Ați zice poate că-s pe ciuperci și ce legătură au ideile ăstea două. Da’ nu-s.
Am citit amuzat știrea cum că Manastirea de la Prislop unde se odihnește defunctul, nu mai are voie să vândă suveniruri cu poza lui, pe motive de licență . Pentru mine nu asta e știrea dă-l în ”doamne iartă-mă” ca să folosesc o expresie creștinească și să nu zic chiar pula mea. Ci că o companie britanică a înregistrat marca ”Părintele Arsenie Boca” la oficiul european de proprietate intelectuală.
Și prima idee e, cum mă, niște engleji? Ce treabă au ăia cu Boca? Păi niciuna , căci compania e deținută de un ungur, Sandor Andor, asupra căruia există suspiciunea că nu ar fi get-beget din Cheșchemeș, ci c-ar fi un maghiar de-al nostru, de la Oradea ( Dă Bihor pos’ fuji, da’ nu te poți ascunde ).
Și-atunci de ce dracului a deschis el firma în UK? Bine poate e complicat să deschizi firma în RO, dacă ai deja probleme cu legea, dar pe lângă asta, peste – intră experiența mea cu deschisul lu’ SRL ( încă nu-i deschis) , în condițiile în care nu mă ocup eu de asta, că nu sunt nebun.
Că e așa , o activitate pe zile .
1 zi Mergi la Oficiul Registrului Comerţului pentru rezervarea numelui firmei. Eu am dat 3 variante, erau luate toate, le-a încurcișat contabila și a ieșit un carcalete de 3 nume . Oook. Nu există un registru online pus la dispoziția publicului, să vezi și tu, în pula mea, ce nume sunt luate. Nu nene, treț să mergi acolo să se uite un OM în calculator.
Altă zi că doar nu ai toata ziua la dispoziție până seara – Închei contractul de comodat pe numele rezervat şi actul constitutiv și cu rezervarea de nume mergi la bancă să depui capitalul social. Pentru că actele sunt pe hârtii și că tre’ să se uite altceva decât o inteligență artificală pe ele, trebuie să mergi per pedes.
Apoi, cu roaba de acte , te întorci la ONRC și completezi formularele necesare dosarului de înfiinţare. Altă roabă. Apoi depui dosarul completat, dacă e corect și ți-l acceptă ăia, și aștepți câteva zile. Nu multe. Lol.
Păi da, eu sunt angajatul ONRC și al statului, taică, și alta nu!
Intenționam să-mi deschid un S.R.L cu sediul la țară, că nu am pofta de companii cu sediul prin apartament la București ( să merg să mă milogesc vecinilor să-mi dea acordul și bunăvoința să nu fiu șomer, cum ar veni-încă o zi doua pierdute numai cu asta). Dar la țară e și mai complicat, că trebuie niște acte de proprietate pe casă ( cred că le are tata pe ăstea) , altele care trebuie luate de la primărie, un contract de comodat între tata, patronu’ la casa de acolo și mine, patronu’ la firma wanabe. Și cu alea să merg la ONRC, să depun mai înainte o cerere de rezervare pe nume. Pe urma alte acte, pe urmă ANAF, pe urmă du actele la contabil și fă-i procură să se ocupe.
Online, nu, nu se poate.
ETE PULA!
Am luat în calcul să preiau un SRL existent de la un prieten. Aia era opțiunea cea mai bună, vedeți voi de ce ( TVA), dar avea contabilul tot felul de jene și întrebări la care nu știam neaparat răspunsul și pierdeam prea mult timp cu forwardingul. Și mai erau și cu aia ceva proceduri de urmat.
Așa că soluția cea mai simplă a fost să merg cu firma de conta la notar să îi imputernicesc să-mi deschidă ei firma și să cumpăr găzduire de sediu social SRL ( 190 EUR/ an în București), cam ca hostingu’ de 5 EURO la Webfactor. Să fie în acte că am sediu. Nici nu știu unde e adresa aia.
Zis și făcut. Au făcut dumnealor programare la notar, eu am luat un uber și m-am prezentat. Nu vă spun decât câteva cuvinte, că nu e bine să vorbești notarii de rău, mai ales pe ăia care-ți au actele tale.
