Introducere.
Bă, dubioasă treaba asta cu să ai casa ta. Să-mi bag picioarele, din când în când înțeleg de ce vrea lumea să trăiască la bloc . Mie mi-e pe zi ce trece tot mai scârbă, da’ înțeleg.
Am apartamentul ăla din Bucale. In 6 ani investițiile majore au fost inițial să îl renovăm un pic, să punem geamuri pe tâmplarie de termoplastic, să mobilăm.
Am mai renovat o baie și ne-a costat ceva și probabil că dacă aș mai vrea ar trebui să mai renovăm bucătăria și încă o baie. Cu vreo 2000-3000 de euro ar trebui să putem rezolva asta și apoi liniște și pace până la primul cutremur.
Când am cumparat apartamentul ăla era de un jeg sinistru. Băi , nelocuibil, vă spun. Nu-i bai, locuiau unii acolo, dar era de nelocuit. Voiam sa pun filmulețul pe care l-am făcut atunci, să vă oripilez, dar nu îl mai găsesc.
Sâmbătă au venit unii de au pus ceva detectoare de gaze. Eu nu eram acasă, dar au venit și au pus. Aia e clar. La tot blocul. Toate chestiile astea sunt ieftine (relativ) și cu efort minim. Și nu am mereu muncă de făcut la apartament.
La casă mereu este. Băi, dar mereu.
Am început renovarea acum aproape 4 ani. Și nu e gata. Nu o sa fie niciodată gata. Asta îmi e clar deja.
Că uite, până am terminat ce aveam în cap cu casa ( nu am terminat, mai e de dat o decorativă, de renovat le beci, de vopsit încă o dată acoperișul ( plm, să îl schimb mă mai costă minim 4000 de euro și nu are cine s-o facă decât cu programare anterioară ) ) , + apar alte bube.
De exemplu acum se cam prăbușea un gard lateral.
Cuprins.
Și am vorbit cu o lună în avans cu o firma din zonă care face garduri din ciment amprentat. Și îl și montează. De fabricat se ocupă ei repede, da’ montajul durează. 1 lună până vin. A venit timpul și-au venit oamenii. Au făcut ei un pic mofturi că să le care cineva nisipul că pula mea – le-am tăiat-o scurt cu ” bă , băieți eu n-am negociat la preț, să n-aud vrajeli, dacă nu vă convine – sunteți liberi ”
Nu au mai comentat. A comentat un pic tata, la alte dileme.
In fine, am comandat un gard înalt .
2 metri înălțime. Lung de vreo 40, cât curticica. Mai trebuie făcut în continuare și peste grădină dar aia e mai complicat. Mai încolo.Face cine o mai trăi, cum zicea ăla bătrân .
După cum se vede are un model, zic eu mișto. Dar doar pe o parte, că așa sunt matrițele, că așa vrea lumea pe aici. O față mișto, una plană.
După cum v-ați aștepta, romulanu standard pune gardul cu partea frumoasă afară, să moară dușmanii, cum ar veni, iar în curte păstrează partea nasoală, adică aia plană. Mie asta mi s-a părut o idee proastă, de când am văzut la un prieten gardul montat invers, cu partea mișto înăuntru. Păi pentru cine pula mea facem frumos? Vecinii dacă vor garduri mișto să își facă, nene .
Nu-i bai, pe afară mi-a trecut prin cap sa fac niste grafitti , urban style. Probabil că vom și face ceva de genul.
Oamenii care montau gardul erau la modul ” sigur cu partea frumoasă înăuntru? ” .
-Da, domnilor. Vă plătește cumva vreun vecin să îmi puneți gardul?
… Și au început să monteze.
După care au ajuns la tei. Au tăiat tata și tatăl soției, anterior , toți pomii din apropierea gardului vechi care ar fi încurcat, mai puțin teiul. La ăla m-am opus. I-am spus lu’ tata că, dacă trebuie, întrerup gardul până în tei, pun ceva plasă și continui după el.
Dar a încăput, că teiul fusese totuși în curte. A încăput oarecum.
Nu aveam loc sa pun placa de sus, intre 1.5 și 2 m, de niște crăci care ies afară , și avuseseră loc peste gardul vechi mai scund.
Tata mi-a dat două soluții.
1. Ne băgăm cu gardul un pic in drum, că așa face oricum toată lumea.
2. Tăiem crăcile.
1. Nu, eu nu sunt toată lumea.
2. Nu, copacul rămâne așa cum e.
-Păi, și ce facem?
-Nu punem placa, cea care nu are loc.
-Hai, bă , tată, rămâne gardul urât!
-Da. Așa facem.
Cu mine nu prea e loc de din astea.
