Antipatici și tari ca fularul

Se reflectă, nu de azi de ieri, niște aspecte care ne definesc ca români.

M-am gândit mult la titlul ăsta mai ales la primul cuvânt, căutam unul care să exprime negativul empatiei, că noi suntem empatici dar doar pe dos, fie lipsiți de empatie când e nevoie, pentru a fi uniți în ceea ce se numește comunitate. Dar nu găseam unul potrivit și-mi tot fluiera prin cap ăsta, după care m-am gândit mai bine și cam are sens. Că total lipsiți de orice sentiment declanșabil de legătura empatică cu semenii nu suntem. Asta ne-ar cataloga drept autiști, dar nu suntem așa ca noi ne enervam. La orice chestie ne enervăm pe cineva.

Orice situație care ar trebui să genereze o acumulare emoționala de sprijin, declanșează furie, dezavuare și injurii, ba la adresa celui ce ar trebui să ife subiectul empatiei, ba asupra părții opuse.

Bănuiesc că avem noi ceva cu ”dujmanii” cu ”toată lumea e impotriva noastră”, motivele noastre populare eterne, sau probabil nervul care trebuie să declanșeze empatia e legat, că se vede că e, dar nu funcționează corect, că ba declanșează furie, ba satisfacție și suport emoțional pentru partea opusă.

Un neam defectat de agresivitate istorică, aș zice eu sintetic.

Subiectele zilei sunt cu poliția și pulandarmeria instituții care, după părerea mea, ar trebui reorganizate prin desființare și reînființare dacă mai e cazul, că nu-și servesc scopul oficial, servesc alte scopuri, am mai zis.

Carevasăzică e treaba asta cu închiderea forțată în case care produce unele efecte previzibile că nu toți cetățenii suportă bine distanțarea socială forțată. E normal.

Au fost ăia de la Hundedoara care se băteau ( la modul că au dispersat poliția) și le futeau capace peste bot la organe ( minutul 3:29 -3:50 mai jos)

A plecat poli’ia fluierând și au venit ei mai încolo cu întăriri și promisiunea că toate persoanele vor fi identificate și trase la răspundere penală.

Apoi ăia din Săcele de la Brașov unde se bat parte în parte între ei, cu poliția pe post de arbitru.

Păi cum coaie, nimic asta e poliția? Realitatea e ca cam asta e , că atunci când lucrurile se transformă în ceva cu iz de revoltă e complicat. Și dacă nu se relaxează mai repede condițiile de izolare, situația va avea caracter de revoltă mai răspândit, fără doar și poate.

Aici sunt două chestii. 1. Reacția poliției e așa ca de pulifrici pișați pe ei, necum demnă de instituția pe care cică o reprezintă.

2. Reacția publicului e ca de ce nu a întrat poliția în ei ”că sunt țigani și așa le trebuie”.

Da’ după aia îl avem pe un psihopat care facea scandal intr-un bloc si a agresat politistii si l-au împușcat, pac! Foarte bine, au rezolvat rapid toți 6 situația, în siguranță, că era 1.

Ce concluzii tragem de aici? De câți polițiști e nevoie să aplaneze un conflict cu un agresor? 6. Cum se face aplanarea conflictulului? Polițiștii împușcă agresorul. De câți polițiști e nevoie pentru aplanarea unui conflict cu un grup, organizat sau nu? E mai complicat, ați văzut mai sus ce și cum.

Un alt agresor drojdit amenință că se sinucide , la Bolintin Vale – e important locul. Fiind o persoană, a venit echipajul standard, format din 6 polițiști, mai exact 4 + 2 jandarmi. A devenit agresiv cu cu cuțitul din dotare, soluția aleasă – aia standard, pac , l-au împușcat în picior, că doar era singur, ce puteau să-i facă? Păi nu ”avem noi” o poliție șmecheră ca aia a amerlocilor?

Ba avem, dacă se confruntă cu un infractor și ăla să fie beat și eventual incompetent sau cu ceva probleme psihice care-l incapacitează un pic.

Cu câteva zile mai înainte, în același oraș/comuna(?) de oameni certați cu legea, aparent, niște unii au o petrecere ( venea Paștele, na ), cu alcoale și grătare, la poartă frumos, cu opulențe și bahaos. După ce, în prealabil se certaseră cu vecinii, vineri seara și venise poliția.

