Căpșunile otrăvite

Am facebookul plin, și cred că dă și un pic pe afară, de articole și păreri indignate cu privire la oamenii care pleacă acum ( cei mai mulți înapoi) la muncă care în Germania, care pe unde pot, la agricultură.

Pe de-o parte sunt făcuți în toate felurile, că sunt sclavi , că sunt inconștienți că nu le pasă, dom’le, de sacrificiile pe care le faceți voi ( well, noi) stând în carantină, în timp ce pe ei îi doare în pulă. Cei mai mulți sunt însă indignați dom’ne, că de ce sunt lăsați să plece, că țara are nevoie de ei aici, forța noastră de muncă.

Amuzant, în pula mea, după ce cu nici o lună înainte luați toți foc , că cum îndrăznesc să se întoarcă acasă, au plecat la bine, acuma se întorc să vă îmbolnăvească pe voi și să vă ia vouă paturile de spital și aparatele de ventilat, veața mea!

O nație de bipolari, sau ce? Hotărâți-vă în pula mea o dată, ori e hăis, ori e cea. Ori toată lumea în țară , ori afară.

Nu că ar conta, că treaba e din același registru. Ăla în care voi credeți că v-ați luat țara înapoi și că oamenii ăia vă aparțin, sunt ai voștri. Ei își aparțin doar lor, copii, nu ne aparținem fiecare tuturor și toți țării. Încă nu. A mai fost așa, da’ momentan suntem ok.

Într-o notă mai serioasă, oamenii ăia au plecat acolo nu ca să fie sclavi, ci ca să nu fie . Să nu fie sclavii unui sistem social care și-așa nu prea are ce să le ofere, ca să nu fie sclavii vreunui partid, care să le dea și lor ceva de muncă, sau o găleată pentru un vot și pentru ca să închidă ochii.

Să nu fie sclavii patronilor care d-abia așteaptă să se întoarcă roata și s-o bage p-aia cu ”v-am prins acuma, ha! Am zece care așteaptă la ușă”. Sorry, băieți, nope, nici de data asta, mai așteptați. Și să nu fiți nici voi sclavii lor.

Și să nu fie sclavii voștri, că nu traiesc din mila și opinia voastră. Au plecat să muncească, au plecat din nou în altă parte, că țara asta are să le ofere doar șomaj SAU/ȘI sclavie, după caz.

Un nene care se laudă că ar ști despre ce e vorba zice că e vital să ”utilizăm” știi tu, noi ăștia de aici, energia pozitivă a diasporenilor reîntorși. Că să li se asigure un salariu minim de 497 EUR ( am tradus eu cifrele la cursul zilei) , asemenea celor din construcții, ca să muncească diasporenii aici.

Coaie, vrei să spui să faci salariul minim pentru toata lumea suma aia, că oriunde joburile ăstea sunt destul de slab plătite. Dar știi care e șmenul? Vecinii mei câștigă ( muncind ore suplimentare) pe la 2500 EUR/ lună net în Italia ( nu, ei nu s-au întors), în agricultură. Și cam așa merge.

Și percepția, acum când vă ard bucile, e ”haaai coaie, să le dăm la săracii ăștia 500 de Euro pe lună , bineînțeles fără ore suplimentare plătite și ce mai e, că români suntem ” – că ăștia stau aicișea la noi, de fraieri.

Bă, luați-vă în pula mea odată gândul. Ăștia au fost afară, știu ce e acolo, știu cam cât poate face pielea lor și mai știu o chestie – de unde pula mea să le dați, bă, măcar și banii ăia.

Că, vedeți voi, agricultura și munca în general nu se face cu energie pozitivă , cum vă învață proastele ălea de la HR, se face cu bani. Ai bani, faci, n-ai sugi pula. Aia.

