Din seria ”Viața la țară”:
Introducere cu small talk despre vreme.
Îmi alergam tractorul V6 pe noile sugspensii și pe noile caucioace, în drum către ”la țară”, ca să-ntrec frigul, că dacă iarna trecută a a nins ultima dată la sfârșit de martie, cu-nchis de școli și tot ce trebuie, de ce nu ar începe iarna asta mai devreme, cu prima zăpadă la câmpie pe 16-18 noiembrie,
că nu are ce să strice, cu excepția țevilor mele de irigații pline încă cu apă. Că de ce erau ele pline cu apă așa târziu în an?
Din cauza unei alte minuni meteorologice, pe nume seceta extremă pe tot timpul toamnei. Așa de seceta că nici grâul nu s-a pus. Dar eu am plantat niște pomi săpând cu greu niște gropi în asfaltul din grădină. Și trebuiau irigați, că ultima oară când am verificat n-am prea văzut prea multe livezi crescute în asfalt.
Zăpada nu venise încă, la ceasul respectiv al nopții de vineri, de fapt venise, pe autostradă, dar am depăsit-o. Cu grijă și respect, de data asta, ca să nu pic iarăși de fraierul autostrăzii, că n-am timp de mers cu rabla prin service. Temperatura era totuși decent peste valoarea de îngheț. Dar se consuma mai ceva ca benzina.
Când am ajuns aproape acasă am mai verificat o data ceasometrul de temperatură exterioară. Mai era un grad. Bun și ăla, decât nimic. Am dat eu drumul la apa să curgă să nu se răcească până dimineața, iar dimineața m-am apucat de făcut ce am zis că fac de astă vară, și așa-i românul, respectă deadline-urile importante: până la paște și până la crăciun.
Bucata de instalație lipsă.
Ce-mi lipsea mie ( credeam eu că doar aia)din schema mea de robineți care controlează apa pe țevi și care devine tot mai porno era unul care să lase apa să iasă doar pe o țeavă care se află lângă groapa tehnică și să blocheze traseele în rest, pentru ca să scot apa de peste tot cu excepția țevii aceleia, iar aia să-i fie lu’ tata la îndemână. Mai adapă o găină, o bibilică, treburi. Altfel trebuie să meargă până în casă în casă.
Bun, m-am uitat în peisaj, am golit apa de peste tot, am ochit că îmi trebuie un cot și o mufa filetate, plus un robinet de un țol și în 15 minute e gata modificarea. Cu excepția faptului că deși am piese de țevi de apă de n-ați avut voi piese de lego în viața voastră, nu aveam cotul cu pricina, nici robinet. Sau nu le-am găsit, că cum credeți că am ajuns la două sacoși. Și am plecat la un magazin de profil într-un sat vecin pentru ca să procur.
Negustorul Oltean
Acolo e un nene hoțoman, care vinde diversele lui articole de zici că-s droguri. Nu are nimic expus, toate chestiile sunt pe sub alte chestii, nu are prețuri afișate la ceva, iar prețurile sunt la fel de stabile ca valoarea bitcoin, da’ ca bitcoinu’ anu’ trecut, nu acum.
Am fost acum 2 săptămâni să iau un alt robinet de 3/4″ și îmi zice ”vinovat”, că ”Mda, din pacate am doar din ăla scump, dar e bun, e de la Ferro!”. Zbang 22 de lei, desi piesa aia e 15-17 lei oriunde. Nici nu-i cel mai bun , sau ceva. CSF, NCSF. În Dedeman aș fi plătit 17 lei pe unul mai bun, dar în direcția opusă.
Acum la fel – ”da, am ce vrei tu dar am doar din ălea scumpe, dar sunt foarte bune, de la Ferro “( evident).
Un cot și-un robinet – 55 de lei, preț făcut pe loc ca pentru un domn cu dare de mână. Pula mea, tocmai băgasem pe foc o geacă mai jerpelită, că se futuse fermoarul și mă încălțasem cu alta care era doar puțin pătată de spumă poliurentanică pe o mână (#hainedețară). Dar cred că nu se vedea. Asta înseamnă să te îmbraci neatent. Trebuia să fi venit în șlapi și pe bicicletă. Era nașpa pe frigul ăla, dar economiseam 2-3 lei, nu mai mult.
Să ne înțelegem , uite, robinetul ăla face 18-25 de lei la orice magazin . Unul mai bunicel, cu manetă e 28 de lei la Dedeman. Iar un cot de compresiune PEHD de 1 țol e vreo 5 lei. E drept, coturile de la Dedeman sunt proaste. Unul bun e vreo 8 lei. Adică pula mea, maxim 35 de lei CU TOTUL. 20 de lei taxă de șmecher, cplm. Ca să nu ziceți că-s eu muist.
Fiind sâmbătă și frig și cel mai apropiat magazin deschis pe la 30 de km in direcția opusă, adică vreo 40 km de mers în plus cu mașina = 4 litri motorină = 4 EUR, am zis că-mi bag pula, dau banii și aia e.
Măcar după aia am montat sistemul în 15 minute cum plănuisem si am observat că nu merge ce vreau eu că tata n-a legat una din extensiile de sistem cum i-am spus eu, le-a montat el cum s-a gandit mai avantajos atunci, adica legate de țeava care eu credeam că e singură cuc.
Așa că cu toată bună-voința mea, va trebui să ia apă din casă pe timpul iernii. Măcar am mai pus un robinet, că nu erau de ajuns.
Cine face si desface are toata ziua ce face!
Eu nu inteleg ce spuneti dumneavoastra acolo
Doamne, nu pot sa nu empatizez si sa ma gandesc ce s-ar face unul mai atehnic in situatia asta.
Sistemele astea nu se vand si cu asistenta tehnica ceva sa vina cineva sa repare in timp ce tu bei o ciocolata calda cu scortisoara?Just saying.
Ori accepta programari mai ceva ca medicii, de la peste 3 luni in sus?
Probabil ca se vand. La tara e un pic mai problema cu instalatorii. Dar in principiu daca nu stii, cam asa faci, suni un instalator.
Dar serios ca nu e mare tehnica pe aici. E doar un joc de logica. In rest cu un bomfaier, un cleste de suedez si o rola de teflon rezolvi tot ce de rezolvat. Piesele astea le poate monta si un copil.