Scurt update: Cu economia: Septembrie 2018

Ma tot uit sa cumpar ceva apartament inchiriabil pe aici, ca un fel de planul de pensie, dupa care sa il vand pe asta unde locuiesc ( asta e alt plan , nu neaparat legat de economie) si parca imi vine sa mai stau un pic ( cu cumparatu’).

Mai intai am vazut ca Vomafone concediaza 1700 de angajati de back office, parte din ei si din Romania, pen’ ca ii inlocuieste cu roboti.

Kingfisher inchide niste magazine Praktiker din Romania. Nu stiu daca treaba asta e strategica, legata de brexit ( Kingfisher sunt engleji)  sau tine de faptul ca nici ei n-o duc prea bine la ei acasa si ca tot inchid chestii.

Vad ca prin Constanta,  un mic retailer cu ceva business in food  s-a dizolvat ( a fost preluat de MegaImage).

Fabrica de pahare Luminarc (  eu le stiu ca erau unele ieftine si relativ de calitate, gasibile prin supermarketuri), din  Sibiu, e cu curul pe insolventa  si daca ma uit cu activele firmei au fost trecute in portofoliul unei firme cu in Virgin Islands, cred ca e cu curul pe faliment.

Mai departe, uitati-va putin din fuga pe articolul asta.

N-am voie sa preiau mai mult de 500 de caractere , dar nici nu am nevoie : In luna august productia a scazut, cererea a scazut , forta de munca s-a contractat. Ok, e luna de vara, dar trendul se schimba.

Asa ca wait, wait for it!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
33 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Alex
5 years ago

Va fi bine , va fi soare, va fi pâine…

Dar pana atunci, winter îs coming

Fery
Fery
5 years ago

stai pe cash coaie, cumperi acuma plangi peste 2 ani (corolar: cumperi in tigania oricand, plangi continuu)

Stropic
Stropic
5 years ago

pai de ce cumperi ceva de inchiriat si il vinzi pe asta in care stai? nu mai bine il inchiriezi pe asta cand o fi si gata?

boemul
5 years ago

la noi tocmai am câştigat cel mai mare contract din istoria firmei.
sper că se lasă cu primă, nu concediere 🙂

0040
0040
5 years ago

Lol da ce zona e aia de e 400-450 euro /luna chiria la 4 camere? Sau sunt camere d-alea de 12mp fiecare? Am cautat pentru unul la munca 2 camere, e drept, mai central asa, si abia gasesti ceva sub 500 decent, iar la 400 sunt chiar jeguri sub 50mp si mobilate acum 30 ani sau cu ieftinituri ordinare. Mai ordinare decat la IKEA… Pana si in Militari Residence ( aka Chiajna, jud Ilfov, pe camp ) cer 350 euro -400 pe doua camere. Iar ceva sute mai m mai spre oras, dar tot la margine de Militari cer aia… Read more »

Ronnie
Ronnie
5 years ago

in 2007-2008 am inchiriat cu mai mai multi de la munca un apartament cu 4 camere la 12-15min de metrou Costin Georgian cu 600 euro. in ziua aia am gasit anunt in ziar, ne-am dus sa il vedem si cica erau trei apartamente in zona. ne ia primul agent imobiliar si ne arata cosmelia. sunam la al doilea si ne zice din vorba in vorba ca e acelasi apartament si nu se mai deplaseaza sa ne arate ca deja l-am vazut. al treilea agent ne duce la acelasi apartament. facem iar cunostinta cu proprietarii :))) tot hazul spre bine pentru… Read more »

Mike
Mike
5 years ago

Vandut/inchiriat apt in Romania e sport national asa ca nu e de mirare ca preturile sunt umflate … mai bine te bagi pe bursa cu niste investitii asta daca nu ai ce face cu banii si te pricepi un pic !

0040
0040
5 years ago

Wow…am vazut pe link acum…. super tare, 4 camere 85 mp , dar cu doua balcoane… Say no more…. :)))

Stropic
Stropic
5 years ago

@Orbu: inteleg. strict ca ROI, parerea mea e sa nu cumperi ceva in centru – cu atat mai putin in aviatiei. Da, chiria e mare acolo, dar calculeaza in cat timp iti recuperezi investitia.

o prietena isi ia la fel o garsoniera ca investitie. are 60-70k de cheltuit. voia sa isi ia o garsoniera la timpuri noi, renovata, 2 min de metrou, bloc vechi. 68k. sfatul meu? eu am sfatuit-o sa ia o garsoniera la gen jum de pret in militari residence. Diferenta pe luna de chirie e de 50 eur.

0040
0040
5 years ago

Militari Residence are “marele” avantaj ca are groapa de gunoi de la Chiajna la mica distanta. Ultima data cand am trecut pe acolo pe jos erau in statiile de autobuz afise d-alea ca sa protesteze impotriva gropii de gunoi… Hmm Ferentexas e o zona aparte. Bunica-mea sta la margine de Ferentexas de pe vremea cand nu erau tigani pe acolo, zice ea :))) Adica iesi imediat pe Soseaua Girugiului, si relativ pe ruta sigura. Dar ce ai pus tu acolo screenshot… Anghel Dogaru …. sau Petre Tunsu (Petre M. Tina nu e in FerenteXXXAs ) ha ha ha… nu trec… Read more »

Mad
Mad
5 years ago

Eu stiu ap 4 cam din 77 cu 100 mp- sufrageria 22, hol intrare 14, dormitor matrimonial 13, camere copii 11, 2 balcoane si 2 bai.( a fost al cuiva din familie pe Lotrioara parc IOR)
Al tau de cand e?
Pe unde cauti ap?

