Notes to self: Paulownia. Ep. 2/2018

A contat ceva că a fost pomul înfofolit ăsta iarnă, că a plouat/nins pe primăvară că i-am tras țeavă de apă, că a plouat de a rupt pe vară (zicea tata că nu a mai văzut iarbă pe șanțuri la sfârșit de iulie de hă-hăă.

Dar mai ales a contat că l-am copilit de frunze. I-am lăsat mereu doar 8-10 frunze la vârf. Așa că a luat-o in sus cu viteză de nu mai e loc să îl învelesc la iarnă. Că nu-i mai ajung la vârf până atunci.

Nu l-am măsurat dar estimez că are 2.2 m. Cu mâinile întinse îi ajung la vârf deci cam pe acolo.

A iesit din iarnă cam de un metru.

Acum are crenguța aia de-o ia la dreapta vreun metru.

Pe care tata zice s-o rup, da’ mie îmi place că arată așa, ca o pulă.

In toate reclamele despre Paulownia se spune că copacul ăsta creste fără probleme 1 metru pe an. Ținând cont că l-am plantat in 2014, nu prea e cazul la mine – overall – dar vezi, că nimeni nu spune și cum:

Apă, copilit frunze și învelit iarna, până se aclimatizează sau se mai îngroașă, dracu știe când.

4 Replies to “Notes to self: Paulownia. Ep. 2/2018”

  1. Io am pus anul asta asta 20 de bucati (doar 10 imi era rusine sa comand de la Temesoar, pentru ca la 5 lei bucata am considerat ca nu merita efortul pe care trebuia sa-l faca vanzatoru) din care s-au prins 19 (cam mult, ca nu am ce face cu atat, da’ la primavara ii mai raresc io daca nu-i rareste iarna).

    Am luat Shantong (din cate am inteles soiul asta nu produce flori, dar creste mai repede – si cu apa din belsug chiar au deja un metru inaltime ) si Tomentosa (produce flori mov deschis – anul asta mi-o inflorit si mie cel plantat in 2013 – parca – care-i de cca 4,5m inaltime si ~ 20 cm diametrul la baza, s-ar fi facut si mai inalt dar nu i-am dat eu voie, pentru ca l-am taiat in al doilea an la cca 1,5m inaltime ca sa se ramifice si sa-mi faca cat mai multa umbra langa locurile de parcare).
    Vreo 9 bucati le-am pus la drum, nu in curtea mea (sa creasca si sa-mi faca umbra la actuala magazie ce va deveni cat de curand atelier de proiectare), si nu le-am udat, alea chiar sun mai firave/anemice, au doar 30~50 de cm.

    O sa las cate unul din fiecare soi sa creasca cat mai mult in inaltime (fara sa-i tai pentru ramificare), din curiozitate, sa vedem cat sunt in stare sa se inalte in conditii cat mai bune.

  2. oho, bună rată, 19 paulovni. Iți dai seama ăla din poze de care e? Ca habar nu am 🙂

  3. M-am uitat la frunze da’ nu vad diferente clare. Sa zic ca frunzele crenguta (care zici ca arata ca o pula) seamana mai mult cu cele de la tomentosa, si cam atat ma duce capu’, ca mai mult nu pot. Daca l-ai pus in 2014 si ii tomentosa, intr-un an sau doi ar trebui sa faca flori, si atunci o sa stii sigur ce natie ii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.