Când au venit sâmbătă, din ce văd pe filmare au venit cu jandarmi, cu trupe speciale sau soldați înarmați și sefu la poliție, care să-și marcheze teritoriul și să concluzioneze răfuiala cu probabil șefu’ grupului tulburător de linișye publică și recalcitrant, care anterior ”era tare-n gură” și probabil l-a pus pe șefu’ la poliție în ceva poziție frustrantă și rușionasă. Da’ nu-i bai, că-i dă el pulane acum. Și-aici e esența , sunt toți tari ca fularul și fac pula mare atunci când sunt într-o poziție de forță. E amuzant cum stau trupeții ăia doi și se uită. Iar aici reacțiile sunt iarăși bipolare și schizoide, de la poporul romulan. Că așa le trebuie -că-s țigani, sau că muie garda că îl bate pe ăla nevinovat.

Un incident asemănator e ăla din Ferentexas, unde Spartacus idolul fetelor era pe petrecere cu prietenii lui si pe live-uri facebook, normal, unde se lauda că răstoarnă poliția. Atâta că poliția a venit în număr mare, ca turcii, cu tot cu pulandarmerie și SAS și nu prea a ieșit bine pentru Spartacus; pe scurt, l-a cam răsturnat poliția.

În toată perioada asta, dar și în general eu am observat atât lipsa unui mesaj corect de la aia care își dau live-uri la TV și se laudă că sunt șefii la situația de urgența, sau la MAI, când nu e situație de urgență, cât și, evident, lipsa unei atitudini corecte – anume, că forțele de ordine lucrează în sprijinul și interesul cetățeanului/al poporului, chiar și atunci când cetățeanul e idiot, băut, bolnav psihic sau toate trei.

Nu coaie, instituțiile ăstea lucrează sanchi în interesul ordinii publice, aia e important iar ordinea asta se impune sau nu, după posibilități și după cum se nimerește. Iar relația empatică cu cetățenii e tot la fel, în funcție de tipul și numărul victimelor. Dacă-s mulți și sunt romi, atunci e cu ”dă-i dracu’ că sunt țigani, bine le-au făcut”, sau după caz ”de ce n-au intrat în ei”. Dacă nu și/sau dacă-s puțini , sau unul singur ”muie miliția, ce-ați avut , bă cu el”.

Prin urmare, instituțiile de ordine publică sunt așa cum am susținut, o glumă și singurul noroc e că și grupurile infracționale sunt destul de des la fel, toți tari ca fularul își arată mușchii când sunt pe poziție superioară, mielușei când situația se inversează. Fără repere morale, fără interese legitime singurul fiind ăla de a impune forța și teritoriul.

E greu să respecți asta pentru că sunt două grupuri de paraziți care-și dispută o feudă și atâta tot. Iar din când în când ambele grupuri de paraziți abuzează colateral sau direct și ceilalți cetățeni și se uită după empatie și sprijin. Și primesc ceea ce au condiționat în timp: antipatie și muie.

Cum era și previzibil, nici cu ocazia asta poliția nu reușește ( bine, să nu presupunem că ar încerca, așa fără dovezi clare) să se apropie de cetățeni.

10 Replies to “Antipatici și tari ca fularul”

 1. Pai si ce voiai sa faca decat sa cheme intariri?

  Adica din ce am vazut eu erau 2-3 politisti contra a 20 de oameni.

  Nu am citit stirea pana la capat, dar fiind vorba de romania, banuiesc ca nu au venit niciun fel de intariri, nici peste o ora, nici peste o saptamana. :))

  Si abia aia mi se pare problema. Nu ca nu au tras 2 oameni in alti 20. Pai nici nu stiu daca aveau gloante pentru toti, nu mai zic de faptul ca ii linsau restul dupa, de ce dosare penale trageau dupa ei sa justifice ca au omorat 20 de insi ca au spart unuia parbrizul.

