Taxe 2020> Deducere 10% pentru plata anticipata impozit pe profit

În cazul în care nu știați, ăștia care aveți firme și P.F.A-uri , statul are nevoie de bani; mereu are, dar acuma e mai groasă decât de obicei și plină de nisip ( #covid-19, baby). Și s-au gândit ei sa facă o reducere de 5-10% pentru contribuabilii care plătesc iute impozitele datorate pe trimestrul 1/2020, până la 25 aprilie.

Contabilul meu m-a sfătuit două lucruri.

 1. Să fac plata mai devreme, cam până pe 21 așa, că știți cum centralizează ăștia datele la stat.
 2. Să plătesc sumă întreagă și fac ei cerere de reducere / compensare din trimestrul viitor, că știți cum sunt ăștia de la stat, adică să nu ies dator, la un caz de ceva, nu de alta.

Ceea ce eu am să și fac.

Textul pe care l-am primit de la firma care se ocupă de contabilitate.

Conform OUG nr. 33/2020 contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și plată prevăzut de art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,  care plătesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020, respectiv pentru plata anticipată aferentă aceluiași trimestru, până la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiază de o bonificație calculată asupra impozitului pe profit datorat, după cum urmează:

a)     5% pentru contribuabilii mari stabiliți potrivit Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.609/2016 privind organizarea activității de administrare a marilor contribuabili;

b)     10% pentru contribuabilii mijlocii stabiliți potrivit Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.610/2016 privind organizarea activității de administrare a contribuabililor mijlocii, cu modificările ulterioare;

c)     10% pentru ceilalți contribuabili care nu se încadrează la lit. a) și b).

Pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, până la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiază de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.

Contribuabilii care aplică prevederile privind bonificația determină impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor de plată prin scăderea din impozitul datorat a bonificației calculate. Pentru plătitorii de impozit pe profit, bonificația calculată se înscrie în mod distinct în declarația anuală de impozit pe profit.

14 Replies to “Taxe 2020> Deducere 10% pentru plata anticipata impozit pe profit”

 1. Poate vad eu lucrurile gresit da’ pentru profit mai mic nu prea ii un mare avantaj, pe modelul ca 10% din 1% (cat ii impozitul pe profit pentru un IMM cu minimum un angajat) iseamna 0,1%. Doamna ar fi pe undeva pe la 30k-40k profit lei/trimestru, asta ar insemna un impozit de 400 de lei/trimestru, din care 10% ar fi 40 de lei? Mno, de banii aia nici nu stiu daca are rost sa piarda vremea cei de la contabilitate. Numa’ zic.

 2. Nu-mi dau seama despre ce vreme de pierdut vorbesti, ca nu-i nimic super special de facut. In ceea ce ma priveste, eu platesc 1% din mai mult, de platit oricum plateam, asa ca plm.

 3. Am mai spus, poate vad eu lucrurile gresit, da’ din principiu nu fac nici o cerere pentru sume de ordinul a zeci de lei. Anul trecut (sau acum doi ani) mi-au pus poprire abuziv cei de la primarie pe cca 95 de lei pentru impozitul pe ceva masina vanduta deja. Le-am spus ca-i masina vanduta si le-am dat o copie a contractului (m-au scos din evidente) numa’ ca ar fi trebuit sa fac cerere ca sa imi dea cei 95 de lei inapoi. Sa-mi bag pula in ele de cereri daca-s pana in 100 de lei nu pierd vremea cu ele si am pretentia sa nu-i pun pe contabili sa faca cereri pentru mai putin de atat pe modelul ,,Să plătesc sumă întreagă și fac ei cerere de reducere / compensare din trimestrul viitor”.

  Am o relatie decenta cu firma de contabilitate, eu nu-i frec cu mizilicuri (pe modelul asta nu ma chilotaresc si nu bag la cheltuiala pe firma reparatiile la masini, imprimante, cartuse, cerneala, stampile si alte cacaturi cu care ar trebui sa pierdem vremea inutil) iar ei nu ma bat la cap si ma taxeaza pentru servicii la fel de putin.

  Ii imbucurator ca tu platesti 1% din mai mult (la cat mai mare!) da’ de asta am si precizat ca daca ne raportam la ,,un profit mai mic” (adica puletii astia mai mici care scoatem sub 50k lei profit/trimestru), nu prea ii o mare smecherie sa deduci 0,1% din venit, da’ poate ca-s numa io mai defect, asa – pe modelul ca sume de zeci de lei nu justifica ca aia de la contabilitate si anaf sa piarda timpul cu deducerile, pentru ca daca socotim timpul cu facutul cererii si operarea deducerii ii posibil sa nu acopere tariful/ora pentru contabili si anafi.