A incercat să convingă soția, care a venit din nou la mine. Le-am ascultat toate opiniile după care i-am adus aminte tatei că eu nu sunt un om cu care să te înțelegi. Toată viața am făcut doar cum am vrut.
Tiran, după cum ei au spus.
Și i-am îndemnat să meargă mai departe. Păi ce facem aici, ne răzuim cartofii unii altora ?
Eh, un gard de beton ( adică relativ ieftin ) de 40 m, a costat cu tot cu montaj cca 9500 de lei . Adică aproape 2000 de euro. Mie mi se pare exorbitant de scump. Că ăla e gardul doar pe o parte. Ok, acum nu mai are moarte, așa stă următorii 50 de ani, minim, dar totuși. Daca ar fi sa împrejmuiesc toată proprietatea cu gardul care este relativ cel mai ieftin ar costa undeva la 12-15k euro. Doar gardul, mă? Undeva unde pot să cumpăr o proprietate întreaga la banii ăștia?!
De aia stă lumea în apartamente, că eu nu prea am avut odihna in ultimele 10 weekenduri la țară. De abia aștept iarna când se usucă tot, vine frigul și nu am ce munci <3.
Deh, daca ai perimetru mare.. cine te-a pus?:) Si apoi tu compari costuri de intretinere a 50-80 mp de apartament cu costuri de intretinere a Yyy mp de curte+ Zzz mp de locuita ? Cum era vorba aia.. si cu sufletul in rai… Altfel da, daca ai spatiu, mereu gasesti ceva ce vrei sa faci, nu neaparat ca trebuie. Puteai sa betonezi tot perimetrul, ii puneai incalzire sub caile de acces (sa nu te plangi iarna ca ai mult de dat la zapada) si gata treaba. Ia zii, ai copacul tau la bloc? ? p.s. iti spuneam ca unii au… Read more »
Cum adica permietru mare? Nu-i nici macar un hectar intreg :(.
In plus, e mostenire, averea familiei, nu prea am de ales, nu ?:D
Aaa, double sided? Nu stiu daca s-a inteles din context ca deja e scump cu o fata finisata.
Ca idee, la copac, poti sa pui un d`asta :
http://www.konkretline.ro/garduri-si-porti/grilaje-metalice/
Sigur cu un flex si un aparat de sudura intra craca aia cum trebuie
Da, e scump, dar daca zideai un gard, ieseai mult mai scump. Ieftin e ala din lemn, dar trebuie intretinut anual (costuri de mentenanta), deci in X ani, gardul asta scump, e mai ieftin decat gardul ala ieftin.
Da, s-a inteles, ca doar am cumparat 70ml cu H 210+bordura de 20… stiu ce zici 🙂 D`aia ti-am zis de perimetru
Merita fiecare eurocent, though. Nu gardul in sine – la ala nu ma pricep – ci statul la casa.
Da, apar tot timpul cheltuieli si munca (plm, eu trebuie sa vopsesc gardul si shedul, dar inca nu mi-am facut curaj), dar, la final, iesi in curte, nu pe balcon. Si parca-parca e altceva. De la sound si view la ce mai vrei tu. De fapt, ai vazut/auzit. Parca-parca nu e ca la bloc 🙂
Eee, si la bloc e misto, acum aud tramvaiul cum scartaie pe linii, ca e putin in curba. O minune.
Nu ca ar conta atat de mult, da’ cel mai ieftin gard mi se pare ala din plasa de sarma + plantat tuia pe langa, asa am pus pe laterale si in spate.
In fata casei, beton + lemn, atat ca lemnul nu l-am lacuit ci l-am dat cu ceara suedeza (acum 5 ani, si coafura rezista).
Se poate link la ceara suedeza si cum se da pe lemn?
lol, ce vorbesti de mai ieftin, tot la banii aia ajungi, ba chiar depasesti. :)) bine, poti sa cumperi si tuia de 20 de cm si sa ai gard peste inca 8 ani sau ceva. plus ca ai sanse mari sa iti moara asa de mica. dar daca vrei gardul mai repede, trebuie sa cumperi din aia la 1 metru si ceva. trebuie cam 2 pe metru, cam 200 lei pe metru, deci la 40 de metri ajungem la 8000 lei. rotund. si nu punem munca de la plantare. si nici costul gardului de plasa care orisicat costa si ala… Read more »
@Catalinx – am dat ceara suedeza cu pensula. Am diluat-o putin cu apa, dupa care am dat trei straturi. Poti sa cumperi o cutie mai mica, de proba, sa vezi daca-ti place pentru ce vrei sa faci tu cu ea (arata oribil in cutie, dar iese bine).
