Economia duduie 2018

Oltchim au fost, în sfârșit, privatizați (parțial), cumpărătorul fiind compania care deține combinatul de la Borzești; drept urmare acțiunile Chimcomplex au crescut un pic în perioada asta.

Legat de cum anume e Chimcomplex proprietarul Oltchim, nu pot spune decât că finanțarea vine de fapt pe filieră rusă (VTB 124 mil Eur) și elvețiană de la banca Credit Suisse – 30 mil. EUR.

Privatizarea e facuta cu schepsis, Oltchim transferand de fapt niste active, 40% din ele ( cele păguboase) rămânând la stat, cu ceva angajați. Motivul logic pe care îl suspectez, că e destul de limpede, e obligația venită de la Uniunea Europeană, către statul român  de a recupera 335 milioane de euro, considerate ca ajutor de stat neloial oferit companiei. În felul ăsta Oltchim e încă datoare și probabil va muri așa, iar centrele productive au fost transferate către susnumită.

E cel puțin uimitor cum domnu’ Ștefan Vuza ar putea reuși, prin CRC Impex Chemicals S.R.L să obțină suport financiar de la o bancă din Rusia și una din Elveția, fără a avea grade pe sub cămașă în mai multe țări.

Există suspiciunea că investiția ar putea inchide fabrica și transforma-o în afacere imobiliara, dar până una alta nu. Până una alta economia duduie, iar ieri când am trecut prin zonă era un nor de fum care duhnea ca-n anii ’90. Era așa de împuțit aerul pe rază de vreo 8-10 km încât cred că nici localnicilor nu le-ar suna rău transformarea în fier vechi, cartiere și mall-uri. Mai degrabă decât anii de glorie ai Oltchim. Probabil, însă, că nu e nici măcar momentul pentru asta.

Mai ales că umblă vorba că îl vor aduce înapoi pe Roibu director, acum că s-a stabilit în justiție că nu e vinovat de insolvența Oltchimului, sau de alte acțiuni prin care a transferat divizii / active profitabile către apropiați.

Deși în alte cazuri știrile cu Oltchim aveau acoperire națională de la un moment dat, informațiile astea au devenit relativ neimportante.

Mi-a zis un amic ca Dedeman a cumpărat 23% din ALRO Slatina pe 19 decembrie, când a picat bursa, cicalacacichicea, dar astea-s știri din altă regiune, nu-s interesat direct.

*Poza din feat e cu un birt dintr-o comună din județul Olt, pe lângă care trec destul de des și mă amuză că au un bar cu numele ”Oltchim”. Presupun că vând numai vinuri naturale și țuică bio.

Send to Kindle

2 Replies to “Economia duduie 2018”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.