Pensii pentru toata lumea. Oltchimul, din nou

Mi-a zis sotia ieri ca PSD au votat o lege sa se poata pensiona mai devreme cu doi ani toti muncitorii care au  locuit,  nu neaparat muncit, intr-o zona poluata pentru 30 de ani . Adica afectate de poluare remanenta. Unde, adica in Romania ? Lol.

Initial am crezut ca a fost data cu dedicatie pentru fomistii de la Copsa Mica, Zlatna , de la combinatele alea siderurgice, gen aia care n-or fi dat coltul si n-or fi iesit pana acum la pensie, ca eu am fost pe acolo pe la inceputul anilor 2000 si-am vazut ce era acolo si cum aratau oamenii, dar mai ales copiii.

Daaar nu.  Initiativa ii apartine unuia de la Valcea, si e cu dedicatie pentru aia din Rm. Valcea, vedeti mai incolo de ce. Uite stirea , in caz ca va intereseaza.

Ieeei, lumea se bucura, toata lumea care a locuit in locurile afectate de poluare minim 30 de ani poate beneficia. Nu conteaza unde munceste.  Hai sa va spun eu cum e asta. Locurile in sine, adica orasul ala puscat si comunele adiacente platformei au fost intr-adevar afectate grav de poluare, ca imi aduc aminte si de asta. Dar cam pana in 90-maaaxim 95.Au trecut deja 20 de ani de atunci.

Cu mana pe pula va spun ca din 95 incoa, desi combinatul tot a mai poluat, cel mai des cu cate-o scapare de gaze minora, dar si cu deversari de mercur. Da, mercur din instalatiile de electroliza- se foloseste drept catod , la electrolizarea sarii, aia de la Ocnele Mari, pentru cine e interesat, care se transforma in Clor ( gaz / lichefiat) si Sodiu, care in amestec cu apa se transforma in NaOH+1/2H2. Adica soda caustica plus niste hidrogen, care e util mai ales daca vrei sa il amesteci cu clorul ala si sa faci acid clorhidric de sinteza. E mai complicat un pic, dar nu insist.  Dar poluarea asta nu afecta orasul ca orasul e in amonte ca sa conteze la deversari, iar scaparile de gaze au fost marunte.

Din 95  pestii din Olt nu mai miros a clor la mine in comuna etc.etc.

Si atunci care e spielul ? Pai e !

In iunie e etapa finala a vanzarii combinatului aluia chimic blestemat.  Nu chiar asa de blestemat, ca ala m-a facut pe mine mare, dar sa trecem peste.

Bun,  niste unii iau niste sectii, cam ce-a mai ramas din ele , oricum s-au dus dracului patente si tot ce mai aveau. Stiu ca demult  ( cand inca lucrau ai mei acolo) astia vindeau bine  insecticide ( Decis, Fastac), am dat numele doar ca sa cautati pe net sa vedeti ca la romani astea n-au mai mers, dar sunt in oferta curenta a BASF ( un combinat similar din Mannheim) si se si vand al dracului de bine.

Cu oamenii e mai complicat ca e evident ca-s o gramada care-o freaca pe bani aiurea si vor primi sut in cur si acasa. Aici e cu dus-intors.

Daca cititi in ultimul link aveti sa vedeti ca statul a prevazut niste salarii compensatorii conform contractului de munca, nu stiu detalii, dar stiu ca sunt ( revin ).  Dar in sistem de creante ca nu prea au bani si deja sunt dracului inglodati in datorii. Multumiri domnului Roibu care a domnit acolo vreo 21 de ani, cam toata copilaria mea si mai mult si care  se vede ca a facut performanta, futu-i familia in bot.

Dar au prevazut o fofarlica cu care umblau liderii de sindicat sa insele angajatii . Da, liderii de sindicat sunt aia care trebuie sa protejeze angajatii, dar nu la Oltchim.  Acuma, nu  ca le iau apararea,   chestia asta e mai bine sa dispara, mai da-o in pula mea de poluare. Sa faca chinejii, oricum le fac ei pe toate . Bine, probabil ca nu o sa se intample asa, dar, din nou, trecem peste.

Fofarlica e asa:  Angajatii care semneaza ca vor sa treaca la noul angajator nu mai beneficiaza de compensatoriile astea, evident  prin faptul ca nu mai beneficiaza de contractul colectiv incheiat cu Oltchim/ statul.

De ce? Pentru ca daca angajatii raman acolo,  noul angajator nu-i vrea,  statul plateste. Daca angajatii semneaza ei ca ar vrea sa mearga la angajator, merg la ala, ii da ala afara si gata, e moca :).

Eu am pe cineva din familie care lucreaza acolo ( si asteapta pensia, evident) si i-am spus, normal, sa nu semneze nimic, ca e mai importanta familia decat  bugetul statului si Oltchimul pentru mine.

Treaba e ca intr-un fel sau in altul, cu salarii compensatorii ( care se vor termina), sau fara,  niste mii de oameni se vor afla in situatia de a face un pic foamea, ca unde sa muncesti la 50 de ani +?

De cine spuneam mai sus are unde, ca stiu eu ca Germania e o tara frumoasa si copiii au si ei copii  si cred ca nu le strica o bona. Dar treaba nu e de 1 om.

Si ete legea socialista motiv de bucurie mare la Valcea, tocmai acum, cand sa ramana cu cu curul in ploaie.

Cine o sa plateasca masa si dansul ? Om vedea, care-om mai trai, cum se zice la mine la tara.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments