt două probleme, prima o generează pe a doua.
Până în 2016 70% din clasa muncitoare muncea pe mai puțin de 1700 de lei net, adică sub salariul mediu de atunci.
Salariul minim a crescut intre timp, implicit și salariul mediu, ceea ce mă face să cred că acum ( încă nu am date) încă mai mulți români câștigă sub salariul mediu,că ăla e doar un indicator, nu sunt norme de salarizare stabilite la nivel de branșă. Pun pariu ca antreprenorii din România nici nu înțeleg ce-am spus în ultima construcție, ci doar regurgiteaza expresii gen ” în Norvegia nu există salariu minim pe economie impus de stat și ia uite ce bine o duc”.
În fine, ce înțeleg antreprenorii români e partea a doua a problemei, generată de prima, anume că, băh, nu mai e nimeni în tara asta să muncească, iar statul le face concurență,colac peste pupăză, cu ajutoare sociale și cu creșteri de salarii la bugetari, care sunt, în general, unii cărora nu le prea place munca oricum. Să mă scuze amicii mei care prestează în învățământ și chiar înțeleg ca munca lor e grea pe bune. Aș împușca toți copiii înainte să mă fac profesor la o școală de stat.
Da’ treaba pe bune e că nu mai sunt oameni în țară. Deloc.
Dintre amicii mei cu care mă întâlneam luni de Paște la pomana generala din fața bisericii sătești să ciomnim un ou și un pahar de vin, dar așa fiecare cu fiecare, azi nu aș fi avut cam cu cine să mă întâlnesc, prin urmare am plecat din comună.
Alaltăieri m-am întalnit la mai multe beri și ceva vinoase ( au băut ei) cu 3 vechi prieteni. Unul locuiește de 2 ani în Londra, ceilalți doi în România și nu cred că au în plan să plece din țară. Sunt amândoi bugetari și îi înțeleg că așteaptă amândoi creșterea salariilor. La începutul vieții lor de muncitori au prestat ambii pentru “antreprenorii din România”. Cam așa de bine a fost că s-au mutat la stat pe bani puțini, ca idee, eu nu aș lucra pentru statul român decât de foame, sau de frică. Motiv pentru care am ignorat și ignor orice oportunitate.
Mai am un prieten care e antreprenor român și nu a venit că e oarecum reținut de motive de bucurie în familie, dar restul nu au venit că nu prea sunt în țară.
E amuzant că m-am întâlnit cu o săptămână înainte de Paște cu 2 prieteni buni în Londra, altul tocmai ce lucrează în Luton și m-am întors de acolo ca să mă întâlnesc de Paște, în România, cu unul din cei doi. Cel care tocmai a ajuns în UK, evident că nu are nici un motib să ia avionul înapoi doar pentru a sărbători faptul că tot mai mulți dintre prietenii lui români nu mai sunt în România. Ar fi și culmea.
A, și mai e fratele meleu, care e o fantomă și despre fantome nu vorbim, pe scurt spun doar că nu are treabă cu antreprenorii români. Nici nevasta.
Nu mai e în satul meu nimeni de vârsta mea sau apropiată, care să lucreze pentru antreprenori români. Aia care mai sunt, lucrează la stat, sunt pe sociale ( foarte, foarte putini), sau se află în România intre două joburi din țări străine, sau în vizită.
Așa că antreprenorii români să suga pula, că au o problemă mare. Încearcă să își desfășoare activitatea intr-un dormitor de expati și normal că nu are cine să muncească.
Iar ei se oftică că statul vrea să crească salariile. Că momentan e la nivel de vrut.
Bă, proștilor! Statul român și-a dat seama că dacă nu face ceva rămâne fără bugetari. Adică fără aparat de stat. Adică riscă să nu mai existe.
Nu sunt sigur că sunt capabili să facă ceva să le iasă, că dacă vor ei să pună impozite progresive și alte manele, din partea mea să le pună, dar să dorm în țara asta va deveni o distracție cam scumpă, și cam extravagantă pentru buzunarul meu și nu e ca și cum antreprenorii din România ar face țara asta atractivă pentru orice.
Și am să le urez succes și bugetarilor și antreprenorilor, pentru că dacă cumva nevasta se face că nu înțelege, intr-o zi am să îmi anulez zborul înapoi de unde oi fi și am să le spun că îi aștept, acolo, pe care vor să vină. Măcar o vreme. Ziua aia e probabil să vină anul ăsta.
Iar celor care mai fac Paștele prin România și se sfiesc să plece că ei au prieteni și familie pe aici și nu au cum să plece am să le dau o veste:
-Nu mai aveți, băh, pe nimeni.Voi sunteți ăia de care le e dor celor care au plecat deja. Voi îi țineți în loc și dacă faptul că aveți prieteni aici vă ține din a pleca, probabil că nu v-ați dat seama că de la an la an vă faceți noi prieteni aici , că ăia vechi se tot cară.
