Roadtrip: Overview și costuri

Acum că s-a fărâmat internetul și nu am mai apucat  să dau detalii de la locații la cald nici nu știu dacă am să mai am răbdare să revin așa cum am spus. Plm, am mai multe pe cap și am să uit până mă relaxez un pic, așa că am să fac acum un overview pe genunchi.

Începem cu costurile, că-s câteva chestii amuzante. Nu am să dau prea multe detalii că privacy-ul e important pentru toată lumea dar am să prezint niște date de amuzament.

Costul total aproximativ pe 4 persoane a fost de : 7115 EUR. Aproximativ, că astea sunt datele pe care le-am inscris in excelul de google in care am facut tracking la costuri, ca stii cum e , nu stai sa  platesti 50/50 la orice. Plateste care apuca , scrii acolo si la sfarsit faci balanta si vezi cine ii datoreaza ce cui. Dar mai sunt chestii pe care le-am platit separat  gen vreun suc, vreo inghetata, vreo cutie de prezervative , care nu-s aci, si presupun ca mai fac si astea cateva sute.

N-am mai pus chestiile de ”shopping” , ca alea n-au neaparat treaba cu vacanta gen.

Deci, pe-acolo. Cam multe conserve si apă, ar zice un bloger român cunoscut. De banii ăștia   poți stai mai bine de 2 luni în Grecia , după rețeta aia. Să stai , da, dar să vedeți niște chestii amuzante care fac excursia cu mașina o stupizenie. Asta in vestul Europei.

Costul hotelurilor a fost după cum urmează ( prețurile sunt pe cameră, deci per cuplu).

Nume Suma[EUR] Nopti
hotel Ibiza 943 4 nopti
hotel Budapesta 50 1 noapte
hotel Venetia 136 1 noapte
hotel Nisa 185 1 noapte
hotel Barcelona 140 1 noapte
hotel Milano 98 1 noapte
hotel Villach 103 1 noapte
hotel Viena 78 1 noapte
Total 1733 EUR /cuplu

Mai departe costul total al motorinei : 880 EUR.  Pe circa 6300 km. Prețul mediu a fost undeva pe la 1.30 EUR / litru. În România foarte aproape de 1 EUR/ litru , în Ungaria cam 1.2 E/ litru, în Itaia ne-au spart la buci; între 1.39 și 1.6 EUR/ litru. În Franța a fost  undeva între 1.25- 1.50/ litru, iar în Austria era și mai ieftin , dar unde am alimentat noi era pe la 1.4 E/litru. În Slovenia nu mai știu, parcă 1.22.   În Spania tot cam 1.4.

Consumul mediu

Consumul a fost undeva peste 10.5 litri/ 100 km.  Se putea si mai mic :), dar eu am fost cam pasager în mașină. Am condus în total mai puțin de 1000 de km , poate vreo 600-700? Restul a fost condus în mare de un singur șofer, placerea lui, plm, eu mă simt bine ca pasager, nu am grețuri că conduce altcineva. Prin urmare viteza medie pe autostrăzi a fost un pic mai mare decat maximul admis.

Mai departe vreau să vă expun câte ceva despre cum e cu drumurile și de ce nu avem 😀

Am zis în repetate rânduri că Italienii  sunt cum sunt și nu prea mai vreau să mai trec pe la ei, dar au autostrăzi.  Și multe tuneluri. Ălea din nord sunt mișto și costă.

Taxe autostrada italia
183.6
Taxe de autostrada Franta
139.4
Taxe Autostrada  Spania
34.45*
Taxe de drum Solvenia + Austria+ Ungaria (vignete)
57.78888889
Total TAXE de DRUM
415.2388889

*Notă. în Spania am descoperit că nu a pus nimeni la cheltuieli taxa de autostradă pentru întors, dar sigur a fost. Estimez că încă 35 de EUR.

