Antipatici și tari ca fularul

Se reflectă, nu de azi de ieri, niște aspecte care ne definesc ca români.

M-am gândit mult la titlul ăsta mai ales la primul cuvânt, căutam unul care să exprime negativul empatiei, că noi suntem empatici dar doar pe dos, fie lipsiți de empatie când e nevoie, pentru a fi uniți în ceea ce se numește comunitate. Dar nu găseam unul potrivit și-mi tot fluiera prin cap ăsta, după care m-am gândit mai bine și cam are sens. Că total lipsiți de orice sentiment declanșabil de legătura empatică cu semenii nu suntem. Asta ne-ar cataloga drept autiști, dar nu suntem așa ca noi ne enervam. La orice chestie ne enervăm pe cineva.

Orice situație care ar trebui să genereze o acumulare emoționala de sprijin, declanșează furie, dezavuare și injurii, ba la adresa celui ce ar trebui să ife subiectul empatiei, ba asupra părții opuse.

Bănuiesc că avem noi ceva cu ”dujmanii” cu ”toată lumea e impotriva noastră”, motivele noastre populare eterne, sau probabil nervul care trebuie să declanșeze empatia e legat, că se vede că e, dar nu funcționează corect, că ba declanșează furie, ba satisfacție și suport emoțional pentru partea opusă.

Un neam defectat de agresivitate istorică, aș zice eu sintetic.

Subiectele zilei sunt cu poliția și pulandarmeria instituții care, după părerea mea, ar trebui reorganizate prin desființare și reînființare dacă mai e cazul, că nu-și servesc scopul oficial, servesc alte scopuri, am mai zis.

Carevasăzică e treaba asta cu închiderea forțată în case care produce unele efecte previzibile că nu toți cetățenii suportă bine distanțarea socială forțată. E normal.

Au fost ăia de la Hundedoara care se băteau ( la modul că au dispersat poliția) și le futeau capace peste bot la organe ( minutul 3:29 -3:50 mai jos)

A plecat poli’ia fluierând și au venit ei mai încolo cu întăriri și promisiunea că toate persoanele vor fi identificate și trase la răspundere penală.

Apoi ăia din Săcele de la Brașov unde se bat parte în parte între ei, cu poliția pe post de arbitru.

Păi cum coaie, nimic asta e poliția? Realitatea e ca cam asta e , că atunci când lucrurile se transformă în ceva cu iz de revoltă e complicat. Și dacă nu se relaxează mai repede condițiile de izolare, situația va avea caracter de revoltă mai răspândit, fără doar și poate.

Aici sunt două chestii. 1. Reacția poliției e așa ca de pulifrici pișați pe ei, necum demnă de instituția pe care cică o reprezintă.

2. Reacția publicului e ca de ce nu a întrat poliția în ei ”că sunt țigani și așa le trebuie”.

Da’ după aia îl avem pe un psihopat care facea scandal intr-un bloc si a agresat politistii si l-au împușcat, pac! Foarte bine, au rezolvat rapid toți 6 situația, în siguranță, că era 1.

Ce concluzii tragem de aici? De câți polițiști e nevoie să aplaneze un conflict cu un agresor? 6. Cum se face aplanarea conflictulului? Polițiștii împușcă agresorul. De câți polițiști e nevoie pentru aplanarea unui conflict cu un grup, organizat sau nu? E mai complicat, ați văzut mai sus ce și cum.

Un alt agresor drojdit amenință că se sinucide , la Bolintin Vale – e important locul. Fiind o persoană, a venit echipajul standard, format din 6 polițiști, mai exact 4 + 2 jandarmi. A devenit agresiv cu cu cuțitul din dotare, soluția aleasă – aia standard, pac , l-au împușcat în picior, că doar era singur, ce puteau să-i facă? Păi nu ”avem noi” o poliție șmecheră ca aia a amerlocilor?