Oamenii ăștia au venit în țară să se salveze pe ei și pleacă tot așa. Ei au înțeles că nu există niciun noi , că ”noi”-ul ăla românesc provine dintr-o vreme când noi aveam sanchi tot, dar muream de foame, când noi munceam, dar majoritatea frecau pula, când noi ne bucuram de progres, dar doar după ce ne întorceam de la coadă și până nu se lua curentul sau apa caldă. Și noi ăștia avem, în general, pretenții la ce să facă alții pentru noi.

Eh, tipii ăștia respectabili sunt ei. Sunt ăștia, cum le-a zis amuzant tanti Viorica.

Ăștia care au avut tupeu și au plecat la căpșuni, ăștia cărora nu le pasă că-i amenințați voi cu carantina când vor să se întoarcă acasă, ăștia cărora nu le e frică de nicio pandemie, sau dacă le e se pișă în ea de frică și se duc unde au treabă. Aștia care nu au timp de completat formulare de șomaj și de făcut proteste, când nu le convine ceva. Ăștia care când vor o țară ca afară, schimbă țara, dar nu în sensul ăla în care credeți voi, iar când vor una ca asta, vin acasă.

Lor nu le pasă de ce pot face alții pentru ei, fac ei ce pot.

Iar Iohannis și PNL-ul nu că i-au trimis, ci le-au dat drumu’ să plece , că-i singurul lucru util de care sunt în stare. Cât de util poate fi asta. Dar altceva n-au, altceva nu pot, cum nimeni nu prea poate.

13 Replies to “Căpșunile otrăvite”

 1. Jigodii comunistoide. Smbgpl ce urasc kkturile astea…uai…..se tot caca pe ei cu discursuri sforaitoare si n-ar iesi unul sa spuna : da,e nasol,dar pana nu o sa incepem sa-i paltim ca in afara nu o sa avem ce face. Cerere si oferta , asta-i piata,nu din pacate nu avem destui prosti care sa prefere sa lucreze in tara pe 2 surcele si un kil de votca asa ca ori scoatem banul sa concuram cu aia din afara ori murim. Nope. FRATI ROMANI ! UNITATE ! SA RECONSTRUIM ! IMPREUNA ! Si asta in timp ce ,,capsunarul ” se vede nevoit sa isi rupa masina prin aceleasi gropi si hartoape,isi duce copiii in aceleasi scoli care se prabusesc cu buda-n fundul curtii si cu profesori care nu stiu tabla inmultirii , Daca fereasca sfantul ajunge in spital are si o infectie bonus din partea casei,etc. Astept si eu momentul sa se ridice restrictiile sa vad undeplm o intind ca macar acolo reusesc sa ignor ragetele bovine de fundal.

 2. Da’ eu nu asta citesc, ca de ce sunt lasati sa plece, ci ca de ce nu platesc taxe. :))

  Si stii ce? Incep sa le dau putina dreptate. Bine, nu multa. :)) dar putina.

  Adica da cu virgula pe undeva – pleci 4 luni pe an si dupa vii acasa sa traiesti din banii aia. Platesti tva, consumi servicii, generezi salarii, dar….platesti impozit pe venit? Contributii la sanatate etc? Mnu prea. Dar, copiii tai sunt la scoala aici, te duci la medicul de familie, chiar daca mai rar, iti scoti buletin, acte, etc, functionari platiti pt tine etc.

  Culmea ca vb nu cu cineva din romania, dar din sua, de cazul cuiva care are si cetatenie americana si sta in romania si plateste inca impozite unchiului sam si evident si in romania. Si mi se parea mie un abuz, adica cum, nu a mai mers in sua de 4 ani si plateste impozite doar sa nu isi piarda cetatenia???

  Pana la urma m-a convins nitel. :)) ca da, e si asta un punct de vedere. Desi nu se compara cetatenia sua cu cea a romaniei.

 3. Platesti tva, consumi servicii, generezi salarii, dar….platesti impozit pe venit? Contributii la sanatate etc? Mnu prea.