Luminița de la capătul tunelului a plecat demult de acolo, probabil la undeva la produs, iar la capătul tunelului nu te așteaptă nimeni. Tunelul se sfârșește în întuneric, ca ăla de pe Transfăgărășan iarna.
2 remarci: 1. dupa parerea mea, singurii salariati de la buget care pleaca din sectorul public sunt cadrele medicale care au sanse reale de a-si gasi de lucru pe afara tot cumva la buget; in rest, cine sa plece de la buget, pompierii, politistii, functionarii publici, profesorii? unde sa plece, la privat? (am ras, majoritatea sunt atat de prost pregatiti si de indolenti, incat ar muri de foame urgent in privat) – poate merg la munca necalificata in concediu; 2. nu i-as plange de mila statului roman ca duce lipsa de angajati, chiar din contra (ca duce lipsa de angajati… Read more »
Nu știu cum o rezolv, dar ma gândesc că simplu. Dacă mi se arată că voi sta pe acolo 182 de zile / an, am să mă inregistrez și am să plătesc doar acolo. Probabil îmi deschid o firma și mă angajez la ea. Momentan nu sunt în Target. În 4 luni nu adun 35 de zile. Dar din septembrie om vedea.
Dacă mă înregistrez să plătesc taxe am să și stau pe acolo, că doar nu plătesc bani degeaba, nu.
Dacă îmi iau proiect în altă țară, discut ceva cu unii de Elveția, iar, altă discuție.
@Fery, am prieteni care lucreaza in sistemul de sanatate. Culmea ii ca parte dintre ei au ajuns sa fie platiti mai bine in sistemul de stat decat in cel privat, iar asta nu-i deloc bine, din orice parte a tevii am privi lucrurile (pentru ca avem nevoie de cei mai buni oameni in privat, nu la stat). Am dat cu sapa pe la doua institutii de stat, intr-adevar, sistemul functioneaza infiorator (chiar daca s-a vrut gandit bine) si mai mult de jumatate din oamenii de acolo sunt asa cum spui tu, slab pregatiti, indolenti si invatati sa nu se omoare… Read more »
Cand ziceam de medici, nu ma refeream la un transfer din sistemul public in cel privat tot in Romania, ci la binecunoscutul exod al personalului medical spre tari mai calde, cu amendamentul ca sunt cam singurii bugetari romanii care pot sa-si practice in continuare meseria si in tara de adoptie. Ca nu prea vezi politisti romani angajati in UK ca politisti. In rest ai totala dreptate. In alta ordine de idei, eu nu mai vreau sa am nevoie de nici un fel de oameni in aparatul de stat roman, rigurosi sau de alta natura, decat peste cativa ani cand o… Read more »
Observația cu 1.1/4 e corectă. Problema e că nu prea mai ai de unde să îi mărești pe ăia 4 milioane, că se tot subțiază, iar ăia 1.1 ușor-usor se cern și ei. Înțelegi?
Că, cât de pompier ai fi, când vezi unul mai slab pregătit decât tine ( cunosc destui și nu-s slab pregătiți, unii sunt chiar capabili, că sunt mai leneși așa, e altă treaba) câștigă cât să trăiască lejer în altă țară își cam bagă pula și vor și ei. Că livrează pizza, că spală moși la cur, ce-o fi.
In conditiile astea viitorul suna oricum numai foarte bine nu. Oricum ai invarti lucrurile, tinerii (in mod special cei dispusi sa munceasca serios) se cam gandesc sa plece sau au plecat deja si oricat de mult mi-ar placea mie sa plece toti aia care muncesc decent, nu se poate. Asa ca mai raman pe aici ceva oameni care trebuie sa achite nota de plata, sa-i stearga la cur pe mosi si sa le faca intravenoasele, sa traga pentru pensiile lor, pentru bugetari si pentru asistatii sociali. Greu, in conditiile in care se ajunge ca in sistemul de stat sa ai… Read more »
no offence, dar de unde mortii lor crezi tu ca vor reusi aia sa dea 2000 de euro la toti absolventii de spiru haret? sunt si acuma niste nise unde se castiga sumele astea (gen judecatori si generali si alte avioane de astea), dar marea majoritate a “referentilor” nu castiga nici 3000 de lei. Acuma poate nu vorbim aceeasi limba si tu te referi la brut, caz in care vorbim de 1200 net, ceea ce e oricum nesustenabil, doar ca nu mai e chiar asa de insultator pentru inteligenta medie. Poate nu falimenteaza pana la alegerile urmatoare. Dupa cum vad… Read more »
Peste 1k cu promisiuni spre 2k sunt mai multi, CNAIR, Curtea de Conturi, MAI, OCPI, ANAF, APIA, ISC PLM si vorbesc de net. Ai dreptate, in administratia publica sunt cele mai mici salarii, de obicei sub 3000 de lei, da’ acolo sunt sanse ca frecusul de menta sa fie maxim.
