Perspectiva amuricană

Lasă că s-au dat dreacu bursele.

Lasă  căinarea falsă, că vai ce-o să pățească americanii.

Suntem fiecare preocupați de curul nostru.

Probabil una din cele mai realiste nu analize, ci explicații cu privire la efecfele politicilor tarifare, așa cum au fost, momentan, aplicate e dată de nenea ăsta, Austin Campbell, care nu știu cine e, dar ceea ce spune este măsurabil:

Tweetul ciordit aici

Definitions

Tariffs

Imports and Exports

Baseline Stances

Trade Balance

Fuck the Poor

Back to the Mines, Tom

Fetishizing Low Value Labor

“While traveling by car during one of his many overseas travels, Professor Milton Friedman spotted scores of road builders moving earth with shovels instead of modern machinery. When he asked why powerful equipment wasn’t used instead of so many laborers, his host told him it was to keep employment high in the construction industry. If they used tractors or modern road building equipment, fewer people would have jobs was his host’s logic. “Then instead of shovels, why don’t you give them spoons and create even more jobs?” Friedman inquired.”

What Year is It!?

Now What

Nu o să repet /traduc ce a spus acolo, o să menționez doar că tarifele au sens când e vorba de protejarea interesului național strategic, de lupta împotriva monopolului comercial instituit de alte nații sau organizații politico-economice.

El se concentrează pe China, că îi arde cel mai tare și da, au sens tarifele către China, dar nici alea puse pe toate bunurile.

Au sens și tarifele impuse Europei – nu pe toate bunurile, nu neapărat în valorile alea, dar au sens. Nu ne convine să o spunem că suntem aliați , parteneri și na, europeni, dar na, UE nu acționează monopolistic precum China , dar ca un competitor economic al Statelor Unite, nu neapărat ca un partener.  Nici nu spun că asta e rău, spun că unele tarife au sens

Problema e că cea mai mare rezistență la tarife, și care îi va afecta pe americani vine tocmai de la cele impuse spre China , cele impuse pe căcaturi și bunuri de importanță strategică națională mică, dar care crează un disconfort popular mare.

Iar publicul a observat relativ repede și reacționează, pentru că motivele pentru care lumea noastră a fost de acord cu externalizarea producției în China a fost că nu ne pasă, în general de condițiile de muncă și salarizare, decât ale alor noștri, oamenii de langa noi, cu care trebuie să interacționăm direct. Vrem lucruri ieftine și dacă trebuie să declasificăm niște cetățeni ai altor țări pentru asta, e OK, nu ne uităm în direcția aia. Evident, a venit la pachet cu costuri colaterale iar acelea nu ne plac.

Dar continuăm să vrem căcaturile noastre ieftine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
MarianT
MarianT
22 hours ago

but… but… but Cristian Paun says that USA is dying by implementing these tariffs. And he is Ph.D. Professor of International Finance, International Risk Management and International Project Finance to Bucharest University of Economic Studies.

Catalinx
Catalinx
Reply to  MarianT
19 hours ago

Băi , cred că am citit ce-a zis dom’ profesor despre asta. Nu știu dacă te referi la alte declarații pe care poate le-am ratat.
In afară de ce crede el că o să se întâmple cu SUA și că o să facă în continuare Donald Trump, aspecte care sunt opinii, ca și ale mele, și care nu pot garanta viitorul, raționamentul dumnealui nu e deplasat și nici ignorant, cu privire la mecanismele economice.

Și nu știu unde zice că SUA o să moară.

Last edited 19 hours ago by Catalinx
MarianT
MarianT
Reply to  Catalinx
13 hours ago

Cred ca vazusem cel putin o duzina de comentarii pe FB la el.
Nu stiu cat de deplasat este, vom vedea.
comment image

0040
0040
Reply to  MarianT
10 hours ago

Si zici ca Ph.D. si “materiile prime…se produce”?🤤😜 Da bine, e doar un exemplu, dar industria chipurilor o sa fie cea mai vitala de adus inapoi in US. Poate nu numai pentru AI. Ca acum trebuie chipuri la orice… electrocasnice, roboti industriali, telecom, drone, rachete, tanchete, si alte jucarii. Dar chiar si pe textile…The two countries are reeling after Sri Lanka was hit with 44 percent tariffs and Bangladesh subjected to 37 percent levies. Officials in both countries scrambled to contain panic among business leaders, who worried that they may no longer be able to compete with bigger manufacturing powers,… Read more »

Fery
Fery
Reply to  0040
8 hours ago

99% se produce