  I-auzi, pula mea, impozit pe cine? Ai auzit de legea impotriva dublei impozitari?
  Legea te obliga la venituri care depasesc salariul minim anual sa platesti astea – declaratia unica. Cu exceptia cazului cand platesti impozite pe banii castigati in alta tara, in care i-ai castigat. Nu stiu care cat pleaca da’ eu stiu in general ca lumea sta mai mult de 4 luni pe an. Si mai stiu ca toata lumea “de-abia asteapta” sa se imbolnaveasca in afara Romaniei, decat aici.
  Iar aia cu scolile plm. Dar cred ca privesti problema gresit, ca nu prea ai de ales dintre sa plateasca aia taxe in Romania sau sa nu, ci dintre :

  a) Sa le plateasca statul Roman, adica tu, asistenta sociala ( somaj, ajutor, ce-o fi) si sa concureze cu tine ( nu personal, dar alti romani) pe locurile de munca deja prost platite de aici, tinand salariile si mai mici si generand mai putine, nu mai multe impozite pe venit, ca romulanul nu gandeste la modul ” angajez doi ca-s ieftini”, gandeste “angajez unu’ si-l tin si peste program ca mai e unu’ la usa daca nu-i convine si ia uite ce ieftin m-am scos”.

  b) ala pleaca la munca si daca are viata pe aici, familie alea, isi plateste singur costurile. N-o plati impozit pe venit tarii noastre, dar poate tarisoara are bunul simt sa ceara si ea impozit de la aia carora le da ceva de munca si de business nu? Si nici 20% TVA nu-i de colo, ca-s bani din nimic. Plus suma injectata in economie, adica cumpara bunurile si serviciile produse de aia p-aici.

  Pana la urma m-a convins nitel. :)) ca da, e si asta un punct de vedere. Desi nu se compara cetatenia sua cu cea a romaniei.

  Nici la ei nu se face dubla impozitare, e mai mult o chestiune de principiu si de vigilenta a IRS, iar daca nu vrei sa platesti, sau sa submiti formularele alea nu o sa se strofoace cu tine, daca nu cumva ai milioane de dolari. Iar daca ai banii astia , esti dator taxe si nu ii tii pe ceva firma, offshore, atunci esti prost gramada si ia si plateste , taica.
  E mai mult o chestie de statement si faima, treaba asta.
  Uite.. Ai de ales intre
  a) a iti deduce din taxele din US sumele platite ca taxe unde locuiesti tu. De notat ca daca locuiesti in UE, de exemplu, taxele sunt semnificativ mai mari decat in US si practic ramai cu un fel de descoperit la modul poti sa mai produci niste bani cu 0 tax in US.
  b) Excluziunea unui venit deductibil sub care nu te mai intreaba aia de nimic.

  nstead of taking the foreign tax credit, U.S. expats may, if they qualify, elect to exclude from gross income:

  foreign earned income of up to an annual threshold ($105,900 in 2019, up from $103,900 in 2018), and
  foreign housing costs that exceed a base equal to 16 percent of the foreign earned income exclusion and subject to a cap equal to 30 percent of the foreign earned income exclusion.

  E mai mult PR in chestia asta decat regim de incasat taxe pe bune. Da, au fost supusi taxarii bogatani ( ca asta urmaresc si ei, milionari, nu saraki)

  Acuma s-o luam de la cap.

  Contributii la sanatate etc?

  Daca nu platesc contributii la sanatate nu-s asigurati. Stii ce inseamna asta? Inseamna ca factura la o operatie de apendicita e de la 3000 de lei in sus, aia inseamna. Chit ca e urgenta.

  Inseamna ca vizitele la medicul de familie se platesc. Aaa, ca fac ei o combinatie? Poate, dar fute-i pe aia care nu respecta legea. Lu’ frate-meu i-au facut aia factura ca n-avea nu stiu ce card de sanatate, desi isi platise asigurarea pe anul ala. A trebuit sa duca adeverinta. Mai zi-mi cu ce primesti gratis de la sistemul medical romanesc, ca iti spun eu cat e spaga la operatia aia cand esti ASIGURAT si platesti contributii.