Am un prieten care si-o facut terasa acum vreo 8 ani cu asa ceva. Arata bine si acum, avantajul mare ii ca daca isi mai pierde din culoare sau calitati, nu mai trebuie curatat stratul (ceara intra in lemn), ci doar ii mai plici un strat peste ani.
https://www.emag.ro/ceara-pigrol-sweden-wax-4503-teak-2-5-lit-450325/pd/DS9H53BBM/
http://eurocolorshop.ro/new-32
da, o casa e ca un vapor. cand termini de vopsit, a ruginit deja in capatul alalalt. nu as da casa pe bloc evar, cu orice costuri si toate alea. sa ma fut in vecinii verticali si nu numai
@Stropic, un sul de 20mx2m de plasa ii cam 120 de lei. Deci iese cam 6 lei/ml (la 2m inaltime). Stalpul metalic ~ 40 lei (gata vopsit), si cum ii punem cam la 2m, ar rezulta un 20 lei/ml. O parte i-am batut in pamant, o parte i-ampozitionat in beton (cam tot aia), da’ sa mai punem si betonul un 10 lei/ml, si ajungem la 6lei/ml + 20lei/ml+10 lei/ml=36lei/ml. Acum vine si partea cu tuia, io am cumparat la 0,50lei firul si am pus 4/m, asta ar insemna 2lei/m (cu udat serios, s-o facut in doi ani la ~ 1,80m).… Read more »
Ce zici tu , merge pentru grădină, doar că am să fac și mai ieftin , plantez semințe de tuia că din alea am, lol. Glumesc.
Treabă r că sarma se cam face urâtă in 10 ani, în două zeci trebuie să o schimbi că ruginește. Și e greu de vopsit. Dar în rest, da. Am avut și ideea asta in cap , nu cu tuia ,cu iedera. Problema-i că cu ora multă vegetație acum mă mănâncă goangele 🙂 .
felicitari, a crescut foarte repede. au un moment anume in an cand e mai bine sa le plantezi? stiu pe cineva (de la care am si informatiile astea) care o data a luat puieti mici, si i-au murit toti aproape, si apoi a cumparat din astea mari. e drept ca le-a cumparat de la dedeman sau ceva, probabil si-a luat teapa si a platit prea mult pentru ele. :)) le-o fi si udat prea putin/mult. 240 de fire intr-o jumatate de zi…e ceva. nu stiu daca mi-ar iesi performanta asta in 2 oameni. :)) adica eu am pus 10 fire… Read more »
@Stropic, Tuia merge plantata cam tot timpul anului (de preferat toamna sau primavara). Sunt mai multe soiuri, probabil ca in cazul conostintei tale o fi fost un soi mai pretentios.
Am plantat mai repede pentru ca nu am folosit sistemul clasic cu sapat de gropi, ci facut gauri cu un tarus metalic, pus tuia si apoi tasat pamantul.
Iedera ar trebui sa se prinda usor si sa reziste bine.
Secretul este apa. Muulta apa.
Vad ca nu au pus pat de ciment/beton intre stalpi, pentru primul panou de jos…… Primul an e frumos dupa aia incepe sa crape si intra apa in el, d-asta au si ai mei pe jumate de perimetru. Cred ca in cativa ani o sa se faca nisip 🙂 Ti se pare rezistent? :))) A intrat unul cu un Opel Corsa la ai mei in gard, a zburat stalpul si 8 panouri asa dintr-o bucata. :p Da a platit baiatu’ pfff….macar de-l darma pe tot….. Teoretic panourile alea ar trebui sa fie pline de sarme ca sa stea betonul bine.… Read more »
Au pus beton. Poza e din timpul constructiei. E cu siguranta mai rezistent decat unul de sarma. Nu prea sunt conditii de viteza pe strada aia. Sunt 3 case si vreo 80 de metri, din care doar una are intrare pe strada aia. Iar daca vine din strada perpendiculara pe directia gardului cu o masina gen Corsa, fie merge super-rapid, ceva gen >100 km/h, greu de crezut ca-i posibil in zona aia ( am accelereat eu o data de la 0 la 100 de la un cap la altul al strazii, e cam periculos 🙂 , fie se rastoarna in… Read more »
Nu compara betonul facut cu simtul raspunderii cu jegurile astea ordinate de azi. Casa alor mei e din 40’-50’ asa …. Cand s-au mitat si au bagat teava de apa prin zidul temeliei au stat baietii cu picamerul 2 zile full sa dea gaura in 30cm. Dadeau in el si abia sarea praful. Pana la urma s-a ciobit treptat treptat. In schimb la bloc intri cu bormasina ca-n branza… Uite asa si la Lacul Morii unde da drumul la apa e betonul ala turnat de 50 ani si sta in apa de atunci. N-are nici pe dracu’ ….. in schimb… Read more »
Nope, ala e beton turnat in anii ’80,. deci putin mai nou, asa. Dar da, daca faci betonul dupa reteta din carte, e nemuritor, tine efectiv secole. Ala de la unele blocuri e facut vai de steaua lui, ca au furat din compozitie, de aia si e asa de casant.