Ba avem, dacă se confruntă cu un infractor și ăla să fie beat și eventual incompetent sau cu ceva probleme psihice care-l incapacitează un pic.

Cu câteva zile mai înainte, în același oraș/comuna(?) de oameni certați cu legea, aparent, niște unii au o petrecere ( venea Paștele, na ), cu alcoale și grătare, la poartă frumos, cu opulențe și bahaos. După ce, în prealabil se certaseră cu vecinii, vineri seara și venise poliția.

Când au venit sâmbătă, din ce văd pe filmare au venit cu jandarmi, cu trupe speciale sau soldați înarmați și sefu la poliție, care să-și marcheze teritoriul și să concluzioneze răfuiala cu probabil șefu’ grupului tulburător de linișye publică și recalcitrant, care anterior ”era tare-n gură” și probabil l-a pus pe șefu’ la poliție în ceva poziție frustrantă și rușionasă. Da’ nu-i bai, că-i dă el pulane acum. Și-aici e esența , sunt toți tari ca fularul și fac pula mare atunci când sunt într-o poziție de forță. E amuzant cum stau trupeții ăia doi și se uită. Iar aici reacțiile sunt iarăși bipolare și schizoide, de la poporul romulan. Că așa le trebuie -că-s țigani, sau că muie garda că îl bate pe ăla nevinovat.

Un incident asemănator e ăla din Ferentexas, unde Spartacus idolul fetelor era pe petrecere cu prietenii lui si pe live-uri facebook, normal, unde se lauda că răstoarnă poliția. Atâta că poliția a venit în număr mare, ca turcii, cu tot cu pulandarmerie și SAS și nu prea a ieșit bine pentru Spartacus; pe scurt, l-a cam răsturnat poliția.

În toată perioada asta, dar și în general eu am observat atât lipsa unui mesaj corect de la aia care își dau live-uri la TV și se laudă că sunt șefii la situația de urgența, sau la MAI, când nu e situație de urgență, cât și, evident, lipsa unei atitudini corecte – anume, că forțele de ordine lucrează în sprijinul și interesul cetățeanului/al poporului, chiar și atunci când cetățeanul e idiot, băut, bolnav psihic sau toate trei.

Nu coaie, instituțiile ăstea lucrează sanchi în interesul ordinii publice, aia e important iar ordinea asta se impune sau nu, după posibilități și după cum se nimerește. Iar relația empatică cu cetățenii e tot la fel, în funcție de tipul și numărul victimelor. Dacă-s mulți și sunt romi, atunci e cu ”dă-i dracu’ că sunt țigani, bine le-au făcut”, sau după caz ”de ce n-au intrat în ei”. Dacă nu și/sau dacă-s puțini , sau unul singur ”muie miliția, ce-ați avut , bă cu el”.

Prin urmare, instituțiile de ordine publică sunt așa cum am susținut, o glumă și singurul noroc e că și grupurile infracționale sunt destul de des la fel, toți tari ca fularul își arată mușchii când sunt pe poziție superioară, mielușei când situația se inversează. Fără repere morale, fără interese legitime singurul fiind ăla de a impune forța și teritoriul.

E greu să respecți asta pentru că sunt două grupuri de paraziți care-și dispută o feudă și atâta tot. Iar din când în când ambele grupuri de paraziți abuzează colateral sau direct și ceilalți cetățeni și se uită după empatie și sprijin. Și primesc ceea ce au condiționat în timp: antipatie și muie.

