Cel mai bun să câștige?

Scriu textul ăsta marți noaptea și nu îl modific. Nu l-am publicat anterior pentru că nu sunt câtuși de puțin interesat să fac promovare electorală intenționat sau neintenționat si cum am spus anterior, îmi este cam indiferent cine-i președinte în România – efectiv, cred că mă afectează mai puțin ( că de ajutat nu se pune problema) asta decât cine e președinte în US , premier în UK, premier în Germania , sau președinte în Franța.

Nici nu știu acum dacă voi fi votat, că îmi e cam lehamite și nu prea simt că am chef să bat drumul până la capătul orașului, după ce mă întorc în UK de la munca din Suedia ( amuzant, nu ? ) cu o grămadă pe cap, ca să îmi dau eu cu părerea despre cine o să conducă țara în care acum eu merg în vacanță, în timp ce în restul timpului muncesc în Suedia / Danemarca și pe unde se mai nimerește, iar banii îi cheltuiesc preponderent în UK, unde mă aflu ca să îmi educ copiii un pic mai cu talent și să mă îndulcesc un pic cu bunătățile civilizației vestice decadente.

Dacă dorește soția să voteze și în turul doi am să o însoțesc și am votat-o deja pe doamna Dancilă, iar dacă anterior spuneam asta la trolaj, de data asta este din convingere, că dintre ăștia doi ea e candidatul mai bun.

Da, nu sunt complet retardat, știu că PSD e partidul cel mai nociv din România și că istoria ultimilor 30 de ani îi recomandă mereu ca “răul mai mare” și că o mică parte din parcursul României de până acum și din faptul că eu sunt un pic distanțat e cauzat de ei și de girul pe care l-au primit cronic cu ocazia diferitelor alegeri electorale. Dar știu și că în mare măsură România e așa pentru că așa suntem noi, românii, indiferent cine e președinte.

Și știu și că importanța președintelui e, pe plan intern, mai puțin ceea ce ține de competența lui profesională, ci mai degrabă legată de afinitățile pe care le are cu ceilalți actori și mai precis cu ce partide politice și că un președinte PSD e un joc periculos , mai ales dacă anul viitor PNL, care se află acum la guvernare, și susținătorii lor de moment s-ar eroda și PSD ar putea agrega în jurul lor din nou o majoritate parlamentară.

Știu asta și înțeleg de ce deși toată țara e dezamăgită de Iohannis, unii îl vor vota în turul 2 tot pe el. De ce l-au votat în primul tur e mai greu de conceput, dar ține de ce am zis mai devreme. Așa suntem noi, românii, rezistenți la schimbare și fricoși.

Apreciez că cei care și-au luat gazu’ pe 10 august l-ar vota și pe Kelemen Hunor președinte, înainte să pună ștampila pe ceva încuscrit cu PSD, bine fac, probabil că nu și-au luat cât gaz le trebuia și cât ger în oase pe la protestele din iarnă , dacă l-au adus pe Iohannis în turul doi, să se mai uite 5 ani la ei cu atenție și îngrijorare, cum își iau bătaie și miștouri.

Și mai apreciez că faptul că e din PSD, că vorbește destul de des incoerent și ambiguu, că e asociată cu Dragnea (mulțimea Videle) și cu ordonanța 13 sunt niște tinichele destul de grele și că e probabil să fi pierdut turul 2 .

Așa să fie, dacă așa vrea majoritatea , poate pe termen lung o să fie, nu că mai bine, dar mai puțin rău, după cum suntem obișnuiți lol.

Am urmărit parțial ambele conferințe de presă de campanie. Și dacă ar fi să apreciem ca americanii pe criteriul care e mai bun, așa paralel și sintetic, din moment ce președintele nu a avut coaie să accepte o dezbatere, Iohannis mi se pare semnificativ mai slab. De la distanță.

