Agro 2018: Mure

Eh, anul se vedea el bine de acum trei-patru luni.

Toate înfloreau, toate se coceau. Am umplut burta și borcanele de cireșe și de vișine. Coacăzele păreau pe val, la fel și zmeura, părea că anul asta halesc ceva.

Am lipsit două săptămâni și am ratat le-am ratat pe astea. Ultimele Am prins vreo trei într-o măsea și aia a fost.

Visam la murii care trăgeau să rodească din plin. Da’ s-au răzgândit la un moment dat și au început să mă lase și ăștia cu ochii în soare, uitându-mă la ei cum pier.

Nu e vorbă, câte niște borcane de magiun tot s-a învârtit mama să fiarbă, dar mai voiam niște unele mai speciale, că mi-a vândut Redoo niste miere bună și mi-a trecut mie prin cap că dulcețurile și gemurile nu ar trebui făcute cu zacăr.

Și am găsit și rețete. Da’ mure nu prea.

Mă rog, cumva a găsit mama o găleată de mure pe undeva pe la sor’sa și tot a alchimizat un ceaun de dulcegărie care-mi dă ochii peste cap ca pe păcănele.

Parcă un pic prea dulce, prea ca la țară, cam nu prea după rețeta mea pe care nu am apucat să i-o spun, lol, dar, ce contează acuma.

Mai vedem la ani, dar până atunci am observat că unele soiuri de muri pe care le am sunt cam… suboptime e puțin spus. Păi, dacă le dai apă, le dai stropeală, îngrășăminte naturale iar ele tot ce fac e să se usuce in dujmănie, nu-i nimic, că știu unde e rădăcina să mă agăț de ea cu un hârleț și punem altceva.

Send to Kindle

5 Replies to “Agro 2018: Mure”

 1. Mie mi-o aparut tura a doua de omizi, astea-s mai mari, mai urate si mai lacome (seamana cu ce am vazut la tine in poze). Doi ciresi si cativa pruni sut rasi de tot de frunze – si-n rest se chinuie cu paulownia si cu nucii, da acolo nu prea au spor.

  Sunt si ceva struguri, desi cand am plecat 5 zile in concediu lasasem vita de vie intreaga si la intoarcere am gasit-o cheala, ca o dat ceva mana si o cazut toate frunzele.

  Zmeura am facut cat sa mananc (sa vedem daca o sa fiu in stare sa plantez si io muri mai pe la toamna), ceva dulceata de nectarine, visine si cirese, cu prunele n-am avut sanse, ca 80~90% dintre ele o putrezit de necoapte in pomi (banuiesc ca ceva fungi le-o venit de hac).

  Nu e vorbă, câte niște borcane de magiun tot s-a învârtit mama să fiarbă, dar mai voiam niște unele mai speciale, că mi-a vândut Redoo niste miere bună și mi-a trecut mie prin cap că dulcețurile și gemurile nu ar trebui făcute cu zacăr.

  Ai conservat fructe in miere sau cum?

 2. Am văzut și eu omizile. Dar nu la mine.
  Nu am conservat fructe in miere .

  Dulceațo-magiun. Cu miere în loc de zahăr.

 3. arata bine struto-camila cu miere. mierea pusa la sfarsit sau in timpul fierberii?

  altfel, o idee ca sa eviti sa pui zahar in dulceata e sa pui cate putin din alte fructe. 🙂 nu modifica gustul prea tare, si poti folosi multe variante, pere, piersici sau nectarine, ba chiar o data am folosit niste curmale confiate maruntite.

  poti incerca si mure cu miere la borcan. important e ca fiecare mura sa fie acoperita de miere. lasate cam 2 saptmani minim.

  cu mure eu nu am incercat, insa cu merisor, afine sau catina da si e foarte buna (ma rog, nu suport catina, dar altora le-a placut).

 4. Ar fi trebuit la sfârșit, pentru a evita pe cat posibil descompunerea unor substanțe din miere. Dar nu am apucat să îi transmit mamei detaliul ăsta – eu lucram și când m-am dus în inspecție răul era deja făcut.

  Nu îmi plac fructe in miere pentru că mierea e mult prea dulce și în compoziția aia e în cantitate prea mare de consumat per fructă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.