 4. Inteleg ce spui, nu stiu exact ce efort presupune pentru contabil chestia asta, dar estimez ca nu prea mare din moment ce mi-a dat el mail ( mass mail cu informatia). Daca ar fi sa pariez as spune ca are in soft ceva optiune de a genera cereri in masa si doar pune o bifa pe undeva. In fine, cred ca o sa aflu mai multe in curand ca intentionez sa il ajut sa-si imbunatateasca un pic softurile :).
  Ca una e cand operezi pentru cativa, alta e cand operezi pentru cateva sute de clienti. Cred ca povara o sa fie pe aia de la ANAF sa analizeze bratul de documente, cereri generate automat, iar aia cred ca asa merita, daca ma intrebi pe mine 🙂 .

 5. Scuza-ma te rog, spuneam eu ca-s defect, acum mi-am dat seama si de ce am dat cu mucii in fasole, este vorba de impozit pe profit de 16% si nu pe venit de 1% (cum platim noi). Deci scutirea ii de 1,6% nu de 0,1% cum am calculat eu.

 6. Pai cred ca depinde de tipul de contributie si de impozit care se percepe. Scutirea e de 10% cat plateste fiecare e treaba lui. Ma chinui sa aflu daca e si la impozitul pe dividende, dar cred ca nu :).

 7. Ce firma de contabilitate folosești?
  Ca în reclama: “Caut una și nu găsesc, toate firmele de contabilitate să apeleze la mine.”

  Serios că sunt interesat

 8. @Paul, Sa inteleg ca nu esti platitor de tva, iar dividentele sunt mizilic de nu te incurci cu “cacaturi” de bagat pe cheltuieli. Stii ca intrun an se strang multe si daca tragi linie, ai vedea ca merita “efortul” de a le baga in vraful de acte si a le da contabililui sa le calculeze.
  Si 10% din 1% taxe, inseamna ceva, ca 1% e pe cifra de afaceri. La 100k lei CA, e 100 lei 🙂 Iese de 4 baxuri de 6 beri.
  @Catalin : Oare s-o aplica si pe trim2? Nu de alta dar ceva mare retailer cu mancare a platit taxele (pe salarii) in avans. Si sigur n-a facut-o degeaba.

 9. Habar n-am, nu am gasit nicio informatie pe tema, dar se aplica si la impozitul pe salarii ? Ca de acolo scot mai mult de 4 baxuri de bere.

 10. @kd știu chestiile astea și de asta am cerut un POC de la o firmă de contabilitate care știe de contractori, pe extern, etc… .
  Mulțumesc.

 11. Te-a încurcat cu Alifie. El zicea că nu decontează mizilicuri. Adevărul e că dacă trebuie să muncești prea mult pentru ăstea, plm. Nici eu nu decontez orice mizerie, de exemplu să mă chinui sa bag benzina pe firma.Sau alte asemenea.

 12. @kd- corect, eu sunt neplatitor de TVA (prestez doar servicii). Anul asta ,,risc” sa intru la platitor de TVA, dar daca ma apropi de limita o sa incep sa inchei contracte si pe PFA nu doar pe SRL, ca sa nu ajung platitor de TVA, ma dezavantajeaza din toate pozitiile.

  Ca sa pun vanzatorii sa-mi faca facturi, sa trec CIF-ul pe toate bonurile si sa le adun cu grija sa le predau catre contabilitate ar trebui sa fiu ordonat si rabdator, din pacate nu-s nici ordonat si nici rabdator si cu siguranta 100 de lei nu ma motiveaza sa fiu.

  De fapt, sunt atat de comod ca nu lucrez deloc cu cash pe fima, nu am nici registru de casa sau de inventar si nu tin nici un fel de evidente. Platesc studii de teren cu factura prin banca si incasez contravaloarea serviciilor cu facturi prin trezorerie, scot un extras de cont/trimestru si asta ii toata evidenta mea contabila. Cred ca si mie mi-ar placea sa fiu contabilul meu.

  Nici macar nu sunt angajat la SRL-ul meu, nu ma intereseaza pontaje, protectia muncii sau alte cacaturi monotone.

  Doamna ii platitoare de TVA, iar in perioada in care platea imozit pe profit 16% si impozit pe dividende 16% prindea cam toate cheltuielile pe care le facea pe firma, dar acum fiind la impozit pe venit si 5% impozit pe dividende nu se mai inghesuie nici ea la dedus cheltuieli mai marunte pe firma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.