N-am nimic de reproșat serviciile față de mine, au fost ok, m-au invitat într-o camera și am făcut ceea ce era de făcut, mai merg și altă dată, dar cu frică. Erau numai femei în birou, toate doamne bine și foarte bine, în sensul că de la 90 în sus. Nu ani. Big bones, știți voi. Un pic amuzant, dar nu asta stă în calea profesionalismului.
Cât că se certau între ele și înjurau ca la ușa cortului. Băi frate, râdeam pe înfundate cu contabila care trebuia să preia actele. Doamna notar era cea mai bine dintre toate, cam pe la vreo 2 metri înălțime și înjura la telefon cel mai tare și mai tare. Când a intrat în cameră m-am timorat puțin, da’ n-aveam de ce. “Buna ziua, e totul în regulă? Semnați, vă rog, aici. Vă mulțumim!” Mă uitam să văd dacă e aceeași persoană de mai înainte. Parcă avea și altă voce.
În fine, cât am stat acolo și-am vorbit de deschiderea firmei am ajuns la două chestii pe care nu le știam .
- Poți fi asociat unic doar la o singură firmă, în România. Deci dacă vrei mai multe firme, nu poți fi asociat unic decât la una. La celelalte trebuie să ai parteneri. Obligatoriu.
- Dacă ai dosar penal, sau cazier fiscal nu poți fi administrator al unei companii. Asta-i de bun simț. Nu știu dacă poți fi asociat.
Și am ajuns la ce mă interesa pe mine . Codul de TVA, util să facturez în spațiul intracomunitar. Îmi spune contabila că-i un pic complicat cu asta.
Cum așa?
Pai , i-auzi, codul ăsta nu se dă așa la oricine. Faci DOSAR/CERERE și tre’ să impresionezi ANAF-ul dacă vrei cod de TVA, că nu-i pentru toți proștii. Serios.
Faptul că am hosting ieftin la sediul social nu ajută.
Cam trebuie să am angajați la companie.
Să le prezint niște contracte și faptul că-s continuate de pe PFA, deci chiar sunt Fane Jupânu, nu pielea pulii.
Și, colac peste pupăză, să merg la un INTERVIU, în persoană la ANAF, să mă ia ăia la întrebări.
Îi și aud pe inspectori:
-Ia zi mă, oagăre, ce faci tu cu codul ăla? tu crezi că TVA-ul e așa pentru oricine mă? Ai pus, mă, puță toate timbrele fiscale la dosar? Ai mă acte doveditoare? Diploma de la facultate și foaia matricolă este? De ce ai, mă, mai puțin de 7 la examenul de licență, ai? Al cui ești, mă, tu de vrei cod de TVA? Bă, tu știi pe câți am refuzat, mă noi?
Serios, am auzit că-s oarecum ”exigenți”, dar că ”în mod normal” eu m-aș califica. Normal, în pula mea, că m-aș califica, pentru că PESTE ~60k EUR pe an încasați îți dau ei cu japca cod de TVA. Adică nu mai poți să-l refuzi, te obligă să-l încasezi.
Daaar, dacă îl vrei tu de la început ca să termini bâlciul, nu poți, că nu-i pentru toată lumea, n-auzi? Cred că nu au destule coduri, sau ceva, lol.
Pentru că, da, în pula mea, în România sunt ATÂT de multe ”afaceri” care nu încaseaza măcar 60,000 de EUR pe an, dar se numesc afaceri și vor să încaseze TVA, de fapt, nu vor să încaseze, că n-au de unde. Nu. Ei vor să deconteze, TVA, mai mult decât încaseaza, să le dea statul bani. Și normal că ești pus la zid cu toți găinarii ăștia și căutat prin buzunare. mUE!
Iar eu fac limita aia în mai puțin de 5 luni, cred. Pai de ce m-aș osteni să stau eu la pula lor ? Nu cred că am timp de vrăjeli, dar l-aș solicita cam când ajung la limită așa , aș merge la interviu, aș face mega mișto de ei, ca să mă refuze în spume, doar ca să primesc peste două săptămâni notificarea că-s obligat să încasez TVA. Eventual tot de la aceiași agenți.
Vreau doar să vă spun că pot deschide firmă în Estonia fără să calc în țara aia.