Iar legat de asta, băi eu am înțeles că a fost o decizie strategică ( corect ) a lui, dar strategia lui arată clar o lipsă majoră de coaie. Bă, nene, înțeleg la turul unu că a evitat efortul și posibila erodare inutilă, ca la box ( nu îmi place sportul ăsta, dar e bun exemplu ): – Bă, nene , eu sunt campionul en-titre, eu am centura , vă bateți între voi, câștigătorul se bate cu mine, nu mă tăvălesc cu toți pulifricii.

Dar în turul doi, era rost de jucat centura aia, că avea un “challenger”, dacă vrei să arăți că ești șefu’ tuturor bagi și tu, nu 7 runde, dar măcar una și încerci să mături pe jos cu ăla care se pretinde mai bun.

Da, e un risc ( major pentru el), poți să pierzi, că așa e în sport, dar ești bărbat sau glugă de coceni? Eu ca bărbat nu pot să votez cu o găină ( chicken ) – nu pot! Și nu îmi dau seama ce fel de popor alege să fie condus de un evitagiu de profesie, nici nu vreau să mă gândesc, că altfel, eu știu că suntem neam de manțogari.

Lăsând asta la o parte, m-am uitat la conferințele de presă și chiar din organizare și prezentare , a lui Iohannis a avut o formă de șezătoare, tocșou cum ar veni și cam aranjată așa. Nu am vreo dovadă că cealaltă nu ar fi fost, nu stau să sap cine a fost la Dancilă, ce jurnaliști cu ce conexiuni, că nu am timp, dar dacă a ei a fost tot la fel sau mai aranjată, a fost organizată mai bine, pentru că impresia pe care a lăsat-o a fost de om care vine în fața detractorilor ( nu prea am auzit măcar o întrebare care să o perie ) puși să tragă ce cartușe au, iar ea s-a descurcat cum a putut. Fără mari figuri, fără evadări din peisaj. Da, a dat răspunsurile pe care le-a dorit, exprimate cu atenție de politician, dar le-a dat, în context și de data asta tanti chiar a avut cuvintele la ea.

Pe partea cealaltă discurs gol de conținut cu singura temă că PSD e rău, că uite v-am ajutat cu OUG 13, că fară mine beleați cariciul, practic i-a ajutat de i-a umplut de …era să zic muci, dar era vorba de gaz si pulane pe spinare.

Cu glume expirate și sărace, pentru oameni care-și tradează nivelul cultural scăzut când râd și rezonează cu tipul asta de umor slab.

Total evaziv, generalist și dus pe câmpii cu care pot rezona doar ratații care pică la foc automat interviurile de joburi și după aia nu înțeleg de ce, că ei credeau că a mers bine, că i-au făcut pe fraieri că ei au zis ceva, nu intră în detalii. Serios , am recunoscut tipul ăsta de mambo-jambo, iar dacă vă recunoașteți în modul ăsta de a expune aveți o problemă, iar aia nu este legată de cine e președintele vostru.

Pe se altă parte, Dăncila, e o doamnă pe lângă ăsta, a reușit cum necum să explice, mai aproape de meandrele concretului ( TM Iliescu) să își expună obiectivele ei și să își justifice o parte din eșecuri fără să pară chiar eșecuri, să se delimiteze elegant de bubele PSD care nu i se pot imputa ei obiectiv, cu un pic de demagogie, cu un pic de re-ambalări ale adevărului ( care nu pot fi contestate cu date exacte ( că nu avea cine din sală, ziariștii erau pulbere și vorbeau mai prost ca ea – amuzantă tipa care a vrut să o provoace să vorbească engleză prost, ca să râdă poporul , dar ea i s-a adresat într-o engleză venită direct din lagărul Siberian ) , dar a spus câteva chestii interesante.

Pe lângă momentele in care s-a făcut de râs desigur.

1. Că iși cam susține pozițiile luate și pe unde a putut a justificat, pe undeva corect, cu interesul național. Mai ia la pilă pe ici pe colo adevărul și face din cerc pătrat și invers, dar aia e, știam deja și-s ok cu asta eu nu caut ”o relație care se bazează pe sinceritare și adevăr
, lol, nici măcat în familie. Tot ce mă interesează e productivitatea și ce am de câștigat.