  Intrebarea pe care as pune-o e cand au venit intaririle si ce fel au procedat sa restabileasca ordinea. Abia de acolo incepe problema cred eu

 2. Intrebarea pe care as pune-o e cand au venit intaririle si ce fel au procedat sa restabileasca ordinea. Abia de acolo incepe problema cred eu

  Pai au luat masuri, lungime, latime, ca aia s-au dispersat normal, iar acum “au sa-i identifice pe toti si au sa ii traga la raspundere”, ce sa le faca. Doar s-o sa intre in casa la fiecare si sa le dea cate o mama de bataie, desi, se pare ca ar putea fi si asta o idee.

  Eu nu zic ca de ce nu au tras 2 oameni in 20, desi, daca esti cocos, te dai texan, de ce nu. Pui pistolul pe ei, dupa ce cad primii 3-4 ( daca ii nimeresti desigur) va fi toata lumea pe burta. Daca nu, nu. Nu-i absolut nicio problema ca au cerut intariri.

  Problema e ca atunci cand e un handicapat iar ei 6, din care unii jandarmi si au superioritate atat numerica cat si de echipare scoti pistolul si tragi, normal, ca e cel mai sigur. Si vine Vela si minte ca e ok ca orice cetatean are dreptul la autoaparare.
  I-auzi, pula mea, sigur? Am eu dreptul sa ma apar, daca un politist ma abuzeaza, cum ar veni ma bate cu pulanul de ma indoaie desi sunt la pamant, imobilizat? Mai exact cum? Ca eu nu am drept de port arma, sa pot sa-i fut una intre felinare din scurt asa, jap. Si vedem pe urma cinstit, la judecatorie, cine a avut dreptate.

  Dar treaba e simpla, la aia smecheri, de care iti e frica nu scoti pistolul, cum ar veni cand chiar esti, bai, depasit de situatie si e pe undeva justificabil.
  Dar nu. Te impui doar in fata fraierilor, ia uite, coaie, cum aplic eu legea, pai nu ne-a atacat nebunul ala beat pe toti sase? Normal ca l-am ciuruit. Nu ne-a amenintat betivanul ala ca el se sinucide? Pai cum pula mea indrazneste, n-are pic de respect? I-am salvat viata, da-l in pula mea.
  Cam asa vad eu lucrurile. Iti sunt simpatici aia , sau poti empatiza cu ei? Ca eu am o problema s-o fac, imi trezesc o stare de voma. Ti se pare ca-s niste politisti merituosi?

  Si de partea ailalta e la fel, nu-i bai. Faci petrecere cu lautarii la maxim, live cum darami politia, anarhistul pulii, si cum n-au ce sa iti faca, dupa aia cand vin aia si te bat ca pe fasole, hop, cersesti mila cu handicapu’ la vedere, “nu mai esti tare in gura”, ca sa il citez pe seful politiei din Bragadiru’.

  Fix cum am zis “antipatici si tari ca fularul”.

 3. Ca procedura eu sunt de acord. Nu e o chestiune de cocos sau texan, pur si simplu nu cred ca se justifica sa impusti 20 de oameni pt o masina vandalizata. Adica nu e ca si cum il torturau pe sofer acolo si nu au intervenit – sau cel putin nu am vazut eu sa fie careva macar lovit, i-au spart parbrizul si facut praf caroseria dar cam atat.

  Ideal am zis, era sa cheme intariri care sa si vina in 10 min sau ceva. Si dupa luat declaratii la toata lumea, plangeri etc. Aici ma indoiesc ca o duc pana la capat sa zic ca au procedat bine complet :))

  Daca nu e prob ca nu au tras in aia, probabil e intrebare de ce au tras in ala singur. Acum nu am fost acolo sa vad, dar cica i-a atacat cu cutitul. Banuiesc ca trebuia si ala sa se gandeasca inainte sa se apuce sa atace lume si sa sara la bataie la politie. Adica iti asumi niste riscuri cand faci asta.

  Si da, empatizez in ideea ca ma intreb eu cum as fi procedat ca politist, si sincer, cam tot asa in situatiile astea. Tu cum ai fi procedat? Ii impuscai pe aia 20 cu riscul de a ramane fara gloante si a fi linsat dupa sau tarat prin tribunal? Sau te bagai cu mainile goale sa il imobilizezi pe ala cu un cutit? Stiu, de asta nu lucrezi in politie. Dar zic ca idee, tot asa as fi procedat cred, ca nu e nimeni batman sa ii invinga pe toti pocnind din degete.

