Scurtă lecție de economie regională. Minerii de la Vâlcea

La Vâlcea s-au terminat bitcoinii de la stat, prin urmare minerii protestează. Evident această frază are un sens subversiv, nu ăla înșelător din poză. ( Da, e pe bune, e un ATM de bitcoini in mall la Valcea, dar cred ca poti doar să cumperi)

Mai exact, protestează pe linie de sindicat, că li se propune/ impune – dracu’ știe – reducerea programului la 4 zile pe săptămână! Păi n-au auzit ei că ăstea sunt trendurile cele mai moderne, să muncim mai puțin, că omul nou nu mai poate cu 40 de ore pe săptămână, ci maxim 35 pentru toată lumea ? Se pare că nu, totuși, reducerea e dată de faptul că mina lor nu mai are unde vinde sare.

Ai dracului, ăștia de la Uniunea Europeană cu mesajele lor să consumăm mai puțină sare și grăsimi! Puneți , bă, dracu’ mai multă sare în saramură, că nu ies sarmalele bune și mor și oamenii ăștia de foame. Nu?

Nu. Clientul lor principal e(ra) CIEH Sodă. Niște polonezi care au cumpărat ”Uzinele Sodice Govora”, fostă companie de stat care mergea, normal, pe pierdere. Și care au închis cașcarabeta anul trecut pe toamnă, că nu mai puteau produce, deoarece furnizorul lor de abur, CET Govora ( am amintit despre asta aici ) a intrat in insolvență și a cam sucombat.

Citiți din raportul de insolvență de mai sus de la pagina 466, incepând cu:

13.1 Valorificarea in pierdere a productiei catre USG/Ciech Soda Romania si Oltchim

Contractul nr. 33239/ 27.12.2006 avand ca obiect livrarea de energie termica catre Ciech Soda Romania, astfel cum a fost modificat printr-un numar de 14 acte aditionale .

In data de 27.12.2006, intre CET Govora S.A. in calitate de Furnizor si Uzinele Sodice Govora S.A. in calitate de Cumparator s-a incheiat contractul nr. 33239 avand ca obiect furnizarea energiei termice si a condensatului nereturnat. De la data intrarii in vigoare a contractului, respectiv 01.01.2007 si pana la data intocmirii prezentului raport, Cet Govora a livrat abur industrial catre USG numai in pierdere, dupa cum urmeaza:

[am copiat raportul de insolventa CET Govora, in caz ca dispare de acolo, ca e interesant]

Și vedeti acolo, în restul textului, lanțul slăbiciunilor și al căpușărelii, recte cum se face economie ”profitabilă” în România pe bază de subvenții și sacrificiu / abuz al unei resurse publice strategice. Spun asta pentru că CET Govora a fost ținută în viață artificial ( adică cu bani de la stat, anume pentru că servea la menținerea ratei șomajului în zonă la cote mici și ego-ului, că ”uite domne, aici la Vâlcea economia duduie”. Duduie, până se termină bitcoinii de la buget, după care energia devine cam scumpă și mor minerii de foame, uh? Bă, cum se leagă toate, mai puțin ăia vinovați, desigur.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
4 years ago

nu cred ca protesteaza ca programul de lucru e de 4 zile pe saptamana, protesteaza ca se platesc 4 zile pe saptamana. :))) daca ramaneau salariile la fel cred ca era toata lumea ok cu schimbarea.

Stropic
Stropic
4 years ago

Ce mai??? Nu ai citit tu bine. :))))

Bine, aici e altceva, alternativa la sa nu dea faliment, dar retorica trendurilor e ca in loc sa freci menta 5 zile si sa te lalai, esti motivat de o extra zi libera si pui osul la munca. De castigat castigi la fel evident. Compania castiga ca e un beneficiu pt tine si poate nu pleci la concurenta sau ceri salariu mai mare prea repede.

Ar fi culmea sa fie in trend sa ceara lumea mai putini bani. :))

Catalinx
Catalinx
4 years ago

Aia e retorica. Încearcă pe urmă să vezi cum îți plătești casa, sau rata la casă și ce mai e din salariile alea. Că nu e nevoie doar să le taie, ci sa nu le crească (:)) când devine un fenomen.
În fine, eu am spus-o ironic, oricum , știu de ce le taie alora ziua aia .

Stropic
Stropic
4 years ago

Pai nu, planul e sa fie asa doar la inceput, dupa aia cand ofera toate companiile asta, ramane ca regula ne-negociabila. Cum crezi ca a aparut sambata ca zi libera? :)))

Aici, na, nasol ca au dat semi faliment si din ce cauze, dar masura nu e cea mai rea, macar au de ales oamenii salariu mic pana cauta in alta parte vs ii da direct afara, mi se pare ca si volkswagen a facut ceva asemanator.