2. Că intenționează să consulte și asculte instituțiile statului, poporul și parlamentul, și să coopereze în eventualitatea în care PSD nu va mai avea majoritate de la anul.

3. A prezentat o listă de priorități unde președintele poate face ceva, iar Iohannis a cam făcut ce face el de obicei timp de 5 ani, iar unele mă interesează și pe mine potențial – aia cu schengen , aia cu vizele de US.

4. A avut o poziție corectă politic față de relația cu Moldova. Fără aberații cu obiective aeriene, gen mâine ne unim cu ei, dar o politică de sprijin moderat, în contextul european.

Eu nu zic că o cred, zic că s-a prezentat mult mai bine, iar dacă asta era un interviu de job, îi acordam jobul. Băi, în ceea ce mă privește s-a prezentat mai bine și decât Barna și decât Diaconu, mai pret a porter așa.

Cu alte cuvinte, Iohannis, deși a ales să concureze de unul singur a reușit să iasă pe locul doi, cel puțin în ochii mei.

Adică, data trecută Ponta a fost slab față de Dancilă, fară glumă.

Dacă Iohannis iese președinte cred că de data asta nu v-a ieșit și ați votat răul mai mare, dar cum am zis , la mine nu e cu supărare, nu vă dau block pe Facebook, e doar o remarcă și o presimțire personale.

Send to Kindle

20 Replies to “Cel mai bun să câștige?”

 1. Hola. Vezi ca am postat si eu de pe calculator si nu mi-am dat seama ca am scris celalalt nume al meu si ma bagat in moderare. Eventual daca poti uitate tu cand ai timp. Emailu e acelasi numele e gabriela in loc de ioana ca amandoua sunt ale mele. 🙂

 2. Am citit de doua ori…. nu cred ca as fi putut sa scriu mai bine tot ceea ce ai spus tu… ai nu dreptate ci perfecta dreptate ( astept hate-ul)….. din pacate romanii sunt in continuare niste imbecili, in cuda spoielii de suprafata si a dobitocilor care se cred isteti…. chiar daca se urla peste tot vai ce bine ca am scapat de psd ce nu au inteles ei este ca acum le va fi cu mult mai rau…. dar in fine, pe mine nu mai ma afecteaza si sper ca, cu putin noroc nici pe ai mei sa nu apuce sa ii mai futa grija prea tare de cine e presedinte prea mult timp. In alta ordine de idei azi vorbeam cu maicamea o chestie…. de ce au dreptu sa voteze cei plecati din tara? eu nu sunt de acord si chiar as vrea din cei care vor veni cu hate sau cu aberatii sa imi raspunda logic clar si coerent la ce voi intreba acum….. daca tu ai ales, decis sa te stabilesti in alta tara, sa iti cresti copiii in alta tara si sa platesti taxe si sa iti iei o casa si o masina sau mai stiu eu ce avioane in alta tara….. ce treaba ai tu cu romania? de acord, te-ai nascut roman, dar imi spuneti voi ca se vor duce copiii vostri inapoi in romanica dupa ce vor fi mari sau cum? ce drept avem noi din afara care am ales sa plecam sa decidem ce si cum se intampla in tara aia? veau sa am dreptu asta ma duc dracu inapoi si traiesc acolo…. ca traiesti bine sau rau nu mai conteaza dar atunci ai drepturi… pana atunci ne aducem aminte ca suntem romani si ne cacam pe noi de plans in sectiile de votare, dansam cantam si chiuim ca handicapatii si pentru ce si de ce? care e logica din spatele chestiiei asteia? o sa spuneti ca vai familia ramasa in tara…. well , aici treaba se imparte cam asa: parintii aia batrani care au ramas in tara din diverse considerente ca stim cu totii ca nu e usor sa ne covingem parintii dupa o anumita varsta sa se relocheze…. in situatia asta chiar are o asa mare importanta cine ce si cum va fi presedinte in situatia in care toti care avem parinti in tara si suntem in afara ne ajutam parintii oricum? a doua varianta este cea in care mai ai veri unchi nepoti sloboaze…. bun, fiecare din astia la randu lui are familia lui sau asa ar trebui si atunci se aplica punctu de mai inainte… deci? care pizda masii e legatura noastra cu tara si de ce trebuie sa ne pisham pe noi de plans ca vai am plecat de 20 de ani dar am tara in inima? bine ca no ai in cur….. ma dezgustat enorm de tare toata mizeria si aberatia din online cu diaspora vietii care isi aduce aminte ca sunt romani doar cand ragaie a mici si cand e de votat…. in rest lasa ca e bine afara ca stam de 20 de ani si copiii nostri nu stiu romana dar nah ce pula noastra suntem romani…. serios??? deci astept hate si raspunsuri clare si concrete…. de ce avem noi dreptu sa votam? de ce avem noi dreptu sa decidem soarta unei tari pe care am parasit-o de buna voie oricum? na plecat nimeni cu pistolul la tampla si aberatiile de genu nu e de munca a se scuti….. e o lipsa acuta majora si ca niciodata de forta de munca in tara noastra iar salariile chiar si in tara sunt decete cat de cat… numa cine nu vrea nu munceste sa fim seriosi….. ma bucur f tare ca ai scris articolul asta si sincer imi pare rau ca nu a castigat dancila…. nu imi place de nici unu, nu tineam oricum cu nici unu dar din cei doi pulifrici e de departe mai cu sange in coaie ca retardu mental care ne va mai conduce gen inca 5 ani…. in sfarsit au si romanii ce merita si ce au vrut….scuze de roman:)

