Glume de mai

Înainte de Paște cu o zi am stropit pomii cu antidetoate.  Da’ mi-a fost lenea dracu’ să mai prepar o mașină și să merg să dau și la tata. Chit că a fost îngheț pe urmă,  chit că nu se face mai nimic,  e bine să ai gradina sănătoasă.  

Azi îmi arată tata că pomii lui au de toate.  

Vă spun eu, anu’ ăsta e anul paraziților.  Peste tot îi văd.  Nu m-am uitat în zodiacul chinezesc dar bănuiesc că e anul păduchelui. 

A cam plouat zilele astea gen 👌. 

Astăzi stătea să plouă dar parca nu prea, la mine în sat, că așa, ploaia mă prinse o tura în oraș, da’ ăla-i departe. 

Preparat iute două mașini și dădui pă pestetot prin gradina lui tata. 

Îmi zic că dacă prin 5 -6 ore fără ploaie e ok. 

Merg să dau o tură și la mine.  Parcă venea un nor. Nevasta ‘ce că plouă.  

-Da, da’ mai încolo la noapte. 

Prepar, mă înham la mașină și bag. Nu consum jumătate și începe să picure, așa,  nu rău,  doar cât mă făcu fleasca până ajunsei în fugă să mă adăpostesc la o magazie. 

Bagi pula, a venit vara. 


Mă chinuiam să desfac o sticlă de cidru și nu am desfăcător la țară că nevasta a zis că e mult să dau o liră într-un magazin de suveniruri din Londra când mi-am adus aminte. Oameni zgârciți. 

Zice să desfac cu un 🔪 cuțit. 

-Am terminat și eu o facultate, sunt inginer electronist. Desfac cu șurubelnița. 


Nevasta vrea să facem focu’ în casă.  Nu chiar în casă,  da’ în centrală.  În România în mai. Bă,  mai în glumă mai în  serios, da’ românii sunt un popor de frigurosi.  Amuzant pentru unii care îndura ierni de -20, da’ în UK eu am cam făcut frigul prin hoteluri. Doar la indienii din Oxford se invatasera ăia cu mine și băgau cărbuni. Când știau că vin – caloriferele pe 5, că făceam bube dacă găseam frig. 

Dar în timp mi s-a întărit și mie pielea un pic.  Copiii ălora umblau dezbrăcați cu mucii taras, de nu am văzut așa ceva. Ai mei au și acum geci dacă îi caut prin sat, pe unde or fi.

Mă duc să fac focu’.  Nu te cerți cu nevasta pentru un braț de lemne și 2 grade diferență de temperatură.  

Send to Kindle

3 Replies to “Glume de mai”

 1. Io ii stropesc doar cu ceva de contact cand ii tai, ca sa nu plimb eventuale boli de la unul la altul, si cam atat. Ciresi, visini si caisi n-am stropit vreodata si nici n-am de gand sa-i stropesc. Merele, perele si prunele si mai pateaza, mai cad din fructe, da’ n-am de gand sa le stropesc ca d’alea stropite pot sa cumpar cate vreau si nu se mai justifica efortul. Anii trecuti imi erau plini pomii de afide, da’ de o vreme incoace vad ca-s plin de buburuze asa ca nu mai am probleme de genul asta. N-am stropit niciodata nici rosii ardei sau castraveti, am mai pierdut din recolta da’ niciodata mai mult de un sfert.
  Cu nectarinii si piersicii am ceva probleme, ca se ,,basica” frunzele si cad din fructe, da’ nu mi se pare o tragedie.
  Anul asta ii la noi al caisului, parului si visinului, gem pomii de fructe. Sper ca anul viitor sa fie al coacazelor, murelor si afinelor, ca daca am timp vreau sa umplu curtea de ele.
  O venit vara si la noi, merge centrala in fiecare noapte de duduie.

 2. Mă, nu știu cum e cu recolta la tine dar eu anul trecut am avut mai mult de jumătate din mere injectate cu viermi, deși am stropit. Se maneaza toate, se dau dracu’ dacă nu stropesc.
  Plus ca îmi e scârbă să văd pomii parazitati.

  Mă mulțumesc să stropesc cu chestii care nu omoară albinele și bondarii polenizare, chit că albine nu mai am. Au murit de paraziți, amuzant, nu?

 3. Pai n-am prea avut mere nepatate sau fara viermi, da nu ma deranjeaza foarte mult. Mai aiurea ii cand imi cad fructele care nu apuca sa ajunga la marimea normala, atunci ma roade si ma doare. Incerc sa ma duc pe soiuri cat mai rezistente, daca in 3 – 4 ani am pomi care nu-s in strare sa se descurce singuri, fara chimicale, ii scot si incerc cu altceva. Cei mai buni sunt niste visini pe care i-am gasit aproape de teren, se inmultesc intr-o veselie (ies peste tot lastari din radacini ca deja trebuie sa muncesc sa nu-i las sa se intinda peste tot) leaga bine tot timpul si inca nu i-am vazut sa sufere de ceva.

  Plus ca îmi e scârbă să văd pomii parazitati

  Nici mie, asa ca daca nu-s in stare sa se descurce cat sunt inca relativ mici, nici nu-i las sa creasca. La anul vreau sa mai fac ceva experimente si sa altoiesc pe soiuri salbatice din zona (piersic pe corcodus), sper sa fie mai rezistente.
  Pacat de albine, daca nu le omoara parazitii sunt agricultori care nu tin cont si trateza culturile de mor familii intregi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.