  Asta cu petrecerea nu am citit-o, dar vad ca il lovea pe unul dupa ce il imobilizase. Nasol, uite abia aici pot zice ca e rau, stare de voma. Aici complet de acord.

 4. cel putin nu am vazut eu sa fie careva macar lovit

  N-ai vazut tu 🙂 .

  În urma conflictului, şapte persoane au fost rănite, dintre care una a fost transportată la spital, refuzând internarea, iar restul au primit îngrijiri medicale la faţa locului.

  sursa

  Dar oricum asta e pentru ca asa se bat romulanii, ca in filme ( alta chestie de tari ca fularu’, bataie din gura). Macel cu sabii, bate si lanturi, la final nu moare nimeni, rar mai ajunge unu’ la spital, dar potential era.
  Din moment ce le instrumenteaza alora dosare pentru tentativa de omor, vezi stirea, inseamna ca, conform politiei si procurorii acolo se intampla un posibil omor la gramada asa, pe care ei asa au inteles sa il trateze. E drept, politistii nu au parut amenintati in niciun fel, n-aveau mare grija.

  probabil e intrebare de ce au tras in ala singur.

  Pai ca era singur si ei sase. Ce putea sa le faca, sa le ia la toti pistoalele si sa ii bata cu ele la cur?

  Adica iti asumi niste riscuri cand faci asta.

  Absolut, eu nu ii tin parte aluia. “You brought a knife at a gun fight” – daca esti prost pățăști.
  Dar prezint faptele in context.
  In contextul in care ala din primul clip ii da o laba prieteneasca politistului dupa ce ii rupsese altuia oglinda, asta e amenintare directa, ca nu stii exact ce iti mai da ala in afara de un capac peste bot, iar politistii gasesc ca e potrivit sa inchida usa la rable si sa isi ia talpasita pana la noi ordine. Just.

  Tu cum ai fi procedat? Ii impuscai pe aia 20 cu riscul de a ramane fara gloante si a fi linsat dupa sau tarat prin tribunal?

  Bai, in primul rand am pretentia ca eu daca eram politist eram mai ofiter asa, nu umblam sa asigur ordinea publica, s-avem un pic de respect, adica eram si eu macar un amarat de inspector, daca nu dom’ comisar pana la varsta asta asa ca intrebarea nu-si are rostul cu ce faceam eu.

  Trimiteam o echipa sa rezolve situatia si daca vedeam mizerii gen ti-a dat un betiv o palma si tu ai intins-o, cauta-ti tata de lucru in alta parte. Sau daca il impusti pe unul care ameninta ca se sinucide, plm.

  Sau daca bati la aia pe camp ca la saltele. Pai lectia numero uno e ca bataia se da la sectie, nu asa in vazul lumii. Ce pula mea e cu incompetenta asta?

  Ca agent ce sa fac , ca eu nu am ce cauta sa fiu politist la fizicul meu, ma iau aia si fug cu mine in spinare, probabil ca impuscam la ei ca-n state si fara avertisment ca mie nu-mi plac figurile, daca am zis stai, stai sau cazi si mai vedem care mai are sansa asta si nu-ti dau sansa sa te apropii si sa ma iei la intrebari nu ma intereseaza si cu cine esti pe combinatie. Nu tre’ sa impusti 20. Tre sa impusti 2-3 la rand si sa pastrezi 2-3 gloante si intrebi “hai, care e urmatorul care nu e pe burta in 3 secunde: 2, 3, pac. Urmatorul?”
  Da’ eu nu m-as angaja pe mine politist, ca nu asa se face. In Europa. Altfel, nici nu imi plac armele, unele lucruri nu-s de mine si nu le fac. Cam asta e .

  Tot ce stiu e ca aia care sunt un pericol public mai mare se impun in fata politiei, pentru ca pot, iar fraiericii isi mai iau cate o bataie, cate un glonte, dupa cum se nimereste pentru ca politia e brava si nu se joaca cu astia.

 5. Nu se intervine violent ca n-ai cum, pur si simplu ii inregistrezi ( video ) si pe urma dupa ce se linisteste scandalul, cate unul, cate unul mergi unde locuiesc ( daca nu sunt nomazi ) si le bagi cate un dosar penal cu amenda sau arest.