 3. Nu vreau să intru în aspecte de legalitate și ce țin de drepturile de cetățean . Dacă , practic ,nu ți se ia cetățenia română, deții drepturile constituționale de cetățean oriunde te afli.
  Dar să nu ne împiedicăm in asta.
  Cel mai simplu. Nimeni nu o să le ia românilor plecați dreptul la vot din doua motive.

  1) Că oricum nu contează prea mult mai mult decât la propagandă pentru ăștia din țară aka “uite cum va ajută diaspora, votați și voi, bă, vitelor ” , fie “uite cum vă fute diaspora, să le luăm dreptul la vot , că din cauza lor e nașpa în țară “. În realitate dacă te uiți atent, chiar și cu 1 milion de votanți din diaspora pentru alegerile astea prezența la urne pe segmentul români din afara țării e mult sub 50% , eu estimez că semnificativ sub 25%, că să nu îmi spună mie cineva că mai sunt mai mult de 12 milioane de cetățeni cu drept de vot în țară ( din aia 18 de pe liste ) cu excepția crăciunului și a lunii august.

  2. Numărul de parlamentari și europarlamentari. Dacă ajustezi listele electorale în jos până la numărul românilor aflați în țară vei realiza că nu mai e nevoie de un număr atât de mare de parlamentari ( se alocă că procent din populație ) și nici nu va mai primi Romania un număr la fel de mare de europarlamentari in UE. Deci de aia nu li se ia dreptul de vot, că cetățenii români plecați nu ar pierde absolut nimic, singurii care ar pierde ar fi pe de o mare parte oamenii politici români, iar pe de alta poporul rămas, un pic din reprezentativitatea din UE . E clar?