Fery
Fery
5 years ago

Da da revin preturile dupa alti 7 ani, ‘investitie’ in imobiliare in romania, sigur. Stai sa vezi cand se duce ue pe pix si romania o sa se uite peste gard la spectacol. Stai pe cash si hai in uk ca nu vrei sa iti creasca copiii vorbind tiganeste.

Mad
Mad
5 years ago

Nu 🙂 . Era apartament cumparat cu credit de la CEC-tot blocul e asa, de proprietari de la inceput- nu era din ala dat de la stat cu chirie.

Pai in zona aia la 2 camere e sufrageria de 18 mp.

0040
0040
5 years ago

@Militari Residence: intai a fost mallul si apoi a aparut Militari Residence. Daca o iei printre blocuri spre Pacii e o insiruire de Auchan, Diego, Practiker, Metro, Decathlon, ….mai multe. Si daca iti continui drumul pe langa cladirile de la West Gate, in spatele lor e statia de metrou Preciziei. Promotiile cartierelor rezidentiale in camp , si stiu, ca am fost si eu la vizionari in Militari Rezidence, Cartierul Latrin sau Plopesti Leordeni a fost ca faceau apartamente de +10mp in medie , pentru -10.000 euro la pentru apartamente de 2 camere. Cu ce bani luai in oras , acolo… Read more »

IulianS
IulianS
5 years ago

Studio, 1 Camera si 2 Camere se vand ca painea calda in orice oras cat de cat vizitat de ceva turisti sau cu multe joburi. Din experienta pot sa spun ca in Brasov se “chinuie” mai toti dezvoltatorii sa vanda chestii de 4-5 camere/penthouse, dar totusi se vand si alea inainte sa se finalizeze constructia, si asta de cele mai multe ori. Cat despre ceva pana in 2 camere alea se vand inainte sa sape pentru fundatie. Explicatia e simpla: se inchiriaza rapid in regim hotelier ceva de maxim 2 camere. Sau, daca ai bafta, si poate si relatii, il… Read more »

0040
0040
5 years ago

Google maps nu a mai fost actualizat de ceva ani pe zona aia dar exista o cale de acces de pe strada Rezervelor direct in parcare la magazinele alea munte. Daca stai in coltul opus nah… asta e. Pai MR e mare. MR e tot campul ala de ciulini pana la centura.Pacat ca nu pot iesi in centura direct din cauza caii ferate :p Ma refeream la tot conglomeratul ala Auchan + alte chestii , impreuna cam fac cat un mall, ca mai sunt si spatii inchiriate la altii, nu ca in Afi Cotroceni de multe, dar sunt ceva. Plaza… Read more »

Stropic
Stropic
5 years ago

am mai scris ceva dar cred ca s-a sters sau ceva. :)) din pacate nu e dilema mea, ca m-as fi documentat mai bine. Am fost o data pana la o fosta colega in militari residence. Mai nu a fost asa groaznic. Gen mi-a zis ca te aduce autobuzul in fata blocului si te duce pana la metrou. Avea locul ei de parcare, cam depinzi de masina. In caz de urgenta autobuzul. Nu stiu ce fel mergeti voi, dar pe jos cred ca faci vreo 50 de min, si e si drumul groaznic, nu poti merge pe jos, nici nu… Read more »

Stropic
Stropic
5 years ago

pai nu a stagnat pretul in zona. tu ziceai ca ai avut o oferta cu un apartament 3 camere la 54k. fix, dar fix atat a dat tipa asta la care am fost in vizita pe un apartament de 2 camere. e drept, mobilat si utilat, si cu loc de parcare inclus. 3 camere e undeva la 70-75k acum. au crescut preturile uniform. s-o fi extins nasol, aici chiar nu am fost sa vad, ea a avea fix la intrare. vorba aia, as vrea eu sa am dileme din astea acum. :)) nu e vorba de standardele mele, ca nu… Read more »

Stropic
Stropic
5 years ago

nu stiu ce e ilie petre. :)) m-ai pierdut complet. da, stiu, si eu as fi ales tot una noua langa politehnica decat una veche in timpuri noi. sunt aici cateva detalii in care nu stiu daca are sens sa intru, dar hai cu telenovela. 1. nu mi se pare intelept sa cheltuiesti absolut toti banii pe care ii ai. tipa castiga binisor, dar sta totusi cu chirie in londra. eu sunt mai paranoica, asa ca am sfatuit-o sa pastreze un buffer de cateva salarii. 2. stiu preturile din londra, totusi eu as face pe dracu’ in sapte sa cumpar… Read more »

Buruc
Buruc
5 years ago

Si eu ma gandesc sa cumpar ceva tot pentru inchiriere, dispun de 60-70k cash dar mi se par f scumpe momentan. La banii astia nu ma apropii decat de blocuri vechi semi-central sau bloc nou in afara bucurestiului. sau garsoniera. nici una din variante nu prea imi convine, ma intereseaza 2 camere ( 1 bedroom)
in plus, am gasit articolul asta, nu plec urechea la analisti decat daca imi convine ce spun (ceea ce recunosc nu e prea destept dar intamplator am aceeasi parere)
https://m.capital.ro/sfatul-sefului-analistilor-mai-stati-2-3-ani-cu-chirie.html