În Uk trebuie să îmi iau număr de rezident și după aia deschid online.
De aia și Arsenie Boca a fost înregistrat pe o firmă din UK, mă. Că e mai ușor, mă. E mai ușor să orice.
P.S. Tocmai mi-a scris contabila ca nu-i bine cum fac eu. Adica am primit documentele pe care treuia sa le semnez, le-am convertit in .PDF , le-am semnat pe mobil cu Adobe Fill & Sign si le-am trimis inapoi.
NU. Trebuie originale, câte doua,semnate pe hartie si trimise prin poștă, sau ceva.
Ok, tre’ să iau legatura cu amicul din Estonia, am înțeles că taxele-s mai mari un pic acolo, dar totuși, dă-o în sânge.
Nu doar de asta, ci pentru ca pui altfel problema in UK cand refuza aia sa-ti plateasca “licenta”. Gen se bat avocatii sa-ti ia “cazul”, ca in cateva luni e castigat fara probleme. Bani gratis. Ah, daca ar fi in Romania? “Sefu’, noi avem dreptate, dar judecatorul are o fata la facultate, trebuie sa ne simtim si noi…”.
Ah, da si asta. Am auzit din astea. Era un amic ( nu e roman, deh, n-avea experiente relevante) suparat ca a durat 7 luni sa-si recupereze in justitie banii pe care nu voiau unii sa-i plateasca desi avea un contract.
Si eram asa gen “Ba, esti prost? Pai in Romania poate dura 7 luni sa-ti intre dosarul pe rol. De luat ii luai la pulivara. Daca aveau aia pofta sa-i plateasca, sau inchideau firma si hai pa, te-am pupat. “
ba a murit recom online de nu mai poti verifica disponibilitatea de denumiri? plus ca contabila ta nu stie chiar bine, tie iti trebuie cod de TVA intracomunitar ca sa faci facturi FARA TVA afara, nu ai treaba cu TVA-ul in tara. E ceva declaratie 39x pentru asta. Tu vrei de fapt un cod VIES verificabil, nu esti curios sa ceri TVA exegibil de la statul roman. Daca le explici chestia asta, nici nu mai sunt curiosi de tine, gen mie mi l-a dat pe loc si mi-a trimis hartia prin posta peste 3 zile. Codul TVA e altfel decat… Read more »
Inregistrare VIES la S.R.L.? Intreb numai. Ca PFA-ul a fost inregistrat VIES, pe urma am depasit plafonul de TVA si m-a deregistrat statul automat de acolo si mi-a dezalocat codul ala cand mi-au dat cod de TVA pe PFA. Poate nu-ti vine sa crezi, dar eu sunt neplatitor de TVA, si totusi am cod de TVA european. Ba imi vine sa cred ca am fost si eu asa. Dar nu am fost S.R.L, nu stiu daca-i la fel. Legat de recom, nu stiu daca a murit dar din cate mi-am dat seama treubuie sa fii inregistrat sa poti folosi orice… Read more »
recom: candva mergea guest/guest, acuma nu mai stiu, ma doare in spate de aia
da, merge si la SRL, are un prieten asa, el factureaza pe SRL pe afara, tot asa, neplatitor de TVA in tara, cu VAT no verificabil in VIES.
obtinerea nu e mare lucru, ca nu implica posibilitatea ca statul roman sa iti dea vreodata ceva TVA inapoi, de aia merge asa usor. Si da, daca depasesti plafonul si iti aloca cod de TVA national, ti-l urca pe ala apoi pe VIES si evident pe cel anterior ti-l retrage.
LE: e formularul 091, my bad.
Merci ,luni cer asta : )
Momentan nu se poate înregistra firma , că dom’ne nu sunt actele semnate în original auzi 🙂 . Loloi. Le vor obligatoriu cu pixul pe hârtie aia de la ONRC. Ce contează că au model de semnătură autentificată de notar, să compare. Nu se există 🙂
Treaba cu formularul 091 si TVA doar pentru servicii intracomunitare (nu incasezi, nu platesti TVA) merge doar pana in plafonul de ~60kEUR de care zicea Orbu mai sus. Dupa, esti obligat sa facturezi & colectezi TVA, nu conteaza ca esti PFA sau SRL.