 4. Mah clar este… si stiu ce spui dar eu nu inteleg inversunarea diasporei si tampeniile debitate plus scenele lacrimogene gen vai am tara in inima si nu mai pot eu de tara mea in conditiile in care poate in ultimii 15 ani nu au calcat pe acolo….. asta ma dispera pe mine ca diaspora isi aduce aminte ca sunt romani numa in momente din astea….. inca ceva ce nu inteleg la propriu este ca ma uit in jurul meu, cunosc oameni care au 10, 12 , sau mai multi ani de spania, dau exemplu asta ca aici ii stiu….. au cetatenie spaniola si tot insista sa se duca sa isi reinnoiasca buletinele sau pasapoartele romanesti. Efectiv nu inteleg asta, si crede-ma am stat sa ma gandesc la un moment…. Daca tu ai resedinta in alta tara, mai ai si cetatenie, ce naiba trebuie sa mai declari inca o resedinta in tara si sa te mai si duci pe banii tai sa iti faci acte ca nu iti face nimeni vreo favoare…..
  Nu am inteles niciodata chestia cu patriotismul sincer, pt mine tara mea e unde am casa si unde mie bine si unde am conditii sa fac ce vreau eu cum vreau eu…. restu sunt detalii, pamantu e acelasi peste tot ca nu pute mai suav ala din tara si mai a cacat ala din spania, italia…. sa fim seriosi…. la modul real eu inteleg ceea ce spui tu si stiu ca din pacate ai dreptate. Pe mine doar ma dezgustaipocrizia si asta probabil ca o sa mor si no so halesc. Asumati deciziile si comportate ca atare, ai ales sa pleci gata pa si pusi, voteaza cu aia pe unde traiesti si de care chiar trebuie sa iti pese…. stii ce zic? off topic or not, intradevar la numaratoarea aia cred ca au numarat iara si morti si din nou pe aia plecati si alte prostiii de genu ca altfel nu le dadea atatia oameni…. dar nah.. eu nu mai am buletin valabil asa ca sper ca mau sarit 🙂 sa ai o seara frumoasa cu familia 🙂

 5. Eu as limita dreptul de vot la cei care platesc taxe. 🙂

  @ioana Cat despre patriotism, attention whores, ar face orice pt cateva like-uri si poate un articol despre ei. Nu au cu ce altceva sa primeasca atentia asta asa ca “aaa, da, sunt patriot!”.

  A inceput cu likeuri primite pt cat te chinui sa votezi. Toti se bateau in ore si zile de stat la coada. Acum nu se mai poate, ca teoretic puteai vota comod de acasa.

  Deci ce sa faci, canti, dansezi hora…pui semne cu miss you!!!! si me too!!! E o viata grea, cum altfel sa obtii like-uri si share-uri sa te simti important?

 6. @ioana
  “ au cetatenie spaniola si tot insista sa se duca sa isi reinnoiasca buletinele sau pasapoartele romanesti.”

  Asta demonstreaza ca esti cam paralela cu realitatea … Spania nu acorda a doua cetatenie – ca sa devii cetatean spaniol trebuie sa renunti la alta cetatenie. In rest nu ma pronunt legat de ce scrii ca pare in aceeasi nota.

 7. Ioana, ceva nu se leagă, ai scris ditamai textul dar înțeleg că nu îți (mai) pasă. Sau poate nu? Că eu cel puțin, când trec prin stări d-astea, nu mai pierd timpul cu subiectul, că nu am de ce..

 8. @Buruc – persoanele de care vb sunt casatorite cu spanioli si in anumite contexte ele au fost cele care au specificat ca au do andit cetatenia spaniola. Nu m-a interesat aspectul cat sa ma preocup de legi pt ca sotul meu e neamt si desi locuim in canare nu vrem cetatenia spaniola deocamdata. Asa ca iarasi a dominat dorinta romanilor de a se da ceea ce nu sunt. Oricum multumesc, data viitoare cand ma voi intalni cu persoanele respective macar o sa pot intreba ce si cum.
  Cat despre paralelismul meu cu realitatea… Stai linitit ca traiesc din pacate ancorata in realitatea care ne inconjoara, asta fiind si motivul pentru care sunt total scarbita de ipocrizia afisata de diaspora. In alta ordine de idei, pastrand aceeasi linie si facand abstractie de spania sunt sigura ca ai avut ocazia sa vezi suficienti romani cu dubla cetatenie care nau mai calcat in tara de ani dar care mor de patriotism…. Nu te lega de detalii ca sunt sigura ca ai inteles substratul….o zi frumoasa

