Introspecție statistică :
Deoarece cred cel mai bine in statisticile mele, fac niște experimente încrucișate pe temă pentru a afla date statistice. De unde? De la facebook, pula mea, cel mai mare statistician al vremurilor noastre.
Daca vă vine unu’ la ușă, sau vă oprește pe stradă, să-i răspundeți la întrebări pentru un sondaj, îl luați la goană, că vă cere datele personale și n-aveți timp de el. Dar pe facebook nu, lu’ ăla i le spuneți pe toate pe gratis: mail, număr de telefon, adresa de acasă , ocupația și restul de informații le află el fără să vă pună prea multe întrebări explicite.
Așa că, pula mea, îl plătesc și eu pe facebook și mai aflu una alta. Nu, nu adresele și numerele de telefon, nu-mi pasă de alea . Am observat întâmplător că peste o anumită vârstă femeile par să stăpânească mai bine realitatea geopolitică și socială din afara țării decât bărbații.
Practic, nu râdeți, la vârsta a treia și spre, bărbații sunt mai proști, spus așa neaoș.
Audiența e redusă la vârste reduse că am setat eu un target de la 30 de ani în sus. Am o idee de ce apar și persoane pe segmentul de vârstă sub 18 ani, că nici FB nu e perfect și se bazează pe share și like.
Am rămas surprins să văd biasul catre calători frecvenți și familiile lor mai degrabă către vârste înaintate.
Și mi-am adus aminte de o chestie verificată cu altă ocazie. În România peste o anumită vârstă, bunicii călătoresc pentru a ajuta la creșterea nepoților. Și este într-o proporție mai mare vorba de femei. Mult mai mare.
Drept care, e interesant să observi că femeile ( babele) călătoresc prin lume în interes de bone și văd europa, în timp ce consorții lor discută politici mondiale la cârciumă, de obicei. Având, desigur, ei opinii bine informate de pe canalele de știri și din share-uri de facebook.
Ce spun , mai din scurt, e că statistic tații noștri sunt niște boșorogi înguști la minte, mai manipulabili și mai neinformați decât mamele noastre.
Chestiunea asta o observasem așa, discutând cu lumea, dar nu făcusem legătura și am și eu un bias natural, normal.
Desigur, graficul ăsta are și el un posibil bias, acela că femeile de vârste înaintate e posibil să stea mai mult pe telefon/ calculator decât boșorogii lor și mai e și aspectul bias-ului dat de faptul că în România bărbații mor primii și la vârste înaintate găsești mai multe femei în viață, dar ăstea-s subtilități.
Concluzia e că bunicile călătoresc mai mult. Și văd mai multe. Nu știu dacă ăștia cu politichia, care-s probabil mai interesați decât mine de statisticile astea au sau nu în vedere aceste aspecte, sau se bazează oricum pe faptul că „bărbatul conduce” într-un sat tradițional ( voiam să scriu stat, dar m-am răzgândit).
Băi tu ai avut nevoie de Facebook să tragi concluzia asta? Ce fel de romulan ești încât să nu vezi cu ochii tăi lucrul ăsta?