Băi nu știu, la mine la bloc că sa dea niște găuri de tras aer condiționat prin beton a durat…timp, a venit tot blocul la ușă, zici că se dărâma. E betonul vânăt.
+1 la ce spune Webby: ,,Daca se respecta reteta”. Durata de viata la un pod din beton armat ii de cel putin 100 de ani. Atat timp cat la cladiri nu sunt incarcarile dinamice de la poduri, daca se respecta reteta, betonul ar trebui sa reziste fara probleme simtitor mai mult decat 100 de ani. Producatorii au declaratii de performanta (sau certificate de clitate/conformitate in alte cazuri) care trebuie sa insoteasca toate materialele/produsele livrate (ex: http://www.dumarconstruct.ro/documente/declaratii-conformitate/model-decl-gard-2017.pdf). Pentru exterior, ar trebui ca elementele din beton sa fie din beton minimum C20/25, caz in care ar trebui sa reziste mult si bine.… Read more »
Poate Dumar-Construct au , da’ pitigoi construct au doar niste filmulete youtube :). Sau poate au, dar nu m-am obosit sa cer, ca nu cred in ce e scris intr-o foaie. Au mai pus garduri pe aceeasi strada, unele-s in picioare de 7-8 ani si arata bine, daca au subtiat reteta la mine, aia e.
Scuze pentru formularea de cacat de la comentariul anterior.
Exista prevederi legale privind declaratiile de performanta. Ce-i drept, mint fara tresariri ai nostri cand ii vorba de hartii, da’ daca se constata ca produsul nu-i conform hartiilor, pot sa fie amendati si clientii sa-si recupereze banii (Penny Urziceni o facut chestia asta fix cu betoanele cumparate).
Simpatici pitigoii aia 😀
a’ daca se constata ca produsul nu-i conform hartiilor, pot sa fie amendati si clientii sa-si recupereze banii Pe asta o stiu. De aia si il intrebam pe 0040 daca nu s-a dus peste aia. Ideea era ca nu stau sa le razuiesc eu cartofii acum, sa fac teste daca respecta ce declaratii de performanta or avea. Adica as fi stat, dar problema mare era ca nu prea gaseam pe cineva sa produca si sa monteze in timp util, stii? Si cum exista sansa egala sa minta oricare, m-am uitat asa ochiometric cum arata placile nenilor astora in curtea unde… Read more »
Sincer…. cred ca au dat faliment aia. Unde erau aia inainte acum sunt altii, cu masini :p Uite chiar am fost ieri pe la ai mei si asa arata acum jumatatea aia de gard…. https://www27.zippyshare.com/v/skkBHmCx/file.html https://www27.zippyshare.com/v/D1O7dRyq/file.html Se vede de aproape cat de varza arata acum… Si nah daca tot pun poze…. uite d-asta intrebam daca e vreun leac minune pentru tuns si adunat iarba …. https://www119.zippyshare.com/v/YoN21AlQ/file.html Mda…aici in open space merge cu tractoras cum ziceai dar…dincolo de bolta cu vita de vie (cam in dreptul unde e rabla ) incepe zona cu copacei…. si acolo e cam aglomeratie ca au… Read more »
Pfoa… am scris ditamai comentariul si cand sa dau post a disparut… Anyway , daca e dublu post sa-l stergi. Ziceam ca… il intrebam pe 0040 daca nu s-a dus peste aia Cred ca au dat faliment sau s-au carat, acum sunt altii cu masini in locul lor. Am fost pe la ai mei si asa arata gardul: https://www24.zippyshare.com/v/KZd7wDBB/file.html https://www24.zippyshare.com/v/YqmcDa3S/file.html Se vede de aproape cum s-a facut. Si daca tot am pus poze uite d-asta intrebam daca e un leac minune pentru iarba: https://www119.zippyshare.com/v/YoN21AlQ/file.html In open space ar merge cu tractoras, dar dincolo de vita de vie (cam pe unde… Read more »
@0040 desi am ceva crapaturi in ziduri – e ceva normal sa ai fisuri superficiale de suprafata la betoane. Iar la poduri mi se pare ca trebuie sa puna B700 La poduri ai clase de betoane uzuale la fundatii si elevatii. De la bancheta cuzinetilor in sus (unde sprijina grinzile), creste si gradul de armare si clasa de betoane, in functie de tipul suprastructurii. Pentru elementele cu armatura cu profil periodic (bare obisnuite striate) beton de marca cel putin b200 (C 12/15). Pentru elementele cu armatura ancorata, din otel beton tras la rece, marca minim a betonului b300 (C 18/22,5).… Read more »
*daca va plictisiti de felul in care arata gardul
*Faina