 9. @gabi …. De alegeri de tara de patriotism and shit nu imi pasa nici cat negru sun unghie… Nu fac politica nu ma intereseaza habar nam cine si ce face in politica romaneasca. In schimb mie sila de ipocrizia tipic romaneasca care iese la suprafata mai rau ca mucegaiul pe pereti curati la orice alegeri la care pot vota… Multumit? Cat despre faptul ca am scris ditai textu si ai tras tu concluzii cami pasa…. Mai reciteste… Ca nam zs nicaieri cami pasa de tara sau alegeri sau altele… Am zis strict legat de dreptu diasporei de a vota

 10. asta era la lucruri interesante sau la alea in care s-a facut de ras?
  “2. Că intenționează să consulte și asculte instituțiile statului, poporul și parlamentul, și să coopereze în eventualitatea în care PSD nu va mai avea majoritate de la anul.”

  listele nu se ajusteaza in jos si pt ca ar trebui ca unele localitati sa retrogradeze de la oras la comuna, de la comuna la sat, de la sat la catun si atunci impozitele ar trebui micsorate, numarul alesilor locali taiat si salariile administratiei in minus

 11. @Ioana, nici nu am zis ca ai scris undeva ca ți-ar păsa ci doar că de obicei nu aloci atât tîmp unor chestii pentru care nu mai simți ceva. Mie îmi pare că nu scoți România din români, fie ei ipocriți sau nu, cu cetățenie sau fără. Că și tu, vrei nu vrei, văd că tot te impiedici de români, oricum o dai că e vorba de asta sau altceva, tot te lovești de români și scrii in limba română. Nu pare o chestie care iese la spălat, ca murdăria de pe rufe.

 12. @Ronnie:
  La alea interesante, pentru mine. Le dai cu gaz, pe urma ii mai asculti, vezi ce mai zic, le mai dai un spray si tot asa ; comunicare institutionala 101.
  Probabil trebuia sa subliniez asta:

  Eu nu zic că o cred, zic că s-a prezentat mult mai bine

 13. @gabia durat fix trei minute sa scriu tot textu… Nu de alta dar tastez f repede si aveam niste minute de asteptat cat se downloada un film. In alta ordine de idei,da,nu scoti romania din romani daia stau pe o insula unde slava domnului suntem doar 8 bucati cu care nu interactionez oricum. Daca ma apucam sa scriu in engleza sau in germana raspunsuri pe aici ca sa nu ma murdaresc la gura de romana cam cum era? Fiecare in final cu parerile lui 🙂

 14. @ioana
  Ai dreptate cu ce zici patriotismul de parada si gargara … culmea e ca si aia care injura Romania tot in limba romana injura nu in limbile tarilor de adoptie.
  Cu cetatenia m am lamurit – Spania te obliga sa renunti la alte cetatenii (adica nu accepta ca englezii sa ai dubla cetatenie romana si engleza). Dar, renuntarea nu e valabila decat pe teritoriul spaniei (!!! pare SF dar asta am citit) de asta romanii respectivi sunt cetateni spanioli, au renuntat la cetatenia romana (in spania) dar actul de renuntare nu e valabil in romania, unde sunt inca cetateni (deci aveai dreptate cu ce ziceai)

 15. Unde e dom’le, Manowar, ca am început da il recitesc pa Arhi ? 😁

  Am înțeles ca trimite mesaje prin subspatiu, insa nu stiu mecanica cuantica.

 16. @buruc multumesc de clarificari, sincer nu am stiut nici eu. Cand cineva iti zice intr-o discutie ca si-a luat cetateblnia spaniola sincer eu una nam intrebat daca a renuntat la aia romana sau detalii de genu. Asa ca nici nu am stiut de tb asta nici eu mai ales xa nu sa pus problema la mine sau la sotul meu sa ne luam xetatenia fiind amandoi cetateni straini oricum cu rezidenta spaniola doar. Eu am zis strixt ce sa discutat, dar e bine ca am aflat ai de tb asta de la tine, am maj invatat ceva asa ca multumesc 🙂 si eu injur in germana, engkeza si spaniola aixi 🙂 pe un blog romanesc sau chestii de genu e logic ca injur in romana macar sa fiu sigura ca ma intelege toata lumea :)))))

