Poveste fără sfârșit

Întrebarea de pe buzele tuturor e fără rost în România.

E vorba de o temă a zilelor ăstora , care la noi e sintetizată prost ( cum altfel) de un contabil care scrie la Republica.

Lumea e cuprinsă de frustrarea că ventilatoarele ( ca simbol curent al resurselor din sistemele de sănătate ) nu sunt de ajuns și există riscul iminent ca soarta să îți fie decisă arbitrar de medici și ar vrea, dom’ne, lumea un sistem de valori clar, cu un plan și un algoritm pus la punct cu cine scapă, cine are prioritate. Nu poți lăsa decizia asta pe mâna unui medic stresat, ne trebuie reguli, domnilor.

Chestia asta mi se pare demnă de teatrul absurdului. Preferi să mori cu certitudine după un plan decât hazardul care te-ar putea ține în viață. A pus Manowar un clip care ilustrează foarte bine asta pe opencube.ro

Desigur, nu știu cum pula mea se împacă faptul că X și Y platesc asigurări medicale, unii poate private, cu faptul că li se spune după plan, că mă scuzați , nu aveți prioritate. Aha, bine, nu am , e un pool de resurse, dar dacă trec peste fără vă mai așteptați să mai cotizez cu vreun ban unui sistem care mă pune la coadă și care nu își permite toți pacienții? Așa, de curiozitate, sunt curios cum se împacă chestia asta cu planul, altfel, mie se pare rezonabil. Da, să fie un plan cu checkboxes și test grilă și să se spună de la început , ca să știi dracu’, dacă mai mergi la ei la spital sau nu, sau încerci să te descurci.

Bine, asta așa în general, nu în România. Aici la noi există deja un plan bine pus la punct de când lumea.

Planul este – care dă mai mult ăla merită. Simplu. Un sistem de valori avangardist și incontestabil. Economie 101.

De aia mi se pare amuzant să văd românii preocupați de asta așa savant de parcă nu ar ști cum merge treaba. Ai plătit bă soarele pe ziua de azi, sau te bucuri de el pe banii noștri?

Bine, ce primești de banii dați, aia e altă discuție , dar principiile in linii mari sunt deja consacrate.

Sursa foto.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
4 years ago

Dar ce, plateste cineva asigurare medicala de placere? :)) sa zici ca renunta dupa asta?

Pe mine ma mira cat se agata toti de ventilatoare, si nu isi dau seama ca odata intubat, sansele tale sunt ff mici. 50% sa traiesti, si dupa intri in alte complicatii. Infectii de tot felul, leziuni pulmonare etc etc, care reduc in diverse grade calitatea vietii.

Adica mi se pare mai intelept sa te stresezi sa nu ajungi acolo decat sa protestezi prin presa ca vrei ventilator.

0040
0040
4 years ago

Pai si in US nu e la fel? Vad ca au ajuns si aia sa se planga ca nu au suficiente paturi in spitale… noi ce sa mai zicem? :)) In statistici cica batem US.
https://www.theguardian.com/news/datablog/2020/apr/06/coronavirus-american-reaction-economy-covid-19

Catalinx
Catalinx
4 years ago

@Stropic, nu știu dacă de plăcere , dar se poate evita. Deși acum locuim preponderent in UK , soția a rămas angajată ȘI in România, pentru a plăti ăstea. Și eu le plătesc, deși aș putea alege să nu. Tehnic am soluții. Mai știu oameni în situația asta. @0040: Să nu ne împăunăm , zic. Treaba aia cu număr de paturi la mia de locuitori e cu dus și întors. Contează și ce pui pe paturile alea. Asta o dată. A doua, fiind o natie orientată pe economie sistemul lor dezvoltă atâtea paturi câtă cerere e. Din moment ce ăștia… Read more »

Mad
Mad
4 years ago

E o intrebare fara rost. Nu-mi place deloc ce a ajuns medicina in ziua de azi!(si asta doar din cauza industriei farma). Nu mai este lasata Natura sa-si urmeze cursul. Eu cred ca e o tortura care nu-si are rostul. Pana la urma cine moare? Cei care au un sistem imunitar deficitar si cei carora le venise sorocul demult dar si-au lungit viata cu medicamente(batranii in special dar sunt de toate varstele) A nu se intelege gresit: poti sa ai 85 de ani si sa fii intr-o forma buna! Dar daca de-abia te taresti si a venit covidul asta, nu… Read more »

Livache
Livache
4 years ago
Catalinx
Catalinx
4 years ago

@Mad. De ce “din cauza industriei farmaceutice” și nu datorită? De ce să lași natura să își urmeze cursul dacă îți permiți altceva și vrei asta?
De ce ar fi mai normal morfină, dacă abia te târăști.Mai normal decât ce? Oamenii ăia /ăștia au aparținători și, fie ei, fie aparținătorii lor au motive să își/le prelungească viața.
Câtă vreme ei sau asigurările își permit să plătească pentru asta nu înțeleg de ce nu?

@Livache: Nu am nici una, nici alta. Un sălbatic, știu.

Mad
Mad
4 years ago

Dar o viata plina de dureri si restrictii nu mai e VIATA. Am auzit demult o chestie care ar fi in Biblie: si anii omului 70 sa fie, 80 de va fii in putere, ce e peste e prea mult/strica. Asta cu varstnicii. In privinta copiilor, este uman sa fie chinuiti cei cu boli irecuperabile, cei care fac recaderi de cancer de exemplu? De fapt parintii sunt cei care nu suporta durerea si nu pot accepta soarta. Adica, din cate stiu, nu putem fii reparati genetic. Si atunci cui prodest? Asigurarile 🙂 un scam din ce am intalnit, persoane cunoscute.… Read more »

Catalinx
Catalinx
4 years ago

Băi, ca principiu nu zic nu, dar cred că trebuie să decidă fiecare pentru el . Nu simt că tre’ să decid eu ce e prea mult pentru toată lumea. Pot să decid pentru mine și atât. Nici măcar pentru ai mei nu mi-aș permite să vorbesc.. Bunicii mei au murit când au vrut ei. Amândoi au refuzat să mai mănânce când au observat că e în zadar. Și aveau tot la 80 de ani fiecare. Dar nu le-a spus nimeni că “ce e prea mult strică”, dimpotrivă am ( mai mult ai mei) încercat să avem grijă de ei… Read more »