E amuzant, sau ce? Să plătești jumătate din prețul benzinei în taxe de drum ? Se vede că am plătit 183 de EUR taxe de autostradă în Italia?  Și mers pe parcursul a 4 zile prin țara alora, dar, comparativ , în Ungaria și Slovenia am plătit 220 lei pentru 1 lună drept de circulație în Ungaria, respectiv 7 zile în Slovenia. Am plătit 8.9 EUR pentru 10 zile în Austria. Și ăștia au autostrăzi. În Franța plătești la fel ca în Italia, de îți iese pe nas.

Altfel spus,  de ce ai vrea să pleci în vacanță cu mașina?  Bilete de avion București – Ibiza pentru 4 persoane ai putea cumpăra undeva sub  1295 EUR, cât au costat taxele și motorina. Dar evident că nu din oraș în oraș , in stilul în care am vizitat noi.

Pentru mine era un challenge personal. Ținând cont că nu am apucat să conduc prea mult, a fost mai ușor decât mă așteptam.

Pe de altă parte presupun că contează cu cine pleci. Eu în general merg în vacanțe ( mai mult de 2-3 zile) doar cu nevasta. Acum am mers în 4 doar pentru că ne cunoaștem deja de suficient timp ca să știm că putem găsi un numitor comun.

Pe de încă altă parte contează cu ce mașină pleci. Mașina cu care am plecat noi e destul de încăpătoare. Nu-i chiar de raliu, gen cu un BMW 530+ sau un 730+ probabil că puteam scurta puțin timpii cu prețul unor amenzi, dar există argumentul spațiului de pagaje.

Riscul problemelor tehnice.

Când pleci în vacanță  departe cu mașina trebuie să ai în vedere că se poate strica. Da, te lasă cu curul în baltă. Și dacă mie mi-a fost dificil să găsesc un service care să-mi schimbe o niște roți, imaginează-ți cât de complicat poate fi la probleme mai delicate. La plecare am spus că la un moment dat mașina  și-a pierdut puterea pe autostradă și și-a revenit doar după realimentare. Nu știu de ce, nu s-a mai repetat, am să văd dacă se mai întâmplă și am să merg la service dacă e cazul, dar chesti d-ăstea se pot întâmpla oricând. Am menționat că am fost cu mașina la revizie ( d-aia cu inspecție , nu doar ”uleiul și filtrele” chiar înainte de a pleca în excursie) . Pe noi ne durea cam în pulă, gen , aveam bani de platformă până în România și nu stăteam după mașină. Unde ne lăsa  închiriam alta și plecam, dacă era cazul, dar trebuie să iei chestia asta în calcul.

Că nu vrei să tragi la cheie sau să stai remorcat în vacanță.

Factorul oboseală / distracție.

Cu siguranță nu e o vacanță din aia în care stai cu burta în sus și te odihnești cu toate că petreci mult timp închis în machinetă. Pe coadă eram cam leșinați , gen adormeam lemn, nu mai știam nici de futut nici de nimic.

Nu prea e ok pe segmentele lungi cu călătorit zi lumină. E cumva acceptabil să călătorești jumătate din zi lumină, 6-7 ore, jumătate de zi s-o petreci vizitând, iar noaptea s-o petreci așa cum se cade , cu sex și somn.

Nu știu ce părere au colegii de aventură, dar mie mi-a cam ajuns vacanța pe anul ăsta . Sunt cu siguranță sătul. Să mai punem mâna și pe muncă, aș zice. De marți.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
6 years ago

Pula mea, dupa 7 ore in masina in fiecare zi, singurul sex pe care l-as face ar fi ca mi-as baga pula in el de sex.

Frumos daca va place asa ceva, dar plm, credeam ca scopul vacantei este sa vii odihnit/relaxat sau gen?

Imparatu Iulian
Imparatu Iulian
6 years ago

Pai la banii astia e mai ieftin sa mergi cu avionul. Am vazut chartere in Ibiza sub 2000 de EUR de cuplu.
Si am mai comentat la articolele anterioare dar nu mi-a aparut comentariul m-ai blocat?