@Orbu, evident, opinia contabilei > opinii random de pe net, discuta cu ea!
complet corect, numa ca prefer sa fac 3 sereleuri incrucisate numa ca sa nu incasez tva-ul vietii. Oare se poate incasa TVA dintr-o alta tara si sa-l platesti in RO? presupunand ca facturezi tot doar la extern, si doar servicii?
Ar fi cea mai tare schema de colectat hard currency de la aportul valutar special din Dunarea lui voiculescu incoace.
Mă, Ferry, Dacă facturezi in afara României, chiar dacă ești plătitor de TVA, nu ești obligat să încasezi. De fapt, majoritatea nu încasează, trec pe factură “taxare inversă/ oprire la sursă” ceva de genul, care scrie că e responsabilitatea clientului să verse TVA-ul pentru tranzacția aia, iar ăla își reglează balanța.
Doar dacă facturezi in Ro ești obligat să încasezi TVA, nu merge cu taxare inversă.
Și da, poți să faci asta dacă încasezi TVA. Adică ești obligat. Că tu doar la statul romulan poți plăti TVA pe facturile încasate.
Nu inteleg intrebarea. Cum adica indiferent de venituri? E o declaratie 091. O depui pe firma nou infiintata si gata. DUPA ce depasesti plafonul de 300 000 lei incasati, esti obligat sa platesti TVA , ti se aloca cod de TVA si iti este automat retras codul ala de 8 cifre din VIES. Il vei avea pe cel de TVA. Pe mine nu ma deranjeaza sa fiu platitor de TVA. Ce ma deranjeaza e TUPEUL statului roman sa ma tina pe mine la pula lor, DACA VREAU cod de TVA, ca “vezi-doamne” imi fac ei mie un favor si tre’… Read more »
Fery, inainte sa ma contrazic cu contabilul pe chestiuni la care nu ma pricep :), esti sigur ca este asa? Ca tocmai mi-a zis contabilul ca e obligatoriu sa fiu platitor de TVA ca firma pentru a fi inregistrat in VIES.
Te bantui eu pe mail oricum, daca nu vezi mesajul asta 🙂
Nevermind, se poate :). Confirm pozitiv.
Se poate indiferent de venituri?
@Xxxx: Nu inteleg intrebarea. Cum adica indiferent de venituri? E o declaratie 091. O depui pe firma nou infiintata si gata. DUPA ce depasesti plafonul de 300 000 lei incasati, esti obligat sa platesti TVA , ti se aloca cod de TVA si iti este automat retras codul ala de 8 cifre din VIES. Il vei avea pe cel de TVA. Pe mine nu ma deranjeaza sa fiu platitor de TVA. Ce ma deranjeaza e TUPEUL statului roman sa ma tina pe mine la pula lor, DACA VREAU cod de TVA, ca “vezi-doamne” imi fac ei mie un favor si… Read more »
Reading comprehension fail, nu stiu de ce am avut impresia ca vrei cod intracomunitar si peste 300kron.
Asta cu inspectorii e o pedeapsa pentru proactivi, cum si-ar mai face planul de amenzi daca toata lumea ar face din start cum trebuie? Asa au ei grija sa te arda odata ce depasesti plafonul si nu ai totul in regula, nu stiu care dintre voi o sa rada mai dihai.
@xxxx: Nu cred ca se pune problema asa. Adica, daca ar fi dupa mine, sigur proabil ca as fi in neregula la multe capitole, ca nu ma pricep la birocratia romaneasca si nici nu intentionez. De aia platesc contabil. Sigur, ar putea sa greseasca pe unde firma de contabilitate si sa mi-o iau in mufa, e un risc, caz in care aia e, voi plati si voi cauta pe unii mai buni, ca ce-as putea sa fac. Dar eu nu am zis ca nu vreau sa respect codul fiscal sau normele de comert. Hell no. Adica, daca nu le pot… Read more »
> change accountant? cu unu care nu e convins ca are dreptate?
vezi ca dupa chestia asta trebe sa depui o declaratie lunara speciala cu activitatea ta de “comunitar”, 39x ceva..