  Tata e asigurat si merge sa faca niste analize cu trimitere si ce mai e. N-avem , veniti peste 2 luni ( era cam urgenta). Facem si acum daca vreti, dar cu plata. Pe bani, la privat, taica, ca costa la fel. Ma gandesc ca doar de amuzament poti sa aduci sanatatea in discutie in Romania.
  Eu platesc mizeriile alea ( pentru mine si alti 2 prosti angajati) si altceva decat muie nu le-as da, daca ar fi dupa mine.

  Exista taxa de buletin si multe servicii de scos acte, cum ar fi pasaport , au taxe separate. Cele care nu au se presupune ca se acopera din restul economiei. Mai ramasese sa vorbesti de infrastructura, aka drumuri si ce mai e.

  Singura chestie valida e scoala, care e gratis, da.
  Dar nu e pentru ei. Lor scoala nu le-a fost prea folositoare, nu, daca pleaca la sparanghel. Ca n-ai nevoie de scoala pentru asta.
  Scoala e pentru copiii lor si, in ceea ce ma priveste, statul alege sa le ofere educatie ( aia care e), ca altfel presupun ca e satul de analfabeti care n-au alta sansa decat culturi de sparanghel prin alte tari, eh? E gratis cam peste tot, oricum.

  Si singurul motiv pentru care se chinuie cu copiii pe la scolile din Romania e ca nu castiga destul de mult cat sa se mute cu totul in tara unde muncesc, sau sunt prea prosti ( deh , educatia) sa inteleaga ca i-ar ajuta mai mult sa isi mute si puradeii la scoli in tarile in care muncesc. Sau poate nu le pasa, plm.

 4. “E mai mult PR in chestia asta decat regim de incasat taxe pe bune. Da, au fost supusi taxarii bogatani ( ca asta urmaresc si ei, milionari, nu saraki)”

  Nu chiar. Depinde unde traiesti. De exemplu in Elvetia cineva care are ceva experienta in IT si stie sa faca ceva, castiga undeva de la 200k franci/dolari pe an. Iar la salariul asta nu esti neaparat bogatan. Este totusi IT, iar o casa ok intr-un canton mai spalat costa de la 1.5 milioane in sus. La suma salariului se adauga si diverse contributii, si ele devin taxabile.. Daca mai ai si alte venituri ai pus-o. Multi asteapta sa isi ia o a doua cetatenie, inainte sa renunte la cea americana. Cetatenia americana e foarte misto, dar numai daca traiesti in US sau ai venituri mici.

 5. In primul rand, taxele depind foarte mult de unde locuiesti. Una e Geneva, alta e Zug. Desi si in Geneva exista o multime de posibilitati.
  In al doilea rand, daca stii sa socotesti, cu cat castigi mai mult, cu atat platesti mai putin impozit. In ciuda impozitarii progresive. Asta datorita posibilitatilor de a deduce masiv. Impozitul il platesti la suma neta ramasa dupa deduceri. la 200k ar trebui sa nu platesti mai mult de 10-15k impozit. Iar la 400k as zice ceva la 20-25k, max 30k. Undeva intre 5-10% din totalul sumei.

 6. Plm , Elvetia e un caz fericit,inteleg, atunci da, e de cacat sa fii amurican in Elvetia.
  Dar comparabil cu restul Europei taxele din US cred ca-s o gluma .
  Oricum, nu pot sa spun ca ma intereseaza prea tare. Nu-s american, nici nu mi-am dorit vreodata sa fiu american sau sa locuiesc la ei.

 7. US e probabil cea mai buna locatie din lume, nu vreau sa-i denigrez. Cele mai mari salarii din lume (brut) sunt in Silicon Valley. Din pacate, un pasaport american in afara US e o piatra de moara la picior. Nu numai din punctul de vedere al taxelor. Multe banci nu vor sa aiba de-a face cu tine. Trebuie sa declari ce castigi in fiecare an si asta costa aditional, etc.

  Din experienta mea gauri in sistemul de taxe exista intentionat in cam orice tara. Unele se inchid, altele se deschid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.