 6. Hmmm nu stiu cum e situatia cu tiganii la Sacele sau Hunedoara, dar prin Bolintin si Ferentexas mi-e bine cunoscuta, ambele au istoric lung in conflictele cu cra-cra.

  Daca n-ai fost prin Ferentexas vreodata, cred ca da, e usor sa arati cu degetul ca uite nu se respecta drepturile omului; dar cand iti pun cutitul la stomac si apoi te intreaba de sanatate si portofel, parca nu mai am aceeasi simpatie ca uite i se incalca drepturile. La fel… zici ca vai au venit 6-12 politisti sa bata 3 ciori. Aaaaa….. da, dar au venit pe teritoriul ciorilor. Intre blocurile potrivite din Ferentexas din 3 ciori se fac imediat 300 in 2 minute. NU EXAGEREZ. Daca vrei iti caut poza cu blocurile respective. Prin Bolintin am trecut doar cu masina, nu ma pronunt la cat de repede se pot aduna bronzatii, ca doar nu eram idiot sa opresc pe acolo. E un fel de… pe Sinesti, pe magistrala. Dar stim ca au fost conflicte interrasiale cu furci, sabii si cutite si pe acolo.

  Eu personal incerc sa ma feresc si de politie si de tigani, se pare ca ambele clanuri nu lucreaza pentru a-mi apara mie interesele, dar… ca sa fiu sincer… apreciez orice conflict tigani-tigani, tigani-politie atat timp cat exista raniti si in populatia care isi vede de treaba. Iar in aceasta situatie particulara, nu… dusmanul dusmanului meu nu mi-e prieten.
  La tigani teritoriile sunt bine marcate. Puletele de rand ocoleste cand are de ales, decat sa se aventureze prin zone cu probleme.

  Se intampla si la case mai mari , de exemplu cautati no-go zones in Malmo, Suedia. Acolo mi se pare ca sunt musulmani nu tigani, dar tot bronzati sunt si aia… Si mi se pare ca si Parisul are niste cartiere mai “cosmopolite” asa.

  Anyway, antipatice sunt ambele clanuri, ai nimerit titlul 😉

 7. ★ atat timp cat NU exista raniti si in populatia care isi vede de treaba.
  SORRY, de pe telefon, mai mananc cuvinte :))

 8. Ciora e tot cioara
  Cand ai timp si bani sa te duci in colonia nuci, sa pleci 15 min de langa masina. Numar oglingi exteriore=0. Alea de santa fe sunt exotice….
  Cand s-a montat o camera de supraveghere in zona am avut nevoie de 2 militeni si 12 jandarmi

 9. Da’ ce, crezi ca sunt 10 la usa dupa ce il concediezi pe ala ca a fugit? :))))

  Adica, daca as fi eu, prin absurd, si daca imi asum lupte de genul, cu siguranta nu o asum pe 3000 lei sau cat e salariul de incepator. Habar nu am cat se plateste treaba asta prin zonele de conflict dar cu siguranta muuuult mai bine de atat. Macar sa stiu de ce stau cu gatul in lat.

  Asa ca agent de ordine mai verifici o gaina furata, mai dai o amenda pentru centura…din astea.

  Chiar nu pot avea pretentii de banii astia. Aaaa, sa nu ceara spagi? Sa nu profite sa loveasca oameni ca razbunare? Sa nu aiba tot felul de acorduri cu criminali si sa mearga la petreceri cu ei? Mda, asta clar, 100%. Dar nu sa se bage asa eroic, ca eroismul are si el un pret 🙂

 10. nu se respecta drepturile omului; dar cand iti pun cutitul la stomac si apoi te intreaba de sanatate si portofel, parca nu mai am aceeasi simpatie

  Păi , am scris din titlu, nu poate fi vorba decât de antipatie , pe toate planurile. Nicidecum simpatie.

  Da’ ce, crezi ca sunt 10 la usa dupa ce il concediezi pe ala ca a fugit? :))))

  Nu știu, dar momentan repartizarea se face pe șpagă și pe influență, la pozițiile alea bune și pe lipsa lor la celelalte.
  In școală încă se mai fac admiteri pe șpagă. Nu mi-aș face griji, când rămâne fără organe statul poate mări gradual recompensa până se ocupă posturile
  Mai bine de 50% din timp e pierdere de timp jobul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.