 17. Dar, renuntarea nu e valabila decat pe teritoriul spaniei (!!! pare SF dar asta am citit) de asta romanii respectivi sunt cetateni spanioli, au renuntat la cetatenia romana (in spania) dar actul de renuntare nu e valabil in romania, unde sunt inca cetateni (deci aveai dreptate cu ce ziceai)

  E prima oara cand aud asta, misto. Stiam ca te obliga doar la o cetatenie, stiam ca UE ii cam obliga sa accepte cetatenii duale pentru cetatenii statelor UE, dar nu stiam ca “au rezolvat-o” asa . Lol.

  Unde e dom’le, Manowar, ca am început da il recitesc pa Arhi ? 😁

  Unde era si inainte, banuiesc.
  Fiecare citim ce vrem. Si eu citesc Libertatea si FT.com din cand in cand. Nu-s mutual inlocuibile.

  Am înțeles ca trimite mesaje prin subspatiu, insa nu stiu mecanica cuantica.

  Din pacate comunicatiile au fost restrictionate doar in subspatiu 🙂 Transmisiunile pe frecventele publice au fost suspendate pe durata nedeterminata, presupun.

 18. Si pt mine a fost prima oara cand am auzit cu Spania, dar am atacat persoana pe nedrept – stiam sigur ca nu accepta dubla cetatenie dar nu si de ‘workaround’


  Este posibilă dubla naționalitate româno-spaniolă după obținerea naționalității spaniole?

  Așa cum bine știți, în momentul de față nu există nici un acord între Regatul Spaniei și România în ceea ce privește dubla cetățenie. Atunci când se obține naționalitatea spaniolă, se renunță la cetățenia română. Această renunțare, nu are efecte în sistemul juridic românesc. Asta înseamnă că renunțarea la cetățenia română are efecte, din punct de vedere juridic, doar în Spania.

  Pentru a pierde cetățenia română, cetățeanul român TREBUIE SĂ SOLICITE RENUNȚAREA la ea. Având în vedere prevederile legii, atât timp cât nu se solicită renunțarea la cetățenia română, putem menține cetățenia română după obținerea naționalității spaniole. După obținerea naționalității spaniole trebuie să comunicăm mențiunea privitoare la schimbarea numelui. Mențiunile privind modificările intervenite în statutul civil al cetățenilor români aflați în străinătate se înscriu în actele de naștere, și atunci când este cazul în cele de căsătorie. Legislația românească permite cetățenilor români care au obținut naționalitatea spaniolă eliberarea pașaportului românesc în condițiile legii. Din punct de vedere juridic nu putem vorbi de dublă națíonalitate, însă, putem vorbi de MENȚINEREA cetățeniei române odată obținută naționalitatea spaniolă.”

  https://occidentul-romanesc.com/este-posibila-sau-nu-dubla-nationalitate-romano-spaniola/

  Bine… inteleg ca fiecare pe barba lui dar daca vreodata se semneaza un acord intre Spania-Romania pt duble cetatenii… ce fac aia care au renuntat deja.

  Ma mir ca spaniolii sunt asa restrictivi … la englezi 5 ani rezidenta + Inca unul(cel putin asa e acum)

 19. Pai chestia asta pare mai degraba mai misto decat dubla cetatenie cinstita. Practic, in Spania, esti la adapost de neajunsurile cetateniei romane, oricare ar putea fi alea, trebuie doar sa parasesti Spania pentru a te bucura din nou de cetatenia romana. Nu-i chiar rau. Altfel nu prea poti face switch off, la o cetatenie dupa bunul plac :).

 20. Ioana , poti locui in Spania sau oriunde in UE si sa ai bunuri in Romania case sau terenuri ori afaceri care se deruleaza acolo ( Catalin are afacerea in tara daca am inteles eu corect ) iar atunci sincer te intereseaza ce se intampla cu ale tale . Iar aici eu pot spune ca sunt de acord cu Stropic mai sus ( votezi daca platesti taxe )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.