2.2: Rasism. Discriminat

Am unele probleme de acceptare, care pot fi caracterizate drept discriminatorii sau rasism, conform standardelor actuale, deși eu insist să cred că nu-s rasist.

Da-n fine, nu-s foarte preocupat de temă.

Azi, însă, am fost la capătul nepotrivit al pulii.

Seychellelles este o țară populată predominant de negri, sau creoli, sau mulatri. În general sunt ok oamenii și trăiesc binișor, nu că alți insulari din oceanul ăsta. A nu se confunda cu țări africane, că pare-mi-se că au salariul mediu mai mare decât în Romulania și chiar arată mai bine întreținută “țara” decât Romulania.

Am zis că am fost la plajă și am platit 50 de euro la taxi pentru dus. Poate o să scriu despre asta și am sa pun câteva filmulețe și poze de la snorkeling.

De întors mai aveam, bă, încă 50 de euro să vin cu taxiul că, plm, la 30+ îți pui probleme simple gen am nevoie să mă și întors de unde m-am dus , dar voiam să iau un autobuz de săraci. Mai ales când am auzit că biletul ar fi 5 rupii până oriunde pe insulă. Adică vreo 33 de eurocenți. Cam ca in București. Nici nu îmi venea să cred.

Și cum făceam plajă lângă autogară, am întrebat șoferul unui autobuz dacă merge in Victoria și în cat timp.

Mi s-a părut puțin ciudat că i-am zis “hello sir” și mi-a vorbit în franceză ( ăștia aici vorbesc și învață la școală și engleză și franceză ) , iar după ce am continuat în franceză a zis că nu înțelege și am continuat amândoi în engleză. Am pus-o pe seama prafului de pe franceza mea, deși cred că sunt relativ ușor de înțeles pentru atâta lucru. A zis că pleacă în 30 de minute. Am așteptat, că nu aveam nimic de făcut, până s-a umplut stația de localnici, majoritatea fete și femei. Când am urcat în autobuz am întins o hârtie de 100 de rupii. Mie nu mi s-au părut multi bani, am zis că am dat 80-90 pe cafele, plm. Dar asta era prețul de restaurante de rupt în gură străinii. Ăla se uita ca la proști și mi-a spus și în franceză și în engleză ca nu are să îmi dea rest.

I-am spus și eu și în franceză și în engleză că nu îmi pasă de rest, era 700 de rupii taxiul, să îl păstreze el. Mi-a zis sa cobor și să schimb ( unde,nu știu) după care a început să vorbească în Creole, ca ultimul mârlan băi. Și vedeam că avea să îmi dea rest. Măcar parțial. Dar nu. L-am întrebat dacă mă așteaptă să schimb , a zis că da. Am coborât și a plecat. Plm, csf, ncsf, aveam bani de taxi in buzunar și telefon și număr de telefon de taximetrist.

Mi-a observat însă alt șofer de autobuz, unuia care îi plac mai mult albii, deși și el era negru și mi-a zis sa stau relaxat că schimbă el și mă și duce , dar că pe ruta aia lungă , adică care ocolește toată insula. Acuma, mie mi se părea numai bine, oricum nu puteam negocia traseul autobuzului, lol.

Și uite așa am aflat că biletele s-au scumpit; sunt 7 rupii unul și cu mai puțin de 1 euro am făcut turul insulei.

Intr-un stil original de șofer pe ciuperci. Nu, nu avea tipul nimic, așa conduc ăștia pe acia, pariezi la fiecare curbă dacă ieși viu din ea.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Livache
Livache
5 years ago

eu nu inteleg exact cum functioneaza treaba: e concediul sotiei si platesti tot tu.. why worry? :O

capsunaru
capsunaru
5 years ago

Pai o duci cu ratb.ul ? in vacanta exotica ?? Zgarcitule ! De restul pana la 50, sa.ti ramana tie de beutura… 🙂
(iti miroase mana a bara de autobuz, plebule !) 🙂 🙂