Un fel de proiectul Lazarus pentru mine.
Am zis că am cumpărat 11 pomi din care s-a prins unul. Cică creste un metru pe an. Timp de 3 ani ce-a crescut vara a murit iarna, așa că anul trecut aveam în august un pom de 60-70 cm înălțime. Conform lăudătorilor de pe net ar fi trebuit să am anul asta unul de 4 metri.
De udat l-am udat eu, dar nu cine știe ce, pentru că într-un acces de idioțenie l-am pus în fundul grădinii. Nevasta zicea să îl mutăm. Nu am mai avut ce, că iarna trecută a înghețat tot. De acoperit l-am acoperit cu folie și fân în fiecare iarnă, dar nu a fost de ajuns. În mai, după ultimul îngheț, i-am rupt tulpina până la rasul pământului, doar ca să văd că acolo e verde. Dar nu credeam că își mai revine. L-am mai udat așa la mișto. Am băgat un bidon de 10 l în pământ, l-am spart în cur, i-am băgat un furtun cu apa și vreo 200 dr litri de apă. Și a crescut un frunzuliț.
Am repetat asta tot la două săptămâni.
Deloc comod, că trebuie să întind două furtune, să ud și să le strâng. Că altfel tata mă mai sabotează și dă cu coasa prin ele și m-am saturat să tot carpesc furtune.
Dar după vreo 2 tone de apă, dacă nu mai mult, arată și el a pomișor. În condițiile astea a crescut 1 metru în mai puțin de o vară.
Și în condițiile în care i-am rupt eu mereu ultimele două frunze de jos, lăsându-l cu 8 frunze, fix 8 frunze, tot timpul.
Așa că nu o să îmi pun prea curând plantație de paulownia să mă îmbogățesc, dar pe ăsta am să îl îngrijesc obsesiv, probabil, și-am să îl mai resuscitez de vreo 10 ori.
Sper ca tin bine minte daca spun ca mai demult scriai ceva de visini si ca nu s-au prins toti. Am visini cu fructe mari (mai ales daca tai pomul si daca-l limitezi sa nu cresca foarte mult), iar lastarii care ies din radacini pastreaza caracteristicile pentru fructe (doua soiuri, timpurii – mai inchise la culoare – si ceva mai tarzii – rosu deschis). O sa scot prin noiembrie o gramada de puieti si cam trebuie sa-i pun pe foc. Pot sa-i pun si la curierat in caz ca ai timp si chef sa-i infigi in pamant. Din cate stiu… Read more »
Erau cireși aia care nu s-au prins. 2 din 8. Și am văzut că au mierlit doi nectarini cu tot cu irigat. Deși cred că tata nu prea a dat nici măcar drumul la instalație prea tare cât am fost eu plecat. Trebuie să pun un robinet cu programator, că nu mai merge așa :). Paulownia trebuia să fie Tomentosa, adică ăia am cerut, nu știu exact ce e sau cum să îmi dau seama. După frunză pare că de aia e. O conta din ce sunt arbuștii, eu i-am primit sub forma de rădăcini deja cu un an vechime,… Read more »
Eu am cumpărat un singur pom de-ăsta, de la ceva pepinieră. Era cam cât un stat de om când l-am luat (octombrie 2014?) și gros de vreo 3-4cm parcă. Acum are vreo 4-5 metri înălțime și vreo 15 cm grosime trunchiul. Oricum, treaba pentru care l-am pus și-o face: ditamai coroana blochează vedere dinspre vecinu’ spre curtea mea.
I-ai facut ceva special sa creasca atat si asa repede, sau e de inteles ca creste mai bine de-odata ce se inzdraveneste ?
Ma gandesc ca o fi vreun proces de inradacinare. Ca eu nu stiu ce sa zic, dar mai am putin si ii trag teava lui de apa pana in fundul gradinii, fara gluma, si mai mult nu stiu ce-as putea face pentru un amarat de pom :).
Nu i-am făcut nimic man, ce pisici să-i fac? Niște apă din când în când și atâta tot. Am mai tăiat vreo două crengi (parcă) ca să se mai urce nițel (sau așa am crezut eu că trebuie) dar atât. Nu am cum să pun poze aici, da’ sigur găsim o soluție de comunicare suplimentară dacă e nevoie.
Nu e nevoie de poze. Am mai vazut Paulownia maturi 🙂 . Ma interesa doar daca ai facut ceva special. Poate-i iarna mai blanda la tine :/
Tre sa il ameninti cu toporul la Boboteaza: “Daca nu cresti, te tai!”
Eu imi extind plantatia de lavanda in toamna asta, ca nu se mai face nimic prin Oltenia cu caldurile astea. Doar lavanda vreau sa plantez de-acum inainte, ca nu are pretentia sa o uzi decat in primul an, cat sa isi dezvolte radacina.