Cum era și previzibil, nici cu ocazia asta poliția nu reușește ( bine, să nu presupunem că ar încerca, așa fără dovezi clare) să se apropie de cetățeni.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
4 years ago

Pai si ce voiai sa faca decat sa cheme intariri? Adica din ce am vazut eu erau 2-3 politisti contra a 20 de oameni. Nu am citit stirea pana la capat, dar fiind vorba de romania, banuiesc ca nu au venit niciun fel de intariri, nici peste o ora, nici peste o saptamana. :)) Si abia aia mi se pare problema. Nu ca nu au tras 2 oameni in alti 20. Pai nici nu stiu daca aveau gloante pentru toti, nu mai zic de faptul ca ii linsau restul dupa, de ce dosare penale trageau dupa ei sa justifice ca… Read more »

Stropic
Stropic
4 years ago

Ca procedura eu sunt de acord. Nu e o chestiune de cocos sau texan, pur si simplu nu cred ca se justifica sa impusti 20 de oameni pt o masina vandalizata. Adica nu e ca si cum il torturau pe sofer acolo si nu au intervenit – sau cel putin nu am vazut eu sa fie careva macar lovit, i-au spart parbrizul si facut praf caroseria dar cam atat. Ideal am zis, era sa cheme intariri care sa si vina in 10 min sau ceva. Si dupa luat declaratii la toata lumea, plangeri etc. Aici ma indoiesc ca o duc… Read more »

Mike
Mike
4 years ago

Nu se intervine violent ca n-ai cum, pur si simplu ii inregistrezi ( video ) si pe urma dupa ce se linisteste scandalul, cate unul, cate unul mergi unde locuiesc ( daca nu sunt nomazi ) si le bagi cate un dosar penal cu amenda sau arest.

0040
0040
4 years ago

Hmmm nu stiu cum e situatia cu tiganii la Sacele sau Hunedoara, dar prin Bolintin si Ferentexas mi-e bine cunoscuta, ambele au istoric lung in conflictele cu cra-cra. Daca n-ai fost prin Ferentexas vreodata, cred ca da, e usor sa arati cu degetul ca uite nu se respecta drepturile omului; dar cand iti pun cutitul la stomac si apoi te intreaba de sanatate si portofel, parca nu mai am aceeasi simpatie ca uite i se incalca drepturile. La fel… zici ca vai au venit 6-12 politisti sa bata 3 ciori. Aaaaa….. da, dar au venit pe teritoriul ciorilor. Intre blocurile… Read more »

0040
0040
4 years ago

★ atat timp cat NU exista raniti si in populatia care isi vede de treaba.
SORRY, de pe telefon, mai mananc cuvinte :))

Silviu
Silviu
4 years ago

Ciora e tot cioara
Cand ai timp si bani sa te duci in colonia nuci, sa pleci 15 min de langa masina. Numar oglingi exteriore=0. Alea de santa fe sunt exotice….
Cand s-a montat o camera de supraveghere in zona am avut nevoie de 2 militeni si 12 jandarmi

Stropic
Stropic
4 years ago

Da’ ce, crezi ca sunt 10 la usa dupa ce il concediezi pe ala ca a fugit? :)))) Adica, daca as fi eu, prin absurd, si daca imi asum lupte de genul, cu siguranta nu o asum pe 3000 lei sau cat e salariul de incepator. Habar nu am cat se plateste treaba asta prin zonele de conflict dar cu siguranta muuuult mai bine de atat. Macar sa stiu de ce stau cu gatul in lat. Asa ca agent de ordine mai verifici o gaina furata, mai dai o amenda pentru centura…din astea. Chiar nu pot avea pretentii de banii… Read more »

Catalinx
Catalinx
3 years ago

nu se respecta drepturile omului; dar cand iti pun cutitul la stomac si apoi te intreaba de sanatate si portofel, parca nu mai am aceeasi simpatie Păi , am scris din titlu, nu poate fi vorba decât de antipatie , pe toate planurile. Nicidecum simpatie. Da’ ce, crezi ca sunt 10 la usa dupa ce il concediezi pe ala ca a fugit? :)))) Nu știu, dar momentan repartizarea se face pe șpagă și pe influență, la pozițiile alea bune și pe lipsa lor la celelalte. In școală încă se mai fac admiteri pe șpagă. Nu mi-aș face griji, când rămâne… Read more »