Cam de aia ma apuc si eu sa pun la ciorap, ca nu vad cum naiba sa sustina cheltuieleile astea, si banuiesc ca o sa se imprumute la greu sa reziste pana la urmatoarele alegeri.
Pai, in ordine:
N-o sa inteleg niciodata sictirul fata de absolventii de Spiru. Sau Cantemir. Sau orice alta facultate. Sigur, l-as intelege daca ar fi mai reusiti absolventii facultatilor “de stat”. Da’ sunt la fel de penibile in 90% din cazuri.
Antreprenori o pula. Daca-i iau la cautat, 90% din ei au contracte cu statul sau furnizeaza servicii pentru aia care au contracte cu statul.
Popor pe cale de disparitie oricum.
no offence, dar de unde mortii lor crezi tu ca vor reusi aia sa dea 2000 de euro la toti absolventii de spiru haret? Sa le dea doar la ceilalti, daca aia absolventi de Spiru sunto problema, lol. Eu am zis ca nu cred ca au de unde sa le dea si ca e la nivel de vrut. Ceea ce spun insa e ca “antreprenorii romani” nu sunt in masura sa dea lectii si sa guite pe tema asta. Au avut 30 de ani sa faca tara asta un loc mai bun, insa au fost cardasie cu statul la furat… Read more »
Nici un sictir per se impotriva tuturor absolventilor de Spiru. Doar ca aia a fost, vorba ta, “fabrica de diplome” preferata de majoritatea angajatilor la stat care au vrut sa isi mareasca salariul prin adaugarea de “studii superioare”, desi faceau exact aceeasi chestie si dupa ce au luat diploma aia basita. De aia am si dat exemplul cu salarii de absolventi de facultate angajati la stat, pentru ca majoritatea au bifat facultatea aia de la 35 ani incolo strict pentru incadrarea in alta grila salariala dar le-a marit performantele not. Probabil si asta e o discutie de purtat, de ce… Read more »
Consecinta naturala a faptului ca prezervativele costa 10 lei intregi cutia de cate trei, ca rad vanzatoarele de la supermarket de tine la casa, cand ti le scaneaza si ca pe aici nu prea se suge pula cum trebuie. Si nici statul nu le da fufelor cu boraci nerecunoscuti case asa pe banda.
Despre “antreprenorii” romani, de acord total, imi pot suge pula din mers 95% din ei. Toti cei care au facut vreun leu care sa conteze in tara asta (hai sa zicem de la 500k in sus) au avut contracte cu statul, fie direct, fie pe orizontala, si toate au fost conditionate de “donatii” serioase la partidul de rigoare. Au mai fost si care nu au avut contracte cu statul, aia au fost insusi statul, in sensul ca aveau stele pe umar cand a trebuit. Sunt multe de povestit, e unul din motivele pentru care as vrea ca cineva sa stinga… Read more »
De aia am si dat exemplul cu salarii de absolventi de facultate angajati la stat, pentru ca majoritatea au bifat facultatea aia de la 35 ani incolo strict pentru incadrarea in alta grila salariala dar le-a marit performantele not. Nu stiu cum e cu performantele, dar nu vad nicio problema in a face facultatea la 35+, daca ai timp si bani. De fapt, stii, foarte multi au fost prastie cand au iesit din liceu si n-au inteles nimic din lumea in care au fost vomitati, nici eu nu stateam prea bine pe picioare, iar in timp omul se mai coace,… Read more »
Incep sa cred ca l-am prins pe sfantul facultatilor de un picior, gandindu-ma prin ce am trecut si ce povestesti. Cei mai multi profesori erau cat se poate de ok, discutau cu tine decent, nu te luau peste picior si incercau sa te faca sa intelegi principii si sa gandesti inginereste. Probabil ca ne-o ajutat si faptul ca aveam in minte proaspata materia din liceu, nu aveam nici un stres si nu ne-am intrebat nici o zi/nici macar o data ce o sa facem dupa ce terminam scoala, unde ne angajam sau ce sfant cacat o sa facem cu diploma.… Read more »
Nu ca n-ai dreptate 100%, doar ca wasn’t my point. N-are treaba varsta, n-are teaba ca e particulara sau nu, are treaba ca aia din scenariul ala s-au inscris acolo strict pentru a-si mari salariul intr-un mediu unde competenta n-are nici o legatura cu studiile, nu ca sa invete ceva care sa ii faca mai buni in ceea ce fac, sau macar ca oameni; stiu destui care nici n-au calcat pe la vreun curs, ideea a fost strict de diploma si numai pentru plusul ala de salariu. Ceea ce e corect pana la urma, dar daca ar face mai putin… Read more »