Porumbii au fost mici, saracii. Muream de drag cand ii vedeam pe ai nemtilor: mari, verzi si cu cate doua drugi pe cocean. In august, cand abia se facusera boabele de lapte la porumbii nemtilor, noi ii culegeam pe ai nostri.
Pe pomul ăla degeaba îl ameninț cu toporul, că e o surcea :).
Porumbii lu’ tata au mers. Îi semăna direct cu îngrășăminte și ierbicideaza de la semănat. Așa, porumbul are un oarece avans în fata climei. Și prinde seceta de obicei intre perioadele critice ( când ies “păpușile” și când se polenizeaza și cresc boabele). Face asta de vreo 3 -4 ani.
Lavanda cum o recoltezi?
Lavanda, deocamdata cu secera. Am jumatate de pogon cu plante de doi ani (la 3 ani se maturizeaza planta) si de la anu’ incep sa scot puieti din ele, sa populez treptat vreo 8 Ha, ca nu folosim pamantul ala la nimic si, decat sa stea asa, plin de ciulini, mai bine ceva frumos si banos acolo. Am plantat soiul care da cea mai mare cantitate de ulei iar de curand am auzit ca mai e un soi, care da mai putin ulei, insa calitatea lui e cea mai buna. Nu stiam de chestia cu calitatea si… E tare fain… Read more »
Gasesti sa faci contract sa-ti vinzi recolta ? Ca banuiesc ca nu ai tu presa de ulei .
Astia cumpara in disperare… http://www.lavanda-sevtopolis.ro/
Uleiul nu il scoti cu presa ci prin distilare cu abur. Eu am folosit cazanul de tuica al lui tata, de proba, sa vad ce si cum, ca s-au facut ceva flori(tufele nu sunt mature). Am distilat 100 de kg, iar restul florilor le-am dat moca prin sat, sa isi parfumeze lumea casele si sa ma tina minte 😀
Pe viitor o sa imi cumpar\fac cazan mare de aluminiu alimentar, ca cica al de cuprul nu ar fi bun.
Nemtii cumpara la greu ulei de lavanda, ca il folosesc in medicina, cosmetica si detergenti.
Ce costuri ai pe ha? Ce presupune munca pentru lavanda? Cat este recolta, cat iei pe kg?
N-am hectare ci doar un sfert de hectar pe care il bibilesc cu motosapa pana se maturizeaza, ca sa scot puieti din el pentru a acoperi mai tarziu vreo 8 Ha. Costul infiintarii unui hectar cica ar fi de 10000 de iepuroi. Atat era acum 4 ani, cand am auzit eu de lavanda. Acum cred ca e mai mic, ca anual intra pe piata noi vanzatori si vad ca a scazut mult pretul puietilor. Munca la lavanda consta doar in prasit si recoltat, insa in primul an trebuie sa stai cu ochii pe ea ca pe butelie daca e canicula.… Read more »
Nu ai două recolte pe an. Nu în România, sau nu în zona mea. Am lavandă, dar așa câteva tufe, de gust . O dată înflorește.
http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/planta-care-va-fi-culeasa-pentru-a-doua-oara-in-acest-an-profituri-mari-pentru-fermieri.html De la baiatul cel tanar am cumparat eu puieti. Cred ca depinde mult si de zona. La mine e foarte cald si din 18 mai infloreste lavanda. Cand mi-au dat mie primele floace de lavanda, l-am intrebat pe baiatul ala de unde sa tai lavanda, ca a inflorit. Imi zice ca n-are cum sa infloreasca, ca la el e verde(Alba Iulia). ii zic ca, ba da, ca doar nu il intreb de nebun. Si zice… taie si tu acolo la 10 centimetri sub flori. Ma duc eu cu ruleta in gradina, masor si parca ceva nu se potrivea, ca… Read more »
Hmm, pai din ce vad – 45-67kg/ha la pretul de 80-120 euro, sa zicem 50kg/ha*100 = 5000 euro. Insa “preturi incepand cu 1700 euro/hectar”, presupun ca ajungi la costuri de 3000/ha, profit 2000/ha. Habar n-am ce taxe trebuie sa platesti catre stat, dar pare ca fara cel putin 10 hectare mai bine-ti vezi de treaba si nu te lasi de IT…
Bă, cum să renunți la IT, ce-ai. Din banii de IT iei alea 10 hectare și îți construiești o pensie, cum să te apuci să muncești un hectar de pământ pe post de carieră.
Sau iei un hectar, bagi 5000, pui pe altcineva să muncească, câștigi 500 în primul an,aia e,optimizezi în al doilea,mai iei un hectar, sau ce bani ai și în 10 ani o pui și tu de un 10000-15000 pe an, poate mai mult, poate pula mea. Ideea e să ai ceva acolo.
[…] frică că îl omoară din nou iarna. Dar uite că nu. L-am lăsat înfofolit și nu l-am mai desfăcut până după […]