Also, ltd in Guernsey/Jersey next step
@Ferry: Nu stiu cat de convinsa era tipa. Treaba-i ca eu sunt la o firma unde contabilul cu care ma relationez eu e cineva pe care-l stiu si care stie treaba ( cu el am verificat pe urma) . Dar nu se ocupa numai el de asta si imi mai scriu si colegii/ partnereii luni ( nu stiu cum sunt ei asociati acolo) . Iar unii-s mai juni asa. Pot sa caut desigur in alta parte, dar pe de inca alta parte omu’ a reusit sa rezolve dileme legale pe care alti contabili au zis ca nu stiu , ca… Read more »
Io am glumit ma cu contabilu’, normal ca in tigania nu ai cum sa le stii pe toate, pula mea, nu le stiu aia de la anaf de-i intrebi. Si da, stiu exact ce zici, ‘nu se poate, nu e voie, cum adica sa contestam, daca asa e legea, etc.’ = jet ma pe banii mei. Guernsey/Jersey/Isle of Man sunt dependinte britanice, n-au treaba cu US. Atata ca au corporate tax 0 si probabil o sa folosesc un ltd acolo sa diminuez profitul unui ltd in UK daca HMRC n-o sa aiba alta parere gen. Inca nu i-am dat drumul,… Read more »
Pai si cat costa mandatarul ( aka tot serviciul ?) . Nu-i mai scump decat taxele catre statul britanic?
Bine, asta in cazul in care nu faci juma de milion pe an, caz in care tot respectu’ baga offshore-uri.
Tu te-ai inregistrat in UK si ti-ai deschis LTD acolo?
deci cat de tare ar fi asta, sa te apuci de colectat TVA din Europa sa-l versi la statul roman. Se pune ca te-ar face astia stalpul societatii? Poate chiar ar denumi o aripa a unui spital dupa tine..
Da, a celui de psihiatrie… 🙂
Ar fi tare, dar e un pic dificil să combini tu corporațiile mari să îți plătească TVA, când legea asta europeană cu taxarea inversa s-a dat fix ca TVA-ul să rămână, pe cât posibil, în țara în care s-a încasat.
Eu încasez acum TVA din România iar firma din România e ok cu asta că îl pune pe factură mai departe.
Pot să spun că anul asta am platit la stat mai mult TVA decât taxe și impozite. Semnificativ mai mult. Că nu stau de mizerii, nu am dedus nimic până acum, cat este, atât le dau.
Intrebarea mea este, cum de iti faci SRL? Ce nu iti mai place la PFA? Ca eu momentan sunt ok cu PFA la norma.
Am si PFA, dar ăla e limitat.
Ca să poți să fii la normă tre’ să te incadrezi in limite. Ca să te incadrezi in limite faci și SRL.
De curiozitate cat dureaza o radiere de ipoteca in mod normal in Bucuresti? Am dus totul necesar la notar de 6 luni si tot nu e gata…. Da-o-n ma-sa de treaba…. 🙁
Nu știu în București. Eu am avut doar apartamentul acolo, dar notarul și bancă au fost din Vâlcea. A durat 2 luni, asta că am fost eu ocupat vreo 3 săptămâni – 1 lună.
Dar am un amici care inca așteaptă, tot așa trecut de 6 luni. Ba la fond, ba la bancă, tu ești primul care zice că așteaptă la notar. Îi poți da in judecată, dar trebuie să întrebi un avocat detalii.
Hmmm mersi.
Pai da eu am terminat cu banca de anul trecut, mi-a dat si hartie d-aia de stingere credit bla bla, dar (daca e sa fie) ca sa vand nu pot pana nu radiaza astia ipoteca si cica doar notarul poate face asta, nu banca cum era inainte. Ori e mai aglomerat in Bucuresti ori am nimerit eu un jeg de notar , ca sun la fiecare 2—3 saptamani… e gata? nu nu…mai dureaza….va sunam noi.
Pfff notarii astia merita impuscati, nu fac nimic si iau o droaie de bani ca semneaza si ei pe langa altii….
