Roadtrip: Comunicații în Europa 

Din mai bine de 6000 de km  doar vreo 300 și ceva din România au fost fără autostradă,  prin sate, intre Deva și Lugoj, și pe Valea Oltului. 

Dar s-or face și pe aici resturile rămase. Eventual singure.  Și vreau să vă zic mai mult despre telecom. 

Evident că am mers cu wazele pornit tot timpul, pentru că GPS și amenzi de viteză.  Evident că pe roaming.  

Am avut în buzunar toate cele trei rețele din România.  Știu, ați auzit voi că-s patru, dar Digi tocmai s-au exclus de la roaming, deci au rămas așa,  mai de cartier, cum s-ar zice. În ceea ce mă privește,  să le fie țărâna ușoară.  

Eu am avut Vomafone și Telekom ( Cosmo 🙂 ) .  Nevasta are Telekom,  iar prietenii noștri Orange.  Noi carteloși, ei abonamentari. 

Eu aveam 2 Giga de net național și în roaming (și nu știu câte minute) , luate ca opțiune (top up) de 5 euro.  Nevasta intenționa să își activeze o opțiune cu roaming de la Telekom. La căcații  ăștia nu toate opțiunile au roaming, iar dacă vrei sa ai roamingul activ de vreun fel, trebuie să treci la un plan tarifar “standard”,  fără oferte, care se aseamănă cu planurile tarifare din anii ’90. 

Pe principiul râdem,  glumim, dar nu părăsim incinta. 

Zic intenționa, că nu a mers nicicum. Nici de pe teritoriul României,  nici din afară.  Un fel de Digi, cum ar veni.

Tot felul de erori la activare. 

Acum cu Orange.  Prietenii noștri au net nelimitat la nu știu ce abonament cu preț jenant de mic, 10 euro, sau ceva.  Nelimitat în România, că peste hotare sunt 2 sau 3 giga, nu mai țin minte. Tot ar fi rezonabil,  până aici. Cu excepția faptului că, dacă ii consumi, nu poți face ceva top-up, ești taxat la megabyte. Cam 10 Euro pe giga, sau ceva.  Și că nu a prea fost 📶 semnal. Adică semnal era chiar și 4G,  dar nu prea curgea netul pe țeavă.  Telefoanele lor erau noi,  nici vorbă de probleme tehnice. 

In tot drumul ăsta,  evident că au mai fost zone unde nici eu cu roamingul Vodafone nu aveam semnal, sau era puțin, sau mergea netul mai babau, băi,  dar una peste alta eu am fost mulțumit. Am spart tot netul în pizdă, am mai băgat 6 euro și am mai primit vreo 1.5 giga și 1500 de ce vreau eu; minute, sms-uri, sau mega de net.

Bă, nu că îi laud, că au și ei cacaturile lor, am povestit cum a fost când am dorit să îmi fac abonament, le doresc faliment plăcut, dar, pula mea, în România nu prea e loc de mai bine și aia e. 

Și nici nu e loc de abonament. Prepay, taică.  Face toți banii. 

Am să văz și am să vă spui cum e cu netul pe cartela de Danemarca după ce îmi iau și de aia. 

6 Replies to “Roadtrip: Comunicații în Europa ”

 1. Pai, da. Confirm ce spune acolo. Anyway inca o chestie observata. Desi eram prin alte tari colegii cu Orange aveau IP de Romania, ceea ce-mi spune ca internetul in roaming este rutat inapoi catre operatorul din RO, cu ceva tunel si iesi mai departe prin ei. Ceea ce poate justifica traficul slab si intreruperile.
  Si nu, nu confirm ce zic aia pe acolo cu semnalul de rahat in Munich. Adica, da, doar daca ai Telekom, Orange. Am lucrat in orasul ala 6 luni continuu, cu Vodafone si foloseam 1-2 GB de net in roaming lunar. Mergea ca uns. Am incercat sa fac acelasi lucru pe Telekom ( pe vremea cand netul in Roaming era platit, nu ca acum) si mergea din parti. Asta in conditiile in care HQ-ul Telekom este, amuzant, in Germania, aka Deutsche Telekom .

 2. Cat semnal consuma waze intr-o zi de condus? Iti ajunge roamingul sa mergi pana in Germania si inapoi?

 3. Cred ca vrei sa spui cat trafic consuma? Ca semnalul nu se toceste. Si nu stiu exact, dar nu-i vorba numai de timp, conteaza si distanta. Estimez ( posibil sa ma insel), ca se duc vreo 300 MB/ zi/ 1000 km.
  Aia cu daca iti ajunge roamingul sa mergi pana in Germania e amuzanta. Depinde cat trafic ai disponibil. In principiu, eu cred ca poti sa ajungi si cu 50-100 MB, daca nu tii aplicatia pornita tot timpul. Foarte des o sa fii pe autostrada pe distante lungi, iar daca traficul de net e grija ta, poti sa-l opresti si sa economisesti niste net.

 4. Ceea ce poate justifica traficul slab si intreruperile.

  Nope, au pus capac la banda in mod voit, ca sa nu consumi prea mult si sa nu vina factura mare la Orange.

 5. Pai asta ma gandeam si eu, nu ca nu au banda suficienta in VPN. Dar daca traficul din roaming se ruteaza inapoi catre operatorul “home” inseamna ca el poate controla robinetul. Altfel, aia din Spania, Franta, Italia si pe unde am mai fost noi au tot interesul sa lase banda intreaga ca la ei internetul e mai scump decat la noi 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.