Taxe 2020> Deducere 10% pentru plata anticipata impozit pe profit

În cazul în care nu știați, ăștia care aveți firme și P.F.A-uri , statul are nevoie de bani; mereu are, dar acuma e mai groasă decât de obicei și plină de nisip ( #covid-19, baby). Și s-au gândit ei sa facă o reducere de 5-10% pentru contribuabilii care plătesc iute impozitele datorate pe trimestrul 1/2020, până la 25 aprilie.

Contabilul meu m-a sfătuit două lucruri.

  1. Să fac plata mai devreme, cam până pe 21 așa, că știți cum centralizează ăștia datele la stat.
  2. Să plătesc sumă întreagă și fac ei cerere de reducere / compensare din trimestrul viitor, că știți cum sunt ăștia de la stat, adică să nu ies dator, la un caz de ceva, nu de alta.

Ceea ce eu am să și fac.

Textul pe care l-am primit de la firma care se ocupă de contabilitate.

Conform OUG nr. 33/2020 contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și plată prevăzut de art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,  care plătesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020, respectiv pentru plata anticipată aferentă aceluiași trimestru, până la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiază de o bonificație calculată asupra impozitului pe profit datorat, după cum urmează:

a)     5% pentru contribuabilii mari stabiliți potrivit Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.609/2016 privind organizarea activității de administrare a marilor contribuabili;

b)     10% pentru contribuabilii mijlocii stabiliți potrivit Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.610/2016 privind organizarea activității de administrare a contribuabililor mijlocii, cu modificările ulterioare;

c)     10% pentru ceilalți contribuabili care nu se încadrează la lit. a) și b).

Pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, până la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiază de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.

Contribuabilii care aplică prevederile privind bonificația determină impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor de plată prin scăderea din impozitul datorat a bonificației calculate. Pentru plătitorii de impozit pe profit, bonificația calculată se înscrie în mod distinct în declarația anuală de impozit pe profit.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alifie
Alifie
4 years ago

Poate vad eu lucrurile gresit da’ pentru profit mai mic nu prea ii un mare avantaj, pe modelul ca 10% din 1% (cat ii impozitul pe profit pentru un IMM cu minimum un angajat) iseamna 0,1%. Doamna ar fi pe undeva pe la 30k-40k profit lei/trimestru, asta ar insemna un impozit de 400 de lei/trimestru, din care 10% ar fi 40 de lei? Mno, de banii aia nici nu stiu daca are rost sa piarda vremea cei de la contabilitate. Numa’ zic.

Alifie
Alifie
4 years ago

Am mai spus, poate vad eu lucrurile gresit, da’ din principiu nu fac nici o cerere pentru sume de ordinul a zeci de lei. Anul trecut (sau acum doi ani) mi-au pus poprire abuziv cei de la primarie pe cca 95 de lei pentru impozitul pe ceva masina vanduta deja. Le-am spus ca-i masina vanduta si le-am dat o copie a contractului (m-au scos din evidente) numa’ ca ar fi trebuit sa fac cerere ca sa imi dea cei 95 de lei inapoi. Sa-mi bag pula in ele de cereri daca-s pana in 100 de lei nu pierd vremea cu… Read more »

Alifie
Alifie
4 years ago

Scuza-ma te rog, spuneam eu ca-s defect, acum mi-am dat seama si de ce am dat cu mucii in fasole, este vorba de impozit pe profit de 16% si nu pe venit de 1% (cum platim noi). Deci scutirea ii de 1,6% nu de 0,1% cum am calculat eu.

Paul
Paul
4 years ago

Ce firma de contabilitate folosești?
Ca în reclama: “Caut una și nu găsesc, toate firmele de contabilitate să apeleze la mine.”

Serios că sunt interesat

Paul
Paul
4 years ago

Da. Chiar te rog. Mulțumesc

kd-
kd-
4 years ago

@Paul, Sa inteleg ca nu esti platitor de tva, iar dividentele sunt mizilic de nu te incurci cu “cacaturi” de bagat pe cheltuieli. Stii ca intrun an se strang multe si daca tragi linie, ai vedea ca merita “efortul” de a le baga in vraful de acte si a le da contabililui sa le calculeze. Si 10% din 1% taxe, inseamna ceva, ca 1% e pe cifra de afaceri. La 100k lei CA, e 100 lei 🙂 Iese de 4 baxuri de 6 beri. @Catalin : Oare s-o aplica si pe trim2? Nu de alta dar ceva mare retailer cu… Read more »

Paul
Paul
4 years ago

@kd știu chestiile astea și de asta am cerut un POC de la o firmă de contabilitate care știe de contractori, pe extern, etc… .
Mulțumesc.

Catalinx
Catalinx
4 years ago

Te-a încurcat cu Alifie. El zicea că nu decontează mizilicuri. Adevărul e că dacă trebuie să muncești prea mult pentru ăstea, plm. Nici eu nu decontez orice mizerie, de exemplu să mă chinui sa bag benzina pe firma.Sau alte asemenea.

Alifie
Alifie
4 years ago

@kd- corect, eu sunt neplatitor de TVA (prestez doar servicii). Anul asta ,,risc” sa intru la platitor de TVA, dar daca ma apropi de limita o sa incep sa inchei contracte si pe PFA nu doar pe SRL, ca sa nu ajung platitor de TVA, ma dezavantajeaza din toate pozitiile. Ca sa pun vanzatorii sa-mi faca facturi, sa trec CIF-ul pe toate bonurile si sa le adun cu grija sa le predau catre contabilitate ar trebui sa fiu ordonat si rabdator, din pacate nu-s nici ordonat si nici rabdator si cu siguranta 100 de lei nu ma motiveaza sa fiu.… Read more »