Da. E notarul jeg. Eu am întrebat consultanta de la banca la ce notar preferă să fac treaba, asta, adică unul cu care lucrează ea bine ( că trebuie să meargă banca la notar să semneze radierea) . Mi-a zis de un notariat la vreo 200de m distanță ( deh, oraș mic ) aia de la notariat o știau pe tipă și se întâlneau oricum măcar săptămânal pentru alte acte așa că ăia a fost ultra-rapid. Cel mai mult a durat să vină dosarul aprobat de la fondul de garantare ( prima casă) – asta a durat cam o lună… Read more »
Si azi m-a sunat aia de la biroul notarial. E gata. Pfoaaa…super-fast. N-a durat decat 6 luni asa….
:))))
Salut,
Pentru ca am niste proiecte de consultanta care necesita o companie noua – poti sa imi dai si mie contactul celor de la firma de contabilitate sa discut cu ei?
Ca nu mai am chef sa alerg aiurea si sa imi bat capul cu restul rahaturilor.
Multumesc,
Alin
(ma fut in embedded comments) Ltd in jersey costa: “There is an initial incorporation fee of £200 then a Company Annual Return fee of £210 payable directly to the Jersey Financial Commission” – oricum cateva sute acolo, nu e mare lucru. In Guernsey e ceva asemanator, maruntis. “Tu te-ai inregistrat in UK si ti-ai deschis LTD acolo?” – acuma e colegu acolo si face deja demersurile necesare – are rezervare de nume si ce mai trebe. Inca nu mi-e clar la cat e ceasul pe tema asta, dar ce stiu e ca fara ltd in uk nexam contract cu aia… Read more »
Vrei sa spui idented comments, cred. Cam ai dreptate, am sa le scot daca nu gasesc un mod sa le fac sa se vada mai bine
Da, da, IF-uri imbricate
Salutare și scuze de off topic in avans.
Aș vrea să te rog sa îmi dai o adresă de mail pentru câteva întrebări legate de tipul firmei tale de consultanță și taxele impuse de stat în România.
Am sunat la contabili și la registrul comerțului, fiecare mi-a dat alt răspuns. Dacă nu se poate, să fie cu iertare.
Toate bune!
Salut. Ti-am dat mail si ti-am mutat comentariul sa fie on-topic.
Dupa cum poti citi mai sus, nu-s expert in treaba asta. Discutam mai multi si vine fiecare cu ce stie.
O intrebare oarecum on topic: te-ai confruntat cu regula celor 183 de zile? Daca da, cum ai abordat-o?
Inca nu am ajuns acolo, dar ma va impacta la un moment dat si parca nu am chef de fucking 40% tax.
M-am confruntat dar nu m-a impactat decat cand eram angajat al unei companii de consultanta si au platit ei ceva taxe in Germanistan.
In rest, incerc sa schimb contractele, daca ajung acolo, sau sa lucrez remote cat sa nu strang zile :).
Mi-a expirat cool-down-ul in UK :), pot sa ma intorc acolo, de exemplu.
Iti sugerez sa n-abuzezi daca vrei s-o arzi pe acolo mai mult.
Atentie, conteaza doar zilele in care esti prezent fizic in tara aia.
Daca lucrezi remote nu se numara, chit ca facturezi in tara aia.
Am o intrebare, ca am senzatia ca ai fost deja acolo: merita facut SRL in romania daca sari de 100k facturati pe an pentru altceva decat sa scapi de sistemul real la anul? Adica nu vreau sa sar de 100k pe i.i. ca sa pot factura si la anul pana in 100k pe norma de venit. Dar ce fac cu ce depaseste suma asta, presupunand ca ala care imi da banii e de acord ca de prin septembrie pana in decembrie sa imi plateasca banii pe o alta entitate. Fac offshore sau ceva mizerie in romania? Intrebari intrebatoare… Mai tine… Read more »
Pentru altceva nu prea. Dacă nu trăiești pe Romulus clar nu. Lumea își mai ia mașini pe firma,mai deduc cheltuieli TVA ,harneli dacă locuiesc aici. Dar am senzația că nu ți se aplică.Nici eu nu prea vreau din astea. Deci, nu. Doar pentru asta. Off-shore faci doar dacă îți e scârbă totala de jegul de aici și de faptul că din srl românesc scoți banii o singura data pe an . La sfârșitul exercițiului fiscal . Dar tot poți să te faci angajat, delegat și să îți plătești chirie , diurna și ce alte costuri cu deplasarea mai ai. HK… Read more »